2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Geçirgen Bağırsak - Sızdıran Bağırsak ( Leaky Gut )
MAKALE #22552 © Yazan Dyt.Melike AYKOL ÖZKAN | Yayın Ekim 2021 | 1,314 Okuyucu
Bağırsaklarımızın görevi besinlerin sindirimi, sindirimden sonra faydalı maddelerin (aminoasit, vitamin/ mineral gibi) kan dolaşımına geçmesi kalan atıkların da dışkılamayla dışarıya atılmasıdır.


Sızdıran bağırsak sendromu, normalde bağırsakların bariyeri olarak hizmet eden bağırsak astarının bütünlüğünü etkileyen bir durumdur. "Bağırsak geçirgenliği" olarak da adlandırılan bu durum, bağırsak duvarı hasar gördüğünde ortaya çıkar ve bileşiklerin normalde girmemesi gereken kan dolaşımına emilmesini sağlar.


Belirtileri


Birden fazla gıda hassasiyeti yaşıyor iseniz bu en büyük belirtilerinden birisidir.
Sızdıran bir bağırsaktan kaynaklanan alerjik yanıtlar mutlaka vücudunuzun her yerinde döküntüler halinde patlak vereceğiniz anlamına gelmez, ancak farkıl çeşitli semptomlara yol açabilir.



Sızdıran bağırsakla bağlantılı bazı potansiyel semptomlar şunlardır:
• Şişkinlik
• Gıda hassasiyetleri
• Tiroid bozuklukları
• Yorgunluk
• Eklem ağrısı
• Baş ağrısı
• Akne, sedef, roza, egzama, kaşıntı, dermatit, vb. gibi cilt sorunları
• Sindirim problemleri
• Tekrarlayan enfeksiyonlar (üst solunum yoku enfeksiyonları, kronik sinüzit, sistit, vajinit vb)⠀
• Kilo ( kolay kilo alma , zor kilo verme )


Onarılmazsa, bağırsak geçirgenliği potansiyel olarak daha ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir:
• İnflamatuar bağırsak hastalığı veya IBS
• Artrit
• Egzama
• Sedef hastalığı
• Depresyon
• Diyabet⠀
• Astım⠀⠀
• Kas ağrısı


Ek olarak, sızdıran bağırsakla ilgili bir başka sorun, çinko, demir ve B12 vitamini de dahil olmak üzere hayati minerallerin ve besinlerin malabsorpsiyona neden olmasıdır. Yani kronik takviye alınmasına rağmen geçmeyen demir ve B12 eksiklikleri de bu durumun bir göstegesi olabilir.

