2007'den Bugüne 92,262 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Hamile Kadinlara Kedilerinden Toksoplazma Paraziti Bulaşabilir mi ?
MAKALE #22530 © Yazan Vet.Hek.Uzm.Uveys Veysel BECERMAN | Yayın Ekim 2021 | 983 Okuyucu
HAMİLE KADİNLARA KEDİLERİNDEN TOKSOPLAZMA PARAZİTİ BULAŞABİLİR Mİ ?

Hamilelik ve Toksoplazma

🔸Kedi ve köpek sahibi olan evli insanların eşleri hamile kaldıklarında tereddüt yaşadıkları bir konuda "toksoplazma" olayıdır. Ne yazık ki toksoplazma durumu nedeniyle hamile eşlerinin ve bebeğim sağlığı açısından rahatsızlık geçirmemeleri için evinde yıllarca bakmış oldukları pati dostlarını gözden çıkaran hayvan sahipleri vardır.

🔹Şu anda hamileyseniz ya da bir çocuk sahibi olma gibi bir planınız varsa, evcil hayvanınızdan vazgeçip onu evlatlık vermek yerine bu makaleyi okumanizi tavsiye ediyorum.

Öncelikle kedilerden hamilelere bulaşma ihtimali olan "tokoplazma" denilen parazitin ne olduğunu ve nelere sebebiyet verdiğini açıklayayım.

🔹Toksoplazma,Toxoplasma Gondii isimli bir parazitin vücuda girmesi ile geçen bir enfeksiyondur. Bu parazit evcil dostlarımızın dışkısı yoluyla, çiğ ette ve iyi yıkanmamış sebze ve meyvelerden insanlara oral yolla geçebilmektedir.

🔸Gebe anne bu paraziti ağız yolu ile aldığında ve geçirdiği enfeksiyon sonucu plasenta yolu ile anne karnındaki bebeğe de geçebilmekte ve buna konjenital toksoplazma adı verilmektedir.

🔸Bu hastalık belirti vermemesi ya da diğer hastalıklarla karışan belirtiler vermesi nedeniyle toplumdaki sıklığı net olarak bilinmemektedir. Ancak gebelik sırasında bu enfeksiyonun geçme oranı %1'dir. Bunun yanında zaten bu enfeksiyonu doğurganlık çağındaki kadınların %25'i geçirmekte. Bir kere bu enfeksiyon yapılan testlerde pozitif çıkarsa kişi bir daha bu enfeksiyona yakalanmaz ve tam bağışıklık kazanır. Toksoplazma hiçbir belirti göstermemektedir. Gebelikte yakalanılırsa bebeğe zarar vermektedir.

🔸Doğmadan önce enfeksiyonu geçiren bebeklerde doğumda sarılık, gelişme geriliği, çok sayıda lenf bezinin büyümesi, karaciğer ve dalakta büyüme, havale, beyin dokusunda kalsifikasyon, hidrosefali, göz enfeksiyonu, mikrosefali, nörolojik gelişim kusurları gibi belirti ve bulgular gözlenebilmektedir.

🔸Toksoplazmanın geçme yollarına baktığımızda kedilerden bulaşması ihtimali yediğimiz meyve ve sebzelerden bulaşması ihtimaline oranla daha düşüktür. Yani evimizde kedimiz var ve manavdan meyve aldık meyveden kapma ihtimalimiz kedimizden kapma ihtimalimizden daha yüksek ama düşük bir oran olsa bile bu hastalığa evcil hayvanlardan yakalanan insanlar olmuştur.

🔸Kedilerin tüm iç ve dış parazitleri düzenli olarak yapıldığı, kedilerin tuvalet kapları günlük temizliği yapıldığı taktirde zaten bu risk ciddi oranda düşmektedir. En önemlisi de ev kedilerinin dışarıya hiç çıkmadıkları ve çiğ et ile beslenmediği durumda zaten toksoplazma riski gıdalarla bulaşma riskinin kat be kat altında olacaktır.

🔸Eğer bu hastalığın tek ve en önemli sorumlusu kediler olsaydı kadin veteriner hekimlerimizin hiç çocuğu olamazdı.


🔸Yüzlerce kadın Veteriner hekim arkadaşım var ve çok sağlıklı çocukları var ve gebliklerinin son gününe kadar kediler ile ilgilenmiş ve kliniklerinde ev kedileri ve sayısız sokak kedilerine muayene etmişlerdir.

🔸Bu durum gösteriyor ki sorunun aslında evde beslenen kedilerle ilgili olmadığı; evcil pati dostumuzun aşılarını, beslenmesi, temizliği ve bakımı yapılıyorsa bu parazitin kedilerden bulaşma riski ortadan kalkar denilcek kadar düşük olur. Bu yüzden kedisini vermeyi düşünen anne adayları yıllarca evlerinde onlara arkadaşlık eden ve en önemlisi onlarla yaşamaya alışmış kedilerini gözden çıkarmadan önce bir kere daha düşünmelerini öneririm.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Hamile Kadinlara Kedilerinden Toksoplazma Paraziti Bulaşabilir mi ?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Vet.Hek.Uzm.Uveys Veysel BECERMAN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Vet.Hek.Uzm.Uveys Veysel BECERMAN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Uveys Veysel BECERMAN Fotoğraf
Vet.Hek.Uzm.Uveys Veysel BECERMAN
İstanbul
Uzman Veteriner Hekim
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi3 kez tavsiye edildi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Vet.Hek.Uzm.Uveys Veysel BECERMAN'ın Yazıları
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Hamile Kadinlara Kedilerinden Toksoplazma Paraziti Bulaşabilir mi ?' başlığıyla benzeşen toplam 10 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


16:40
Top