2007'den Bugüne 92,262 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



İktidarsızlık (Empotans, Erektil Disfonksiyon) Nedir?
MAKALE #22645 © Yazan Prof.Dr.Yusuf Özlem İLBEY | Yayın Ocak 2022 | 871 Okuyucu
Halk arasında iktidarsızlık olarak da bilinen erektil disfonksiyon, penisin cinsel birleşmeye yetecek kadar bir sertliğe ulaşmamamsı ya da sertleşse bile bu sertliğini yeterince sürdürememesi halidir. Penisin sertleşememesi olan iktidarsızlık, tıpta empotans ya da erektil disfonksiyon olarak bilinir. İktidarsızlık daha çok 40 yaşın üzerindeki erkeklerde görülmektedir.
İktidarsızlık Nedir?
En basit tanımıyla iktidarsızlık, penisin cinsel ilişkiyi sağlayacak kadar sertliğe ulaşamamasıdır. Zaman zaman her erkekte sertleşme sorunları olabilir. Ancak bunun iktidarsızlık olarak kabul edilmesi için, bu sorunun en az 6 ay devam etmesi gerekir. Yani arada bir sertleşme sorunu yaşayan erkeklerin panik yapmasına gerek yoktur. Sertleşme sorununun iktidarsızlık olarak kabul edilebilmesi için sorunun sürekli ya da çok sık tekrar ediyor olması gerekir.
İktidarsızlık Belirtileri Nelerdir?
İktidarsızlık nasıl anlaşılır? Bir erkek kendisinde ereksiyon bozukluğu olduğunu nasıl anlar? Penisi sertleşmeyen herkes iktidarsız mıdır? Penisin cinsel ilişkiye girecek kadar sertleşmemesi iktidarsızlığın belirtisidir. Ancak bu sorunun iktidarsızlık olarak kabul edilebilmesi için, en az 6 ay devam ediyor olması lazımdır. Yani ara sıra olan sertleşme sorunu iktidarsızlık belirtisi değildir.
İktidarsızlık Ne Sıklıkta Görülür?
İktidarsızlık, aslında toplumda sanıldığından çok daha fazla olan bir sağlık sorunudur. Ancak çoğu erkek, utandıkları için sorunlarını dile getirmekten ve doktora gitmekten çekinir. Çoğu erkek hayatının bir döneminde, bir şekilde sertleşme ile ilgili sorun yaşar. Özellikle stres altında ya da ciddi bir hastalık geçirildiğinde sertleşmeyle ilgili sorunlar yaşanabilir. Bu normaldir. Ancak bu sorunun uzun süre devam etmemesi gerekir. 40 ile 70 yaş arasındaki erkeklerde, sertleşme sorununun görülme sıklığı yaklaşık %30 dur. Yaşın ilerlemesiyle birlikte, sertleşme sorununun görülme sıklığı ve şiddeti de giderek artar.
İktidarsızlık Neden Olur?
Penisteki sertleşme bozukluğu çeşitli nedenlerden kaynaklanabilir. İktidarsızlık, psikolojik, fizyolojik ya da fiziksel olmak üzere çeşitli nedenlere bağlı olabilir. Başlıca iktidarsızlık nedenleri şunlardır;
Psikolojik Hastalıklara Bağlı Olarak Ortaya Çıkan İktidarsızlık
Penis sertleşmesinin yani ereksiyonun olabilmesi için kişinin ruh halinin sağlıklı olması gerekir. İş yeri ya da aile içindeki sorunlar, ekonomik sıkıntılar ya da partner ile ilgili sorunlar ve depresyon, kişinin ruh halini olumsuz yönde etkiler ve ereksiyonun kalitesini bozar.
Sistemik Hastalıklara Bağlı Gelişen İktidarsızlık
Şeker hastalığı, damar sertliği, yüksek kolesterol ve hipertansiyon gibi vücutta birçok organ ve sistem üzerinde hasar yaratabilen sistemik hastalıklar, sertleşme bozukluğuna neden olur. Diyabet ve kalp hastalığı olan erkeklerin yaklaşık yarısında iktidarsızlık sorunu vardır ya da ilerki yıllarda ortaya çıkar.

