2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Boşanıyorum, Peki ya Çocuğuma Ne Olacak ?
MAKALE #22512 © Yazan Psk.Elçin BOZ ORHAN | Yayın Eylül 2021 | 1,011 Okuyucu
Çocuklar sevmeyi, sevilmeyi ilk olarak anne babalarından öğrenirler. Bir aile ortamında anne babanın birbirine sevgi ile bakması, bu güzel bağı çocuklarına hissettirmeleri çok önemlidir. Her çocuk mutlu ve huzurlu bir evde büyümeyi hak eder. Hangi çocuk evde sürekli kavgaların olduğu, anne babanın birbirine öfke ile baktığı bir ev ortamı ister ki? Hele ki durum şiddet boyutuna geldiyse... Çocuklar anne babanın mutsuzluğunu, gerginliğini hissederler, aslında onlar her şeyin farkındadırlar... İşte böyle durumlarda o evliliği sürdürmektense hem ebeveynlerin hem de çocuğun psikolojik sağlığı için boşanma kararı gerektiğinde doğru bir karar olabilir.

Çocuğuma boşanmayı nasıl açıklayacağım?
Bu süreci doğru yönetmek, çocukta kalıcı yaralara yol açmaması açısından çok önemlidir. İlk olarak alınan bu karar çocuğa en doğru hali ile her iki ebeveyn varlığında anlatılmalıdır. Açıklamalar net olmalı, çocuğun kafasını daha fazla karıştırmamalıdır. Anne ve babanın söylemeleri tutarlı olmalı, çocuğa o anlık mutlu etmek adına gerçekleşmeyecek sözler verilmemeli, çocuğa kesinlikle yalan söylenmemelidir. Ebeveynler birbirlerini suçlar bir dilde konuşmamalıdırlar. Çocuklar genelde boşanmadan dolayı kendileri suçlarlar ve “onları üzdüm, benim yüzümden boşanıyorlar” düşüncesine kapılırlar. Bu süreçte çocuğun bir suçu olmadığını, bu kendilerinin almış olduğu bir karar olduğu çocuğa açıklanmalıdır.
Özellikle küçük yaş çocuklarında peki şimdi bana ne olacak? Ben kiminle yaşayacağım? Annemi ya da babamı bir daha hiç göremeyecek miyim? gibi soru işaretleri oluşur ve bu belirsizlikler çocuğu kaygılandırır. Bu sorular tane tane, net bir şekilde cevaplanmalı ve çocuğun kaygısı azaltılmalıdır.
Boşanma çocuğumu nasıl etkiler?
Her çocuğun kişiliği ve gelişim özellikleri birbirinden farklıdır. Çocuğun yaşı, cinsiyeti, boşanma sonrasında hayatındaki değişikler, ebeveynler ile olan ilişkisi etken faktörlerdir. Bazı çocuklar bu süreci çabuk atlatılır, kimilerinin ise daha zorlu geçer. Boşanmadan sonra çocukların kendilerini mutsuz, çaresiz, karamsar hissetmeleri olası tepkilerdir. Bu süreçte çocuklarda aşağıdaki davranışlar ve duygu halleri gözlemlenebilir;
*Karamsar, depresif ruh hali
*Sıklıkla ağlama isteği
*Öfke hali
*Anne ya da babadan birini suçlama
*Anne ya da babaya aşırı bağlanma
*Arkadaşları ile görüşmek istememe ya da eskiden keyif aldığı şeyleri yapmak istememe
*Okula gitmek istemede isteksizlik, not başarısının düşmesi
* Daha küçük yaş çocuklarında gece altını ıslatma, tırnak yeme, gece terörleri
*Uyku ve iştahta düzensizlik
Çocuk iyi gözlemlenmelidir. Davranışların sıklığı ve şiddeti önemlidir. Gerekirse bir uzmandan destek alınmalıdır. Bazen anne babalar boşanmanın çocuklarındaki bu olumsuz yansımalardan dolayı tekrar bir araya gelmeyi düşünürler. Boşanma kadar tekrar bir araya gelmekte iyi düşünülmesi gereken önemli bir karardır.

Boşanma sonrasında ebeveynler nelere dikkat etmelidirler?
Ebeveynler evlilik bağlarını sona erdirseler bile, evlatları ve anne baba rolleri değişmeyen tek şeydir. Boşanma sonrasında çocuğun hayatındaki değişiklikleri minimuma indirmek tavsiye edilir. Örneğin, mümkünse çocuğun yaşadığı ev, gittiği okul değiştirilmemelidir. Mümkünse çocuğun doğum günlerini birlikte kutlama gibi aile
ritüellerine devam edilmesi önerilir.
Boşanma sürecinden sonra, maalesef bazı ebeveynler birbirleri arasındaki çatışmayı ve sürtüşmeyi hala devam ettirirler. Bir taraf eğer ilişkiyi devam ettirmek ve barışmak istiyorsa çocuğu bu durumda kullanabiliyorlar, ya da “biz birbirimizi hala seviyoruz, barışacağız yakında” gibi çocuğun aklını karıştıracak söylemlerde bulunabiliyorlar. Bunlar maalesef çocuklarda kafa karışıklığına, kaygılarının artmasına ve anne baba arasında kalmalarına yol açmaktadır.

Toplumumuzda her boşanmış ailenin çocuğu mutsuz, başarısız veya sorunlu olacak gibi düşünceler vardır. Ya da yaşanan her problem boşanmaya bağlanır. Boşanma elbette hem ebeveynleri hem çocukları olumsuz etkiler, ancak tek başına boşanma çocukta ruhsal problemlere yol açar demek doğru olmayacaktır. Unutulmamalıdır ki sağlıksız bir evliliktense çocuğun huzurlu bir ortamda büyümesi çok daha önemlidir. Önemli olan bu süreci ebeveyn olarak sağlıklı ve doğru bir şekilde yürütmektir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Boşanıyorum, Peki ya Çocuğuma Ne Olacak ?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Elçin BOZ ORHAN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Elçin BOZ ORHAN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Elçin BOZ ORHAN'ın Makaleleri
► Boşanıyorum Çocuğuma Nasıl Söylemeliyim Psk.Duygu KARAKULAK TAKVİM
► Eyvah Boşanıyorum Psk.Nur GEZEK
► Eşimden Boşanıyorum Psk.Güzide TÜRKYILMAZ
► Boşanıyorum Ama Çocuğum Psk.Elif GÜNERİ
► İntihar: Peki Ama Neden? Psk.Sezen ÖZÜTEK EREM
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Boşanıyorum, Peki ya Çocuğuma Ne Olacak ?' başlığıyla benzeşen toplam 20 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Kardeş Kıskançlığı Eylül 2021
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


18:47
Top