2007'den Bugüne 92,307 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Muhabbet Kuşlarının Bakım ve Beslenmesi Hakkında Herşey
MAKALE #22481 © Yazan Vet.Hek.Uzm.Uveys Veysel BECERMAN | Yayın Ağustos 2021 | 3,495 Okuyucu
MUHABBET KUŞLARININ BAKIM VE BESLENMESİ HAKKINDA HERŞEY

1. BESLENMELERİ

🔸Muhabbet kuşları ve diğer pek çok evcil kuş, nefis bir tada sahip tüylü gurmelerdir. Dürüst olmak gerekirse, evcil hayvan dükkanından alınan standart tahıl karışımıyla bir süre idare edecekler. Ancak kuşlarınızın gerçekten iyi olmasını ve uzun süre sağlıklı kalmasını istiyorsanız, küçük bedenlerinin ihtiyaç duyduğu her şeyi saglamaktan başka onlara taze yem vermelisiniz. Aslında günlük olarak taze yiyecek vermelisiniz.

🔸Muhabbet kuşlarının ve insanlar tarafından beslenen diğer bazı kuşların sağlıklı beslenmesinde taze meyve ve sebzeler önemli rol oynamaktadır. Meyve ve sebzeler sadece vitamin ve mineral içermekle kalmaz, aynı zamanda kuşunuzun beslenmesine lezzetli katkılar da sağlar. Muhabbet kuşlarına sunabileceğin meyvelerin yanında çok çeşitli taze yiyecekler, tohumlar ve tahıllar vardır.

🔸Çoğu evcil kuş, sağlıklı kalmak için tohumdan daha fazlasına ihtiyaç duyar Çoğu kuş bakıcısı için sadece en iyisi muhabbet kuşları için yeterince iyi olsa da, onlara en sevdikleri yiyecekleri kalıcı olarak sunmamalısınız. Sprey darı çok popüler bir tedavidir. Unutmayın yüksek oranda yağ içeren tüm tohumlar ( kenevir , nijer tohumu veya susam gibi ), çok sık servis edilirse aşırı kiloya neden olur.

🔸Birçok evcil kuş, çoğu zaman kafeslerinde tutulur. Bu ne yazık ki kuşlarda egzersiz eksikliğine neden olur . Bu durum kuşlarınızın fazla kilo almasının yanında yağlı yiyeceklerle tüketerek sağlığı için büyük bir tehlike girmiş olur.

🔸Kilolu kuşlar hasta olma eğilimindedir. Bazılarının ayakları soyulmuş tabanlarından muzdariptir, bazılarının memeleri veya karınlarında yağ tümörleri gelişmiştir. Bu yağlı tümörler genellikle iyi huyludur, ancak kontrol edilemeyen bir şekilde büyüme eğilimindedir ve çok büyüdüğünde kuşu öldürebilir.

🔸Bir kuş aşırı kiloluysa, yağ birikintileri iç hayati organlara büyük bir yük bindirir ve onlara zarar verir. Bu tür sorunları önlemek ve muhabbet kuşunuza günlük serbest uçuş fırsatı vermek için darı gibi zengin yiyecekleri çok sık vermemeniz gerekir

2. İÇME SULARI

🔸Kuş tohumlarının ve taze yemlerin yanı sıra muhabbet kuşları ve diğer evcil kuşların her zaman taze ve temiz içme suyuna ihtiyaçları vardır. Musluk suyunun içilebilir olmadığı bir ülkede yaşıyorsanız, kuşlarınız için içme suyu olarak şişelenmiş durgun su kullanabilirsiniz.
Muhabbet kuşunuzun içme suyunu günde en az bir kez yenilemeniz gerekmektedir. Büyük bir kuş kafesine, hayvanların muhtemelen banyo olarak da kullanacakları su dolu bir tabak koyabilirsiniz. Bu nedenle, plakayı düzenli olarak temizlemelisiniz.

