2007'den Bugüne 92,309 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Hayvanların Duyuları
MAKALE #2264 © Yazan Vet.Hek.Dr.Serhat TORUN | Yayın Ocak 2009 | 9,444 Okuyucu
Shooting Times & Country Magazine 11 Kasım 2004


David Tomlinson



Çeviren:Dr. Serhat TORUN


Veteriner Hekim


Merhaba Avcı Arkadaşlar. Bu ayki yazımızda sizlerle hayvanların duyu özelliklerini paylaşacağız. Yüzyıllardır köpeklerin renkleri ayırt edemediğini veya sadece siyah beyaz gördüklerini öğrettiler bizlere. Ancak son yıllarda yapılan bilimsel ve biyolojik çalışmalar köpeklerin renkleri ayırt edebildiklerini göstermişlerdir. Eğer bu fikrimi paylaşmıyorsanız köpeğiniz üzerinde bunu deneyebilirsiniz. Köpeğinizin aport yapması için kırmız ve yeşil iki oyuncak seçin ve kırmızı aldığında ödüllendirin yeşil de hiçbir tepki vermeyin. Daha sonra iki oyuncağı da aynı anda atıp getirmesini istediğinizde göreceksiniz ki köpeğiniz kırmızı olanı seçip getirecektir. Özellikle gözlerini burnu yerine daha çok kullanarak alanan köpeklerde bu durum daha belirgin olarak ortaya çıkacaktır.

Köpekler hareket eden nesnelere sabit durağan nesnelerden daha çok konsantre olurlar. Tüm av köpeği sahipleri açık bir arazide çok kolaylıkla bulunabilecek bir kuşu köpeklerinin koşup bulamadıklarını ve bunun hayal kırıklığını yaşamışlardır. Aksine iyi rüzgarlı ve köpeğin burnunu daha çok kullanabileceği bir ortamda ise köpeğin hatasız bir şekilde kuşu bulmasının sevincini de paylaşmışlardır.

Koku Duyusu:

Köpeklerin görme yetenekleri zayıf olmasına karşın son derece güçlü bir koku alma yetenekleri mevcuttur. Biz görüntü üzerinde bir dünyada yasarken köpekler kokular dünysaında yaşamaktadırlar.

Koku alma reseptörleri her iki burun boşluğunun üst kısımlarında yer almışlardır. İnsanlarda koku almaya yarayan hücre sayısı ortalama 5 milyon iken bu sayı köpeklerde 220 milyon olraka tespit edilmiştir ki bu tespit bazı kopay ırklarının 4-5 günlük izlerden kokuyu ve avı sizin bu satırları okumanız kadar bir şekilde bulabildiklerini açıklamaktadır. İnsanoğlunun kokuları ayırt edip, patlayıcı ve uyuşturucu bulmasında köpeklerden daha iyi bir yardımcısının olmaması da yine bu özellik sayesindedir.

Ses duyarlılığı :

Köpeklerin koku duygularının yaşla birlikte azalıp azalmadığı konusunda kimse net bir bilgiye sahip değildir ayrıca bu gerçekleşse bile belirgin bir değişiklik dışarıdan gözlemlenmyebilir. Ancak bilinen bir gerçektir ki yaşlanan köpeklerin çoğunda işitme kaybı hatta sağırlık şekillenmektedir. Düşük seviyeli sesleri köpekler bizler gibi normal şekilde işitrken yüksek seviyeli sesleri bizlerden çok daha hassas şekilde işitirler. Bu durum pek çok köpeğin bizim duyamadığımız fare çığlıklarını veya kurt ulumalarını duymalarını açıklamaktadır.

Renkler dünyası:

Köpekler de dahil olmak üzere pek çok yırtıcı hayvan Technicolor seviyesinde renkleri göremezler. Sadece kuşlar aynı bizler gibi renkleri ayırt edebilirler. Pek çok kuşun ultraviole renkleri görebildiği bilinmektedir.

Bu öellik sayesinde olgunlaşmış meyvelerin yaydığı ultraviole renkleri ayırtedip kşların bunlardan yararlandıkları bilinmektedir. Ayrıca göçmen kuşların bulutlu havalarda yönlerini bulmalarına da yardım eden bir zöelliktir. Kuşların gözlerini yerleşim yerleri yaşam tarzlarını da yansıtır. Tüm av kuşlarının gözleri başlarının iki yanında ve daha geni açıda görüş sağlayacak şekilde yerleşmişken avcı kuşların gözleri önde ve odaklanmayı kolaylaştıracak şekilde yerleşmiştir. Yapılan çalışmalar şahinlerin gözlerinin insanlarınkinden 2.5 kat daha keskin olduğunu ortaya koymuştur. Kuşlar içinde görüşü en zayıf olanları orman güvercinleridir. Bu durum da mankelerle veya yapay kuşlarla avlanılmalarının neden bu kadar kolay olduğunu kanıtlamaktadır.

Duyma yeteneği:

Kuşlarda diğer memelilerde ve bizlerde olduğu gibi bir dış kulak yoktur, yani dışarıdan bakıldığında kuşların kulakları görünmez. Kulaklı baykuşlarda ise kulak olarak tabir edilen sadece tüylerden ibarettir. Çoğu kuş akut duymaya sahip iken sülünler gibi bazı kuşlar sesin geldiği yöne başlarını çevirerek kulaklarını aktif olarak kullanırlar. Baykuşlarda kulaklar simetrik olarak yerleşmemiştir ve bu da daha iyi bir duyma yeteneği sağlamaktadır. Böylece daha geniş bir alanı dinleyebilir ve sesin kaynağının yerini tam olarak saptayabilmektedirler. Baykuşlar avlarını hiç görmeseler bile seslerini odaklayarak tam olarak yerini belirleyebilirler. Karın altındaki fareleri de bu şekilde saptayıp avlamaktadırlar.


Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Hayvanların Duyuları" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Vet.Hek.Dr.Serhat TORUN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Vet.Hek.Dr.Serhat TORUN'un izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Vet.Hek.Dr.Serhat TORUN
Balıkesir
Veteriner Hekim
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi10 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Vet.Hek.Dr.Serhat TORUN'un Yazıları
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'Hayvanların Duyuları' başlığıyla benzeşen toplam 6 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Köpeklerin Beslenmesi Ocak 2009
◊ Fcı Setter Standartı Ocak 2009
◊ Avrupalı Avcılar Ocak 2009
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


21:02
Top