2007'den Bugüne 92,307 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Dijital Şiddet veya Siber Zorbalık
MAKALE #22576 © Yazan Dr.İbrahim SÖYLEMEZ | Yayın Kasım 2021 | 1,284 Okuyucu
Son zamanlarda hayatımıza yeni bir deyim olarak giren “dijital şiddet” ya da diğer bir değişle “siber zorbalık” nedir?
Gelişen teknoloji gazete, dergi, radyo ve televizyon gibi klasik medya araçlarını dijitalleştirdiği gibi sosyal medya (Facebook, İnstagram, Twitter, Tik Tok, Youtube vb.) ve anlık mesajlaşma platformları (Whatsapp, Messenger vb.) ortaya çıkarmıştır. Bunların sonucunda iletişim ve etkileşim çok hızlanmış ve artmıştır. Hayatımıza etkileşim hususunda mutlak özgürlüğe yakın bir özgürlük getirmişlerdir, sınırsıza yakın bir etkileşim özgürlüğünün olduğu bir ortamda haliyle olumsuz sonuçlar da ortaya çıkmıştır. Uyaran fazlalığı, dikkat ve bellek bozukluğu, uyku sorunları gibi olumsuz kişisel sonuçların yanı sıra “dijital şiddet” gibi olumsuz toplumsal sonuçlar da ortaya çıkarmıştır. Gerçek günlük hayatta karşılaşılan cinsel, sözel gibi şiddet türlerinin her türlüsünün dijital ortamdaki haline dijital şiddet denilmektedir.
Örnekleri nelerdir?
Özellikle kimliği bilinmeyen sahte veya gizli hesaplardan yapılan rahatsız edici ya da yanıltıcı her türlü yazılı ya da görsel paylaşım, ileti (hakaret, küfür, iftira, itibar zedeleyici ithamlar, iddialar, asılsız mesnetsiz dayanaksız suçlamalar, şikayetler, uygunsuz cinsel içerikli paylaşımlar, yanlış bilgilendirme, algı operasyonu, yanlış yönlendirme, yalan haber, gizli görüntüler, özel görüntüler) dijital şiddettir.
Dijital şiddetin başlıca sebepleri nelerdir?
Gerçek hayattaki şiddetin sebepleri ne ise dijital şiddetin de sebepleri aynıdır diye düşünüyorum.
Ayrıca,
En önemli sebep eğitimsizliktir. Telefon konuşma adabını yıllar içerisinde öğrenen insanoğlu elbet interneti ve sosyal medya hesaplarını da kullanmayı zaman içerisinde öğrenecektir.
Bir diğer sebep dijital şiddete karşı hukuki düzenlemelerin yeni yeni yapılmakta olması ve bu hukuki boşluğun dijital şiddeti engelleyememesidir.
Eğitim ve hukuk maalesef dünyamızın dijitalleşme hızından geride kalmıştır.
Bir diğer sebep insanların dijital ortamda kimliklerini gizleyebilmesidir, gizlenmiş veya sahte hesaplar tespit edilemediği için dijital tehdit büyümektedir.
Dijital şiddete kimler daha fazla maruz kalıyor?
Hepimiz maruz kalıyoruz. Çocuklar, engelliler, zekâ geriliği olanlar, kadınlar ve ünlülerin daha çok maruz kaldığını düşünüyorum ve görüyorum.
Dijital şiddet ne gibi ağır sonuçlar doğurabilir?
En kötüsü insanın güvende olma hissini zedelemektedir. Güven problemleri, kimseye güvenmeme, dünyayı tehlikeli bir yer olarak görme gibi sonuçlar doğurmaktadır. Bu da aslında sonuçları itibariyle bir tür psikolojik travmadır. Yalnızlığı seçme, izole olma, sosyalleşmeme, sosyalleşmeden kaçınma, içe kapanma, depresyon, kaygı bozuklukları, şüphecilik, paranoya gibi psikiyatrik sonuçlara neden olabilmektedir.
Dijital şiddet nasıl engellenebilir?
Gerçek hayatta şiddet nasıl engelleniyorsa o şekilde engellenebilir. Tamamen engellenebileceğini sanmıyorum ama azaltılabilir, çok boyutlu bir konu olduğu için; eğitimle, hukuki yaptırımlarla ve gizli hesapların ifşa edilmesiyle azaltılabilir. Sosyoloji, psikoloji, psikiyatri, iletişim, siyaset, ekonomi, medya, din, kriminoloji, hukuk gibi çeşitli alanlarda yapılacak araştırmalarla nasıl engellenebileceği daha iyi açıklanabilir.
Siz hiç dijital şiddete maruz kaldınız mı?
Kalmadım ama maruz kalan yakınım ve hastalarım oldu. Gerçekten baş edilmesi çok zor bir durum, derin yaralar açıyor insan hayatında. Sonrasındaki rehabilitasyon süreci uzun sürüyor. Yukarıda da dediğim gibi kişinin dünya algısını alt üst ediyor.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Dijital Şiddet veya Siber Zorbalık" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dr.İbrahim SÖYLEMEZ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dr.İbrahim SÖYLEMEZ'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
İbrahim SÖYLEMEZ Fotoğraf
Dr.İbrahim SÖYLEMEZ
İstanbul
Doktor "Ruh sağlığı ve hastalıkları - Psikiyatri"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi4 kez tavsiye edildi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dr.İbrahim SÖYLEMEZ'in Makaleleri
► Hipoglisemi veya Şeker Düşüklüğü Prof.Dr.Metin ÖZATA
► Endokrın veya Endokrınolojı Nedır? Prof.Dr.Metin ÖZATA
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Dijital Şiddet veya Siber Zorbalık' başlığıyla benzeşen toplam 79 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Grup Terapisi Kasım 2021
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


14:22
Top