2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Antisosyal Kişilik Bozukluğu
MAKALE #22745 © Yazan Psk.Yağmur Erişen YALDIZ | Yayın Nisan 2022 | 1,177 Okuyucu ÇOK OKUNUYOR
Kişilik bozuklukları, ilişki sürdürmede sorun yaşama, olumlu benlik bilincinde ya da sosyal ve mesleki işlevsellikte bozulmaya yol açan davranış örüntüleridir. Bu davranış örüntüleri bireye yaşamında birçok olumsuz sonuç yaratmasına rağmen katı, kalıplaşmış durumdadır ve yıllarca sürer. Bu kişilik problemleri duygularda, ilişkilerde, dürtü kontrolünde ve bilişte etkilidir. Kişilik bozuklukları DSM-V’de üç küme halinde sınıflandırılmıştır. Antisosyal kişilik bozukluğu dramatik/değişken küme olarak adlandırılan B kümesi altındadır. Bireyin antisosyal kişilik bozukluğu tanısı alması için en az 18 yaşında olması gerekir. Bu kişiler başkalarının haklarını umursamama ve çiğneme davranış örüntüleriyle bilinirler. Tutuklanmalarına yol açacak davranışlarda bulunurlar, yasalara uymakta zorlanırlar. Başkalarının güvenliğini umursamazlar. Yalan söyleme, sık sık kavga etme, başkalarının güvenliğini umursamama gibi özellikler gösterebilirler. Sürekli bir iş sahibi olmama ve sorumsuzluk gösterebilirler. Başkalarını incitmeleri konusunda pişmanlık duymazlar. Dürtüsel davranışları söz konusudur. Antisosyal kişilik bozukluğu tanısı alabilmesi için kişinin bu belirtilerden en az üçünü 15 yaşından itibaren karşılıyor olması gerekmektedir. 15 yaşından öncede davranım bozukluğuna ilişkin kanıtlar gösterirler. Antisosyal kişilik bozukluğu olan bireylerde görülebilecek ortak özelliklerden biri de çoğunlukla birden fazla cinsel partnere sahip olmalarıdır. Genellikle partnerlerinin ihtiyaç ve duygularıyla ilgilenmezler.
Antisosyal kişilik bozukluğu erkeklerde kadınlara göre daha fazla karşımıza çıkmaktadır. Ayrıca genç yaşlarda daha yaygındır. Bu bireylerin çoğu eş zamanlı olarak başka bir bozukluğun da tanı kriterini karşılamaktadırlar. En sık rastlanan eş zamanlı tanı ise madde ve alkol bağımlılığıdır.
Antisosyal kişiliik bozukluğunda genetik, psikosoyal ve sosyokültürel etkenlerin rolü bulunmaktadır. Antisosyal kişilik bozukluğu ve madde kullanımı için genetik bir risk söz konusu olabilir. Kişi antisosyal davranışa genetik bir yatkınlık gösteriyorsa çevresel faktörler semptomları ortaya çıkarabilir. Büyüme ortamında yetersiz sevgi ve şefkat, tutarsız ebeveyn davranımları, yoksulluk ve şiddete maruz kalma, ebeveynlerin suç işleme ve madde kullanımı koşullarında antisosyal davranışlar öngörülebilir. Biyolojik araştırmalara göre ise antisosyal kişilik bozukluğunun frontal ve prefrontal lobda gözlenen disfonksiyon, yüksek düzeyde testesteron ve düşük serotonin düzeyi ile ilişki olduğu gözlemlenmiştir. Ayrıca antisosyal kişilik bozukluğu olan bireylerin olmayan bireylere göre duygusal zeka becerilerinin daha zayıf olduğu bulunmuştur.
Kişilik bozukluğuna sahip olan bireylerin genellikle psikoterapiye gelme nedenleri kişilik bozuklukları dışında kalan durumlardır. Örneğin antisosyal kişilik bozukluğunda bu durum alkol kullanım bozukluğu ya da madde kullanımı olabilir. Kişilik bozukluklarının tedavisinde, ergenlik öncesinde davranım bozukluğu olan çocuklar için aile terapileri, ebeveyn eğitim programları etkili olabilmektedir. Kişilik bozukluklarının kökleşmiş uyumsuz inançlara dayandığını varsayan bilişsel-davranışçı terapiler, kişinin çocukluk problemlerine bakışını değiştirmeyi amaçlayan psikodinamik terapiler, sosyal ve kişilerarası becerilerin gelişmesine odaklanan, kişiye günlük problemleri ele alırken etkili ve sosyal olarak kabul edilebilir yolları kullanmayı öğretme, şiddet ve öfkenin yönetimi programları kullanılabilir.

Kaynakça
Alpay, E. H. (2006). Antisosyal kişilik bozukluğu tanısı almış bireylerin kullandıkları savunma mekanizmaları.
Amerikan Psikiyatri Birliği, (2014). Ruhsal bozuklukların tanısal ve sayımsal el kitabı (DSM-5), Tanı ölçütleri el kitabı. (Çev: Köroğlu,E.) Ankara: Hekimler Yayın Birliği. (Özgün çalışma 2013)
Kring, A. M., Davison, G. C., Neale, J. M., & Johnson, S. L. (2007). Abnormal psychology (12th ed.). John Wiley & Sons Inc.
Meloy, J. R., & Yakeley, A. J. (2011). Antisocial personality disorder. A. A, 301(2).
Sardoğan, M. E. & Kaygusuz, C. (2006). Antisosyal Kişilik Bozukluğu Tanısı Almış ve Almamış Olan Bireylerin Duygusal Zeka Düzeyleri Açısından İncelenmesi. Ege Eğitim Dergisi, 7 (1), 85-102. Retrieved from https://dergipark.org.tr/en/pub/egeefd/issue/4916/67287
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Antisosyal Kişilik Bozukluğu" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Yağmur Erişen YALDIZ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Yağmur Erişen YALDIZ'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Yağmur Erişen YALDIZ Fotoğraf
Psk.Yağmur Erişen YALDIZ
İzmir (Online hizmet de veriyor)
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com ÜyesiTavsiyeEdiyorum.com'u sıkça ziyaret ediyor.
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Yağmur Erişen YALDIZ'ın Makaleleri
► Antisosyal Kişilik Bozukluğu Psk.Bahar ERDEN
► Antisosyal Kişilik Bozukluğu Psk.Mehmet ARAS
► Antisosyal Kişilik Bozukluğu Psk.Beyza TAKAN
► Antisosyal Kişilik Bozukluğu Psk.Damla ARAZ
► Antisosyal Kişilik Bozukluğu Psk.M.Enes İMERT
► Antisosyal Kişilik Bozukluğu Psk.Beniz YILMAZ
► Antisosyal Kişilik Bozukluğu Psk.Erkan KURT
► Antisosyal Kişilik Bozukluğu Psk.H. Fatih DANE
► Antisosyal Kişilik Bozukluğu Psk.Dnş.Çiğdem SESLİ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Antisosyal Kişilik Bozukluğu' başlığıyla benzeşen toplam 25 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Bağlanma Stilleri Nisan 2022
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


10:26
Top