2007'den Bugüne 92,309 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Akran Zorbalığı Nedir?
MAKALE #22670 © Yazan Uzm.Psk.Yasemen YARALI | Yayın Şubat 2022 | 1,368 Okuyucu
AKRAN ZORBALIĞI NEDİR?

Zorbalık, bir veya daha fazla öğrencinin , kendilerini etkili bir şekilde savunamayan, genellikle dezavantajlı veya aşağı konumda olarak gördükleri akranlarını hedef aldıkları saldırganlık halidir. Bu dinamikte saldırgan, bu kuvvet gerçek olsun ya da olmasın, kurbandan daha güçlü olarak algılanır. Öte yandan kurban kendini aşağılık hisseder, okulda korku veya acı içinde yaşar.

Akran zorbalığı olarak tanımlanabilmesi için önemli olan kriterler şunlardır şunlardır:
Kasıtlılık, bilerek ve isteyerek zarar verme
Tekrarlama



Gücü Kötüye Kullanma

Zorbalık ne değildir?

Zorbalık çocukların arasında yaşanan anlaşmazlıklar değildir. Çocuklar arası anlaşmazlıkta güç dengesi eşittir. Ayrıca okul içerisinde akranları ile çatışma yaşanması ilerleyen yıllar açısından olumlu sonuçlar sağlayabilir. Anlaşmazlık çocukların duygusal ve sosyal açıdan gelişimine katkı sağlar. Çocukların kendi aralarında yaşamış oldukları sorunları çocukların kendilerinin çözümleyebilmesi , sosyal ilişkilerinde pratik yapmış olmalarını sağlar.

Okul büyük bir alandır.Ve çocuklar teneffüslere coşkulu bir şekilde çıkabilmektedirler. Oyun esnasında bazen düşünmeden hareket edebilirler ve bazı okul kazalarına yol açılabilir. Oyun oynarken yanlışlıkla çarpışma gibi. Okul içerisindeki kasti olmayan kazalar zorbalık değildir. Okulda bu tip durumlar çok sık yaşanıyorsa okul yönetimi güvenlik tedbirlerini arttırmalıdır.

Okullarda Neler Yapılmalı?

Okul mutlaka zorbalık hakkında çocuklara ve aileler özel seminerler düzenlemelidir. Genellikle zorbalık ders aralarında gerçekleşmektedir. Daha az yapılandırılmış zamanlardır. Her zaman bir yetişkin yanlarında olmayabilir. Zorbalığın en çok sergilendiği durumlara bakıldığında genelde yanlarında bir yetişkin olamdığı zaman dilimlerinde olduğu söylenebilir. Bir olay olduğu zaman zorbalık ile ilgili olan eğitim içerikleri çocuklara olay üzerinden anlatılmalı. Sakin bir şekilde çocuklara davranış ve davranışlarının sonucu anlatılmalıdır. Eğer çocuğa Okulda zorbalık yapan çocuklar ve mağdur çocukların dışında zorbalığa seyirci kalan çocuklar vardır. Zorbalık yapan çocuğun davranışlarını farkında olmasalar da destekleyici şekilde davranabilirler. Özellikle seyirci kalan öğrencilerden de herkesin bir gün zorbalığa uğrayabileceği, o yüzden zorbalığa maruz kalan öğrencinin görmezden gelinmemesi gerektiği anımsatmamalıdır. Öğretmenler zorbalığa uğradığını ifade eden çocukları ve arkadaşları arasındaki zorbalığı öğretmene bildiren çocukları desteklemelidir. Bu konuda çözüm odaklı davranmalıdır. Zorbalığı çocukları iyi bir eğitimle anlatmak için hayat bilgisi ve rehberlik gibi derslerde somut olarak eğitimi vermeli. Öğretmen çocukları iyice gözlenmeli. Okulun zorbalık hakkında attığı adımları ve tedbirleri hem zorbalığa uğrayan çocuğun ailesi hem de zorbalık yapan çocuğun ailesi bildiği zaman süreç daha kolay yoluna girer.

Zorbalık türleri


Farklı zorbalık türleri vardır. Duruma göre belirli bir şekilde veya birlikte sunulabilirler. Zorbalık yaş gruplarına göre farklılıklar. Gösterir. Zorbalığın oranı yaşa göre daha fazla veya daha az olabilir.