Sinir Sistemi Hastalıklarından Kaynaklanan Sertleşme Bozukluğu
Sertleşmeyi sağlayan penis sinirlerini etkileyen şeker hastalığı, alkol bağımlığı ya da sinir sistemi hastalıkları, iktidarsızlığa neden olabilir. Ayrıca omurga yaralanmaları ya da ameliyatlar sırasında bu sinirlerin zedelenmesi de, iktidarsızlığa neden olabilmektedir.
Kronik Hastalıklara Bağlı İktidarsızlık
Kronik karaciğer hastalığı ve kronik böbrek yetmezliği hastalığı olanlarda sertleşme bozukluğu sık olarak görülmektedir.
Hormon Hastalıklarına Bağlı Sertleşme Bozukluğu
Başta erkeklik hormonu olan testosteron hormonu eksikliği ve troid hormonunun azlığı ya da çokluğu iktidarsızlığa yol açabilir.
İdrar Yolu Hastalıkları Sonucu Gelişen İktidarsızlık
İdrar yolu enfeksiyonu, prostat iltihabı, prostat büyümesi ve prostat kanseri hem fizyolojik bozukluğa neden olarak hem de kişinin yaşam kalitesi bozarak iktidarsızlığa yol açabilir.
Sigara Kullanımı
Sigara içen erkeklerde iktidarsızlık görülme oranı %50 -70 arasında değişmektedir. Bu oran içilen sigara miktarına ve süresine bağlı olarak değişir.
Kullanılan İlaçlara Bağlı Gelişen İktidarsızlık
Bazı tansiyon ilaçları ve hormonlar ve sinirsel uyarımı etkileyen bir takım ilaçlar, iktidarsızlığa neden olabilmektedir.
Obezite (Şişmanlık)
Obezite, şeker hastalığı, insulin direncinde artış ve metabolik sendrom sertleşme bozukluğu gelişimi için önemli bir risk faktörüdür.
Penisin Şekil Bozuklukları
Küçük penis, penis eğriliği, idrar deliğinin normal yerinden farklı bir yerde olduğu hipospadias hastalığı gibi durumlarda da iktidarsızlık ortaya çıkabilmektedir.
Prostat Kanseri Ameliyatı
Prostat kanseri tedavisinde en etkili yöntem prostatın ameliyat ile çıkarılmasıdır. Bu işleme radikal prostatektomi adı verilir. Bu ameliyat sırasında bazen penis sertleşmesini sağlayan sinirler zarar görebilir. Bu durumlarda ameliyat sonrası sertleşme sorunu yaşanabilir.
İktidarsızlığın Tanısı Nasıl Koyulur?
Kişide sertleşme sorununun olup olmadığı ancak bir üroloji doktoru tarafından yapılan muayene sonucu anlaşılabilir. Hastadan edinilen bazı bilgiler ve yapılan muayene çoğu zaman tanı koymak için yeterli olur. Gerek duyulması halinde, tanı koymaya yardımcı bazı tetkikler de istenebilir. Bunlar şunlardır;
Renkli doppler utrasonografi
Ses dalgaları yardımıyla penis damarları içindeki kan akımını ölçen bir testtir. Penis kanlanmasının yeterli olup olmadığına bakılır.
Papaverin testi
Bu testte bir iğne ile penis içine sertleşme sağlayan bir ilaç penis içine enjekte edilir. Normalde 10 dakika içinde peniste sertleşmenin olması gerekir. Eğer olmazsa bir sorun olduğu anlamına gelir.
Nokturnal penil tümesans
Bu testte, uyku sırasında peniste sertleşme olup olmadığı ve peniste oluşan sertleşmenin derecesi hakkında bilgi edinilir. Normalde her erkekte gece uyku sırasında 3 ile 5 kez peniste sertleşme meydana gelir. Eğer altta yatan bir hastalık varsa, bu sertleşmelerin sıklığı ve derecesi azalır. Psikolojik nedenlere bağlı olan iktidarsızlıkta ise bu sertleşmeler normal olarak görülür.
İktidarsızlık Tedavisi Nasıldır?
Sertleşme sorununun tedavisi altta yatan nedene göre değişir. Ancak genel olarak sertleşme sorunu tedavisinde kullanılan 4 ana tedavi yöntemi bulunmaktadır. Bunlar;
• Ağız yoluyla kullanılan penis sertleştirici ilaçlar
• Vakum cihazı
• Penis içine bazı ilaçların enjeksiyonu
• Penis protezi (mutluluk çubuğu)
Bu tedavi yöntemlerinin hiç biri sertleşme sorununun nedenini ortadan kaldırmaz. Sadece penisin cinsel ilişkiyi sağlayacak sertleşme düzeyine ulaşmasını sağlar.
