2007'den Bugüne 92,301 Tavsiye, 28,216 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Köpeklerin Tuvalet Eğitimi
MAKALE #2262 © Yazan Vet.Hek.Dr.Serhat TORUN | Yayın Ocak 2009 | 27,130 Okuyucu
Bu ayki yazımda sizlere ev içinde köpek bakımının en zor kısmı olan tuvalet eğitiminden bahsedeceğim. Günümüzde ben dahil pek çok avcı arkadaşımız köpeklerine imkansızlıklardan dolayı evlerinde bakmak durumunda kalmaktadırlar. Yaklaşık olarak 2 aylık civarı alınan bir yavrunun evin içinde her yere tuvaletini yapması,çişini yapması gerçekten de yavru ile sizin aranızda daha baştan bir gerginlik belki de köpeğin sizden uzaklaşmasına neden olmaktadır.

Öncelikle sık sık söylenen bir lafı burada tekrarlamalıyım.Köpeği eğitmeden önce onu eğitecek kişi eğitilmelidir. Bu ne anlama gelmektedir. Köpekler oldukça duygusal yaratıklardır. Köpeklerin eğitiminde bilinçsizce yapılacak basit hatalar tüm hayatlarını etkileyecek ve belki ileride düzeltilmesi mümkün olmayan problemlere yol açacaktır. Tüm bunları göze alarak sakin ve sabırlı bir şekilde köpeğimizi eğitmemiz gerekmektedir. Daha önce defalarca yazıldığı için ferma-aport eğitimlerinden bu kez bahsetmeyeceğim ancak bence belki de en az ferma aport eğitimi kadar önemli olan tuvalet eğitiminden bahsedeceğiz,

Öncelikle köpeklerin dilini, bize ne anlatmaya çalıştıklarını, bizden neler beklediklerini bilmekle işe başlamalıyız. Eğer siz yavru köpeğinizin sizin isteklerinize, komutlarınıza yanıt vermesini istiyorsanız onunla onun lisanında konuşmalısınız. Köpeğinizin anlayamayacağı komutlar, hareketler ve sesler sadece sizin sinirleriniz üzerine etki eder…
Yavru köpeklerin en belirgin özellikleri meraklı oluşlarıdır. Onlar bu dünyada yenidir ve her şey onlar için keşfedilmesi gereken durumlardır. O yüzden köpeklerin bu meraklarını ve araştırma içgüdülerini kabul etmemiz gerekir.

Tuvalet terbiyesine gelince aslında bu konuda standart bir uygulamadan bahsetmek oldukça zordur. Köpek ve sahibinin ilişkisi, sahibinin köpekle geçirebileceği zaman, köpeğin ırkı, sahibinin bu konudaki tecrübesi gibi pek çok etken bu eğitimde rol oynar. O yüzden bir arkadaşınızın başarı ile uyguladığı yöntem sizin ve köpeğiniz için geçerli olmayabilir.

Öncelikle ilk günden başlayalım. Yavruyu aldınız ve eve getirdiniz. Bu yavrunun genelde tuvalet eğitimi yoktur. Annesinin yanında ve diğer kardeşleri ile birlikte istediği zaman istediği yere tuvalet yapma eğilimindedir.

Tuvalet eğitimi genellikle köpeğin sahipleri tarafından verilmesi gereken ilk eğitimdir. Yaş itibariyle aşıları tamamlanmadığı ve hastalıklara açık durumda olduğu için eğitime gönderemezsiniz. Ayrıca alıp hemen eğitime verdiğiniz köpeğinizin sizi tanıması ve sizinle anlaşabilmesi şansı da ortadan kalkacaktır. O yüzden bu eğitimde siz ve köpeğinizi baş başasınız.

