2007'den Bugüne 92,309 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Erken Çocuklukta Cinsel Gelişim
MAKALE #22615 © Yazan Psk.Rukiye EROĞLU | Yayın Aralık 2021 | 1,283 Okuyucu
Çocukların cinselliğe olan ilgisi ve merakı genelde 3 yaş civarında başlar. Bu yaşlarda daha çok kendi cinsiyetlerinin farkına varmak, çıplak dolaşma isteği, cinsel bölgelerine dokunma, ayna karşısında kendisine bakmak gibi davranışlar gözlenirken, 4 yaşta “popo, pipi ya da meme” diyip gülüşmeler ve kıkırdaşmalarla devam eden bu süreç, 5 yaşla birlikte ebevenynlere gelen şu sorularla devam eder. “Bebek nasıl oluşur? Bebek nasıl doğar? Kız ile erkek neden farklıdır?”



Çocukların bazıları bu sorularına aile içinde cevap bulacaklarına inandıklarından, bunları anne ve/veya babalarına sormaktan çekinmezler, bazıları ise ailelerin tepkilerinden çekindiklerinden ya arkadaşlarına danışmayı ya da bu konuda suskun kalmayı tercih ederler. Oysa önemli olan çocukların ihtiyaç duydukları anda, bu sorularına doğru cevapları alabilmeleridir. Bir yanda çocuklar cinsiyet ile ilgili sorularına cevap ararken, öte yanda aileler çocuklarına cinsel yaşam hakkında neler anlatmaları lazım geldiğini, cinsel eğitimin ne zaman ve nasıl yapılması gerektiğini düşünürler.
Maalesef hala birçok anne-baba çocuklarıyla cinselliği konuşmak konusunda zorlanmaktadır. Aslında cinsiyet konusu hiç de çekinilecek bir konu değildir, bu konuda konuşmak veya soru sormak ne ayıp, ne günah, ne de tabudur! Çocuk, her konuda olduğu gibi cinsiyet konusunda da annesi ve babasına soru sorabilmeli, sorularına da cevap alabilmelidir. Bu cevapların yardımıyla çocuk, bedeni, sağlığı ve cinsel gelişimi hakkında bilgi sahibi olabilecektir.


Bu konuda çocuğunuzdan sorular gelmeye başladığında sorduğu kadarını anlatmakla işe başlayabilirsiniz. Gelen bir sorunun ilgili yaş grubuna nasıl cevaplanacağını bilmiyorsanız ‘Şuan bunu nasıl açıklayacağımı bilmiyorum, araştırıp seni bilgilendireceğim’ diyebilirsiniz. Unutmamak gerekir ki geçiştirilen ya da yanıtlanamayan soruların cevabını öğrenmek için çocuklar alternatif kaynaklardan öğrenme isteği geliştirebilirler.

Eğer hiç soru gelmiyorsa çocuğunuzun davranışlarını gözleyebilir, bu konuya dair merakını gösteren bir davranışı olduğunda, (cinsel bölgelerine dokunma isteği, çıplakken kendisine bakma vs.) bu durumun sizlerle konuşulabilir olduğunu gösterebilmek için; “Artık büyüyorsun ve vücudunda bazı değişiklikler oluyor, bunun farkına vardığını görüyorum, bu konuda bana sormak istediğin bir şey var mı?“ diyebilirsiniz.

Çocuklarınızın kendi kişisel alanını koruması da cinsel gelişim açısından oldukça önemli bir konudur.
Vücudundaki özel bölgelerini tanıyor ve doğru isimlendiriyor olması gerekir.
Vücudumuzun çok özel ve yalnızca birincil bakım veren kişi tarafından görülebilecek bir yer olduğu çocuğa öğretilmelidir. ‘Şimdi ben senin tuvaletini temizlemene yardımcı oluyorum. İlerde bunu kendin yapmaya başladığında özel bölgelerini ben de görmeyeceğim’ gibi bir açıklama yapabilirsiniz.

Bunun yanısıra odasına girip çıkarken geldiğinizi belli etmeniz (kapı çalmak, seslenmek vb.) ya da çocuğunuzun da sizlerin odasına girerken bu odanın özel bir alan olduğunu bilmesi ve kapıyı çalmayı öğrenmesi önemlidir.


Erken çocuklukta cinsellik, tıpkı diğer konu başlıkları gibi hem uzun zamana yayılan hem de merak unsurunu cezbeden konulardandır. Bu süreçte kendinize ve çocuğunuza zaman tanımalı, korku ya da ayıp baskısı yaratmadan yaşına uygun açıklamalarda bulunabilir, eğer ihtiyaç duyuyorsanız da bizlerden destek alabilirsiniz.

Önereceğimiz bazı kitaplar;
-Burcu ile Berk Cinsellik: Cinselliği Keşfediyoruz Defne Ongun Müminoğlu
-Beni de Bedenimi de Seviyorum - Ebeveyn Çocuk Kitap Seti Rayka Kumru
-Kırmızı Çizgi Samar Mahfouz Barraj
-Çocuklarımızla Cinsellik Hakkında Nasıl Konuşalım Bengi Semerci
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Erken Çocuklukta Cinsel Gelişim" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Rukiye EROĞLU'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Rukiye EROĞLU'nun izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Rukiye EROĞLU'nun Makaleleri
► Erken Çocuklukta Duygusal Gelişim Uzm.Pdg.Afife SELVİTOPU
► Erken Çocuklukta Mastürbasyon ÇOK OKUNUYOR Psk.Arzu GÜNEŞ
► Çocuklarda Cinsel Gelişim (Cinsel Kimlik Gelişimi) ÇOK OKUNUYOR Psk.Doğan Demirkan ÖZDEMİR
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'Erken Çocuklukta Cinsel Gelişim' başlığıyla benzeşen toplam 26 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


19:53
Top