🔸İçme suyuna vitamin veya ilaç eklerseniz daha da dikkatli olmalısınız. Hemen hemen tüm içme suyu kapları bakteriler için ideal bir üreme alanı olan çok miktarda şeker içerir. Bu nedenle, bardakları veya tabakları günde iki kez mümkün olduğunca deterjansız sıcak su ile yıkamanız daha iyi olur.


3. GIDA PARAZİTLERİ

🔸Kahverengi Ev Güvesinin Tırtılı (Hofmannophila pseudospretella) Uygun olmayan gıda depolaması parazit istilasına neden olabilir. Bazı parazitler kuşlarınız için zararlı olabilir. İstila genellikle tahıllar dükkanlara veya bayilere satılmadan önce meydana gelir. Yumurta veya larva şeklinde bazı parazitler fark edilmeden evinizi istila eder. En kötü durumda, kontrolsüz bir şekilde çoğalacaklar ve tahıl veya nişasta içeren her şeyi istila edecekler.


Birçok parazit sadece kuş tohumlarında değil, aynı zamanda un, yulaf ezmesi ve diğer bütün yiyeceklerde de gelişir. (Büyük) bir parazit istilasından kaçınmak için, tahılları ve tohumları her zaman parazitlerin salgın yayılmasını önleyecek şekilde saklamalısınız.

♦️Ne yapmalıyız

3.1. Parazitler

🔸Bazı parazitler kuşlarınızın sağlığına zarar verebileceğinden, bulaşmış yiyecekleri atın.

3.2. Böcekler

🔸Testere dişli tahıl böceği birçok farklı türde tahıl veya tohumda gelişirler. Uçabildikleri için, musallat olan tahıllar veya tohumlar hava geçirmez kaplarda saklanmadıkça gıda depolarında hızlı ve verimli bir şekilde yayılırlar.

3.3. Akarlar ve un akarları

🔸Bu parazitler çok küçüktür ve çoğu durumda çıplak gözle görülemezler. Enfekte tohumlar genellikle küflü bir kokuya sahiptir.

🔸Yiyeceklerinizi akarlara karşı kontrol etmek için şunları deneyin:

🔹Tohumları küçük bir kaba koyun ve bir höyük oluşturduklarından emin olun. Gece boyunca rahatsız edilmeden bırakın. Ertesi sabah, bazı tohumlar fincanın etrafına dağılırsa ve fincandaki tümsek "düzleşmiş" görünüyorsa, tohumlar akarlarla musallat olduğunu anlaşılır.
🔹Kuşlarınıza asla kene bulaşmış tohumları beslemeyin, ciddi hazımsızlıklara ve alerjik reaksiyonlara yol açabilir, en kötü durumda ölümcül sonuçlar doğurabilir.


3.4. Tahıl Güvesi (Sitotroga gevrekella)

🔸 Kuşların yiyecek kabında kanatlı parazit tespit ederseniz büyük olasılıkla bir Tahıl Güve (olan Sitotroga cerealella ) veya Kahverengi Evi-güve ( Hofmannophila pseudospretella) ' dir. Bu böcekler yaklaşık bir santimetre (yaklaşık yarım inç) uzunluğundadır, kahverengimsi ila grimsi kanatları vardır ve kanat açıklığı yaklaşık 2 santimetredir. Dokuma giysi güvesine benziyorlar, ancak bu tür daha kahverengimsi. Tahıl Güvesi veya Kahverengi Ev Güvesinin antenleri oldukça uzun ve incedir. Bu güveler yumurtalarını yiyeceğe bırakır ve bu da sorunlara neden olabilir.

3.5. Kahverengi Ev Güvesinin Tırtılı

🔸Normalde, güveleri veya kurtçukları tespit ettikten sonra 2 gün boyunca derin dondurucuda saklarsanız ve böylece parazitleri öldürürseniz, tahıl güvelerinin bulaştığı yiyecekler kuşlar için yenilebilir. Kuşlar ölü güveleri bile yiyebilir. Yine de ölü parazit içeren yiyecekleri stoklamak çok hijyenik değildir. Bu nedenle parazit bulaşmış tahılları atmanızı tavsiye ederim.

