2007'den Bugüne 92,259 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Psikolojik Şiddet
MAKALE #22485 © Yazan Uzm.Psk.Dnş.Müjgan SONUÇ | Yayın Ağustos 2021 | 1,752 Okuyucu
PSİKOLOJİK ŞİDDET

“Gözündeki morluktan değil gülmeyen yüzünden anladım...Hayata karşı kaybolmuş umutlarından çökkün omuzlarından anladım...Uyanmak istemediğin derin uykularından artık ondan söz ederken sevgiyle bakmayışından anladım... Seni dövdü mü diye hiç sormadım,her cümlenin sonunda ki uzun boşluklarından anladım..Elleriyle değil dilleriyle döver ya bazı insanlar...Yüzünde ki buruk gülüşünden anladım... Sevgi yaralamaz desem de şiddeti sevgi sanmandan anladım... Erkek dediğin çabuk sinirlenir,siniri geçsin diye sustuğun gecelerinden anladım... Yüksek sesle konuşan birini gördüğünde ürkerek geri çekildiğinde anladım... Artık sormayışından merak etmeyişinden anladım... Kendine dair beklentilerinin yokluğundan, vazgeçmişliğinden anladım... Seni her gün aşağılarken,hakaret ederken “zavallısın sen”derken, koltukta boylu boyunca uzanmış halinle, tavana baktığında anladım... Kendi kendine ben bu kadar değersiz değilim diye fısıldayıp için için ağladığında anladım... Her olayın tek sorumlusu tek suçlusu sensin derken artık buna, sen de inandığında anladım.. Gittiğin her yeri, konuştuğun her insanı tek tek sorup kendini güvenilmez biri gibi hissettirdiğinde anladım.

Şaka olsun diye “salak salak” demediğini ,ancak çocuklarının yanında da seni aşağılayıp zekanla dalga geçtiğinde anladım..Ne yaparsan yap asla güzel olmadığını hep eksik yaptığını sana hissettirdiğinde anladım.”Çemberin dışına çıktığında, yaşadığın şeyin psikolojik şiddet olduğunu şimdi sen de anladın...

Hemen her gün her insanın günlük yaşamı içinde olur böyle şeyler deyip görmezden geldiği,morluğu şişliği olmayan ama ruhu derinden yaralayan bir şiddet türüdür psikolojik şiddet. Güç ve baskı uygulayarak bedensel veya ruhsal açıdan canlıların zarar görmesine neden olan bireysel veya toplu davranışların tümünü şiddet olarak tanımlarız. Psikolojik şiddeti her türlü baskı,aşağılama,utandırma,kendi çıkarlarına göre olayları çarpıtma,yok sayma, ihmal ve istismar etme davranışlarıyla tanırız. Psikolojik şiddete uğrayanların çoğunluğu ne yazık ki kadınlar ve çocuklar...

Sürekli bir şekilde psikolojik şiddete maruz kalan bireylerin özgüvenlerinin düştüğü,yaşama sevinçlerinin yok olduğu, sosyal ilişkilerinin bozulduğu, depresyon ve kaygı bozuklukları yaşadığı travma sonrası stres bozukluğu ve ağır psikyatrik sorunlar yaşadıkları tespit edilmiştir.

Psikolojik şiddetin izlerini ağlamaya meyilli ,sessiz çekingen ve sürekli suçluluk duygusu içinde hata yapmaktan korkan yapılarından sık sık özür dilemelerinden, tüm hataları kendilerinde görmeye alışmış hallerinden anlarız.

En yakınlarımız tarafından adının sevgi olduğunu sandığımız ilişkiler içinde sayısız insan psikolojik şiddete uğruyor. Okulda öğretmeninden ev de anne ve babasından oğlundan kocasından işvereninden,amirinden pek çok insan psikolojik şiddete uğrarken bunun bir şiddet olduğunu dahi bilmiyor.

Şiddet uygulayan bireylerin sanıldığının aksine güçlü kişilik özelliklerinin olmadığı çocukluk yıllarında şiddete maruz kaldıkları bu davranışlarını da öğrenilmiş normal bir tutum olarak değerlendirdiklerini biliyoruz. Şiddet uygulayan kişilerin narsistik kişilik özelliklerinin yanı sıra anti sosyal kişilik özellikleri gösterdiğini görüyoruz. Yaptıklarının sorun çözmek için olağan bir yöntem olduğunu,kendi çocuklukları boyunca gördükleri olağan bir davranış olduğunu savunur ve davranışlarını yadırgamazlar. Yani kuşaktan kuşağa öğrenme, yoluyla normal davranış olarak kabul görerek gelmiş bir davranışın, şiddet olduğunu ne yazık ki şiddet mağdurları bile anlamayabiliyor.

