2007'den Bugüne 92,262 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Güvercinlerde Sallabaş Hastalığı ve Tedavisi
MAKALE #22529 © Yazan Vet.Hek.Uzm.Uveys Veysel BECERMAN | Yayın Ekim 2021 | 16,481 Okuyucu
GÜVERCİNLERDE SALLABAŞ HASTALIĞI

🔸Güvercin hastalıkları arasında yetiştiricilerin en sık rastladığı bir hastalık olup ,güvercinlerde halk dilinde "Kafa hastalığı, delibaş, kafa dönmesi, Sallabaş" bir Hexamit columbae adı verilen bir protozonun neden olduğu hastalıktır. Binlerce türü bulunan bu protozon canlılar, insanda ve hayvanlarda çeşitli hastalıklara neden olabilmektedirler.

🔸Hexamitiasis hastalığına güvercinlerin yanı sıra tavuklar, hindiler, bildırcınlar, keklikler, ördekler ve bazı kuş türlerinde de rastlanmaktadır. Ancak diğer türlerde hastalığa neden olan Hexamit protozonu daha farklıdır. Hastalığın karakteristik özelliği bağırsak iltihabına bağlı olarak gelişen ishal ve özellikle de kanlı ishaldir.

🔸Hastalık daha çok yaz aylarında yaygınlık kazanmakta ve özellikle genç kuşlarda daha fazla görülmektedir. Hastalığın yayılmasını önlemek kümes ve yaşam alanlarının hijyenik koşullarına dikkat edilmesi çok önemlidir.

BELİRTİLERİ

🔸 Hastalık ilk belirtileri arasında kusma ve dışkılarının sulu ve köpüklü oluşudur. Daha sonraki aşamalarda gelişen bağırsak iltihabına bağlı olarak dışkıda kan gözlenebilir. Dışkının diğer bir özelliği de normalden daha fazla kötü bir kokuya sahip olmasıdır. Hasta kuşların ağız içi incelemesinde ağız içi mükozasında yara saptanabilir. Sinirsel semptomları sonucu güvercinin kafasının ters bir vaziyette olması, kafasını sürekli sallaması ve düzeltemediği görülmektedir.

🔸Hastalığın gelişimine bağlı olarak, kuşlarda kayıtsızlık, bir kenara çekilip tüy kabartma ve düşünme hali ortaya çıkar. Kuşun yeme karşı ilgisi azalır ve hasta kuş daha az yem tüketmeye bunu sonucu kilo kaydı yaşamaya başlar. Buna karşın su tüketiminde bir artma vardır. Hastalığın tedavisine geç başlanması durumunda aşırı kilo kaydı ve ölümler gözlemlenir. Ölüm öncesi kuşlarda titreme hali gibi bir durum saptanabilir. Aşırı kilo kaybına uğrayan kuşlarımızın tedavisini yapıp bu hastalığı ortadan kaldırsak bile kilo kaybından kaynaklanan gelişim noksanlığı ve kalıcı sinirsel hasarlar oluşması nedeniyle bu kuşlarımızı kalan ömürleri boyunca etkiler.

HASTALIĞIN TEŞHİSİ

🔸Bilinmesi gereken en önemli durum bu hastalığın tek başına bir hastalık değil farklı hastalıkların vücutta bıraktığı etkiler sonucu görülen bir durum olduğudur. Hexamitiasis hastalığında hastalık belirtileri diğer güvercin hastalıklarından, Salmonella, E. Coli, Coccidiasis ve PMV1'e benzerlik gösterir. Bu nedenle kesin teşhis önemlidir. Hasta kuşların dışkılarında yapılacak mikroskobik inceleme sonucu hastalığın kesin tanısı yapılabilabilir.

BULAŞMA ŞEKLİ

🔸Etken, hasta kuşların dışkıları yolu ile yayılır. Dışkıda bol miktarda bulunan mikrop, bir şekilde kuşlarımızın yediği yemlere veya içtiği sulara bulaşabilir. Etken bulaşmış yiyeceği yiyen ya da içen kuş etkeni alır. Hastalık etkeni vücuda girdikten sonra kuluçka süresi 4 - 5 gün süren bir dönemi kapsamaktadır. Yani hastalık etkeninin alınmasını takiben 5 gün kadar sonra hastalık belirtileri kendini göstermeye başlar.

HASTALIĞIN TEDAVİSİ

🔸İlaçla tedavi edilebilen bir hastalıktır. Bu sebep ile hayvanınızın bu belirtileri gösteriyorsa lütfen en yakın veteriner kliniğine danışın ve ilaç tedavisine başlanılsın. Genel bir koruma olarak söyleyecek olursam,
Sallabaş olan güvercinlerin tedavisi ne yazık ki zordur.

🔸İlaç tedavisi ile iyileşme olduğu bilinmekte ama sinir sistemide kalıcı etkiler ( kafasının ters bir vaziyette olması , kafasını sürekli istemsiz sallaması vb.) görülmektedir. Bu hastalığa yakalanmış kuşların tedavisinde en önemli faktör kuşların stresten uzak tutulması ve beslenmelerine gösterilecek özendir.

🔸Bu hastalığa yakalanmış kuşunuz var ise ilk etapta diğer kuşlardan ayrı bir yerde tutulmalisiniz ve fazla ışık almayan loş bir ortamda beslemelisiniz. İlk günlerde kuşun bünyesi bu yeni duruma adapte olamadığı için beslenme problemi yaşayacaktir. İlk zamanlar elle besleme yapabilirsiniz. İlerleyen günlerde kuş bu duruma alisacagindan beslenmesi normale dönecektir. Hızlı bir düzelme beklemeyin bu süreç aşağı yukarı en az bir 30-40 günü bulabilir. Kuşunuzun daha hızlı bir şekilde düzelmesi için bakım ve beslenmsine dikkat edilmeli ve kuşun zaman zaman uçurmalısınız.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Güvercinlerde Sallabaş Hastalığı ve Tedavisi" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Vet.Hek.Uzm.Uveys Veysel BECERMAN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Vet.Hek.Uzm.Uveys Veysel BECERMAN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     6 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Uveys Veysel BECERMAN Fotoğraf
Vet.Hek.Uzm.Uveys Veysel BECERMAN
İstanbul
Uzman Veteriner Hekim
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi3 kez tavsiye edildi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Vet.Hek.Uzm.Uveys Veysel BECERMAN'ın Yazıları
► Kedi Köpeklerde Mantar Hastalığı Belirtiler ve Tedavisi ÇOK OKUNUYOR Vet.Hek.Tolgay AYTAR
► Şap Hastalığı Vet.Hek.Uveys Veysel BECERMAN
► Kuduz Hastalığı Vet.Hek.Dr.Başak TUNÇER ULUKARTAL
► Kuş Gribi Hastalığı Vet.Hek.İ.Serdar SAYAR
► Kedilerde Fıp Hastalığı Nedir? Vet.Hek.Mirsad Kürşad ERDOĞAN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Güvercinlerde Sallabaş Hastalığı ve Tedavisi' başlığıyla benzeşen toplam 93 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


13:46
Top