Sertleşme ilaçları
Sertleşme sorununun birinci basamak tedavisini ağızdan alınarak kullanılan ilaçlar oluşturur. Bu ilaçlar fosfodiesteraz tip 5 enzim inhibitörleri olarak adlandırılan, sildenafil sitrat (viagra), vardenatil (levitra) ve tadalafil (cialis) dir. Bu ilaçların en sık gözüken yan etkileri baş ağrısı, burunda dolgunluk hissi, sıcak basması, baş ağrısı ve kas ağrısıdır.
Vakum Cihazı
Vakum cihazları plastik bir silindir, vakum pompası ve penis kökünü sıkıştırmaya yarayan elastik bir lastikten oluşur. Penis vakum cihazının etkisiyle sertleşir. Daha sonra sıkıştırma bandı sertleşmiş olan penisin köküne yerleştirilir. Sıkıştırma bandı yarım saat süreyle burada kalabilir. Bu süre içerisinde ilişki sağlanır ve daha sonra bu bant çıkarılır.
Penis İçine İlaç Enjeksiyonu
İnce bir iğne yardımıyla penis içine damar genişletici bazı ilaçlar enjekte edilir. Bu ilaçlar penis dokusundaki kasları ve damarları gevşeterek kanın penis içine dolmasını sağlar ve ereksiyon oluşur.
Penis içine ilaç enjeksiyonu, daha önce ağızdan alman ilaçların denenip fayda etmediği hastalara uygulanır. Bu işlem hasta ya da partneri tarafından evde kolaylıkla uygulanabilir.
Penil Protez (Mutluluk Çubuğu)
Penis protezi ameliyatında, penis içine iki adet silindire benzeyen penis protezi yerleştirilir. Takılan protez idrar yapma, boşalma ve orgazmı etkilemez. Mutluluk çubuğu, silikon adı verilen maddeden imal edilmiştir. Tek parçalı bükülebilir, iki ve üç parçalı şişirilebilir olmak üzere iki çeşit mutluluk çubuğu vardır. Üç parçalı şişirilebilir penis protezler doğala biraz daha yakın protezlerdir. Hasta ve partner memnuniyeti yüksektir. Kişi istediği zaman penisi ereksiyon haline getirir. Dışarıdan gözüken herhangi bir parça yoktur. Bu tip protezler diğerlerine göre daha pahalıdır. Tek parçalı bükülebilir penis protezler, üç parçalı protezler gibi penisin içine yerleştirilir. Dışarıdan herhangi bir şey gözükmez. Kişi penisini karına doğru yatırılarak saklamalıdır. Bu tip protezler daha ucuzdur ve daha kolay takılır. Yaşlı ve ellerini tam olarak kullanamayan kişiler için bu tip protez daha uygundur.
İktidarsızlık İçin Hangi Bölüme, Hangi Doktora Gidilir?
İktidarsızlık yani sertleşme sorunu olan kişiler hangi bölüme ya da hangi doktora gitmeli? Hastanede hangi bölüme başvurmalı? İktidarsızlık ile ilgilenen bölüm üroloji bölümüdür. Üroloji doktorları, iktidarsızlığın tanı ve tedavisi konusunda uzman olan kişilerdir. Ürolog, gerekli muayene ve tetkiklerden sonra gerekirse hastayı, bir psikiyatriste ya da psikoloğa gönderebilir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"İktidarsızlık (Empotans, Erektil Disfonksiyon) Nedir?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Prof.Dr.Yusuf Özlem İLBEY'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Prof.Dr.Yusuf Özlem İLBEY'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Yusuf Özlem İLBEY Fotoğraf
Prof.Dr.Yusuf Özlem İLBEY
İstanbul
Doktor "Üroloji"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Prof.Dr.Yusuf Özlem İLBEY'in Makaleleri
► Erektil İşlev Bozukluğunun Terapisi Prof.Dr.Doğan ŞAHİN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'İktidarsızlık (Empotans, Erektil Disfonksiyon) Nedir?' başlığıyla benzeşen toplam 43 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
--
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


14:14
Top