2007'den Bugüne 92,307 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Çocuklarda Güvenli Bağlanma ve Önemi
MAKALE #22750 © Yazan Uzm.Psk.Damla KANKAYA | Yayın Mayıs 2022 | 1,055 Okuyucu
• Çocuğum neden benimle güvenli bağlanamadı?
• Çocuğum bensiz 5 dakika duramıyor, odadan ayrıldığım an ağlamaya başlıyor.
• Çocuğumu sakinleştiremiyorum, kendimi anne olarak yetersiz hissediyorum.
• Bebeğim doğduğunda ondan aylarca ayrı kaldım, şuan benimleyken sürekli huzursuz.
• NE YAPMALIYIM?
Bir kişinin başka bir kişiyle oluşturduğu duygusal bağ, ‘’bağlanma’’ olarak bilinir. Bağlanma süreci, bebek doğduğu andan itibaren değil, anne karnına düştüğü andan itibaren başlar. Bu bağ, birincil bakımveren ile bebek arasında özellikle yaşamın 6-12 aylarında gelişen ve bebekte güven duygusu oluşturan güçlü bir bağdır. Psikologlara göre, bir çocuğun erken yaşta annesi, babası, bakıcısı ile kurduğu bağ, yaşamı boyunca sürecek geniş kapsamlı sonuçlara sahiptir. Bu nedenle bebeklerin bağlanma özellikleri ve bu özellikleri etkileyen faktörler birçok araştırmacının ilgisini çekmiştir.
• Ainsworth’un Bağlanma Sınıflandırması
Güvenli Bağlanma : Bebek annesinin yanında rahattır ve oyun odasında rahatça oynar.
Güvensiz – Dirençli Bağlanma : Anne oyun odasını terk ettiğinde, bebek aşırı derecede rahatsız olur ve gözlemci bebeği yatıştıramaz.
Güvensiz – Kaçınmacı Bağlanma : Anne oyun odasını terk ettiğinde, bebek pek etkilenmemiş görünür.
Dağınık Bağlanma : Bebek annesinin yanındayken korkuludur, şaşkındır ve çatışma içindedir. Bu durum annesi ile bebeğin sorunlu bir ilişkileri olduğunun göstergesidir.

• Psikologlara göre, dönemsel olarak ele alındığında;
0-2 ay: Bebeğin meme arama, baş döndürme, emme, yutma gibi davranışları ‘’bağlanma öncülleri’’dir.
2-6 ay: Bebek bakım veren kişiye gülümsemeye ve onunla uzun süreli göz teması kurmaya başlar. Bu dönem “bağlanmanın oluşma aşaması”dır. Bebek henüz bağlanma figürünü seçmemiştir ancak ebeveynlerini tanır ve onlara tepki verir.
7.ay: Bebekler bağlanacakları kişiyi seçer ve çok geniş olan sosyal çevresini sınırlandırmaya başlar. Bu dönem yabancı kaygısının başladığı dönemdir. 7-24.aylarda bağlanma netleşir. Artık bebek ilgisini, tüm ihtiyaçlarını karşılayan kişiye yöneltir. Bu kişiye “birincil bakımveren” denir. Birincil bakımvereni ile bebek arasındaki ilişki herkesten farklıdır.
Sağlıklı gelişim için bebeklerin fiziksel ve duygusal ihtiyaçlarının karşılanması gerekir. Temel ihtiyaçların karşılanması, sağlıklı fiziksel gelişimin yanı sıra bebek ile birincil bakıcı arasında sağlıklı ve güvenli bir bağlanmaya katkıda bulunur. Birincil bakımveren, bebeğin isteklerine ne kadar duyarlıysa, onu ne kadar dinliyor ve ne kadar anlamaya çalışıyorsa bebek ve bakımveren arasında o kadar sağlıklı bir bağlanma gelişir. Sağlıklı bağlanma geliştirebilen bebeklerde temel güven duygusu oluşur.
Bakımverenleri ile arasında güvenli bir bağlanma olan çocuklar, bakımverenin her zaman yanında olduğunu ve ihtiyaçlarına cevap vereceğini, ulaşılabilir olduğunu bilir. bakımverenin yanındayken rahattır. Güvenli bir bağlanma olan çocuklar, annenin-babanın yokluğunda tepki gösterir fakat geri döndüğünde sakinleşirler. Anlaşıldığını, değerli olduğunu, kabul edildiğini hisseden ve güvenli bağlanan çocuğun hem kendine ve hem de çevresine güveni olumlu yönde desteklenecektir.
• Çocuğum neden benimle güvenli bağlanamadı?
Güvensiz bağlanan bebeklerin annelerinde düşük benlik saygısı, ebeveynlik görevlerinde ve başa çıkma stratejilerinde yetersizlik göze çarpar. Bazı annelerde doğum sonrası depresyon görülebilir ya da ciddi bir psikotik bozukluk söz konusu olabilir. Bebeğin, bağ kurmasını engelleyebilecek, gelişim geriliği ya da tıbbi sorunlar olabilir. Bağlanma sorunu yaşayan bebeklerin çoğunun zor mizacı olduğu, beslenme ve uyku alışkanlıklarının düzensiz olduğu, sinirli oldukları ve yatıştırılması zor oldukları bilinmektedir. Anneler bazen, acıktıkları için ağlayan bebeklerini kucaklarına alıp teselli etmek yerine, onları emzirmeye çalışırlar. Bazense anne ihmalkar davranabilir ya da bebeğe karşı aşırı müdaheleci bir tutum sergileyebilir. Tüm bu davranışlar bağlanma sürecini engelleyen davranışlardır.

