2007'den Bugüne 92,307 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Öfke Duygusu ve İşlevselliği
MAKALE #22787 © Yazan Psk.Musa BALLI | Yayın Temmuz 2022 | 1,130 Okuyucu ÇOK OKUNUYOR
Dünya genelinde yapılan bir araştırmaya göre, Türkiye, insanların, günlük hayatta en çok öfke duygusunu gösterdiği ikinci ülke imiş (1. Lübnan). Araştırmanın doğruluk derecesi hakkında, bir fikrim olmasa da, günlük hayatta gözlemlerim bu bilgiyi doğrular niteliktedir, maalesef. Yukarıdaki paylaşımı görünce, bende öfke duygusu üzerine, acizane bir yazı kaleme almak istedim.
Öncelikle belirteyim ki öfke duygusu, canlıların sınırlarını korumaya sağlayan, son derece işlevsel, olmazsa olmaz bir duygudur. Canlıların kendi yada önem verdikleri durumlar konusunda bir sınır ihlali bir saldırı olduğunda, öfke duygusu ortaya çıkar ve canlı haklarınızı savunur, kendini ve önem verdiklerini korumaya çalışır. Örneğin, bize ya da eşyamıza, çocuğumuza bir saldırı olduğunda öfke duygusu son derece işlevseldir. Böyle bir durumda, öfke duygusu, gerek kavga gerekse tartışma ile olsun bizlerin haklarını korumaya çalışır.
Peki, öfke neden zararlıdır. Öfke duygusu, işlevselliğini yitirip, ilişkilerde bozucu etkiye dönüp, ne zaman hangi durumlarda bizi zora sokar. Bu durum, genelde iki şekilde gözükür;
Maladaptif(uyumsuz olan) Duygu olarak öfke: Çoğu zaman, ifade edilmeyen, “içimize attığımız” diye tanımladığımız öfke duygusu, zamanla birikir ve kendimizi güçlü gördüğümüz bir anda, tetiklenmelerinde etkisiyle, yıkıcı şekilde ortaya çıkar. Örneğin, aile büyüklerinden, öğretmenlerden gelen şiddet ve eleştiriler, (onlara karşılık vermediğimizi düşünün) çoğu zaman eşimize ve çocuğumuza öfke patlaması olarak ortaya çıkar. Aynı zamanda belirtelim ki, bu öfke çoğu zaman kısa sürelidir, “saman alevi gibi hemen söner” diye tabir edilir. Çabuk şekilde sönse de bu öfke maalesef arkadaş ve aile ilişkilerimize çok büyük zararlar vermektedir.
İşlevsel olmayan öfkenin görüldüğü ikinci dirim ise, “ikincil duygu” olarak öfkenin ortaya çıkmasıdır. Öfke duygusunun, bize saldırı anında ortaya çıktığını belirtmiştik yukarıda, bu şekilde ortaya çıkan öfke, birincil duygu olarak tanımlanır. İkincil duygu olarak öfke, ifade edilmeyen, korku, kaygı, utanma gibi diğer duyguların öfkeye dönüştürülmesidir. Örneğin, tam evden çıkacakken anahtarı bulamadığımız zaman, çocuğumuz derslerin zayıf aldığında ya da çocuğumuza telefon ile ulaşamadığımız da da öfke duygusu yaşarız. Ama bize yapılmış bir saldırı, sınır ihlale yoktur. Çünkü, burada farkına varıp ifade edemediğimiz, korku kaygı gibi duyguların öfkeye dönüşmesi vardır.
Peki, öfke duygusunu nasıl işlevsel hale getirebiliriz. Pratik olarak, öfke duygusu geldiğinde ilk sormamız gereken soru, bana ya da benim sevdiklerime bir saldırı var mı? Yanıt evet ise, öfke duygusu birincil gerçek duygu. İkinci sormamız gereken duygu ise, daha önce benzer durumlarda öfke hissettiğimde içime attım mı? Yani bu öfke birikmiş bir öfke mi? Hayır ise cevabınız, öfkenizi ifade etmekten çekinmeyin. Karşıda kırılırmış üzülürmüş diye düşünmeden. Çünkü birileri kırılır mı? diye göstermediğinizi öfke, ileride sizin ve ailenizin kötü günler geçirmesine yol açacaktır.
Öfke duygusunu sorguladığınız da, bu öfkenin altında yatanın aslında, ifade edilmemiş bir korku kaygı duygusu olduğunu fark ettiğiniz de ise, muhatabınıza, korkunuzdan kaygınızdan bahsedin. Ulaşamadığınız çocuğunuza öfke ile bağırmak yerine, “sana kötü bir şey oldu sandım, korktum, gerildim” deseniz sanırım bu evladınızın hoşuna gidecek ve ilişkiniz kuvvetlenecektir.
Özetleyecek olursak, yerinde ve ayarında yaşanan bir öfke, bizlerin yaşamı için son derece işlevsel bir duygudur. Sağlıklı yaşanan bir öfke duygusu, bizim ilişkilerimizi bozmaz aksine sınırlarım korumamızı ve bizi daha güçlü olmamızı sağlar. Aynı zamanda, bizi sırt, omuz ağrılarından, gece diş sıkmalarından, yüksek tansiyon, baş ağrısı, fibromiyalji gibi rahatsızlıklardan da korur. Çünkü bu rahatsızlıklar genellikle, öfke duygusunun yoğun yaşanmasına bağlı psikosomatik rahatsızlıklardır.
Ayrıca öfke duygusunu kontrol etmekte zorlanan kişilere, bir ruh sağlığı çalışanından psikoterapi almasını da öneririm.

Umarım faydalı olmuştur, kalın sağlıcakla.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Öfke Duygusu ve İşlevselliği" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Musa BALLI'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Musa BALLI'nın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Musa BALLI Fotoğraf
Psk.Musa BALLI
Antalya (Online hizmet de veriyor)
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi72 kez tavsiye edildiİş Adresi KayıtlıTavsiyeEdiyorum.com'u sıkça ziyaret ediyor.
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Musa BALLI'nın Yazıları
► Erteleme Davranışı - Öfke Duygusu Psk.Nilüfer ŞİŞMAN
► Aile İşlevselliği Psk.Arzu GÜNEŞ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Öfke Duygusu ve İşlevselliği' başlığıyla benzeşen toplam 15 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Psikoterapi Nedir Temmuz 2020
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


10:19
Top