2007'den Bugüne 92,310 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Doğumsal Brakiyal Pleksus Tedavisinde Smart-Gizli Terapist Yöntemi
MAKALE #22565 © Yazan Fzt.Zekiye GEZGİN | Yayın Kasım 2021 | 1,341 Okuyucu
Obstetrik Brakiyal Pleksus Paralizisi (OBPP), doğum esnasında bebeğin çıkımı sırasında kola giden Brakiyal Pleksus adı verilen sinir ağının yaralanması sonucu gelişen doğum felcidir. Bebekler yaralanma seviyesine göre değişen zamanda fizyoterapi desteği almak zorundadırlar. Çoğu zaman bebeklerin doğumdan ergenlik dönemine kadar fizyoterapi alması gerekir. Doğum sırasında gerçekleşen travma sonrasında brakiyal pleksusun farklı seviyelerinde sinir hasarı ile karakterize klinik bir tablo oluşur. Sinirlerde kök kopuğu varsa bu bebeklerin sinir iyileşmesinin gerçekleşmesi için ilk 6 ayda sinir tamiri ameliyatları olması gerekebilir. Anestezi ve alçılama gibi duyusal-duygusal sistemlerinin regülasyonunu bozan uygulamalara maruz kalabilirler. Bu tetkik ve tedavi süreçleri bebeklerde doktor ya da terapist korkusu oluşturabilir. Sağlık personellerine ve terapistlerine yabancılama ve ağlama tepkisi geliştirebilirler.
Bebeklerde yabancılara karşı anksiyete 6-8 aydan itibaren gelişmeye başlamaktadır (Freedman, 1961). Brakial pleksus tanısı ile fizyoterapi alan 2 yaştan küçük bebeklerin terapist ile geçtiği etkileşimde ağlama, terapistten kaçma, kolunu kaçırma davranışları gözlemlenmektedir. Bu olumsuz duygulanmaya bağlı davranışın sebebi olarak ayrılma kaygısı ve yabancı kaygısı olduğu düşünülmektedir. Yabancı bir ortamda fiziksel temas ile yüz yüze gelen bebek, tecrübelediği yabancı kaygısı ile oldukça ani ve yoğun bir tepki verebilir (Bird, 1980).
Bu makaleye kaynak olan öncül çalışmamızda da, SMaRT (Sensory Motor Activity Repertoire Therapy) uygulamaları temel alınarak bu olumsuz duygulanmayı en aza indirgemek için bebeğin terapisti bir insandan ziyade sadece bir araç olarak görmesi amaçlanmaktadır. Bebeğin ailesi uygulama konusunda bilgilendirilerek seansa alınır. Bebek terapi odasında terapisti hiç görmez ve anne babasıyla vakit geçirmeye başlar. Terapist bebeği görebileceği bebeğin arka tarafında duran, elleriyle çocuğa dokunabileceği şekilde düzenlenmiş olan bir paravandan uygulamalarını gerçekleştirir. Bebek terapistin kollarını, kendisinden bağımsız bir canlının parçası olarak görmektense faydalanabileceği bir araç olarak algıladığı zaman terapiste karşı yabancı kaygısının az olacağı tahmin edilmektedir.
Gizli Terapist yönteminde terapist, bebek ile iletişime geçmez. Bir paravanın arkasından sadece elleri bebek ile temasa geçecek şekilde terapiyi gerçekleştirir. Bebek, terapisti incelemek için arkasına dönüp baktığında terapist, bebekle göz göze gelmekten kendisini alıkoyar. Hiçbir şekilde iletişime geçmez, anne ya da baba ile konuşmaz, ortamda kendini belli etmez. Terapi devam ederken anne veya baba, bebekle oyun oynayabilir.
Gizli Terapist yönteminin faydalı olmasının altında yatan sebep olarak 2 yaştan küçük bebeklerde obje sürekliliğinin tam olarak gelişmemesi ve bebeklerin göz göze bakışma temelli sosyal etkileşim içeren bağlamları ayırt edebilmesi gösterilebilir (Greenberg ve diğerleri, 1973; Okumura ve diğerleri, 2013). Bebeğin, sadece kolları görünen terapisti tam bir insan olarak düşünmediği, bir araç olarak gördüğü; hiçbir şekilde sosyalleşmediği kişiye karşı da yabancı kaygısı yaşamadığı çünkü bu kişinin bebeğe göre bir insan olmadığı fikri yürütülebilir.
Gizli Terapist yöntemi 6-8 aydan büyük, 2 yaştan küçük, ayrılma kaygısı yaşayan, bağlanma konusunda güvensiz olabilen, belli sebeplerden dolayı (COVID-19 pandemisi) uzun süre sosyalleşemeyen bebekler için oldukça uygun olabilir. Yöntemin işlevi bebeğin bağlanma tipine, fizyoterapinin yoğunluğuna, travmatik cerrahi müdahalenin varlığına, bebeğin mizacına bağlı olarak değişebilir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Doğumsal Brakiyal Pleksus Tedavisinde Smart-Gizli Terapist Yöntemi" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Fzt.Zekiye GEZGİN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Fzt.Zekiye GEZGİN'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     4 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Zekiye GEZGİN Fotoğraf
Fzt.Zekiye GEZGİN
Ankara
Fizyoterapist
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi6 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Fzt.Zekiye GEZGİN'in Yazıları
► Brakiyal Pleksus Fzt.Vedat ÜLKER
► Doğumsal El Anomalileri Op.Dr.Nurgül ALTUNTAŞ
► Doğumsal Beyin Tümörleri Prof.Op.Dr. Cem ATABEY
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'Doğumsal Brakiyal Pleksus Tedavisinde Smart-Gizli Terapist Yöntemi' başlığıyla benzeşen toplam 57 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Çocuk ve Oyun Ocak 2011
► İşitme Kaybı (İşitme Engeli) PDF Aralık 2010
◊ Cp Tedavisi Bir Dinamiktir Aralık 2010
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


13:42
Top