2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Çene Eklemi Tedavisinde Osteopati
MAKALE #22607 © Yazan Uzm.Fzt.Cihat SEYREK | Yayın Aralık 2021 | 920 Okuyucu
Çene ağrınız var mı? Ağzınızı açıp kapadığınızda bir tık sesi duyuyor musunuz? Eğer öyleyse, bunların hepsi TME disfonksiyonunun belirtileri olabilir. TME disfonksiyonu olarak da bilinen temporomandibular eklem disfonksiyonu, çene eklemi ve çevresindeki kaslarda ağrıya ve sertliğe neden olan bir durumdur. Bu, ağzınızı açmayı, konuşmayı, esnemeyi ve çiğnemeyi çok zorlaştırabilir.

Temporomandibular eklem çeneyi kafatasına bağlar. Bu eklemde bir yaralanma varsa veya herhangi bir şekilde hasar görürse, TME disfonksiyonu gelişebilir. Temporomandibular eklemin, çenenin bir veya her iki tarafında ağrı hissetmenize neden olabilecek kemiklerden, tendonlardan ve kaslardan oluşan karmaşık ve önemli bir yapı olduğunu fark etmek önemlidir.

TME disfonksiyonu nasıl teşhis edilir?

TME disfonksiyonunu teşhis etmek için tek bir yöntem veya kesin ateş yolu yoktur. Bu durumdan muzdarip olabileceğinizi düşünüyorsanız, bir tıp uzmanı tıbbi geçmişinizi analiz edecek ve fizik muayene yapacaktır. Doktorunuz ayrıca sizi bir kulak burun boğaz uzmanına veya çene bozuklukları konusunda uzmanlaşmış bir diş hekimine gönderebilir. Fikir, TME disfonksiyonu olan hastayı teşhis etmeden önce diğer tıbbi problemleri dışlamaktır, çünkü semptomlar ayrıca trigeminal nevralji, tükürük bezi hastalığı veya hatta şişmiş lenf düğümleri olarak da bilinir. Teşhis belirlendikten sonra, semptomlarınızın niteliğine göre tedavi edileceksiniz.

TME disfonksiyonunun semptomları arasında çene ağrısı, çene patlaması, baş ağrısı, boğaz çene kasları, diş ağrısı, çenenin kilitlenmesi, tapınaktaki ağrı ve kulak ağrısı bulunur. TMJ disfonksiyonunun gelişmesinin birçok nedeni vardır, ancak bazı yaygın nedenler dişlerin yanlış hizalanması, sakız çiğneme, artrit, diş öğütme veya çene yaralanmasıdır.

TMJD (Temporomandibular Eklem Disfonksiyonu) teşhisi konulduysa veya çenede, kulaklar, alın, başın arkası, boyun ve / veya omuzlar veya baş ağrıları ile ağrınız varsa, terapötik TMJ masajı sizin için doğru olabilir. Ayrıca çenelerini sıkan ve bu nedenle çenede baş ağrısı olan / olmayan gerginlik hissedenler için harika bir tedavidir.

TME disfonksiyonu genel olarak nasıl tedavi edilir?

Bazı durumlarda, ev ilaçları TME disfonksiyonunu tedavi etmek için kullanılabilir. Bazı insanlar İbuprofen veya Aspirin gibi tezgah üstü ağrı kesicilere iyi yanıt verir. Buz paketlerini doğrudan çene eklemine uygulamak ağrıyı hafifletmeye de yardımcı olabilir. Ayrıca adaçayı veya lavanta gibi yatıştırıcı esansiyel yağlar yoluyla geçici rahatlama bulabilirsiniz. Ev ilaçları rahatlama sağlamada işe yaramazsa, tıbbi müdahale gerekebilir. Ağrıyı yönetmek için daha güçlü kas gevşeticiler veya anti-enflamatuar ilaçlar reçete edilebilir. Bir çene uzmanı, dişleri düzgün bir şekilde hizalamak ve diş taşlanmasını önlemek için bir diş ateli de kullanabilir. Diğer tıbbi tedavi türleri arasında tetik nokta akupunktur, eklem replasmanı veya bir TME artroskopisi bulunur.

Bununla birlikte, ağrı kesici ilaç kullanmaktan kaçınmak ve daha bütünsel bir yaklaşım kullanmak istiyorsanız, intraoral TME masajı belki de TME disfonksiyonu için en etkili tedavilerden biridir. İlk randevunuzda, bu yapıların semptomlarınıza neden olup olmadığını belirlemek için boyun, baş, omuz kemeri ve torasik omurga hakkında kapsamlı bir değerlendirme yapılacaktır.
Çene hareketliliğiniz analiz edilecek ve boynunuzu ve başınızı çevreleyen alanlarda kas gerginliğini serbest bırakacaktır. Amaç, normal işlevinizi ve çene kasları ve eklemlerin etkileşimini geri yüklemektir. Tedavi planınız, çene egzersizleri, yumuşak doku masajı, eklem mobilizasyonu, miyofasyal teknikler, elektrik stimülasyonu veya ultrason dahil olmak üzere herhangi bir yöntem ve yöntem kombinasyonundan oluşabilir.

Tedavi boyun, omuz, yüz, baş ve ağız kaslarına masajdan oluşur. Tedaviyi çiğneme kaslarınıza odaklayacağız, çene, boyun, baş ve yüz çevresindeki fasyadaki gerginliği serbest bırakarak tetik noktalarını ve ağrı referans alanlarını ortadan kaldıracağız. Bu tedavi ayrıca temporomandibular eklemlere yükleyebileceği stresi azaltmak için masseter ve pterygoid kaslara intraoral masajı da içerir. Ağrı sıklıkla dişlerin sıkılması ve / veya öğütülmesi ile ağırlaşır, bu da hastalık, artrit veya yüzdeki travma nedeniyle eklemlere zarar verir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Çene Eklemi Tedavisinde Osteopati" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Fzt.Cihat SEYREK'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Fzt.Cihat SEYREK'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Cihat SEYREK Fotoğraf
Uzm.Fzt.Cihat SEYREK
İstanbul
Uzman Fizyoterapist
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi12 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Fzt.Cihat SEYREK'in Yazıları
► Osteopati Fzt.Cihat SEYREK
► Visseral - Kraniosakral Osteopati Fzt.Cihat SEYREK
► Çene Estetiği Op.Dr.Ekrem KESKİN
► Kırışıklık Tedavisinde Botox Dr.Betül Zeynep ŞENGÖR
► Egzama Tedavisinde Probiyotik Prof.Dr.Metin ÖZATA
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Çene Eklemi Tedavisinde Osteopati' başlığıyla benzeşen toplam 63 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Donuk Omuz ve Tedavisi Aralık 2021
► Ortopedik Manuel Terapi Aralık 2021
► Siyatik ve Tedavisi Aralık 2021
► Osteopati Aralık 2021
► İnme (Felç) Tedavisi Aralık 2021
◊ Tarsal Tünel Sendromu Aralık 2021
◊ Cluneal Sinir İrritasyonu Aralık 2021
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


02:07
Top