2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Geçirgen Bağırsak - 5r Protokolüne Genel Bakış
MAKALE #22557 © Yazan Dyt.Melike AYKOL ÖZKAN | Yayın Kasım 2021 | 2,283 Okuyucu
Mimari planları olmayan ve kalitesiz malzemeler ile bir ev inşa ettiğinizi düşünün. Bu evin nasıl görünebileceğini veya yapı sırasında kaç hata olabileceğini hayal edebiliyor musunuz ? Yapım sırasında ve sonrasında da yaşanılabilecek tüm stres .. En son ortaya çıkan yapının neye benzeyebileceğinden bahsetmiyoruz bile
5R protokolü , planlarınızı iyi bir şekilde yapmak , bu yapı için bir gerekli alt yapıyı oluşturmak ve en kaliteleri malzemeler ile yapıyı inşa etmek gibidir .
Başarı olasılığını artıran sistematik bir süreçtir aslında
5R bu sistematik sürecin özel bir akışıdır
Bağırsakları vücudumuzun "merkezi" olarak düşünebilirsiniz. Sağlığımızın her alanında yer alıyor; ruh hali, enerji metabolizması, bağışıklık sadece birkaç örnek . Reflü, kabızlık, ishal, karın krampı, şişkinlik artık sanki herkeste olan normalleştirilebilen bir durum gibi oldu. Geçmeyen akneler , deri problermleri ( egzama, kaşıntı , dermatit ) , migren , eklem ve kas ağrıları , fibromiyalji çok tanıdık oldu. Çevremizde “ Aaaa evet Ayşe’nin migreni var, Ali’ nin sivilceleri de bir geçmek bilmiyor , sen egzamana ne sürdün hıımmm bana iyi gelmedi ” bunları sürekli duyar olduk . Troid hastalıkları , sedef , romatoid artrit , MS gibi kişileri oldukça zorlayan otoimmün hastalıklar da yine gördüklerimiz arasında . Peki bunlara sebep olanlar ne?
Bağırsaklar bir şeylerden hoşnut olmadığını, bir şeylerin yanlış gittiğini bize çoğu zaman anlatmaya çalışıyorlar aslında . Şişkinlik , çözülmeyen akneler , kronik kabızlıklar , egzemalar, kronik yorgunluk, beyin bulanıklığı, ağrılar aslında bağırsağınız size verdiği ilk uyarılar . Suçluyu bulmak ve nereden başlayacağınızı bilmek, dengeyi geri yüklemek gerçekten zor ama imkansız değil . Bağırsak sağlığınızı geri kazanmak için bu özel sistematik sürece gelin birlikte göz atalım.
• Uzaklaştır
• Yerine koy
• Tekrar Aşıla
• Tamir Et
• Tekrar Dengeye Getir
Her birinin ne anlama geldiğini anlayabilmek için bir göz atalım .
1- REMOVE (Uzaklaştır )⠀
Sormamız gereken soru şu “ Sindirim sağlığını bozabilecek şeyler neler ? “
Bağırsağı yoran, yıpratan her şeyi ortadan kaldırmamız gerekiyor.
• Sorunlu Gıdalar
• Sorunlu Patojenler ( Parazit , bakteri , mantar )
• Sorunlu Çevresel Ajanlar
• Sorunlu Düşünceler
2- REPLACE (Yerine koy)⠀
Sağlık durumunuza ve semptomlarınıza bağlı olarak, mide asidi, safra ve sindirim enzimleri gibi sindirimin anahtarı olan bazı unsurlardan yoksun olabilir. Bağırsak iyileştirme planınızda eksik olma ihtimali olan enzimleri (pankreas, karaciğer, sindirim enzimleri) , mide asidini yerine koymak gerekebilir
3- REINOCULATE (Tekrar aşıla)⠀
Bağırsak mikrobiyotasını tekrar aşılama (prebiyotikler, probiyotikler, sinbiyotikler , fermente gıdalar vb.)⠀
4- REPAIR (Tamir et)⠀
Bu aşamada bağırsak iyileşmesini ve uzun süreli rahatlamayı destekleyen bir ortam yaratmak önemli . Bağırsak hücrelerinin ve mukozanın onarılması, iltihabın azaltılması ve mikrobiyomumuzun sindirim sistemimizde mutlu bir yuva bulmasına yardımcı olmalıyız .
Bağırsak astarının onarımı nutrisyonel destekler ile mümkündür . Bu noktada görev alan tüm bileşenler , antioksidanlar , antiinflamatuarlar kullanılmalı
5- REBALANCE (Tekrar dengeye getir )⠀
Yaşam tarzı alışkanlıklarımız sindirim sistemimiz ve sağlığımız üzerinde çok büyük bir etkiye sahip.
Stres yönetimi
Uykuyu iyileştirme
Daha fazla (veya gerekirse daha az) hareket etmek
İlişkilerin geliştirilmesi
Meditasyon
Soru işaretleri ile dolu olan bu karmaşık siteme birlikte ışık tutmaya devam edeceğiz ..
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Geçirgen Bağırsak - 5r Protokolüne Genel Bakış" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Melike AYKOL ÖZKAN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Melike AYKOL ÖZKAN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Melike AYKOL ÖZKAN Fotoğraf
Dyt.Melike AYKOL ÖZKAN
İzmir (Online hizmet de veriyor)
Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi46 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Melike AYKOL ÖZKAN'ın Makaleleri
► Vitaminlere Genel Bir Bakış Dyt.Turgay KÖSE
► Genel Pişirme Usulleri Dyt.Aslı İÇİNGÜR
► Genel Önerilerle Sağlıklı Beslenme Dyt.Özge KARAARSLAN
► Sporcu Beslenmesinde Genel Hususlar Dyt.Aslı İÇİNGÜR
► Sorularla Tip 1 Diyabete Bakış Dyt.İdil İMAMOĞLU
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Geçirgen Bağırsak - 5r Protokolüne Genel Bakış' başlığıyla benzeşen toplam 95 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Kış Aylarında Beslenme Kasım 2016
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


17:28
Top