4. YEMLERIN SAKLANILMASI

🔸Kuş tohumlarının mümkün olduğunca uzun süre taze ve sağlıklı kalması için serin ve kuru bir yerde saklanması gerekir. Yalnızca bir ya da iki muhabbet kuşu ya da evcil kuş besleyenleriniz için, yerel süpermarketten alacağınız standart boyutlu gıda paketleri ile sorun yaşamayacaksınız.

🔸İkiden fazla muhabbet kuşunu veya bu muhabbet kuşlarından küçük bir sürüyü beslerseniz, özel satıcılardan veya özel ve çok çeşitli evcil hayvan dükkanlarından daha fazla miktarda yiyecek satın almak iyi bir fikir olabilir. Kuş tohumlarını toplu olarak satın alırsanız, en iyi şekilde hava geçirmez kaplarda veya plastik kutularda saklamalısınız. İkramları ve mera tohumlarını saklamak için dondurma kutuları uygun kaplardır. Bu tür kaplar, evinize tahıl veya tohumlarla getirilen parazitlerin diğer kuş tohumlarına yayılmaması gibi bir avantaja sahiptir.

🔸 Kaplardaki kuş yemlerini parazitler için düzenli olarak kontrol edin. Yiyecekler tuhaf kokuyorsa veya birbirine yapışıyorsa, bunun nedeni genellikle kapların dibinde toplanan nişasta yiyen parazitler olabilir.

🔸 Enfekte olmuş kuş tohumlarını hemen atın ve saklandıkları kabı yıkayın veya dezenfekte edin.

🔸Tahılları ve tohumları dondurmak , onları uzun bir süre veya sıcak bir yaz boyunca taze tutmanın bir başka kullanışlı ve hijyenik yoludur. Ancak bir sorun var ki, tohumları dondurucudan aldığınızda nem sorun olacaktır. Soğuk tohumlar buğulanacak ve çözüldükten sonra biraz nemli kalacaklardır. Bu nem küflenmeye neden olabilir. Özellikle daha büyük muhabbet kuşları ve papağanlar için tohum karışımları, bu gibi durumlarda genellikle küflenen bazı tahıllar içerir.

Kuş yemlerini ne kadar süre saklayabilirsiniz?

🔸Plastik kutularda saklanan kuş yemi yaklaşık üç ila altı ay taze kalır. Daha sonra vitaminlerin çürümesi olumsuz etkilerini göstermeye başlar ve besin ilk baştaki kadar sağlıklı olmaz. Bir yıl sonra, çoğu besin gitti.

🔸Kuş yeminizi yarım yıldan daha uzun süre saklamak istiyorsanız, dondurabilirsiniz. Bir dondurucuda yaklaşık iki yıl boyunca taze ve sağlıklı kalacaktır.

🔸Diğer önemli detaylar kuş tohumlarını dondurmayıp plastik kutularda saklamanız durumunda lütfen serin ve kuru bir yere koymayı unutmayınız.

🔸Kalıcı yapay ışık veya doğrudan güneş ışığı olmamalıdır. Sıcaklık ve ışık besinlerin çürümesini hızlandırır ve bu nedenle kuş tohumlarını karanlık bir yerde saklamak herzaman istenilen bir durumdur.

5. TAZE BİTKİLER

🔸Bizler için taze kekik ve çok lezzetli otları her gün pişirdiğimiz birçok yemek içine lezzet katsın diye koyarız ve mutfağımızın vazgeçilmez çok lezzetli malzemelerdir. Bu narin ve aromatik baharatlar, yapraklar ve saplarla yemeğimize lezzet katmaktan çok daha fazlasını yapabilir. Birçok kuş da taze ot yemeyi sever. Bu bitkilerden bazıları, doğal ilaçlar oldukları için kuşunuzun sağlığı üzerinde de olumlu bir etkiye sahiptir. Bu bölümde evcil kuşlar için yenilebilir bitkilerin bir listesini paylaşacağım.