Köpekler belirli alışkanlıklar temelinde hayatlarını geçiren canlılardır. Sizin buradaki eğitimde amacınız doğru alışkanlığı köpeğinize kazandırmaya çalışmaktır. Her köpeğin insanlarda olduğu gibi günlük biyolojik ritimleri vardır yemek yemek, oyun oynamak, tuvalet yapmak gibi. Sizin amacınız bu alışkanlıkları sizin istediğiniz ve arzuladığınız yönde geliştirmek olmalıdır. Doğru zamanda ödül, doğru zamanda ceza, kimi zaman da gömemezlikten gelmek çözüme daha çabuk ulaşmamızı sağlayacaktır. Yavru ailesinin yanında tuvalet ihtiyacını nasıl gidereceğini tam olarak anlamalı, bir aşamayı başarıyla geçmeden, diğerine başlamamalıyız. Gazetede, gazete üzerine serilmiş toprakta, bahçede, kumda, sokakta vs.. nerede yapmasını istiyorsak, doğru zamanda orada olmalıyız. Bu sayede doğru alışkanlık gelişsin. Bu eğitim kimi zaman uzun sürebilir, yavru daha zor öğrenebilir.

Bunun birkaç nedeni vardır.
Mesela;
- tuvalet terbiyesi olmayan bir annenin yavruları, tuvalet terbiyeli bir annenin yavrularına nazaran daha zor öğrenirler,
- çevresinde her an kaka bulunan bir köpeğin öğrenmesi daha zordur,
- yanlış yetiştiricilikte yavrunun uzun süre küçük bir kafeste kalması (doğu bloğu ülkelerinden otobüsle getirilen yavrular gibi),
- yavrunun yattığı yere tuvalet yapmak zorunda kalması (pet shoplarda camekanlar içindeki yavrular gibi) zor öğrenirler,
- sindirim ya da boşaltım sisteminde sorun olan köpekler gibi.

Köpeklerinizi gözlemlemek, davranışlarını bizim aramızdaki tabirle huyunu suyunu bilmek eğitim açısında son derece önemlidir. Tuvalet yapacağına kesin eminseniz çıkmadan önce kapı önünde yaptıracağınız bir hareket, tuvaletinin geldiğini haber vermesi için bir işaret olabilir. Yani çıkmadan hemen önce "otur" demeniz yavrunuzun ilerleyen zamanlarda tuvaleti geldiğinde kapı önünde oturarak size haber vermesini sağlayabilir. Bunu hayal gücünüz dahilinde istediğiniz herhangi bir işaret olarak değiştirebilirsiniz.

Mümkün olduğunca köpeğinizin ihtiyacını ev dışında gidermesi için çalışmanız gerekir. Bir çoğunuzun yaşadığı ortak sorunlardan biri de, gazete üzerine tuvalet yapmayı öğrenen köpeğin dışarıya yapmayı kabul etmemesidir. Köpeğinizi saatlerce dolaştırmanıza rağmen o illa ki ihtiyacını eve gelince giderir. Bunun önüne geçebilmek için köpeğinizi en baştan dışarıya yönlendirmelisiniz. 2-3 aylık köpeklerin “mesane kapasitesi” vardır, yani sık sık boşaltım ihtiyacı duyacaklardır.

Kural:
- Uyandıktan hemen sonra,
- Her yemek sonrasında,
- Oyundan sonra ve her şüphelendiğimiz de dışarıya –ihtiyaç gidermeye- çıkartmalıyız.

Bu kadar sık dışarıya çıkartmaya üşenmeyin, aylarca uğraşmak zorunda kalmaktansa 1-3 hafta içinde bu çabayla tuvalet terbiyesi verebilirsiniz. Gece de en az bir kez daha köpeğinizi kontrol edin. Cezalandırmaya hiç ihtiyaç duymamak için önleminizi alın, çünkü ceza köpeği her zaman için olumsuz etkileyecek aynı zamanda sizin sinirlerinizin de bozulmasına neden olacaktır. Geceleri mutlak yavru kafesini kullanın, bu sayede hata yapma riskini minimuma indirebilirsiniz. Çünkü köpek kafesinin içinde çok çok sıkışmadığı sürece asla yapmayacak, size haber verecek, küçük havlamalar ya da tırmalamalar yaparak dikkat çekmek isteyecektir. İhtiyaç molasını oyuna çevirmeyin, köpeğinizi daha önce tuvaletini yaptığı yere götürün. İhtiyacını giderdikten sonra bir parça ödül maması ya da sevgi verin eve geri dönün.