• Fiziksel zorbalık : diğer şeylerin yanı sıra tekmeleme ve vurmadan itmeye kadar her türlü fiziksel saldırıyı içerir.
• Sözel zorbalık : takma adlar veya takma adlar, aşağılama, aşağılama, diskalifiye vb. Kelimelerle ifade edilir.
• Psikolojik : tehditler ve taciz yoluyla kişinin öz saygısını zayıflatmaya çalışır, sürekli korku ve gerginlik durumu yaratır.
• Sosyal : kurbanı grubun geri kalanından izole etmeye çalışın. Zorbalığa uğrayan öğrenciyi yok sayma. Dedikodu yayma.
• Siber Zorbalık: Sosyal medya üzerinden okul arkadaşlarına saldırganlık içeren iletişim kurma şekli olarak tanımlanabilir. Çocuk adına bir hesap açılması. Ve çocuk adından uygunsuz söylemler yazılması.

Bir öğrencinin zorbalık yapan birine dönüşmesinin çok sayıda nedeni vardır. En popülerleri arasında, zor bir kişisel durumla yüzleşmek için agresif bir şekilde davranan erkek çocukların, diğerlerinin istismar kurbanı olarak gördüklerini ve aşağılama duygularını başkalarını taciz ederek başkalarına aktardıklarını gözlemlemekteyiz. Diğer durumlarda öğrenci kendini güçlü veya üstün hissetmek ister, popülerlik ve arkadaş ister, mutsuzdur ve hedeflerine zorbalıkla ulaşmaya çalışır. Genel olarak, taciz edilen kişi veya mağdur popüler değildir. Kişilik özelliklerine baktığımızda çekingen, iddialı, içe dönük, zayıf bir kişiliğe (güvensiz, düşük benlik saygısı, itaatkâr) ve onu farklı kılan bazı özellikleri (zayıf, obezite,farklı ırktan olma, Gözlüklü…). Genellikle akranlarının geri kalanı tarafından göz ardı edilirler ve kendivarlıkların göstermekte ve duyulmakta zorluk çekerler.


İzleyici de bu üçgende önemli bir rol oynar, çünkü sessizliği ve suç ortaklığı ile bu uygulamanın başarısını teşvik eder.

Zorbalıkta Rol Oynayan Önemli Faktörler:

Gelişim Dönemleri:
Ailesel Faktörler:
Çevresel Faktörler ve Bireysel Faktörler:

Çocuğumun zorbalığa uğradığını nasıl tespit ederim?
Çocuğum zorbalığa uğrarsa ne yapmalıyım?

Zorbalığa uğrayan çocukların çoğu bu konuda konuşmaktan utanıyor, korkak olduklarını, hak ettiklerini ya da bu konuda konuştukları için misilleme olabileceğini düşünüyor olabilirler. Öncelikle aileler çocuklarına bu durumun herkesin başına gelebileceğini, her insanın davranış stilinin farklı olduğunu ve herkesin bu tarz durumları farklı yönettikleri çocuğun yaşına uygun söylenmelidir. Her zaman için yanında olduklarını söylemeleri ve hissettirmeleri önemlidir. Duygularını anladıklarını ve başa çıkmak için neler yapabileceğini konuşmak ve nasıl bir yol izlemesi gerektiği konusunda her zaman ailesinin ve okulun yanında olacağı söylenmelidir. Ve çocuğun duygularını ifade etme alanı tanınmalıdır.