Sızdıran bağırsak bir çok nedenden kaynaklanabiliyor
• Bazı sindirim sistemi problemleri ;
Yetersiz çiğneme
Hipoklorhidri – mide asit yetersizliği
Pankreatik fonksiyonel yetersizliği
Safra sentez veya fonksiyonlarında yetersizlik
Mukozal hasar ve ilişkili sindirim enzimleri
🍽 Bazı potansiyel diyet nedenleri ise
🐄 Süt
Sütte bulunan ve bağırsak geçirgenliğine sebep olan ve bağırsaklarınıza zarar veren bileşen A1 kazein proteinidir. Eskiden Anadoluda bulunan yerli inekler A2 ineklerdi. Holstein cinsi inekler ise ıslah edilmiş inekler olup A1 inek olarak adlandırılır . A1 ineklerinin sütünde beta kazein A1 vardır ve A2 ye göre sindirimi daha zordur . A1 inek sütü tüketimi ile ateroskleroz, kalp hastalığı ve Tip 1 diyabet arasında güçlü bir ilişki olduğu birçok çalışmada saptanmıştır. O yüzden A1 ineklerinin yerine A2 ineklerin sütü, ayrıca keçi ve koyun sütü daha iyi bir alternatif olacaktır. Ayrıca UHT işlemine (Ultra High Temperature- Çok Yüksek Isı) maruz kalan sütlerin içindeki önemli enzimler de yok olur. Bu enzimlerden bir tanesi de “laktazdır”. Laktaz, süt şekeri olan laktozu sindirebilir fakat belirli bir yaştan sonra insanların sindirim sisteminde laktaz enziminin yapılmaması ve ısıya maruz kalan sütün içindeki doğal laktazın da kaybolması ile inek sütünün içindeki laktoz rahat bir şekilde sindirilenmemektedir . A2 sütün içerisindeki kazein A1 e göre daha kolay sindirilse de her ikisi de laktoz içermektedir. Bundan dolayı sütü doğrudan tüketmek yerine mayalayarak tüketmenin daha sağlıklı olacaktır . Evde mayalanmış yoğurt, kefir ve doğal şirden mayasıyla mayalanmış peynir süt ürünü seçiminde çok daha iyi olacaktır.
🌾Gluten içeren tahıllar ( Arpa, buğday, çavdar )
Glütenin ve gliadin, glütende bulunan iki ana proteindir.
Gliadin, çölyak hastalığı olan hastalarda zonulin salınımını tetikleyebilir. Zonulin salınımı da çölyak olmayan gluten duyarlılığında da gözlenmiştir.
Bir araştırmada , Hollon ve arkadaşları, çölyak hastalığında duodenal biyopsi ile bağırsak geçirgenliğini analiz etti. Aynı zamanda çölyak olmayan gluten duyarlılığında ve çölyak olmayan kontrol gruplarının geçirgenliğini de analiz ettiler. Gliadin maruziyetinden sonra, aktif çölyak hastalığı ve sadece gluten duyarlılığı olanlarda en büyük artış olmakla birlikte tüm gruplarda bağırsak geçirgenliğinde artış görüldü.
🍥Şeker
Eklenen şeker, büyük miktarlarda yendiğinde sindirim sisteminizi tahrip edebilecek bir başka maddedir. Şeker maya, kandida ve kötü bakterilerin büyümesini besleyebilir ve bu da bağırsaklarınıza daha fazla zarar verir. Kötü bakteriler aslında sağlıklı hücrelere zarar veren ve bağırsak duvarınıza zarar veren ekzotoksin adı verilen toksinler oluşturur. Aynı zamanda sıkı bağlara sahip olan bağırsakta glikoz ve fruktoz, kolaylaştırılmış difüzyon yoluyla bağırsak epiteline taşınır; bu şekerler, taşıyıcılar kullanılarak membranlar yoluyla emilir. Yüksek şeker tüketiminde kolaylaştırılmış difüzyon seviyelerinin artması için, sıkı olan bağlar daha fazla geçişi ağlayacak şekilde değişebilir. İşte bu değişiklikler bağırsak savunmasının azalmasına katkıda bulunabilir.
🌭Yüksek Doymuş Yağlı Diyetler
Yüksek duymuş yağlı diyetler , kısmen proinflamatuar bir bağırsak mikrobiyotasının gelişimini etkilediği için bağırsak geçirgenliği için risk faktörüdür. 20 kişinin katıldığı bir çalışmada, 16 hafta boyunca Akdeniz diyeti ( %40 tekli doymamış yağlar ve <% 10 doymuş yağ ağırlıklı) izledikten sonra deneklerde bağırsak geçirgenliğinde bir artış gözlenmemiştir. Akdeniz diyeti gibi doymamış yağlardan zengin diyetlerin yağ miktarları normalden fazla bile olsa bağırsak geçirgenliği üzerine bir etkisi olmadığını söyleyebiliriz.
Geçirgen Bağırsak İçin Yapılabilecek Testler
Bağırsak Flora Analizi:
🔬Bağırsak mikrobiyomu (mikrobiyota) bağırsaklarımızda yaşayan, insanın sağlıklı kalması için vazgeçilmez öneme sahip olan mikroorganizmaların tümüne verilenisimdir. Bağırsak mikrobiyomunun disbiyozu –çok sayıda çalışmada kanıtlandığı gibi– pek çok hastalıkla ilişkilidir; metabolik sendrom, diyabet, Crohn hastalığı ve ülseratif kolit gibi enflamatuar bağırsakhastalıkları, irritabl kolon, bağırsak kanseri, üriner sistemde kalsiyum oksalat ve ürat taşlarının oluşması, kardiyovasküler hastalıklar, romatoid artrit ve nörolojik dejeneratif bozukluklar bunların arasındadır.
⚗ Sıbo nefes testi
İnce bağırsakta aşırı bakteri üremesi diye bilenen SIBO (Small intestinal bacterial overgrowth) aşırı şişkinlik, reflü, gaz, hazımsızlık, IBS, bir takım otoiümün hastalıklar, sedef, rozacea, vitiligo gibi deri hastalıkları vb. nin altında yatan neden olabilir. Nefes testiyle, 12 saat açlıktan sonra bakteriler tarafından oluşturulan metan ve hidrojen gazlarının seviyesi ölçülür ve aşırı bakteri üremesi olup olmadığı anlaşılır.
🧬 Zonulin testi
Bağırsak mukozasında bulunan epitelyum hücreleri (sıkı bağlantı denen) dar bantlarla bir arada tutulur. Sıkı bağlantılar hücreler arasındaki boşlukları yapıştırarak bağırsak bariyerini sağlar. Bunlar Zonulin adlı protein tarafından düzenlenirler. Bağırsak mukozası farklı yollarla uyarıldıktan sonra zonulin salgılanarak epitelyum hücrelerinin arasındaki kanalların açılmasına neden olur. Çalışmalarda, yükselmiş zonulin seviyelerinin artmış bağırsak geçirgenliğiyle ilişkili olduğu gösterilmiştir. Serumdaki zonulin seviyelerini analiz etmek, iyice belgelenmiş benzer kanıtlarla birlikte, bağırsak geçirgenliğinin analiz edilmesine olanak sağlamaktadır.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Geçirgen Bağırsak - Sızdıran Bağırsak ( Leaky Gut )" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Melike AYKOL ÖZKAN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Melike AYKOL ÖZKAN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Melike AYKOL ÖZKAN Fotoğraf
Dyt.Melike AYKOL ÖZKAN
İzmir (Online hizmet de veriyor)
Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi46 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Melike AYKOL ÖZKAN'ın Makaleleri
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Geçirgen Bağırsak - Sızdıran Bağırsak ( Leaky Gut )' başlığıyla benzeşen toplam 11 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Kış Aylarında Beslenme Kasım 2016
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


01:42
Top