2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Fraksiyonel Karbondioksit Lazer ve Kullanım Alanları
MAKALE #2277 © Yazan Dr.A.Arif EROĞLU | Yayın Ocak 2009 | 25,675 Okuyucu
Ablatif (Soyucu)Lazer ile yapılan cilt gençleştirme diğer metodlara göre neden çok daha üstündür ?

Ablatif Lazer kullanılarak yapılan cilt gençleştirmelerde soyulan cildin kalınlığı kimyasal peeling veya dermabrazyonda olduğu gibi göz kararı veya tecrübeye dayalı olarak saptanmaz. Soyma işleminde inilen derinlik kesin olarak bilinir. İyileşme süresi kısadır. Etkisi ise çok daha yüksektir. Dermabrazyon lokal veya genel anestezi ile, ciddi etkisi olan kimyasal peeling ise genel anestezi altında uygulanırken Fraksiyonel lazer uygulaması için herhangi bir anestezi gerekmez.

Lazer ile cilt gençleştirme tedavileri ne zamandan beri yapılmaktadır ?

CO2 lazer ve Er:YAG lazerler 1996’dan beri cilt soyma ve kitlesel lezyonların tedavisinde kullanılmaktadır.

Cilt gençleştirme uygulamalarında altın standart nedir ?

Cilt gençleştirme uygulamalarında altın standart her zaman üstün cilt germe ve yenileme özellikleri nedeniyle CO2 lazerler olmuştur.

Lazer ile yapılan cilt gençleştirme tedavilerinin teknolojik gelişimi nasıl olmuştur ?

İlk olarak CO2 lazerler cilt gençleştirme için FDA onayı aldı ardından Er:YAG lazerler FDA onayı aldı. İlk kullanılan CO2 lazerler oldukça etkili olmalarına rağmen atış süresinin uzun olması, yarattığı soyma ve ısı etkisinin derin olması, uzun süren kızarıklık gibi nedenlerle bazı yan etkileri görülmekteydi. Er:YAG lazerlerin soyma ve ısı etkisi ise oldukça yüzeysel olması nedeniyle yan etkileri az ancak cilt gençleştirme etkileri de oldukça zayıftı. Bu nedenle her iki lazer de geliştirilmeye ihtiyaç duymaktaydı. CO2 lazerin atış süresi kısaltılmaya çalışılarak yan etkileri ve soyma derinliği azaltılmaya çalışılırken Er:YAG lazerlerin gücü arttırılarak soyucu etkileri arttırılmaya çalışıldı. 10 yıllık bir süre içinde CO2 lazerlerin atım süreleri kısaltılarak ultra pulse ve super pulse cihazlar üretildi. Yine aynı süre zarfında Er:YAG lazerlerin gücü bir miktar arttırıldı.

3-4 yıl önce ilk fraksiyonel lazer Er:Glass sistem olarak üretildi(Fraxel). Bu lazerde lazer ışınının geçtiği lenste bazı noktalar ışını geçirmediği için tüm cilt alanına lazer ışını gönderilmiyor uygulama yapılan ciltte lazer ışını almayan alanlar bırakılıyordu. Ayrıca bu sistem ablatif(soyucu) bir sistem değil nonablatif bir sistem olduğu için ciltte zaten soyulma yapmıyordu. Bu sistemde kullanılan lazer felsefesi sayesinde cilt yenileme uygulamalarında yeni bir dönem açılmış oldu. Bu cihazdan sonra fraksiyonel özellikte Er:YAG sistem olarak cihazlar üretildi ve kullanılmaya başlandı. Ablatif(soyucu) etkide olmasına karşın fraksiyonel özelliği sayesinde cilt gençleştirme uygulaması sonrası etki azaltılmadan iyileşme hızı çok arttırılıyordu.

Lazerle cilt gençleştirme uygulamalarının ulaştığı son nokta nedir ?

Bu gelişmelerin son halkası olarak ise Fraksiyonel CO2(Karbondioksit) Lazer üretildi. SmartXIDE DOT, Fraksiyonel CO2 Lazer’dir.Şu an için en gelişmiş lazerle cilt soyma sistemidir. CO2 lazerin iyi özellikleri güçlendirilirken yan etkileri ise en aza indirilmiştir.

