2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Etkili İletişim Kurma Yolu (Sen Dili-Ben Dili)
MAKALE #22486 © Yazan Psk.Rümeysa Selma KORKUT | Yayın Ağustos 2021 | 1,910 Okuyucu
ETKİLİ İLETİŞİM KURMA YOLU (SEN DİLİ-BEN DİLİ)
Günlük hayatta iletişim kurarken genellikle karşımızdaki kişiye duygularımızı, düşündüklerimizi, hislerimizi aktarmaya çalışırız. Kendi hissettiklerimizi düşündüklerimizi anlatmaktan ziyade karşı tarafı suçlayıcı bir tavırla yaklaşıldığında asıl konunun üzerinde durmak yerine tartışma üzerine odaklanırız. Durum böyle olunca asıl konu çözülmez ve bireyler birbirlerini kırmış ve üzmüş olurlar.
Ben dili nedir?
Karşı tarafı suçlamadan kendi duygu düşüncelerimizi karşımızdakine aktarmak ve yaşanan durumun bizde tam olarak ne hissettirdiğini ona hissettirmektir. Bunu yapmak her zaman kolay olmayabilir.
• Ben dili kullanılarak kurulan cümleler asıl amaca ve yaşanan durumun ne düşündürdüğünü ve ne hissettirdiğini karşı tarafa aktarır.

• Ben dili; kişinin merkezinden çıkıp, karşımızdaki insanın vicdanına ve yüreğine ulaşan dildir. Yani ben dilini yürek yüreğe iletişim olarak tasvir edebiliriz.


• Ben dili mesajları iletişimin olumlu sürmesini sağlar.

• Ben dili kullanımında birey başkalarıyla ilgili yorumlamalarını ya da değerlendirmelerini değil, kendini rahatsız eden durumu objektif bir şekilde, karşıdakini suçlamadan, eleştirmeden, yargılamadan, durumun ya da davranışın tanımını ve yaşattığı somut etkiye ve duyguya odaklanır.


• Ben dili kullanımı ile belirtilen duygu ve düşünceler karşıdakinin kişiliğine yönelik değil bireyin hissettiklerine yöneliktir.

• Ben dili kullanılarak verilen mesajlar karşı tarafa, kişiyi olduğu gibi kabul ettiği mesajını verir. Karşıdaki insana davranışlarını değiştirme sorumluluğunu verir.


• Kişinin nasıl düşündüğünü ya da hissettiğini açıkladığında diğer insanlara nasıl tepki vereceği konusunda fırsat vermiş olur.
Anne yorgunluğu nedeniyle çocuğu ile oyun oynamak istemediğini «Bugün iş yerinde çok yoruldum, ve şu an seninle oyun oynayacak enerjiye sahip değilim; ya da bugün canım oyun oynamak istemiyor» şeklinde ifade ettiğinde çocuk bundan «annem yorgun, dinlenmeye ihtiyacı var ve benimle oyun oynayamaz mesajını alıyor ve bu nedenle ısrarcı olmuyor.

Sen dili nedir?

Sen dili kişiye yanlış yaptığını söyler ancak bu söylem tarzı kişinin kendisi suçlamasına neden olan ifadeler içerir. Özellikle bireyler öfkeli ve kızgınlık duyduğu anlarda direkt sen dilini kullanmayı tercih ederler. Sen dili kullanıldığında karşıdaki kişi bireyi anlamak yerine kendini savunmaya geçer. Bunun yerine karşımızdaki insanlarla iletişim kurarken ben ne hissediyorum? Ben ne düşünüyorum? Bunu karşımdaki kişiye en iyi nasıl aktarabilirim? bunun üzerine odaklanmamız gerekir.

• Sen dili kullanımı iletişimde kişiler arasında bir mesafenin olduğunu da vurgular.