Bu nedenle, evdeki ebeveynlerin bunu tespit etmek için bazı kilit noktalara dikkat etmeleri önerilir:
• Psikosomatik bozukluklar: Okula gitmek istemiyor: sabahları kendini kötü hissediyor (mide ağrısı, baş ağrısı ...); ya da okulda kendini iyi hissetmediğini söyler ve kendisinden alınmayı ister.
• Alışkanlıkların değişmesi; Sınıfa gitmiyor, gitmek için rotasını değiştiriyor, eşlik edilmesini istiyor, arkadaşlarıyla dışarı çıkmak istemiyor ...
• Akademik performans düşer.
• Karakterdeki değişiklikler: daha sinirli, izole edilmiş, huysuz, kederli, kendine olan güvenini kaybetme, haksız üzüntü, korku ...
• İştah bozuklukları: Bizi hem iştahsızlık hem de öğle / ara öğün yemekten kaynaklanabilecek ani artış konusunda uyarmalıdır.
• Uyku bozuklukları: kabuslar, çığlık atma, uykuya dalmada zorluk, yatağı ıslatma
• Çocuklara / küçük kardeşlere saldırır.
• Fiziksel saldırganlık işaretleri.
• Kırık veya eksik kişisel ve okul eşyaları
• Yukarıdakiler için garip gerekçeler sunun veya hiçbir şeyin yanlış olmadığında ısrar edin..
Hazırlayıcı faktörler
Herkes belirli bir zamanda zorbalığın kurbanı olabilir, Zorbalığa maruz kalan çocuğun , zorbalığa maruz kaldıkları alanlarda hangi faktörlerin olduğunu bilmek uygundur:
• Ebeveynler tarafından aşırı koruma: problemlerle yüzleşme fırsatı bulamamış veya bir ortamda eğitim görmüş çocuklar sıcak ve hoşgörülü bir ortam ve bunun dışında kendilerini güvensiz hissediyorlar.

• Öğretmenlerle iyi ilişkiler geliştiren kendini adamış öğrenciler kıskançlığın hedefi olabilir.
• Özel ihtiyaçları olan öğrenciler akranları tarafından yanlış anlaşılabilir.
• Etnik azınlık öğrencileri.
Zorbalık psikiyatrik bozukluklara yol açabilir, bu nedenle erken tespiti ve eylemi gereklidir.
• Çocuğunuzla açık bir iletişim kanalı oluşturmanız önemlidir. Konuyu "çocuklar arası normal ilişki" olarak görmeyin, bu önemsiz bir konu değil. Nasıl hissettiğini öğrenin, ona güvendiğinizi, başına gelenler için onun suçu olmadığını, her zaman onun yanında olacağınızı söyleyin.
• Zorbalarla başa çıkmak için stratejiler provası yapın, her zaman iddialı bir şekilde, "Bunu bana yapmana artık izin vermeyeceğim," "Sana bana yaptığın her şeyi anlatacağım" gibi ifadeler uygulayın. Benlik saygınızı artırın.
• Okul değişikliği ilk seçeneğimiz olmamalıdır. Eğitmenleri bilgilendirmeli ve okulla ortak kararlar almalıyız, okuldan onlar bu eylemlerin gerçekleşmemesi için gerekli önlemleri almalı ve olursa onları düzeltmelidir. Çocuğun kendine olan güvenini yeniden kazanması, sosyal becerilerini yeniden inşa etmesi ve zorbalarıyla yüzleşebilmesi gerekir.
• Bazı durumlarda, zorbalık kaygı, travma sonrası stres bozuklukları, depresyon yaratabilir… Bu nedenle, okul psikolojik danışmanı , çocuklar alanında uzman bir psikolog ve bir sağlık uzmanıyla görüşmeniz tavsiye edilir.
Çoğu durumda, zorbalığın nedeni sınıfta veya aile ortamında bulunur, bu nedenle bu alanlardan çocuğu korumak adına okulda alınan önlemler önemli olacaktır. Bunu önlemek ve zamanında tespit etmek önemlidir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Akran Zorbalığı Nedir?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Yasemen YARALI'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Yasemen YARALI'nın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     4 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Yasemen YARALI Fotoğraf
Uzm.Psk.Yasemen YARALI
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Uzman Klinik Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi1 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Yasemen YARALI'nın Yazıları
► Akran Zorbalığı ÇOK OKUNUYOR Psk.Damla KANKAYA
► Akran Zorbalığı Psk.Gülşah AKÇAY CİVRİZ
► Akran Zorbalığı Psk.Betül Nesibe ÖZKARS
► Akran Zorbalığı Psk.Serap DUYGULU
► Akran Zorbalığı Psk.Nergis ÖZDİNÇ
► Şiddetin Çocuk Hali: Akran Zorbalığı Psk.Gülşah PINAROĞLU
► Akran Danışmanlığı Psk.Bayram ŞİMŞEK
► Akran Baskısı Psk.Dnş.Davut ŞENYÜREK
► Akran İstismarı Psk.Dnş.Şafak UZUN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'Akran Zorbalığı Nedir?' başlığıyla benzeşen toplam 25 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Psikoterapi Nedir? Ağustos 2022
► Öfke Nedir? Mart 2021
◊ Siber Zorbalık Ağustos 2020
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


22:09
Top