2007'den Bugüne 92,309 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Focusing Psikoterapi Nedir?
MAKALE #22648 © Yazan Abdullah ÖZER | Yayın Ocak 2022 | 1,108 Okuyucu
Focusing Psikoterapi Nedir?

Focusing psikoterapisi eğitimi almış profesyonel, ilişki odaklı bir durumda sizi ilgilendiren her konuda sizinle birlikte çalışan Focusing eğitimlerini tamamlamış bir uzmandır.

Focusing Psikoterapi eğitimi almış psikoterapistten neler bekleyebilirsiniz;

• Size bir bütün ve yetkin bir kişi olarak yaklaşılacaktır.
• Psikoterapist size ne yapacağınızı veya kim olmanız gerektiğini söylemeyecektir. Bunun yerine, durumunuzun fiziksel olarak hissedilen (felt sense) önemini öğrenirken aynı zamanda ortaya çıkan küçük değişim adımlarını algılamanıza yardımcı olacaktır.
• Psikoterapist her zaman kendi FELT SENSE'si ile temas hâlinde olacaktır. Bu içsel alanı kendi deneyimlerinden bilir ve size asla formüle edilmiş bir şekilde yaklaşmaz. Sadece sizin kendi FELT SENSE'inize rehberlik edecek birçok yaratıcı yol gösterebilir.
• Focusing psikoterapi eğitimi almış bir psikoterapist, sizi gerçekten anlaşıldığınızı hissettirecek şekilde dinleyecektir.

Focusing odaklı psikoterapi, filozof ve psikolog Eugene Gendlin ile Carl Rogers’ın birlikte çalıştığı Chicago Üniversitesi'nde ortaya çıkmıştır.

Prof. Dr. Gendlin'in çalışmaları, Amerikan Psikoloji Derneği'nden (APA) üç ödül almıştır.

Gendlin ve meslektaşları, neden bazı psikoterapi danışanlarının terapilerinde başarılı olurken diğerlerinin başarısız olduğunu araştırmıştır.

Başarılı bir terapinin, psikoterapistin tekniği veya yönü ya da tartışılan sorunun doğası tarafından belirlenmediğini tespit etmiştir.

Terapide fark yaratan şeyin, danışanın içsel olarak yaşadıkları olduğu ortaya çıkmıştır.

Başarılı danışanlar, durumları için fiziksel olarak hissedilen, kapsamlı bir duyguya sahip olup olmadıklarını düzenli olarak kendi içlerinde kontrol etmişlerdir.

Başarısız danışanlar ise, seans sırasında değişen mevcut bedensel hislerini veya hislerini paylaşmamışlardır. Bu danışanlar bir şey "üzerine" konuşmuşlar, "bir şeyden" söz etmişler, ancak bedensel durumlarını veya hislerini paylaşan hiçbir ifade kullanmamışlardır.

Bu araştırmalardan yola çıkılarak son elli yılda, Gendlin’in Focusing Psikoterapisi anlayışı üzerine bir çok ampirik çalışma yapılmıştır.

Focusing Psikoterapisi, günümüzde birçok psikoterapi yönteminin temelini oluşturmuştur.

Örneğin;

Peter Levine (Somatic Experience – Somatik Deneyimleme) metodunu, Gendlin’in Focusing Psikoterapisi’ni temel almıştır.

Aynı şekilde Alman Profesör Luise Reddemann kurmuş olduğu PITT (Psychodynamic imaginative trauma therapy) metodunda, Focusing temellerinden yararlanmıştır.

Yine aynı şekilde David Grand’ın Brainspotting metodu, Focusinge dayanmaktadır.

Bunlara ek olarak, Leslie Greenberg’in kurmuş olduğu duygu odaklı terapi yönteminin (Emotion-Focused Therapy) temelleri de, Gendlin’in focusing terapisine dayanmaktadır.

Focusing psikoterapisinde psikoterapist, danışanın kendi karmaşık fiziksel deneyimini keşfetmesine yardımcı olacak şekilde danışanını nasıl dinleyeceğini bilir. Danışan, psikoterapistin kendisini yargılamadan tam olarak anlamlandırmak istediğini hissettiğinde, içsel farkındalık düzeyine yönlendirilebilmektedir.

Hepimiz duygulara aşinayız ama "Felt Sense" bir duygu değildir. Bir insan yeteneğidir. Bir durum veya problemin Felt Sense’i ilk oluştuğunda, genellikle belirsizdir. Bir şeyler olduğunu hissedebilirsiniz ancak tam olarak kelimelere dökmek zordur.