Muhabbet kuşları için lezzetli otlar:

🔹Roka
🔹Fesleğen
🔹Ayı sarımsağı
🔹Hodan Burnet
🔹Havuç (yeşil kısımlar)
🔹Frenk maydanozu
🔹Frenk soğanı
🔹Kişniş
🔹Tere Dereotu
🔹Rezene (yeşil kısımlar)
🔹Kuzukulağı
🔹limon balsamı Limon otu
🔹Mercanköşk
🔹Melisa
🔹Nane
🔹Kekik
🔹Maydanoz
🔹Semizotu
🔹Biberiye
🔹Adaçayı
🔹Tuzlu tarhun

🔸Birçok kişi maydanozun kuşlar için zehirli olduğunu iddia ediyor. Yüksek dozlarda zehirli maddeler içerdiği doğrudur. Ancak bu potansiyel olarak tehlikeli maddelerin her ikisi de sadece maydanozda çok küçük dozlarda bulunabilir.

🔸Evcil kuşlarınıza sadece az miktarda maydanoz verirseniz, bu yem onlara hiçbir şekilde zarar vermez. Ancak maydanozda kalsiyum bağlayan maddeler bulunduğundan kuşlarınızın kalsiyum eksikliği yaşamadığından emin olun. Bu mineral eksikliğinden muzdarip olan kuşlar çok fazla maydanoz yerse sağlık sorunları daha da kötüleşebilir. ⛑️

🔸Çoğu kuş ilk başta çok aromatik bitkilere alışmalıdır. Ancak çoğu durumda bir süre sonra bu bitkilerden kemirmeyi severler. Ancak lütfen bu bitkilerden kuşlarınıza yalnızca küçük miktarlarda servis yapın, çünkü bu bitkiler, kuşların mahsullerinde veya sindirim sistemlerinde kuşların mukozasını tahriş edebilecek çok sayıda uçucu yağ içerir.

6. MEYVELER

🔸Taze yiyecek yemeye alışmış birçok evcil kuş için meyveler çok değerlidir ama her nasılsa, meyveyi bilmeyen bazı kuşlar onu yemezler, hatta kendilerine sunulduğunda bile korkabilirler. Kuşlarınıza tatlı elma veya armut sunmaya devam ederseniz, bir gün en inatçı ve yememek için direnen kuşunuz bile büyük olasılıkla bu meyvelerin tadını sevmeye başlayacaktır.

🔸Taze meyvenin bir başka avantajı da, evcil bir kuşun günlük yaşamına eğlence getirmesidir. Birçok kuş yiyecekleriyle oynamayı sever ve ayrıca besinler (vitaminler, mineraller) kuşlarınız için çok büyük bir sağlık yararı ile ilişkilidir.

🔸Onlara farklı türde meyveler sunmalısınız çünkü tüm kuşların en sevdikleri yiyecekleri vardır ve çeşitli taze yiyecekler sunarak kuşlarınız en çok neyi sevdiklerini seçebileceklerdir.

Kuşlarınızın Seveceği ve Sağlıklı Meyve Türleri:

🔹elma
🔹Kayısı
🔹Asya Armudu
🔹Muz
🔹Böğürtlen
🔹Siyah frenk üzümü
🔹Kara mürver
🔹Siyah erik
🔹Kan portakalı
🔹Yaban mersini
🔹kavun
🔹Üzüm
🔹Kiraz
🔹kızılcık
🔹Hurma (kurutulmuş)
🔹Ejder meyvesi (Pitaya)
🔹İncir (taze veya kurutulmuş)
🔹Ballı kavun
🔹Yaban mersini
🔹Kivi meyvesi
🔹Yenidünya
🔹Mango
🔹dut
🔹Şeftali
🔹Papaya
🔹Şeftali
🔹Armut
🔹Ananas
🔹Ayva
🔹Ahududu
🔹Frenk üzümü
🔹Şaron
🔹Çilek
🔹mandalina
🔹Tamarillo (Ağaç domatesi)
🔹Sarı erik

🔻Mandalina, portakal ve kivi gibi meyve türleri çok fazla doğal asit içerir. Bazı kuşlar, bu tür yiyecekleri çok yemeleri durumunda sindirim sistemi ile ilgili sorunlar gösterme eğilimindedir. Bu nedenle, yalnızca küçük miktarlarda servis ettiğinizden emin olmalısınız.

