2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Osteopati
MAKALE #22596 © Yazan Uzm.Fzt.Cihat SEYREK | Yayın Aralık 2021 | 909 Okuyucu
Osteopati 1870’li yıllarda Amerikalı bir doktor olan Andrew Taylor Still tarafından geliştirilen tedavi yöntemidir. Dolaşım sisteminin, omurga ve hareket sisteminin doğru düzenlenmesini sağlamak amacı ile uygulanmaya başlanmış bir yöntemdir. Amerika’da ilk osteopati okulu ‘American School of Osteopathy” 1892 yılında Dr. Andrew Taylor Still tarafından kurulmuştur.

Osteopati; eklemler, kaslar ve omurgayı içeren kas ve iskelet sistemindeki rahatsızlıkların teşhis ve tedavisi ile birlikte vücuttaki tüm sistemleri dikkate alarak bütüncül bir yaklaşım ile uygulanan yöntemler bütünüdür. Amacı, vücuttaki sistemlerin özellikle; sinir, dolaşım ve lenf sisteminin olumlu etkileşmesini sağlayarak vücudun otoregülasyonunu (kendi kendini iyileştirme) açığa çıkarmaktır.

Osteopatlar sadece sorunlu bölgenin tedavisine yönelmeyip vücuttaki tüm sistemleri dengeleyerek genel bir iyilik halini kazandırmayı hadeflerler.

Osteopat, hastayı parietal (hareket sistemi), cranial (kafa) ve visseral(iç organ) açılardan değerlendirir. Sorunun kaynağını bulur, osteopatik disfonksiyonu tanımlar. Sorunların önceliğini tespit ettikten sonra uygulamayı gerçekleştirir. Biyomekanik prensipler üzerine kurulu teknikler ve elle uygulanan tıbbi tedavi yöntemi olan osteopati sadece adale ve kemik sorunlarında değil, aynı zamanda vücudun diğer işlevsel bozukluklarında da uygulanmaktadır.

ihtim hareket ve dolaşım sistemini, organları ve sinir sistemini yani tüm vücudu göz önünde tutarak bütüncül bir yaklaşımla teşhis ve tedavisini yapar. .Osteopati uzmanlarına göre kas-iskelet sistemi koordinasyonu sağlanmadığında vücut fonksiyonunu tam olarak yerine getiremez. Elle uygulanan bu tedavi yöntemi ağrıyı azaltmak, eklem hareketliliğini ve genel esnekliği arttırmak amacıyla yumuşak doku üzerinde etkili olmaktadır. Yapısal dengenin kurulması vücut fizyolojisine uygun bir şekilde kendi düzenini oluşturmasına olanak sağlamaktadır.

Osteopatik tedavide nöranatomi, fonksiyonel anatomi ve fizyoloji temel ilkeleri geçerlidir. Osteopatik tedavide, dokulardaki hareket kısıtlılıklarının düzeltilmesi, dolaşımın düzenlenmesi ve sıvı akışnını önündeki engellerin ortadan kaldırılması ile tedaviye elverişli ortamında oluşturulması hedeflenmektedir.

Osteopati’yi diğer tıbbi disiplinlerden ayıran temel prensip, muntazam bir şekide işleyen tüm vücudun birlikte ve bütünlük içinde çalışmasından hareket eder. Hareket etmeyen sistem patolojiktir. Eğer vücudun bir bölümünde kısıtlanma var ise vücudun geri kalanı da buna uyum sağlayarak dengede kalır. Bunun sonucunda enflamasyon, ağrı, tutulmalar ve diğer sağlık sorunları oluşur. Osteopati vücuda daha geniş hareket kabiliyetini sağlayarak bu kısıtlanmış alanı serbest bırakıp vücudun kendini yeniden iyileştirmesine olanak sağlar.

Osteopatik Tedaviler

1-Paryetal Osteopati:Vücuttaki eklemler, kemikler, kaslar, bağlar ve fasyaların tedavisini kapsar. Kısıtlanmış eklemlerin fizyolojik hareket açıklığını düzelterek eklemlerin serbestleştirilmesine sağlar. Uzun süreli hareketliliğin onarımı demek aynı zamanda eklemin çevresini saran yumuşak dokuların da tedavi edilmesi anlamına gelmektedir. Osteopatlar, eklemlerdeki hareketliliği ve kanın eklem yerlerine akışını arttırarak ağrının giderilmesini yardımcı olurlar.