Yavru köpeğiniz uykudan kalktığında hemen kucağınıza alın, ihtiyacını gidermesi için dışarıda daha önceden götürdüğünüz yere götürün. Uyanık olduğu zamanlarda mutlaka gözlemleyin, böylece ne zaman ihtiyaç vaktinin geldiğini, gün içinde yemek yedikten, uykudan, oyundan ne kadar sonra köpeğinizin tuvalet ihtiyacı duyduğunu anlayabilirsiniz. Birkaç dakika bile gözden kaçırmanız onun hata yapmasına neden olabilir. İşiniz varsa kafesine koyun ki, hata yapmasın. Döndüğünüzde uyuyorsa rahatsız etmeyin, uyuyan köpekler rahatsız edilmekten hiç hoşlanmazlar. Uyandığında ilk iş olarak ihtiyacını gidermesi için dışarıya götürün. Her zaman kucakta olması gerekmiyor. Köpeğiniz doğru yere 8-10 kez tuvalet yaptıktan sonra artık çağırarak götürebilirsiniz. Kapı önünde oturma ya da belirlediğiniz başka bir işareti yaptırmayı unutmayın. Sistemi doğru uygularsanız göreceksiniz ki, birkaç gün içinde yavrunuz kapıya koşup oturacak hatta beklide havlayarak ya da benzeri sesler çıkartarak sizi haberdar edecektir. Yavrunuzun çağrısını duymaz, görmezseniz hata kaçınılmaz olacaktır, sizin görebileceğiniz ya da bekli de göremeyeceğiniz bir yere ihtiyacını yapacaktır. Eğer bir kaza oluşsa bu şanssızlıktır. Size düşen hemen bir koca su ve dezenfektan, amonyaksız temizlik malzemeleri ile orayı temizlemelisiniz. Petshop'larda benzeri spreyler bulabilirsiniz. Ceza ancak suç üstü yakalarsanız işe yarar, kesin bir "hayır" ve hemen doğru yere transfer yeterli olacaktır.

Bahçe avantajına sahip olmayanlar apartman bahçesinden veya yakınınızdaki çim alandan faydalanabileceğiniz anımsayın. Bunun için veteriner hekiminizin onayını almalısınız çünkü eksik aşılı yavrunun bağışıklık sistemi henüz çok zayıf olacaktır. Apartman bahçesindeyken, ev yakınındaki çim alandayken bile çevre güvenliğinden emin olmadıkça asla köpeğinizi tasmasız bırakmayın. Çevre güvenliğinden eminseniz, serbest bıraktığınızda elinizde mutlaka yavrunuzun en sevdiği ve asla "hayır" diyemediği oyuncağı veya maması olsun. Böylece çağırdığınız zaman koşa koşa yanınıza gelmesiniz sağlayabilirsiniz.



Dr. Serhat TORUN
Veteriner Hekim
İç Hastalıkları Uzmanı

Not: Bu yazının içeriğinde www.havhav.com. isimli internet sitesinden alıntılar mevcuttur.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Köpeklerin Tuvalet Eğitimi" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Vet.Hek.Dr.Serhat TORUN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Vet.Hek.Dr.Serhat TORUN'un izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     3 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Vet.Hek.Dr.Serhat TORUN
Balıkesir
Veteriner Hekim
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi10 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Vet.Hek.Dr.Serhat TORUN'un Yazıları
► Yavru Köpeklerde Tuvalet Eğitimi Vet.Hek.Mehmet Erkan AVAN
► Köpeklerin Tarihçesi Vet.Hek.Bora BİLGİN
► Köpeklerin Beslenmesi Vet.Hek.Dr.Serhat TORUN
► Köpeklerin Beslenmesi ve Beslemenin Önemi Vet.Hek.Mehmet Erkan AVAN
► Köpeklerin Kuyruk ve Kulak Kesimi ÇOK OKUNUYOR Vet.Hek.İ.Serdar SAYAR
► Köpeklerde Doğum ve Yavru Köpeklerin Bakımı Vet.Hek.Doç.Dr.Güçlü GÜLANBER
► Yavru Köpekte Tuvalet Alışkanlığı Vet.Hek.Oğuz SEYFİ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Köpeklerin Tuvalet Eğitimi' başlığıyla benzeşen toplam 95 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Hayvanların Duyuları Ocak 2009
► Köpeklerin Beslenmesi Ocak 2009
◊ Fcı Setter Standartı Ocak 2009
◊ Avrupalı Avcılar Ocak 2009
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


14:44
Top