2007'den Bugüne 92,232 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,964 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Duygu Odaklı Psikoterapi Tarihçesi
MAKALE #22498 © Yazan Uzm.Psk.Emin KOMŞAL | Yayın Eylül 2021 | 1,525 Okuyucu
Duygu Odaklı Psikoterapinin Tarihçesi

İnsan psikolojisinin temel çalışma alanları; davranışlar, düşünceler ve duygulardır. Psikoterapi türleri bunlar üzerinde gelişmiştir; davranışçı psikoterapi, bilişsel psikoterapi ve duygu odaklı psikoterapi. Duygu odaklı terapi, bilişsel ve davranışın aşırı vurgulanması, biliş üzerine odaklanmaya itiraz olarak doğmuştur.
Bilişsel terapiye göre düşünce her şeyden önce gelir düşünce değiştiği takdirde duygu da davranışta değişir demektedir. Düşünce duygu Davranış üçgeninde karşılıklı bir etkileşim vardır. Burada döngüsel bir sistem olduğu kabul edilmekle birlikte temel unsurun düşünce olduğu iddiası vardır. Duygu odaklı terapi ise duyguların temel belirleyici olduğunu duygularımıza göre düşüncelerimizin ortaya çıktığı iddiasındadır.
Duyguların ihmal edilmesinin en önemli faktörlerinden bir tanesi duyguların ölçülmesi, tanımlanması ve öngörülmesinin çok zor olmasıdır. Duygular terapi alanında oldukça ihmal edilmiş bir olgudur. Duyguların laboratuvara sokulamaması dolayısı ile duyguların ölçülememesi terapi alanında ihmal edilmesine yol açmıştır. Davranışçılık bir dönem psikolojiye hâkim olmuş ve diğer alanların gelişmesini engelleyen bir rol oynamıştır. Daha sonra davranışların arkasında onları etkileyen düşüncelerin olduğu Aaron T. Beck Eserleri tarafından ortaya çıkarılıyor ve bilişsel psikoterapiler ortaya çıkıyor. Düşüncelerimiz problem çözme yeteneği ile ölçülebiliyor. IQ dediğimiz (İntelligence Quotient) zekâ testleri gelişiyor. Bunun karşısında da EQ (Emotional Quotient) duygusal zekâ kavramları karşımıza çıkıyor. (Bu konuyla ilgili daha geniş bilgi için Duygusal Zekâ - Daniel Goleman kitabını okuyabilirsiniz.)
Psikoterapi tarihinde davranışçılığın arkasından bilişselciliğin psikoterapi sürecine hâkimiyeti sonucunda ihmal edilmiş bir olgudur. Ancak bu alanda yapılan duygu ve beyin hakkındaki araştırmalar buna bağlı olarak da duyguların psikoloji ve psikoterapide öneminin anlaşılmasını sağlayan iki farklı gelişme olmuştur.
Duyguların ölçülmesi ile ilgili keşifler 1970’lerden sonra temel olan Paul Ekman tarafından 7 duygu tanımlanmıştır. Daha sonra duyguların yüz ifadelerine dayandırılabilmesi duyguların ölçülmesinde gelişmelerin yolunu açmıştır.
1980’li yıllarda bilimsel gelişmelere bağlı olarak duygulara olan ilgi artmaya başlıyor. 1980’li yıllardaki beyin araştırmaları nörobilimdeki gelişmeler duyguların fizyolojik yapılarının daha iyi anlaşılmasını sağladı. (Bu konuda Allan Schore kitaplarını okuyabilirsiniz)
Duygu odaklı terapi önce çiftler üzerinde çalışma ile başlıyor. Daha sonra bireysel terapiye dönüşüyor. Leslie Greenberg bu konuda şöyle diyor; “Bu çalışmayla çiftlerin aralarındaki çatışmaları bireysel terapide çalıştığım intrapsişik çatışma çözümüne benzer bir şekilde çözüp çözemeyeceklerini görebilecektim bunu yapmak için doktora öğrencim Sue Johnson ile duygu odaklı çift terapisini geliştirdim. Burada, sistematik perspektifler deneyimsel yaklaşımlar ile özdeşleştirildi”
1980’lerin ortasında Leslie Greenberg tarafından geliştirilen duygu odaklı terapi, diyalektik yapılandırmacılık, birey merkezli ve gestalt uygulamalarını bütünleştiren yaşantısal bir terapidir. İlk başlarda Çift terapisi olarak başlasa da 1990’lardan sonra hem bireysel hem de çift terapisi olarak uygulanmaya başlanmıştır.
1986’da aileler ve çiftlerde daha geniş kapsamlı çalışmalarından elde ettiği deneyimlerini bireysel terapiye aktardığını ifade etmektedir Leslie Grennberg.
Duygu Odaklı terapi, Birey Merkezli Terapi, Gestalt Kuramı ve Varoluşçu Kuramı terapi ekolünün temel yapı taşları olduğunu ifade etmekle birlikte bu kuramların dışında etkilendiği bir çok kuram bulunmaktadır. Greenberg bir tanımında Duygu Odaklı Terapinin duyguları merkeze alan tüm terapi yaklaşımlarını genel bir ismi olduğunu belirtmiştir.
Duygu odaklı terapi uygulamalarının karşılaştırmalı meta analiz sonuçlarına ilişkin bir çok çalışma yapılmış ve yapılmaya devam etmektedir. Bu çalışmalar günden güne artarak ve çalışılan konuların da genişlediği ve psikolojik problemlere müdahale noktasında özelleşerek devam ettiği görülmektedir.