• Peki bu sorunu çözmenin bir yolu yok mu?
Oyun Terapisi, 0-12 yaşlar arasında bağlanma ilişkilerinin yeniden kurulması ve çocuğun travmatik süreçle baş ederek süreci yeniden anlamlandırmasına yardımcı olan, çocuklarda var olan travmaları, depresyonu, kaygı ve takıntıları, eğer yaşadıysa cinsel istismarı, tuvaletini kaçırma problemini, uyku ve beslenme problemlerini, duygusal olarak bozuklukları ve düşünce sıkıntılarını ortaya çıkartabilen en başarılı psikoterapik yöntemdir. Bu sayede çocukların iç dünyasıyla bir terapi süreci geçirilir ve yaşadıkları sıkıntıların atlatabilmeleri için profesyonel destek süreci başlar.

Eğer siz de çocuğunuzla güvenli bağlanamadığınızı düşünüyor, yukarıda saydığımız özellikleri çocuğunuzda ve çocuğunuzla olan ilişkinizde gözlemliyorsanız bu süreci çocuğunuz için en uygun şekilde sonuçlandırabilirsiniz. PsikoTerap-İST olarak, Çocuk ve Ergen psikoterapisi alanında uzman kadromuz ile her zaman yanınızdayız.

Uzman Klinik Psikolog Damla KANKAYA
Psikoloji Öğrencisi Yaren GÖNÜLCAN

Kaynak

How Attachment Theory Works. (2022, 2 mei). Verywell Mind. Geraadpleegd op 4 mei 2022, van https://www.verywellmind.com/what-is-attachment-theory-2795337
What You Should Know About Attachment Styles. (2020, 4 juni). Verywell Mind. Geraadpleegd op 4 mei 2022, van https://www.verywellmind.com/attachment-styles-2795344
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Çocuklarda Güvenli Bağlanma ve Önemi" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Damla KANKAYA'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Damla KANKAYA'nın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Damla KANKAYA Fotoğraf
Uzm.Psk.Damla KANKAYA
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Uzman Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi22 kez tavsiye edildiİş Adresi KayıtlıTavsiyeEdiyorum.com'u sıkça ziyaret ediyor.
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Damla KANKAYA'nın Yazıları
► Güvenli Bağlanma Psk.Sonnur KÜKÜRT
► Güvenli Bağlanma ve Oyunun Etkisi Psk.Işıl UĞUR GÜNAK
► Güvenli Bağlanma İstikrarlı Evlilik Dr.Psk.Fatih SÖNMEZ
► Bebeklerde Güvenli Bağlanmanın Önemi Psk.Dnş.Gizem AKTÜRK
► Bağlanma - Çocuklarda ve Yetişkinlerde Bağlanma ÇOK OKUNUYOR Psk.Mehmet Enver BAYATLI
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Çocuklarda Güvenli Bağlanma ve Önemi' başlığıyla benzeşen toplam 23 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Sanat Terapisi Ocak 2024
► Panik Atak Geliyorum Der mi? Ağustos 2023
► Akran Zorbalığı ÇOK OKUNUYOR Ağustos 2023
► Çaresizlik Öğrenilir mi? Haziran 2023
► Psikolojik İlk Yardım Mayıs 2023
◊ YENİAsperger Sendromu Nisan 2024
◊ Dijital Çağda İnsan İlişkileri ÇOK OKUNUYOR Ekim 2023
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


06:54
Top