2-Visseral Osteopati: Visseral; iç organlar ve onları tutan bağlar, damarlar, lenfatik sistem ve sinirleri kapsar. Organların hareketleri, vegetatif sinir sistemi, periton, arter, ven ve lenf sistemleri, fasyal yapılar, bağlar ile parietal ilişkiyi değerlendirilerek teşhis ve tedavi yapılır. İç organlarda tıpkı hareket sistem gibi koordineli hareketler ile fonksiyonlarını yürütür.

İç organların hareketleri, ince ve ritmiktir. Bu hareketlerdeki ufacık kısıtlamalar bile, organlarda dolaşımın bozulmasına, lokal veya genel bedensel sorunlara sebep olabilmektedir. Organlardaki hareket kısıtlılıklarını ortaya çıkaran sebepler, öncelikle enflamasyona sebep olan süreçler, ameliyatlar, beslenme bozuklukları ve alışkanlıklar gibi nedenlerdir. Hareket kaybı öncelikle ağrıya neden olmaz, ancak hastalıklar zemin oluşturabilir.

Bir osteopat’ın elleri, vücutta en küçük hareketleri hissedebilme, yorumlayabilme ve tedavi edebilme yeteneğine sahiptir. Osteopat’ın amacı, fizyolojik doku gerginliklerini düzelterek, dolaşımın düzenlenmesini ve tüm organizmanın koordineli çalışmasını sağlamaktır.

3-Craniosacral Osteopati; Craniosacral sistem, yüz ve başın da dahil olduğu, vücutta var olduğu kabul edilen hareket sistemidir. Yüz ve kafatasında var olan eklemler bu hareketlere izin verirler. Craniosacral osteopati beyni ve omuriliği saran ve kuyruk sokumuna kadar devam eden duramaterin gevşetilmesi ve hareketliliğinin artırılmasıdır.

Osteopatinin Temel İlkeleri

Vücut bir bütündür, birçok parçanın toplamından ibaret değildir.
Yapı ve fonksiyon itibariyle birbiriyle ilişkilidir. Yani anatomik yapıda bir anormallik varsa bu oradaki fonksiyonuda etkileyecektir.
Beden kendi kendini iyileştirmek için ihtiyacı olan güce sahiptir. Uygulanan tedaviler bu gücü açığa çıkarmaya yönelik olmalıdır.
Osteopatinin Kullanıldığı Hastalıklar

Bel, boyun, sırt ağrılarında ve fıtıkları
Migren ve gerilim tipi baş ağrıları
Akut ağrı
Fibromyalji ve miyofasyal ağrılar
Skolyoz, kifoz gibi postür bozuklukları
Ameliyat sonrası ağrı ve yapışıklıkların giderilmesi
Kabızlık, ishal, idrar kaçırma, hazımsızlık, gaz, karın ağrısı, spastik kolon, pitozis ve hazım organlarının fonksiyon bozukluklarında destekleyici tedavi olarak
Bebeklerde yutkunma, kusma, kafa şekil bozukluğu
Stres ve sinirsel gerginlikler
Kronik yorgunluk
Cinsel disfonksiyonlar
Uyku bozuklukları
Alerjik ve kronik hastalıklar
Nevralji
Spor yaralanmaları
Hormon bozukluklarının tedavisinde destekleyici tedavi olarak
Dolaşım sorunları rahatsızlıklarında, ( kan ve lenfatik sistem)
Eklem sertliği, kireçlenme gibi artrozik değişiklikler
Eklem blokajları, omurga ve costa blokajları
Nörodejeneratif hastalıklar (MS,alzheimer,parkinson,vb)
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Osteopati" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Fzt.Cihat SEYREK'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Fzt.Cihat SEYREK'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Cihat SEYREK Fotoğraf
Uzm.Fzt.Cihat SEYREK
İstanbul
Uzman Fizyoterapist
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi12 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Fzt.Cihat SEYREK'in Yazıları
► Visseral - Kraniosakral Osteopati Fzt.Cihat SEYREK
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Osteopati' başlığıyla benzeşen toplam 5 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Donuk Omuz ve Tedavisi Aralık 2021
► Ortopedik Manuel Terapi Aralık 2021
► Siyatik ve Tedavisi Aralık 2021
► İnme (Felç) Tedavisi Aralık 2021
◊ Tarsal Tünel Sendromu Aralık 2021
◊ Cluneal Sinir İrritasyonu Aralık 2021
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


11:34
Top