2007'den Bugüne 92,309 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Psikoterapi Desteği Almak ve Arkadaş/Eş Dost ile Dertleşmek Arasındaki Farklar
MAKALE #22754 © Yazan Uzm.Psk.E.Cem ENGİN | Yayın Mayıs 2022 | 971 Okuyucu
Merhaba sevgili okurlar; psikolojik desteğe ihtiyacımız olduğu durumlarda arkadaş ortamı, aile kurumu gibi sosyal destek mekanizmalarının faydalı ve destekleyici olduğu bilinen bir gerçek, fakat sıkıntılı durumlarımızda bir ruh sağlığı uzmanı yerine daha ulaşılabilir ve pratik olan arkadaş çevresi, duygusal partnerimiz, ailemizden alacağımız destek bir profesyonelden alacağımız yardımın yerini tam tutabilir mi? eksikleri veya getirileri neler olabilir? ,bu yazımda biraz bu konuya değinmek istiyorum.

Bir psikoterapist; yaşamakta olduğunuz psikolojik problemleri psikoterapi uygulayabilecek teorik ve pratik eğitim, süpervizyon donanımlarına sahiptir. Lisans ve yüksek lisans döneminde aldığı psikopatoloji, görüşme teknikleri gibi derslerin yanı sıra ayrıca psikoterapi teknikleri eğitimi alırlar. Bu teknikler başlıca bilişsel davranışçı terapi, psikodinamik terapi, cinsel terapi, aile ve eş terapileri, geştalt terapi, psikolojik performans danışmanlığı (spor psikolojisi) gibi tekniklerdir.

Arkadaşlarımız, dostlarımız, büyüklerimiz elbette belli bir yaşam tecrübesinden geçmiş insanlar oldukları için belli başlı konularda bize rehberlik edebilirler, tavsiyelerde ve uyarılarda bulunabilirler ve işe yarayabilir. Fakat bir psikoterapist gibi örneğin depresyon veya anksiyete (kaygı) durumlarında size belli bir yapılandırılmış, formüle edilmiş bir psikoterapi seansı sağlayamazlar.

Günümüzde özellikle dizi ve filmlerde psikolog seansı ve psikoterapi sahneleri maalesef bazen 'şimdi çocukluğuna iniyoruz, anlıyorum ...' gibi cümlelerle karikatürizeleştirilmekte, bazen de danışana sarılma, danışanla birlikte ağlama gibi normalde seans sırasında yapılmayan davranışları olağan gibi gösterilebilmektedir. Bu durum toplumun psikologlara ve psikoterapiye olan bakış açısında yanlışlıklara sebep olabilmektedir.

Psikoterapi seansları yaşam koçları gibi akıl verme, akıl danışma, tavsiye verme yapılan yerler değildir. Yapılandırılmış ve formüle edilmiş en az toplamda 4-5 seans süren haftada 1-2 gün şeklinde psikoterapi seanslarıyla danışanın bilişsel çarpıtmalar ve otomatik düşüncelerinin kırılması, ödev verme gibi teknikler ile farklı düşünme açılarını kendisinin keşfetmesi bilimsel çalışmalarla sağlanır.

Arkadaşlarınız size genelde ‘ben olsam şöyle yapardım, böyle yapardım veya bu şekilde davranmalısın’ diye tavsiyelerde bulunurlar. Belki doğru tavsiyeler olabilir ama önemli olan nokta ‘kişinin yaptıklarının sorumluluğunun kendisinin alması’ olduğundan bireyde gönlüne sinmeyerek tavsiyelere uyma niyetiyle yapılan davranışlarda ilerde pişmanlık hatta psikopatoloji doğuracak durumlarla karşılaşılabilir.

Bir psikoterapist –yasal prosedürlerin zorunlu kıldığı durumlar hariç – terapi odasında anlattıklarınızı üçüncü bir şahısla paylaşmaz, tanıdıklarına veya onayınız olmadan meslektaşlarına aktarmaz. Gizlilik ve mahremiyetinize saygı gösterir.

Arkadaşlarınız- çok yakın dahi olsa- sırlarınızı asla paylaşmayacak biri bile olsa aklınızda ‘ağzından ya kaçırırsa’ kuşkusu doğurabilir.Psikoterapide bu tarz kuşkulara yer yoktur.

Psikoterapist,terapi odasında aktarmış olduğunuz durumları onaylamayabilir ama sizi bunun için yargılamaz, ayıplamaz, eleştirmez. Sizi koşulsuz kabul ile dinler.Ayrıca size ırk, dil, din, siyasi görüş, cinsiyet/cinsel yönelim gibi konularda ayrım yapmaz.

Arkadaşlarınız anlattıklarınız için sizi yargılayabilir, eleştirebilir.Ayrıca sizin kendisinden farklı siyasi görüş, din, etnik yapı, desteklediğiniz takım gibi durumlar nedeniyle size önyargı içerisinde olabilir bu durum koşulsuz kabul durumunu bozabilir.

Bütün bu durumlar neticesinde psikolojik destek almak için en güvenli yöntem bir psikoterapistten yardım almak olacaktır.

Herkese mutlu günler dinlerim..
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Psikoterapi Desteği Almak ve Arkadaş/Eş Dost ile Dertleşmek Arasındaki Farklar" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.E.Cem ENGİN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.E.Cem ENGİN'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
E.Cem ENGİN Fotoğraf
Uzm.Psk.E.Cem ENGİN
Sakarya (Online hizmet de veriyor)
Uzman Klinik Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi8 kez tavsiye edildi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.E.Cem ENGİN'in Yazıları
► Dost Sandığımız Düşman : Televizyon Psk.Dnş.Tuğba ŞENDİR
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'Psikoterapi Desteği Almak ve Arkadaş/Eş Dost ile Dertleşmek Arasındaki Farklar' başlığıyla benzeşen toplam 47 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Sürantrenman - Sporda Tükenmişlik ÇOK OKUNUYOR Mayıs 2022
► Sporda Zihinsel Sağlamlık Haziran 2019
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


07:32
Top