🔻Bazı gıda mağazaları, ekstra tatlandırılmamış kuru hurma ve incir sunar. Bu tür kuru hurma ve incir, evcil kuşlara servis edilebilir. Lütfen bu mamayı onlara çok sık vermeyin çünkü çok fazla fruktoz içerir ve kuşlarınız bundan çok fazla kilo alabilir.

🔻Herhangi bir tür kavun ve karpuz tüm evcil kuş türleri için çok iyi gelen bir üründürler.

4🔻Evcil kuşlar, dut bitkisinin sadece meyvelerini değil yapraklarını da yemeyi severler.

⛑️ Hekimin Notu 1

🔸Lütfen aşağıdaki meyveleri asla kuşlarınıza sunmayın,

🔹Avokado (çekirdeğe yakın kuşlar için çok yağlı ve zehirli)
🔹Taze hurma (çok fazla tabaklama maddesi içerirler)
🔹Greyfurt, Pomelo (çok fazla sitrik asit ve acı)
🔹Kumkuat (çok asidik)
🔹Çarkıfelek (neredeyse tüm türleri çok fazla sitrik asit içerir)
🔹Trabzon hurması, olgunlaşmamış (çok fazla bronzlaştırıcı madde içerir, olgun olanlar uygundur)
🔹Limon veya Kireç (çok fazla sitrik asit)

7. TAHILLAR VE TOHUMLAR

🔸Muhabbet kuşları için tohum karışımını Evcil hayvan dükkanlarında veya diğer mağazalarda muhabbet kuşları veya diğer evcil kuşlar için farklı tohum karışımları bölümlerinde bulabilirsiniz. Fiyatlar çok çeşitlidir ve çoğu insan en pahalı karışımların en sağlıklıları olduğunu düşünebilir. Bu her zaman doğru değildir, bu yüzden kuş yemi hakkında neyin önemli olduğunu bilmelisiniz. Bu tohumların bazıları, paketin üzerindeki son kullanma tarihine göre uygun görünüyor. Ama bu yemler gerçekten taze ve sağlıklı mı? Yiyecekler yanlış bir şekilde saklanırsa veya güneşe veya ısıya maruz kalırsa yapısındaki vitaminler bozulur ve en kötü durumda tohumlar artık taze olmaz. Mamayı satın almadan çok önce ve hatta evcil hayvanlarınıza hemen servis etseniz bile sağlıklı içerikleri yok edilmiş olabilir. Bu olursa, vitamin eksikliği meydana gelir ve ben vitaminli sağlıklı yemler verdiğim halde hayvanim sürekli yorgun, bitkin hasta gibi şikayetler başlar.

8. BİTKİSEL ÇAYLAR

🔸Kuş bakıcıları için ilaç sandıklarında bir çeşit bitki çayı bulundurmaları tavsiye edilir. Bir çok hastalığın iyileşmesine destek olmak istemeniz durumunda bitki çayları çok önemli olabilir. Bu tür bitkisel infüzyonlar, daha zayıf rahatsızlık durumunda da yardımcı olabilir. Bitki çaylarının en önemli çeşitlerini bu bölümde bulabilirsiniz. Kuşunuz aniden hastalanırsa hazırlıklı olmanız için onları evde az miktarda bulundurmakta fayda vardır.