Fraksiyonel CO2 Lazer (SmartXIDE DOT) hangi uygulamalarda kullanılmaktadır ?

Hem Fraksiyonel hem de Klasik cilt soyma uygulaması yapabilmektedir. Ayrıca özel geliştirilmiş uygulama başlığı sayesinde cerrahi operasyonlarda ( göz kapağı estetiği gibi ) da kullanılabilmektedir.

SmartXIDE DOT Fraksiyonel CO2 Lazerin farkı nedir ?

Teknolojinin son yeniliklerinin bir arada kullanıldığı lazer soyma sistemidir.
1- Fraksiyonel özelliği, Fraksiyonel Er:YAG lazerlerdeki gibi lensten kaynaklı değildir. Atım süresi çok kısaltılabilmektedir. Lens kaynaklı fraksiyonel lazer oladığı için noktasal lazer atışlarının hepsi aynı anda yapılmaz. Her lazer atış noktası(dot) mikrosaniyeler içinde ayrı ayrı yapılmaktadır.

2- Akıllı atış özelliği(Smart Pulse) sayesinde her lazer atışının ilk 20-30 mikrosaniyesinde etkili ve güçlü bir atış yapılmakta ve hedef yapıda kesin olarak istenilen derinlikte buharlaşma meydana getirilmekte geri kalan süre ise (150 veya üzeri mikrosaniye) daha düşük güçte bir atış ile tamamlanarak çevresel dokudaki ısı hasarı azaltılmaktadır.

3- Hi-Scan özelliği çevresel dokudaki ısı hasarını azaltan bir diğer faktördür. Bu özellik sayesinde her atış ayrı ayrı ve birbirinde uzak noktalara yapılabilmekte ciltte yan yana atış nedeniyle oluşabilecek ısı hasarı önlenmektedir.

4- Hi-Scan özelliği nedeniyle uygulama yapılacak cildin ihtiyacına göre lazer atış noktalarının sayısı, şekli, sıklığı ayarlanabilmektedir. Yani noktasal lazer atışları sabit sayıda, sıklıkta ve şekilde lazer noktaları değildir.

SmartXIDE DOT CO2 Lazerle yapılan Fraksiyonel cilt gençleştirmede lazer atış noktaları ne büyüklüktedir ?

Her bir noktasal lazer atışının çapı 120 mikrometredir. Hemen hemen bir saç kılının yarısı büyüklüğündedir. Bu nedenle bu lazer atışlarına mikroscopic treatment zone(mikroskopik tedavi alanı) adı verilmektedir.

Cilt gençleştirme uygulamalarında CO2 Lazerin Er:YAG sistemlere göre üstünlüğü nedir ?

CO2 Lazer uygulaması sonrası ani olarak cilt altı kollajen liflerinde %30 oranında kısalma ve ciltte gerilme olarak ortaya çıkar. Er:YAG sistemlerde ise kollajen liflerde oluşan kısalma ve ciltte oluşan gerilme CO2 lazerlerle karşılaştırılmayacak kadar azdır. Hastanın ihtiyacına göre cilt 10-250 mikrometre derinliğinde soyulmaktadır (Er:YAG lazerlerde bu soyulma 2-50 mikrometre arasındadır). Bu farklar sayesinde CO2 lazerler cilt gençleştirme uygulamalarında altın standart olan yerini korumaktadır.

SmartXIDE DOT Fraksiyonel CO2 Lazer hangi problemler için kullanılmaktadır ?

