2007'den Bugüne 92,309 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Matematik Güçlüğü (Diskalkuli)
MAKALE #22678 © Yazan Şeref BAYSAL | Yayın Şubat 2022 | 1,478 Okuyucu
Matematik Güçlüğü (Diskalkuli)

Matematikte düşük başarı gösteren çocukları tanımlamak için kullanılmıştır. ABD’de Ulusal Öğrenme Güçlüğü Komitesi matematik güçlüğünü öğrenme güçlüğünün alt türü olarak belirlemiş ve bu güçlüğe sahip olan öğrencilerin basamak değeri, zaman ve nicelik gibi matematiksel kavramları algılamada, matematiksel bilgileri akılda tutmada, sayıları ve problemleri organize etmede zorluklar yaşadıklarını bildirmiştir (National Joint Committe on Learning Disabilities, 2000). Birçok araştırmada matematik güçlüğünün, okuma güçlüğü (disleksi) kadar bilinmese de onun kadar yaygın olduğu bulunmuştur. DSM-5 (2014)’e göre matematik güçlüğü dört yetenek alanındaki güçlüklerle birlikte ortaya çıkmaktadır.

-Sayı algısı

-Aritmetik gerçekliklerin ezberlenmesi

-Doğru ve akıcı hesaplama

-Sayısal akıl yürütme

Matematik güçlüğü yaşayan öğrencilerin güçlük yaşadıkları temel alanlar; dört işlem becerileri, işlem basamaklarını inceleme ve problem çözme becerileridir. Bu öğrencilerin yaygın olarak sergiledikleri diğer matematik güçlükleri aşağıda sıralanmıştır (Geary, 2003).

- Zayıf sayı hissi: Matematik güçlüğü olan çocuklar nesne grupları arasında sayısal ilişkileri anlamada zorlanabilirler.

- Zayıf hesaplama stratejileri: Matematik güçlüğü olan çocuklar, hesaplama yaparken parmak sayma gibi basit stratejileri kullanırlar.

- Kavramsal Bilgi Eksikliği: Bu çocuklar sahip olduğu matematiksel bilgiyi yeni bilgilerle bütünleştiremez.

- Otomatikleştirme yoksunluğu (işlem hızı yavaşlığı): Temel matematik işlemlerini yavaş çözerler.

- Temel Matematik İşlem Becerilerinde Görülen Yetersizlik: Dört işlem becerileriyle ilgili matematiksel problemleri çözmek için gerekli olan kural ve işlemleri kullanmada zorlanırlar.

Matematik Güçlüğünün Değerlendirilmesi

Matematik güçlüğü değerlendirilirken aşağıdaki matematik becerileri dikkate alınmalıdır (Bender, 2010)

- Sayı Hissi: Sayıların göreceli büyüklüklerinin ve ilişkilerinin anlaşılması,

- Aritmetik gerçeklerin bellekte kaydedilmesi: Matematik formüllerinin ezberlenmesi örneklendirilebilir.

- Doğru hesaplama: Toplama, çıkarma çarpma ve bölme gibi basit matematiksel hesaplamalar yapma hızı.

- Matematiksel akıl yürütme: Para birimlerini dönüştürme, bir grafik veya diyagramdaki bilgileri çözümleme örnek verilebilir.

Matematik Güçlüğü Yaşayan Öğrencilerin Eğitiminde Kullanılabilecek Stratejiler

- Problemleri ya da soruları çözebilmeleri için yeterli zaman verilmeli ve hesap makinesi gibi yardımcı teknolojiler kullandırılmalı.

- Bu öğrenci grubunda dikkat dağınıklığı da olabileceği için her sayfada yalnızca tek soru çözün. Sayfada bulunacak diğer yazı ve işlemler çocuğun dikkatinin dağılmasına ve odaklanamamasına sebep olabilir.

- Yeni beceriler kazandırılırken matematiği gerçek hayata bağlayan somut örneklerle başlanmalıdır. Düğme, fasulye, çubuk vb.

- Öğrencilerin karşılaştıkları problemlerin nasıl çözüleceği hakkında konuşmasına izin verin.

- Problemlerde yer alan rakamların ve sayıların altını çizin.

- Öğretilen formüllerin hazırlanmış bir listesini verin.

- Yapılan işlem ve problemleri sık sık tekrar edin ve yapılan hatalar hakkında konuşun.

Etkinlik Örneği:

Amaç: Temel matematik sembollerini ve isimlerini ayırt etme becerisini geliştirmek.

Materyal: Önceden hazırlanmış uygulama kâğıdı.

Öğrencinin önüne uygulama kâğıdı konur ve “sözcüklere uygun olan matematik sembolleri ile eşleştir” komutu verilir. Çocuk çalışmayı anlamazsa öğretmen bir örnek yaparak model olur.

Eşit =

Eksi -

Artı +

Bölü :

Çarpı *
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Matematik Güçlüğü (Diskalkuli)" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Şeref BAYSAL'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Şeref BAYSAL'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Şeref BAYSAL Fotoğraf
Şeref BAYSAL
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Özel Eğitim Uzmanı
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi7 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Şeref BAYSAL'ın Yazıları
► Diskalkuli Nedir? Dr.Psk.Çağatay ERTEN
► Matematik Zor Değildir Psk.Tülay KÖK
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'Matematik Güçlüğü (Diskalkuli)' başlığıyla benzeşen toplam 18 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


20:56
Top