2007'den Bugüne 92,262 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Teknolojik Hayat ve Psikoloji
MAKALE #22809 © Yazan Psk.Dnş.Muhittin DAR | Yayın Ağustos 2022 | 895 Okuyucu
Teknolojik Hayat ve Psikoloji
Günümüz dünyası teknoloji dünyası haline geldiği görülmektedir. Teknolojik gelişim hızlı ve acımasız bie şekilde insan hayatına girmiş olup vazgeçilmez bir kavram haline gelmektedir. Akıllı telefonlar, televizyon tabletler, bilgisayarlar ve araçlar… Ve bu değişim karşısında afallayan insanlar ve çocuklar… Değişime ayak uydurmak için bu süreçte kaybolanlar…
İnsanoğlu donanım bakımından bir çok özelliğe sahiptir. Bunların en önemlilerinden biri olan uyum sağmala özelliğidir. Değişimlere ve farklılıklara uygum sağlayabilir özellikte olmasına rağmen teknolojinin hızına yetişemediği görülmektedir. Teknoloji firmalarının kendi arasındaki yarışında kaybeden tarafın anne-babaların ve çocukların olmaktadır. Farkındalık düzeyi düşük olan bireyler bu hızlı değişimden ciddi derecede etkilenmektedir. Kontrol bireyin kendi elinde olması gerekmektedir. Akıllı teknolojik aletleri kullanımı, süresi kişinin kontrolünden çıktığı zaman ciddi bireysel ve toplumsal sorunlar meydana gelmektedir. Bu sorunlar hem bireye ekonomik, psikolojik olarak etkilemekte hemde toplumsal huzuru ve gelişme ağırlaştırmaktadır.
Teknolojinin insan hayatına olumlu etkisi inkar edilemez bir gerçektedir. Be etkinin olumsuz yanlarıda oldukça fazladır. Peki bu etki neye göre değişmektedir? Olumlu olması gereken durumlar nasıl oluyorda olumsuz sonuçlar doğuruyor? Bu olumsuz sonuçlardan uzaklaşmak için teknolojiyi tamamen hayatımızdan çıkarmalı mıyız? Ama bu zamanda da kaçamayız nasıl yapacağız bilmiyoruz gibi bir çok soru ile karşılaşıyoruz. Bu sorulara cevap bulamayan ve değişimi kabul edip etmemekte direnen bireylerde stres, kaygı, depresyon vb. birçok psikolojik sorunlar baş göstermektedir. Kontrolü kaybedilen her durum sorun oluşturabilir. En basitinden karı koca arasında ki iletişimi ve etkileşimi azaltan bir çok faktör bulunmaktadır. Akşam etkinlikleri çay sohbet yerini akıllı telefonlarda oyunlar ve tablet televizyonlarda izlenen videolara bıraktı. Buda çiftler arasında ciddi sorunlar oluşturduğu ve boşanmalarla sonuçlanan evlilik sayısı arttığı görülmektedir. İletişimsizlik günümüzün en ciddi sorunu olurken reel iletişim şekli yerini sosyal ağlar üzerinde sanal iletişime bıraktı. İnsanlar arasında ki temasın azalması, sorunların çoğalmasına sebep olurken çatışmalar, huzursuzluklarda giderek artmaya başladı. Teknolojinin insanlara sunduğu imkanları kontrol etmekte zorlanan bireylerin sonucunda kapıldığı bu durum kendi psikolojisinin de kontrolünü kaybederek kendine çevresine ve topluma zarar vermeye başladığı görülmektedir.
Kaygı ve stres kontrolü kaybedilen her davranış sonucunda ortaya çıkabilir. Farkında olmadan kaygılı ve stresli olan bireyler iş hayatından, sosyal hayatında ve aile hayatında kendine ve karşısındakine zarar verebilir. Zarar gören ilişkiler sonucunda birçok ilişki sona erebilir ve bireyler yalnızlaşabilir. Yalnızlasan bireyler teselliyi tekrardan teknolojinin insan hayatına sunduğu sosyal alemlerde, oyunlarda vb arayarak daha da yalnızlaşarak depresif modlara girebilir. İş hayatı tehlikeye girebilir… Çocuklarda okul devamlılığının azalması, ders başarısının düşmesi, vb sorunların gözlendiği görülmektedir. Akıllı telefonların esiri olan çocuklar giderek tembelleşmekte ve sosyal medyanın esiri olmaktadır. Yasağıdı olayları gerçekten uzak bir alemde yaşaması gerçeklik algılarına ciddi derecede zarar vermekte ve var oluşsal amaçlarından uzaklaştıkları görülmektedir.

PEKİ NE YAPILMALI ?
• Teknolojik gelişimler takip edilme lakin kontrol bireyin kendisinde olmalıdır.
• İş hayatında, sosyal ve aile hayatında olumsuzluklar yaşadığı anda bu sorunlar yüzleşmeli ve hayat kalitesini arttırmaya yönelik adımlar atılmalıdır.
• Teknolojik gelişimlere uyum sağlamak için doğru adımlar atılmalı; alışkanlık ve bağımlılık haline gelmemelidir.
• Kullanım süreleri dikkate alınmalı, lüzumsuz kullanımlardan uzak durulmalıdır.
• Çocuklarda ebeveyn kontrolünde ilerleme sağlanmalıdır.
• Hayatınızda olumsuz etkiler hissettiğinizde uzmanlardan destek alınmalıdır.
• Teknolojinin insan hayatına sunduğu imkanları bir “çözüm” olarak değil, çözüme giderken bir yardımcı olarak kullanılmalıdır.


Uzm. Psk. Dan. Muhittin Dar
Teknolojik Hayat ve Psikoloji
16 Ağustos 2022
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Teknolojik Hayat ve Psikoloji" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Dnş.Muhittin DAR'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Dnş.Muhittin DAR'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Muhittin DAR Fotoğraf
Psk.Dnş.Muhittin DAR
Gaziantep
Psikolojik Danışman
TavsiyeEdiyorum.com Üyesiİş Adresi KayıtlıTavsiyeEdiyorum.com'u sıkça ziyaret ediyor.
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Dnş.Muhittin DAR'ın Yazıları
► Psikoloji ve Hayat Berk OMAY
► Teknolojik Yalnızlık... Psk.Füsun BUDAK
► Evet, Hayat Zor! Psk.Gonca RASLAYAN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Teknolojik Hayat ve Psikoloji' başlığıyla benzeşen toplam 19 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► İnsan ve İletişim ÇOK OKUNUYOR Kasım 2022
► Aile ve Aile Sorunları Ağustos 2022
◊ Kendimi Tanımıyorum Kasım 2022
◊ Anı Yaşama Arzusu Kasım 2022
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


18:44
Top