1- İnce kırışıklıkların giderilmesi
2- Derin çizgilerin giderilmesi
3- Cildin geniş gözenekli ve kaba görünümünün giderilmesi
4- Ciltte meydana gelen güneş lekesi, yaşlılık lekesi, doğum sonrası oluşan lohusalık lekelerinin ve yüzeysel renk bozukluklarının giderilmesi
5- Sivilce izleri ve lekelerinin ( akne skarı)giderilmesi
6- Doğumsal veya sonradan oluşan benlerin tedavisi
7- Göz kapaklarında oluşan kolesterol plaklarının( ksantalezma ) tedavisi
8- El, ayak, genital bölge gibi yerlerde oluşmuş kitlelerin tedavisi ( verruka-siğil, kondilom…)
9- Aşırı yara iyileşmesi durumlarında Hipertrofik skar ve keloidlerin azaltılması
10- Kanser öncesi cilt lezyonlarının tedavisi ( Bowen hastalığı, paget hastalığı, queyrat hastalığı, lökoplaki)
11- Cilt kanserlerinin tedavisi ( BCC, SCC)
12- Ciltteki kitlesel cilt lezyonlarının tedavisi (dermal nevüs – et beni, senil keratoz-yaşlılık beni, papillom- et benleri, nevüs sebaseus, milium, siringoma, dermatofibroma, kondrodermatit, epidermal nevüs, kist, nörofibroma, trikoepitelyoma …)
13- Saç, kaş ve sakallı bölge içindeki kitlesel lezyonların tedavisi
14- Piyojenik granülom tedavisi
15- Rinofima ve otofima tedavisi

SmartXIDE DOT Fraksiyonel CO2 Lazer hangi cerrahi operasyonlarda kullanılmaktadır ?

Özel lazer uygulama başlığı sayesinde Estetik göz kapağı ameliyatlarında, yüzdeki küçük cerrahi işlemlerde ve yaralanmaların düzeltilmesinde kullanılmaktadır.

Fraksiyonel CO2 Lazer uygulaması ciltte ne gibi etkiler yaratır ?

CO2 Lazer uygulaması sonrası ani olarak cilt altı kollajen liflerinde %30 oranında kısalma meydana gelir. Sonraki 1-3 aylık süreçte ise cilt altında yeni kollajen oluşumu ve cilt altı bağ dokusunda yeniden düzenlenme meydana gelmektedir. Tüm bunların sonucu olarak ciltte gerilme, cilt üzerindeki pürüzlerde, lekelerde, izlerde ciddi bir azalma oluşmaktadır. Ciltteki gözenekler daralmakta ve cilt yapısal olarak 10-15 yıl önceki durumuna dönmektedir.

Fraksiyonel CO2 Lazer uygulaması ağrılı mıdır ?

Uygulama sırasında lazer epilasyondaki gibi paket lastiği çarpmasına benzer bir his olur. Bu his EMLA veya soğuk hava kullanılarak daha da azaltılabilir.

Klasik CO2 Lazer uygulaması ağrılı mıdır ?

Küçük bölgelerde uygulama sırasında ciddi bir ağrı olmaz. Alan genişlediğinde hasta ağrı hissederse EMLA veya lokal anestezi kullanılması gerekebilir.

Fraksiyonel CO2 Lazer uygulaması bir kez mi yapılır ?

Hayır. Fraksiyonel lazer uygulaması hastanın şikayetine ve cildin durumuna göre 2-6 seans arasında yapılmaktadır.

Klasik CO2 Lazer uygulaması bir kez mi yapılır ?

Klasik CO2 Lazer genellikle tek uygulama olarak yapılır. Ama hastanın şikayetine ve uygulama bölgesinin genişliğine göre birden fazla seansta uygulanabilir.


Fraksiyonel CO2 Lazer uygulaması neden tek seans değildir ?

Fraksiyonel CO2 Lazer uygulaması cilt gençleştirme, leke, sivilce izlerinin düzeltilmesi, cilt yapısının düzeltilmesi gibi şikayetlerde kullanılmaktadır. Uygulama alanı genellikle geniştir. Klasik CO2 Lazer uygulaması sonrası 5-7 gün arasında hafif pansuman uygulanmaktadır. İyileşme sonrası ise 2-3 ay kadar süren kızarıklık oluşmaktadır. Elde edilen güzel sonuca rağmen bazı hastalar bu süreci yaşamak istemez.

