2007'den Bugüne 92,262 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Baba, Çocuğunun Tercihlerine Müdahale Etme Hakkına Sahip Midir?
MAKALE #22558 © Yazan Prof.Dr.Sabri EYİGÜN | Yayın Kasım 2021 | 1,699 Okuyucu
“Mesela bu benim hayatım, tercihlerimi ben yaparak kendi istediğimi yapmak istiyorum, babanın kendi isteğine göre yaşamak istemiyorum (Bana kötü geliyor) Bunda özgür müyüm? Nasıl bir yol izlemeliyim?”(Bir okuyucu)

Baba ve evlat, her açıdan birbirine bağlı ve birbirinden sorumlu kişilerdir. Çünkü babanın, evlat sevgisine, aile olmaya, yaşlandığında çocuğunun bakım ve yardımına; evladın da babasının sevgisine, korumasına, maddi ve manevi desteğine, yol göstermesine, yönlendirmesine, motive etmesine ihtiyacı var. Tüm bunların yanında babanın çocuğa, çocuğun da babasına karşı dini, hukuki ve vicdani hak ve sorumlulukları var.[/list]Bu karşılıklı bağ ve sorumluluklar; çocukluk döneminde çok daha fazlayken, ergenlikten sonra yavaş yavaş azalır, ama hiç bitmez, ömür boyu devam eder.
Kısacası baba ve evlat, birbirine bağımlı değil, ama bütün bütün de bağımsız bireyler değiller. Birinin yaşayacağı maddi ve manevi bir zarar diğerini duygusal olarak da vicdanı açıdan da herkesten daha fazla etkiler. Bunun için de birinin alacağı hayatı bir kararda diğerini dikkate alması, hukuki değil, ama vicdani bir sorumluluktur.
Anne ve babanın belirli bir zamana kadar, çocuğunu takip etmesi, eğitmesi ve sağlıklı bir şekilde yönlendirmesi asli görevleridir. Çünkü çocuklar, Allah’ın anne ve babalara emanetidir ve hayatın kanunlarına karşı acız ve zayıf olarak gönderilmişlerdir. Ebeveynler, o emaneti korumakla yükümlüdürler. Ancak çocuklar, yetişkinlik dönemine girdiklerinde artık anne ve babaların da yükümlülükleri kalkar. Ebeveynlerin bu gerçeği kabul etmesi çocuklarının alacağı kararlara saygı göstermesi gerekir. Yardım istendiğinde yardım etmeleri, görüşü sorulduğunda deneyim ve birikimleri ile en sağlıklı görüşü bildirmeleri yeterlidir.
Bu gerçeğe rağmen bazı ebeveynler, çocuklarının kararlarına güvenmez, kendi kaygılarını, özlemlerini, hayallerini çocuklarına yükleyip, onları kendi istekleri doğrultusunda yönlendirmek isterler. Çocukların iradesini adeta yok sayarak onları kendilerinin bir uzantısı gibi görüp, her şeye kendileri karar vermek isterler.
Yine bazı ebeveynler, çocuklarını tanımadan, onların rızasını almadan, onları ikna etmeden onlar hakkında karar vermekte ısrar ederler. Veya eğitim anlayışları ya çok sert veya çok gevşektir, ya çok mükemmeliyetçi veya çok kontrolcüdür. Bu gibi davranış ve tutumlar, çocukların özgüvenlerini kırar, inatlaşmaya götürür. Aynı zamanda da yanlış tercih yüzünden hayatlarının kararmasına neden olurlar.
Bunun temel nedeni her iki taraftan da kaynaklanan hatalı ve eksik eğitim ve yanlış anlaşılan bireysellik anlayışı, sağlıksız iletişim ve birbirini anlamamak gibi nedenler yatmaktadır.
Burada ebeveynlere düşen şey; özellikle ergenlik döneminde çocuklarını iyi tanımak, yeteneklerini gerçekçi bir biçimde tanıyıp o doğrultuda zorlamadan yönlendirmektir. Başarılarını takdir edip, sağlıklı kararlar almaları konusunda cesaretlendirmektir. Bunun yanında ergenin içinden geçtiği dönemin hassasiyetlerini anlayıp onlarla daha sağlıklı bir iletişim kurmaktır.
Özellikle ergenlik dönemindeki çocuklar, kişiliklerini ortaya koymak, baba ve anneden bağımsız bir kişiliğe sahip olduklarını göstermek isterler. Bu süreçte, anne ve baba, eğer biraz baskı kuruyor, ısrar ediyor, çocuğun duygu ve düşüncelerini dikkate almıyorsa çocukta ters tepkiye neden olur. Çünkü çocuk, kendisini ispatlamak için, yüzde yüze doğru bile olsa, ebeveyninin gittiği yolun tam tersinden gitmeye, onların düşündüğünün aksini düşünmeye, onların tercihlerinin zıddını tercih etmeye meyillidir.
Bu durum ebeveynleri ziyadesiyle üzmenin yanında, çocukları da tepkisel karar vermeye ittiği için hem duygusal olarak yıpratır hem de hem de yanlış kararlar almaya götürür.
Bunu önlemek için yetişkin çocukların kendi düşünce ve kararlarını söylemelerine izin verilmeli, tecrübelerini paylaşmalı, ama ısrarcı ve zorlayıcı olunmamalıdır. Belirli bir yaştan sonra sorumluluğu da tercihi de yetişkin çocuklara bırakmak en doğru olanıdır.
Çocuklar da “ben yetişkinim, büyüdüm artık, siz bana karışmayın” demek yerine öncelikle babalarının fıtri olarak sahip olduğu koruma ve kollama görevinden kaynaklanan tepkilerini anlayışla karşılamaları gerekir. Bu anlayış içinde babaları ile uygun bir iletişim zemini bulmaya çalışmaları sorunların çözümü için kilit öneme sahiptir. Çünkü çocuklar olgun olduklarını gösterir bir şekilde konuşurlar ve isabetli kararlar da verirlerse ebeveynlerinin güvenini kazanırlar.
Çocukların her konuda babalarına kendi görüşlerini açıkça ifade etmeleri en doğru olanıdır. Ayrıca kendi gelecekleri ile ilgili tercihlerinde, babalarına karşı kararlı bir duruş sergilerlerse, babaları da bir şekilde razı olacaktır. Yeter ki uygun bir zaman dilimini seçerek neden böyle bir tercihte bulunduklarını tek tek açıklasınlar.
Görüldüğü gibi, baba-çocuk çatışmalarında temel sorun; yanlış ve eksik eğitim anlayışı ve sağlıksız iletişim stratejileridir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Baba, Çocuğunun Tercihlerine Müdahale Etme Hakkına Sahip Midir?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Prof.Dr.Sabri EYİGÜN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Prof.Dr.Sabri EYİGÜN'ün izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Sabri EYİGÜN Fotoğraf
Prof.Dr.Sabri EYİGÜN
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Sosyolog - Edebiyat Doktoru
TavsiyeEdiyorum.com Üyesiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Prof.Dr.Sabri EYİGÜN'ün Makaleleri
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Baba, Çocuğunun Tercihlerine Müdahale Etme Hakkına Sahip Midir?' başlığıyla benzeşen toplam 94 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Eşim, Ailesine “hayır” Diyemiyor? ÇOK OKUNUYOR Temmuz 2023
► Kimse Beni Sevmiyor. Ne Yapmalıyım? ÇOK OKUNUYOR Mayıs 2022
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


14:00
Top