2007'den Bugüne 92,259 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Grup Terapisi
MAKALE #22570 © Yazan Dr.İbrahim SÖYLEMEZ | Yayın Kasım 2021 | 1,144 Okuyucu
Grup psikoterapisi, seçilmiş vakalarda bireysel terapi kadar etkindir. Ağır akıl hastalıkları hariç herkese uygun bir terapi şeklidir. Grup psikoterapisine katılım için hasta olma şartı olmadığı gibi hasta olmamak için koruyucu özelliği nedeniyle herkese tavsiye edilmektedir. Keza ülkemizde ve Avrupa/Amerika’da ruh sağlığı profesyonellerinin bir kısmı yaptıkları işin olumsuz etkilerinden arınmak için grup psikoterapilerine katılmaktadır. Grup psikoterapisinin tedavi edici ve koruyucu etkisi, gündelik hayatımızdaki karşılaştığımız ve insan ilişkilerinde yaşadığımız özellikle tekrarlayıcı problemlerin gruba ister istemez getirilmesi (anlatarak veya diğer üyelerle yaşayarak) sonucunda terapistin çeşitli tekniklerle farkındalığı/içgörüyü artırıcı müdahalelerine dayanmaktadır.

İnsan sosyal bir canlıdır ve etrafıyla sürekli etkileşim halindedir. İçinde yaşanılan çevrenin bir kesiti olan grup ortamında, katılımcı, kendini/diğerini daha iyi anlama, tanıma ve devamında kendini değiştirme/geliştirme fırsatı bulur. Bu açıdan bakıldığında grup ortamı aslında gerçek yaşamın bir demonstrasyonu olmaktadır, tek fark terapistin müdahaleleridir. Grupta birkaç seans sonra ortaya çıkması beklenen etkileşimin, grubu “micro cosmos” haline getirdiği, terapötik etkinin de bundan kaynaklandığı düşünülmektedir.

Grup psikoterapisi, iyileştirici ve koruyucu etkisini, evrensellik (yalnız değilim) ve diğergamlık (başkalarını düşünme) hissi yaşatma, umut aşılama, birlikte yas tutma, sosyalleşme becerilerini geliştirme, sağlıklı özdeşimler kurma, kabul ve hoşgörü geliştirme, gerçeği değerlendirme, empati ve farkındalık (iç görü) yetisinde artış ile sağladığı düşünülmektedir.

Özellikle anksiyete bozukluklarında (örneğin sosyal kaygı), hafif-orta düzey depresyonda, ağır olmayan kişilik bozukluklarında, obsesif kompulsif bozuklukta, ilişki ve evlilik problemlerinde faydalı olduğu görülen ve tavsiye edilen bir terapi tekniğidir.

Grup terapilerinin süresi değişken olmakla birlikte ben 16 oturum yapıyorum, dolayısıyla benim gruplarım 4 ay sürmektedir. Çoğunluğun belirlediği gün ve saatte haftalık 1.5 saat şeklinde olmaktadır.

Grup terapileri açık ya da kapalı grup olabilir. Açık gruplarda grup süreci başladıktan sonra gruba yeni üye dahil olabilir. Kapalı gruplarda grup başladıktan sonra yeni üye alınmaz. Benim gruplarım kapalıdır.

Üye sayısı değişken olmakla birlikte ben 8 üye kabul ediyorum. İki terapistin olduğu gruplarda daha fazla üye bulunabilir. Üyelerin birbirini tanımama şartı yoktur, yeter ki grup içerisinde eşitlik ilkesine aykırı davranılmasın. Üyelerin grup dışında görüşmesi yasak değildir, grup içinde konuşulanların konuşulması yasaktır. Çünkü bu durum grubun dinamiğini olumsuz etkilemektedir, dinamiklerin grup içinde oluşup grup içinde devam edip grup içinde sonlanması istenmektedir. Grup içinde konuşulanlar bu nedenden dolayı ve mahremiyet ilkesi gereği grup içinde kalır. Gruba olan güven duygusunun tesis edilmesi, güveni zedeleyecek her türlü davranıştan başta grup kurallarının ihlalinden uzak durulmalıdır.

Gruplarda üyelerin tanılarının ya da sorunlarının aynı olması gibi bir zorunluluk yoktur. Aynı dertten muzdarip üyelerin oluşturduğu gruplar da olmakla birlikte ben farklı problemleri olan üyelerle grup oluşturuyorum.

Gruba dahil olmak için adaylarla online olarak ön görüşme yapıyorum, grup kurallarını anlatıyorum, grup kurallarına uymayan olduğunda o üyenin ihraç edileceğini önden söylüyorum.

Katılmak isteyenler veya yönlendirmek istediğiniz kişiler bana mail ya da whatsapp yoluyla ulaşabilir. Gruba katılma sebebinizi, gruptan beklentilerinizi ve hakkınızda kısa bir öz geçmiş bilgisi içeren niyet mesajınızı göndermeniz yeterlidir. Mutlaka dönüş yaparım.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Grup Terapisi" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dr.İbrahim SÖYLEMEZ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dr.İbrahim SÖYLEMEZ'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
İbrahim SÖYLEMEZ Fotoğraf
Dr.İbrahim SÖYLEMEZ
İstanbul
Doktor "Ruh sağlığı ve hastalıkları - Psikiyatri"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi4 kez tavsiye edildi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dr.İbrahim SÖYLEMEZ'in Makaleleri
► Psikodrama Grup Terapisi Dr.Sibel IŞIK DEVECİOĞLU
► Grup Terapisi Nedir? Nasıl Uygulanır? Dr.Aslı AKTÜMEN BİLGİN
► Evlilik Terapisi Dr.Yeşim GÜNDÜZ
► Sanat Terapisi Dr.Sevilay ZORLU
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Grup Terapisi' başlığıyla benzeşen toplam 91 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


15:55
Top