3-4 seanslık Fraksiyonel CO2 Lazer uygulaması ile tek seanslık Klasik CO2 Lazer uygulamasının sonucu çok kısa süren kızarıklık, hafif pullanma dışında bir şikayet olmadan ve sosyal hayattan uzak kalmadan elde edilmektedir.

Fraksiyonel CO2 Lazer uygulaması sonrası iyileşme ne kadar sürer ?

Fraksiyonel CO2 Lazer uygulaması sonrası pansuman gerektirmez. Ciltte 3-7 gün süren bir kızarıklık ve bazen hafif pullanma dışında bir şikayet olmaz. Hasta ilk gün sonrasında makyaj yapabilir. Bu hafif süreç hastaların işlerinden, sosyal hayatlarından uzak kalmamasına ve günlük yaşamlarına devam etmelerine olanak sağlar.

Klasik CO2 Lazer uygulaması sonrası iyileşme ne kadar sürer ?

Klasik CO2 Lazer uygulaması sonrası 5-7 gün arasında hafif pansuman uygulanır ve sürekli cilt nemli tutulur. Sonrasında ciltte 2-3 ay kadar süren kızarıklık oluşmaktadır. İyileşme sonrasında hasta makyaj yaparak kızarıklığı kamufle edebilir.

Klasik veya Fraksiyonel CO2 Lazer ile cilt gençleştirme öncesinde hasta nelere dikkat etmelidir ?

Hasta uygulama öncesi güneş ve solaryumdan 1 ay uzak kalmalıdır.

Kanın pıhtılaşmasını engelleyen ilaçlar(aspirin,heparin ...), ciltte iyileşme problemi yaratacağı için retinoid içeren ilaçlar (isotretionin), uygulama sırasında hassasiyet yarattığı için ışığa duyarlılığa neden olan ilaçlar (tetrasiklin, naproksen, auranofin, östrojen, progesteron, doğum kontrol hapları, klorokin) almamalıdır.

Uygulama öncesinde cildi aşındırıcı dermabrazyon, peeling gibi tedaviler veya cilt germe operasyonu uygulanmışsa mutlaka doktoruna söylemelidir.

Hastada geçmişte herpes(uçuk) çıkarma öyküsü var ise mutlaka uygulama öncesinde ilaca başlamalıdır.

Klasik veya Fraksiyonel CO2 Lazer ile cilt gençleştirme sonrasında hasta nelere dikkat etmelidir ?

Uygulamadan 1 gün sonra sıcak olmaması koşuluyla duş alınabilir.

Ödem ve inflamasyonu azaltmak için soğuk kompres uygulanabilir. Uygulama sonrası ciltte oluşabilecek kabuklanmadan korunmak için cilt nemli ve temiz tutulmalıdır. Steril gazlı bez kullanılarak cilt tuzlu serum ile temizlenmelidir. Sık sık özellikle her temizleme ve duş sonrasında ve antibiyotikli kremler kullanılmalıdır. İlk hafta içinde bu temizleme ve nemlendirme işlemi günde 3-4 kez tekrarlanmalıdır.

İyileşme sonrası makyaj yapılabilir.

Hastanın cilt tipine ve çevre koşullarına bağlı olarak iyileşme sonrası 6 ay kadar uzun etkili nemlendiriciler ve yüksek faktörlü güneş koruyucular kullanılmalıdır.

Cilt soyucu kremler en az 1 ay kullanılmamalıdır.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Fraksiyonel Karbondioksit Lazer ve Kullanım Alanları" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dr.A.Arif EROĞLU'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dr.A.Arif EROĞLU'nun izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
A.Arif EROĞLU Fotoğraf
Dr.A.Arif EROĞLU
İstanbul
Doktor "Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi - Estetik"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi2 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dr.A.Arif EROĞLU'nun Makaleleri
► Fraksiyonel Lazer Tedavileri Dr.Füsun TÖRE
► Dizde Artroskopı ve Kullanım Alanları Fzt.Ali Serkan ÜNSAL
► Lazer Lipoliz (Lazer Liposakşın) Dr.Muhammet ERKAN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Fraksiyonel Karbondioksit Lazer ve Kullanım Alanları' başlığıyla benzeşen toplam 35 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


04:05
Top