🔸Hasta kuşunuza sade içme suyu yerine ne tür bitki çayı ikram etmek isterseniz isteyin, lütfen çayı çok kaynatmayın. Ve tabii ki çayı servis etmeden önce oda sıcaklığına soğutmalısınız. Çayı poşet çaydan hazırlıyorsanız paketin üzerinde bulunan hazırlama talimatlarını takip etmelisiniz. Bunu yaptıktan sonra lütfen çayı yaklaşık yarım bardak saf su ile seyreltin (hazırladığınız çaya hazırlama talimatlarına göre %50 saf su ilave edin demektir).

🔸Çayı daha besleyici hale getirmek için dekstroz veya bal eklenebilir. Kuşunuz için toplama kafesinde ortak bir su çeşmesi kullanıyorsanız, tam bir su çeşmesi için en fazla yarım çay kaşığı dekstroz kullanın. Aksi durumlarda yüksek dozda dekstroz veya bal karıştırırsanız, bir kuş için sağlıklı olmaz.

🔻Kuşumuz herhangi bir böbrek hastalığından veya mantar enfeksiyonundan muzdaripse son derece dikkatli olmalısınız.

🔸Koşullara göre dekstroz veya bal, kuşun organları glikozu sindiremeyebileceğinden ciddi sorunlara neden olabilir; bu nedenle hastalık daha da kötüleşebilir. Bu nedenle rahatsızlığı olan kuşlarda ince hekime danışılmalıdır.

🔸Herhangi bir şekerin kuşunuza zarar vereceğinden endişeniz yoksa, içme suyuna veya çayına bir miktar vitamin takviyesi de ekleyebilirsiniz. Dozla ilgili olarak, lütfen paket üzerindeki talimatları izleyin.

⛑️ Hekiminden Notu 2

🔸 Sıcak suya herhangi bir vitamin takviyesi eklemeyin çünkü bu sağlıklı etken maddeyi yok eder; gıda takviyesi etkisiz olacaktır.

8.1. Anason Çayı

🔸Kuşunuz kabızlık çekiyorsa, ona içme suyu yerine anason çayı verebilirsiniz. Bu çayın olağanüstü antikonvülzan etkileri vardır ve kuşların bu tür tatsız durumları atlatmasına yardımcı olacaktir.

8.2. Isırgan Otu Çayı

🔸Isırgan otu çayı çok iyi detoksifikasyon etkilerine sahiptir. Naturopatide, ısırgan otu, böbrek rahatsızlığından muzdarip hastalarda detoksifikasyon ve temizlik için bir ilaç olarak kullanılır. Isırgan otu, içerdiği vitaminler nedeniyle oldukça sağlıklı olan bir yem bitkisi olarak da kullanılabilir.

8.3. Rezene Çayı

🔸Antikonvülzan etkileri sayesinde, kuş sahibiyseniz rezene çayı ecza dolabınızın kesinlikle olmalıdır. Rezene çayı kabızlık ve şişkinlik durumunda rahatlama sağlar. Ayrıca, kuşunuz bir maya enfeksiyonu (mikoz, pamukçuk veya AGY/GLS ) geçirdiğinde ekin veya karın içinde çok fazla gaz oluşumunu önlemeye yardımcı olabilir.

8.4. Papatya Çayı

🔸En değerli şifalı bitkilerden biri de papatyadır. Bu bitkinin çiçeklerinden yapılan çayın iltihap önleyici etkileri vardır. Bu nedenle papatya çayı bulaşıcı hastalıkların tedavisi sırasında çok faydalıdır. Ayrıca soğuk algınlığı veya başka bir hastalık varsa, papatya çayı tüylü hastalarınızın rahatsızlıklarını hafifletebilir.
🔸Papatya çayı ile tedavi edebileceğiniz bir diğer önemli sağlık bozukluğu ise yanlış beslenmeden kaynaklanan ishaldir. Papatya çayı buharlarının solunması, soğuk algınlığı ve solunum sisteminin diğer hastalıklarının çok etkili bir ek tedavisidir.