Felt Sense doğası gereği bütünseldir ve düşünebileceğinizden veya duygusal olarak bildiğinizden çok daha fazlasını içerir. Sadece psikoterapist ve danışan, Felt Sense ile zaman geçirdiklerinde yeni ve daha net anlamlar ortaya çıkarabilirler.

Felt Sense, sorunu çözmek için gereken kelimeyi, görüntüyü, hafızayı, anlayışı, yeni fikri veya eylem adımını tam olarak anlamladırır. Fiziksel beden, bu hissedilen duyudan gelenin "doğruluğunu" kaydettiğinde tepki olarak bir miktar gevşeme yaşayacaktır. Bu gevşeme bize, daha derin bilinç düzeyiyle temas kurduğumuzu ve doğru yolda olduğumuzu göstermektedir.

Başkalarının nasıl olmanız gerektiğine dair fikirlerini empoze etme, eski travmatik deneyimleri yeniden yaşama hatta sorunların nedenlerini anlama bile genellikle değişiklik getirmemektedir. Ancak terapötik değişiklikler fizikseldir ve uğraştığımız içerik acı verici olsa bile, iyi hissettirir.

Sorunlarınız genellikle küçük, birbirini takip eden adımlarla, Felt Sense ile temasa geçerek ve durumunuza yeni bir şeyler getirmesini bekleyerek çözülmektedir.

Sorunlarımızı bildiklerimiz, düşündüklerimiz ve hissettiklerimizle çözmeye çalıştığımızda, sürekli aynı döngüde kaldığımızı gözlemleyebilliriz. Ancak Felt Sense ile, yeni ve gerçek bir değişim ortaya çıkabilir.
Felt Sense davranış, duygu ve bilgi seviyelerinde bilinenleri aşar ve bütün bu işlevleri bütünsel bir beden hissinde doğal olarak (implizit, örtük alan) birleştiren yeni seviyede anlam getirir. Kendimizin içselliğini hissettiğimizde ve kendimizle daha derin bağlantılar oluşturduğumuzda, başkalarını dinlemede ve onlarla yeni ve daha tatmin edici şekilde bağlantı kurabilmede geliştiğimizi fark edebiliriz. Bu sayede farklılıklarımızı çözmenin ve aile üyeleri, arkadaşlar ve daha büyük topluluklarımızla işbirliğine dayalı ilişkiler geliştirmenin yolu da açılmaktadır.

Birçok psikoterapi modelinde danışanlar, terapistin fikirlerine veya teorilerine göre değiştirilecek nesneler olarak görülmektedir. Danışan böyle bir muameleye itiraz ederse, "savunmacı", "dirençli" veya "kendini sabote eden" olarak sınıflandırılır.

Ancak focusing psikoterapide, durumunuz için kendi Felst Sense'nizle iletişime geçmeniz, size neyin doğru veya küçük düşürücü ya da yararsız olduğunu kontrol edebileceğiniz için her türlü psikoterapiyi daha güvenli hale getirmektedir.

Abdullah ÖZER

Sosyal Hizmet Uzmanı, Klinik Psikoloji Bilim Uzmanı, Aile Danışmanı

Eugene Gendlin Focusing Terapi Enstitüsü Türkiye® (TESCİL NO 2020 161159 TÜRK PATENT VE MARKA KURUMU) 2021 yılında İzmir’de Abdullah ÖZER tarafından kurulmuştur.

Yayınlanan yazılar kaynak göstermeden, izinsiz kullanılması, kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. Yayınlanan yazılar, makaleler, haberler kaynak gösterilerek içeriği değiştirilmemek şartıyla yayınlanmasına izin verilmektedir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Focusing Psikoterapi Nedir?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Abdullah ÖZER'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Abdullah ÖZER'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Abdullah ÖZER Fotoğraf
Abdullah ÖZER
İzmir (Online hizmet de veriyor)
Psikoloji Uzmanı
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi40 kez tavsiye edildiİş Adresi KayıtlıTavsiyeEdiyorum.com'u sıkça ziyaret ediyor.
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Abdullah ÖZER'in Yazıları
► Focusing Nedir? Abdullah ÖZER
► Focusing Terapisi Nedir? Abdullah ÖZER
► Psikoterapi Nedir? Psk.Yasemen YARALI
► Psikoterapi Nedir Psk.Aybüke AKDENİZ
► Psikoterapi Nedir? Psk.Nilüfer DEMİRHAN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'Focusing Psikoterapi Nedir?' başlığıyla benzeşen toplam 15 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Katarsis Yerine Düzeltici Deneyimleme ÇOK OKUNUYOR Nisan 2022
► Ego Durumları Terapi Nisan 2022
► Ego State Terapi Nedir? Haziran 2021
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


20:37
Top