• Sen dili ile iletişim kurulan biri bir durumdan ötürü sorumlu tutulduğu hissine kapılır. Bu nedenle de doğrudan savunmaya geçer.
Anne yorgunluğu nedeniyle çocuğu ile oyun oynamak istemediğini «git başımdan şimdi seninle uğraşamam, işim başımdan aşkın zaten bir de sen çıkma» şeklinde ifade ettiğinde çocuk bundan «annem yorgun, dinlenmeye ihtiyacı var ve benimle oyun oynayamaz mesajını alamıyor. Bunun yerine «ben kötüyüm, ben suçluyum» mesajını alıyor.

Ben Dili ile Konuşmanın Yararları:
1) Bireyin hem kendisini hem de karşı tarafı rahatlatır.
2)Davranış değiştirme sorumluluğunu karşı tarafa yükler.
3)Karşı tarafın kendisini kötü hissetmesine neden olmaz.
4)Karşı tarafın da iletişimde ben dili kullanmasını sağlar.
5)Karşı tarafın benlik algısına zarar vermez.
Sen Dilinin Alıcı Üzerindeki Etkileri:
1)Alıcıya kendini değersiz hissettirir. Alıcıyı incitir ona anlaşılmadığını düşündürür.
2)Davranış değişikliği gerçekleştirilemez.
3)Alıcı kendisine iletilen mesajı içselleştirir. Alıcının etiketlenmesine neden olur.
4)Alıcının savunma mekanizması geliştirmesine neden olur. Alıcı da benzer bir iletişim yöntemi kullanmaya başlar.
5)Alıcının öz saygısını olumsuz etkiler.

Sen dili ve ben diline örnek verecek olursak:

1. “Kabahat sana inananda, senin ipinle kuyuya inende, sana değil kendime kızıyorum.” Sen Dili

“Randevulaştığımız yere gelmediğinde kendimi çok kötü hissettim, bana haber vermeni çok isterdim.” Ben Dili

2. “Konuşurken gözüme bile bakmıyorsun. Çok kabasın.“ Sen Dili

“Konuşurken gözüme bakmadığın zaman beni dinlenmediğini , ciddiye almadığını düşünüyorum. Bu da beni kırıyor.” Ben Dili

3. “Okula neden gelmedin?” Sen Dili

“Dün okulda seni göremeyince çok meraklandım.” Ben Dili

4. “Bin defa söyledim. Hala aynı şeyi yapmakta ısrar ediyorsun, kapa şu telefonunu daha kaç kere ısıtmam gerekiyor yemekleri?” Sen Dili

“Yemek hazır, arkadaşına yemekten hemen sonra arayacağını söylesen beni ne kadar mutlu edersin, çok açım, lütfen.” Ben Dili

5. Baba:” Her aksam ayni şey, tutturuyorsun oyun oynayalım diye! Benim yorgun olabileceğim hiç aklına gelmiyor değil mi? Yaramaz ve şımarık bir çocuk gibi davranıyorsun!” Sen Dili

Baba: “Bu aksam çok yorgun hissediyorum canım. İstersen oyun oynamayı başka bir akşama erteleyelim.” Ben Dili

Psikolog Rumeysa S. KORKUT
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Etkili İletişim Kurma Yolu (Sen Dili-Ben Dili)" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Rümeysa Selma KORKUT'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Rümeysa Selma KORKUT'un izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Rümeysa Selma KORKUT Fotoğraf
Psk.Rümeysa Selma KORKUT
Denizli (Online hizmet de veriyor)
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Rümeysa Selma KORKUT'un Yazıları
► Etkili İletişimde Beden Dili Psk.Dnş.Ömer AKTÜRK
► Ergenle Etkili İletişim Kurma Psk.Nuray ŞAHİN
► İletişim ve Ben Dili Psk.Zehra BİNİCİ
► Beş Sevgi Dili Psk.Bahar ERDEN
► 5 Sevgi Dili Psk.Meral KAYA
► Renklerin Dili Psk.Sümeyye ARSLAN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Etkili İletişim Kurma Yolu (Sen Dili-Ben Dili)' başlığıyla benzeşen toplam 31 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Burdon Dikkat Testi Aralık 2020
► Berard Metodu Temmuz 2019
◊ D2 Dikkat Testi Eylül 2020
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


02:16
Top