Kaynakça
Greenberg, L. (2014). Duygu Odaklı Terapi 1. Atölye Çalışması Metinleri. İstanbul: Psikoterapi Ensititüsü Eğitim Yayınları.
Greenberg, L. S. (2014). Duygu Odaklı Terapi. İstanbul: Psikoterapi Enstitüsü Eğitim Yayınları.
Leslie Greenberg, J. C. (2019). Depresyonun Duygu Odaklı Terapisi. İstanbul: Psikoterapi Enstitüsü Eğitim Yayınları.
Leslie Greenberg, L. R. (2020). Duygu Odaklı Terpaide Süpervizyonun Temel Esasları. İstanbul: Psikoterapi Enstitüsü Eğitim Yayınları.
Leslie Greenberg, N. T. (2020). Psikodinamik Bilişse Davranışçı ve Duygu Odaklı Terapide Duygularla Çalışma. İstanbul: Psikoterapi Enstitüsü Eğitim Yayınları.
Özakkaş, T. (2018). Duygu Odaklı Bireysel Terapi Eğitim Notları Haziran. İstanbul: Psikoterapi Enstitüsü Eğitim Yayınları.
Özakkaş, T. (2018). Duygu Odaklı Bireysel Terapi Eğitim Notları Mart. İstanbul: Psikoterapi Enstitüsü eEğitim Yayınları.
Özakkaş, T. (2018). Duygu Odaklı Bireysel Terapi Eğitim Notları Mayıs. İstanbul: Psikoterapi Enstitüsü Eğitim Yayınları.
Özakkaş, T. (2018). Duygu Odaklı Bireysel Terapi Eğitim Notları Nisan. İstanbul: İstanbul: Psikoterapi Enstitüsü Eğitim Yayınları.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Duygu Odaklı Psikoterapi Tarihçesi" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Emin KOMŞAL'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Emin KOMŞAL'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Emin KOMŞAL Fotoğraf
Uzm.Psk.Emin KOMŞAL
Denizli (Online hizmet de veriyor)
Uzman Klinik Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi3 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Emin KOMŞAL'ın Makaleleri
► Duygu Odaklı Terapi Psk.Dnş.Hasan DAĞ
► Duygu Odaklı Çift Terapisi Psk.İshak BÜYÜKYILDIRIM
► Duygu Odaklı Çift Terapisi Dr.Mehmet TEKNECİ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,964 uzman makalesi arasında 'Duygu Odaklı Psikoterapi Tarihçesi' başlığıyla benzeşen toplam 24 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Temel Duygular Eylül 2021
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


14:15
Top