8.5. Siyah Çay

🔸Birçok durumda hasta kuşa dolaşımını uyarmak için siyah çay ikram etmek mantıklı ama pek tavsiye edeceğim bir çay değil.

8.6. Kekik Çayı

🔸Mantar önleyici ve mantar önleyici etkileri nedeniyle kekik çayı, megabakteriler (AGY) veya GLS tedavisi veya mayalara (mikoz, pamukçuk) karşı tedaviler sırasında çok yararlı ve iyileştirici etkiye sahiptir.

9. SEBZELER

Evcil kuslari beslemeye uygun birçok taze sebze türü mevcuttur. Sahipleri bu taze yiyecekleri düzenli olarak sunarsa, çoğu seçici kuş bile sebzeye alışabilir. Ancak çoğu sebze lezzetli ve sağlıklı olsa da nasıl yetiştirildiklerini düşünmek önemlidir. Bazı sebzeler pestisit kalıntıları ile kirlenmiştir. Bu toksik maddeler evcil kuşlarda ciddi zehirlenmelere neden olabilir. Bu tür zehirlenmeler organlara zarar verebilir ve hatta ölümcül olabilir. Bu nedenle kuş sahipleri, organik sebzeleri seçmeli veya sebzelerde pestisit kalıntıları bulunmamalıdır.

Sağlıklı sebze türleri:

🔹Patlıcan
🔹Pancar (taze)
🔹Brokoli
🔹Brüksel lahanası (dilimlenmiş)
🔹Lahana
🔹şalgam
🔹Havuç
🔹Karnabahar
🔹Kereviz sapları
🔹Pazı (mangel)
🔹Hindiba
🔹Mısır (sütlü ve yumuşak)
🔹Salatalık
🔹Rezene
🔹Sarımsak
🔹Bezelye
🔹Marol
🔹Yerelması
🔹Kuzu Kulağı marulu
🔹Pırasa
🔹Soğan
🔹Havuç
🔹 Patates
🔹Kabak
🔹Semizotu
🔹Turp
🔹Ispanak
🔹Taze soğan
🔹Tatlı patates (pişmiş)
🔹Domates
🔹Şalgam (şalgam yeşillikleri)

⛑️ Hekimin Notu 3

🔸Soğan, taze soğan, pırasa ve sarımsak gibi sebzelerin içerdikleri maddelerin kırmızı kan hücrelerini patlatarak kansızlığa yol açabileceğinden kuşlar ve evcil hayvanlar için zararlı olduğu belirtilmektedir. Bu yiyeceklerin küçük miktarlarda servis edildiğinde kuşlara zararsız olduğunu yazan bazı kaynaklarda bulunmakta. Eger ki kuşunuzun bir sağlık sorunu yok ise çok az miktarda Kuşunuza vermenizde sakınca gormuyorum.

⛑️ Hekimin Notu 4

🔸Evcil kuşlarınıza asla Avokado vermeyin. İki önemli nedeni var; Avokadonun çok yağlı olması ve başka bir önemli noktasi, çekirdeğe yakın kısımlarının (tohumlar) kuşlar için zehirli olmasıdır.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Muhabbet Kuşlarının Bakım ve Beslenmesi Hakkında Herşey" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Vet.Hek.Uzm.Uveys Veysel BECERMAN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Vet.Hek.Uzm.Uveys Veysel BECERMAN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     2 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Uveys Veysel BECERMAN Fotoğraf
Vet.Hek.Uzm.Uveys Veysel BECERMAN
İstanbul
Uzman Veteriner Hekim
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi3 kez tavsiye edildi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Vet.Hek.Uzm.Uveys Veysel BECERMAN'ın Yazıları
► Muhabbet Kuşları Konusunda Bilgiler ve Tavsiyeler ÇOK OKUNUYOR Vet.Hek.A.Kutlu DAYIOĞLU
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Muhabbet Kuşlarının Bakım ve Beslenmesi Hakkında Herşey' başlığıyla benzeşen toplam 85 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


09:04
Top