Psikolojik şiddete uğrayan kişiler zamanla gerçekten hatalı olduklarını,beceriksiz olduklarını yeterince zeki olmadıklarını düşünmeye başlarlar. Şiddete uğrayan bireylerin geçmişinde de yine şiddet uygulayan bir ebeveyn olabiliyor. Başkalarından onay ve kabul görme ihtiyaçları yüksek olan bu bireylerin vicdani değerlerinin yüksek oluşu, naif bir yapıda olmaları bağımlı kişilik özellikleri gösteriyor olmaları şiddet uygulayan kişilerin çekim alanına girmelerine neden oluyor. Bir insan, sürekli olarak başkalarının yanında aşağılanıyor,küçük düşürülüyorsa,sürekli eleştiriliyorsa,şaka adı altında küçük düşürücü sözlere maruz kalıyorsa... Yok sayılıyorsa...Sürekli olarak hataları hatırlatılıyorsa... Duyguları önemsenmiyorsa... İlgisizliğe ve sevgisizliğe maruz bırakılıyorsa...Hayalleri küçümseniyor ve umutları kırılıyorsa...Sırları başkalarıyla paylaşılıyorsa...Karşı tarafın problemleri ve mutsuzluğu için suçlanıyorsa...Sürekli hataları konuşuluyor ve sürekli eleştiriliyorsa... Yaptığı her davranış sorgulanıyor ve öfke dolu sözlere maruz kalıyorsa psikolojik şiddete uğruyor demektir.

Normal bir ilişki dili haline gelmiş psikolojik şiddetin etkileri de fiziksel şiddet kadar yıkıcıdır. Yukarıda saydığım davranış biçimlerini hemen herkes yakın ilişkide olduğu kişilere gösterebiliyor ve bunun şiddet olduğunu düşünmüyor ne yazık ki..Hele de çocuklar, anne ve babaları tarafından disiplin yöntemi olarak algılanan bu tavırlara sürekli maruz kalabiliyorlar...

Öfkemizi yönetmeyi öğrenmek,sevdiklerimize değerli olduklarını ve onları sevdiğimizi hissettirmenin önemini kavramak, iletişim dilimizi gözlemleyip değiştirmek doğru cümlelerle kendimizi ifade etmek, karşılıklı sağlıklı ilişki için gereklidir...Bir şekilde geçmiş deneyimlerimiz içinde aldığımız yaralarla savunucu ve saldırgan bir dil geliştirmiş olabiliriz,eşimize çocuğumuza sevdiklerimize kendimize zarar verdiğimizin farkında vardıysak değişimi başlatmak için de ilk adımı atmışız demektir. İçimizdeki yaralı çocuğun anlaşılmaya ihtiyacı olabilir,içimizi anlayıp geçmişin ezberinden kurtulmak için psikolojik destek almak dönüşümümüzü hızlandıracaktır. .Eğer psikolojik şiddete maruz kalan biriysek, yine aynı şekilde şiddeti normal kabul eden şiddeti ilgi sayan yaralı bir çocuğumuz var demektir... Yetişkinlerin içlerinde ki çocuk iyileştiğinde kendi çocukları da iyileşir...



Doroty Nolte tarafından kaleme alınan ve Doğan Cüceloğlu tarafından çevirilen şiir psikolojik şiddetin ve sevginin izlerini ne de güzel anlatıyor...


Eğer bir çocuk sürekli eleştirilmişse,
Kınama ve ayıplamayı öğrenir.
Eğer bir çocuk kin ortamında büyümüşse,
Kavga etmeyi öğrenir.
Eğer bir çocuk alay edilip aşağılanmışsa,
Sıkılıp utanmayı öğrenir.
Eğer bir çocuk sürekli utanç duygusuyla eğitilmişse,
Kendini suçlamayı öğrenir.
Eğer bir çocuk hoşgörüyle yetiştirilmişse,
Sabırlı olmayı öğrenir.
Eğer bir çocuk desteklenip, yüreklendirilmişse,
Kendine güven duymayı öğrenir.
Eğer bir çocuk övülmüş ve beğenilmişse,
Takdir etmeyi öğrenir.
Eğer bir çocuk hakkına saygı gösterilerek büyütülmüşse,
Adil olmayı öğrenir.
Eğer bir çocuk güven ortamı içinde yetişmişse,
İnançlı olmayı öğrenir.
Eğer bir çocuk kabul ve onay görmüşse,
Kendini sevmeyi öğrenir.
Eğer bir çocuk aile içinde dostluk ve arkadaşlık görmüşse,
Bu dünyada mutlu olmayı öğrenir.

Sevgiyle kalın, kendinize yol alın...

Uzm.Psikolojik Danışman

Müjgan SONUÇ
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Psikolojik Şiddet" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Dnş.Müjgan SONUÇ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Dnş.Müjgan SONUÇ'un izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     3 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Müjgan SONUÇ Fotoğraf
Uzm.Psk.Dnş.Müjgan SONUÇ
Bursa (Online hizmet de veriyor)
Uzman Psikolojik Danışman
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi18 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Dnş.Müjgan SONUÇ'un Yazıları
► Kadına Karşı Sözel ve Psikolojik Şiddet Psk.Elif Sultan DEMİRHAN
► Şiddet Nedir? Aile İçi Şiddet Psk.Dilara KAZANCI
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Psikolojik Şiddet' başlığıyla benzeşen toplam 17 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Bebekte Güven Duygusu Temmuz 2021
► Kendimiz Olabilmek Temmuz 2021
► Sınav Kaygısı Temmuz 2021
► Klonlanmış Yaşamlar Temmuz 2021
► Affetme Temmuz 2021
► Ergenlik Temmuz 2021
► Psikolojik Sağlamlık Temmuz 2021
◊ Meslek Seçerken Temmuz 2021
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


13:52
Top