2007'den Bugüne 92,262 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Cinsel İşlev Bozuklukları
MAKALE #22823 © Yazan Psk.Gülnaz ATEŞ | Yayın Eylül 2022 | 895 Okuyucu
İnsanlık tarihi boyunca cinsellik var olan içgüdülerden biridir. Günümüze kadar işlevinde, tanımında hatta algılanışında değişiklikler olsa da önemini kaybetmemiştir. İnsan soyunun, cinsiyet, haz, cinsel yönelim ve sevgi üstüne kurulu temel ihtiyacı “cinsellik” olarak adlandırılmıştır.
Psikanalizin kurucusu olan Freud insan psikolojisinde ve davranışında her zaman cinselliğin bulunduğunu belirtmiştir. Psikoseksüel gelişim kuramının bireyin erotik odaklı olduğu bu erotizmi doyurmaya dayalı varlık olduğunu bunun elektra ve odipus kompleksine göre gelişen bir cinsellik olduğunu alanyazına katmıştır. Psikoseksüel kuramdaki evrelerde erotizmin doyurulmamasıyla ilerde bireyde nevrotik durumların ortaya çıktığını belirtmiştir. Freud ilerleyen zamanlarda libido kavramını insanın yaşama motivasyonu olarak öne sürmüştür. İnsanı yaşama bağlayan yegâne şey Freud’ a göre libidodur. Freud’ a göre libidonun tatminsizliği psikolojik olarak insanı hasta eder. Sabit bir şekilde ilerleyen bir şeyden ziyade libido dönemsel olarak azalıp artan bir olgudur. Günlük hayattan yaşanılan her şey sevinç, üzüntü, stres gibi her şey libidoya negatif veya pozitif olarak etki eder.
Her 3 insandan bir tanesi yaşamının belli bir döneminde cinsel işlev bozukluğu yaşamaktadır. Bunun temelinde kültürel değerlerin yeri büyük önem taşımaktadır. Bu nedenle insandan insana, kültürden kültüre cinsel işlev bozuklukları çeşitlilik göstermektedir. Alanyazında muhafazakâr ülkelerde cinsel eğitimin verilmemesi, bekaretin önemsenmesi veya cinselliğin sınırlandırılması gibi sebeplerden kadınlarda; orgazm kasılmaları, vajinismus erkeklerde ise; penis sertleşmesi, erken boşalma gibi durumların cinsellik konusundan serbest olan ülkelere göre daha sık görüldüğü belirtilmiştir.
VAJİNİSMUS
Vajina; kılıf ve ismus; eylem kelimelerinin birleşmesiyle oluşan vajinismus, korkunun veya ağrının eşlik ettiği cinsel birleşmeyi engelleyen ya da oldukça ağrılı bozukluk olarak tanımlanmıştır. Kasılma sadece aktif bir birleşme durumunda değil cinsel birleşme fikrinde dahi bu kasılmaya neden olabilmektedir. Vajinismusun sebepleri arasında kadının yetiştiği tutucu kültürün etkisi olduğu ifade edilmiştir. Genellikle otoriteye karşı gelemeyen, uyumlu özellikler gösteren, alıngan ve toplum içerisinde pasif olan kadınlarda vajinismus görülmektedir. Cinselliği “aşağılık” olarak algılayan, gören toplumlardaki aileler buna örnek gösterilebilir. Yaşanılan toplumdaki cinsellik konusuna dair tabular, mitler kadını cinselliğe karşı negatif yönlendirmek ve kadını cinselliğe karşı pasifleştirmektedir. Bu durumda kadınlar cinselliğe karşı tiksinti duymakta ve bilinçdışına cinsel ilişkiyi bir “saldırı” olarak yer ederek cinsel ilişki esnasında da vajinismus savunma mekanizmasını devreye geçirmektedir. Genellikle evlilikten önce cinsel deneyim yaşanılmadığı için bu durum evlilikle beraber ortaya çıkmakta ve durum felaket olarak görülmektedir. Vajinismus, doğru tedavi ile %100 oranında iyileşme sağlanmaktadır.
EREKTİL İŞLEV BOZUKLUĞU (SERTLEŞME ZORLUĞU)
Cinsel ilişki başında ya da sırasında sertleşmeyi ilişki sonuna kadar koruyamama ya da yeterli sertleşmeyi sağlayamama durumudur. En önemli nokta problemin bir ya da birkaç kez ile sınırlı olmaması, sorunun uzun süreli ya da tekrarlayıcı olması gerekmektedir. Konuya dair yaygın mitler sebebiyle bireyler bir kez dahi ereksiyon sağlayamadıklarında doktor doktor gezerek, paniğe kapılmaktadırlar. Günümüzde bu problem üzerine bir sürü çalışma yapılmış ve nedenleri dört temel grupta ele alınmıştır;
1- Psikolojik nedenler
2- Fiziksel nedenler
3- Hem ruhsal hem fiziksel nedenler
4- Nedeni bilinmeyen oldular
Böyle bir problemde hastaya erkeklik hormonu olan testesronun cinselliği yönlendirmesi nedeniyle ilk olarak hormon testleri uygulanmaktadır. Eğer hormon testleri düşükse hastanın tedaviyle cinsel işlevselliği artırılabilmektedir. Fakat test sonucu normal ise bu problemin altında birtakım psikolojik sebepler olabilmektedir. Bireyin çocukluktaki deneyimleri, cinsellikten tiksinme gibi nedenler erektil işlev bozukluğuna neden olabilmektedir.

KAYNAKÇA
ALKAN, E. Y., & HİSLİ ŞAHİN, N. T. D. (2008). Cinsel işlev bozuklukları ve kişilerarası tarz, öfke, kendilik algısı (Doctoral dissertation, Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Uygulamalı Psikoloji Anabilim Dalı).
ER, O., ÖZDEL, K., & YILMAZ ÖZPOLAT, A. G. (2010). Vajinismus.
İncesu, C. (2004). Cinsel işlevler ve cinsel işlev bozuklukları. Klinik Psikiyatri Dergisi, 7(Suppl 3), 3-13.
Nedir, C. (2008). Cinsel işlev bozuklukları.
ŞAHİN, D., & ERTEKİN, E. (2009). Fiziksel hastalıklar ve cinsel işlev bozukluğu. İlk Söz.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Cinsel İşlev Bozuklukları" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Gülnaz ATEŞ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Gülnaz ATEŞ'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Gülnaz ATEŞ Fotoğraf
Psk.Gülnaz ATEŞ
Antalya (Online hizmet de veriyor)
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Gülnaz ATEŞ'in Yazıları
► Cinsel İşlev Bozuklukları Psk.Dnş.Abdullah KORKMAZ
► Cinsel İşlev Bozuklukları Psk.Aslı KIRBAYIR ÖZERENLER
► Cinsel İşlev Bozuklukları Psk.Dnş.Havva BAYAR
► Cinsel İşlev Bozuklukları Psk.Nergis ÖZDİNÇ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Cinsel İşlev Bozuklukları' başlığıyla benzeşen toplam 28 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Deprem Çocuklara Nasıl Anlatılır? ÇOK OKUNUYOR Nisan 2023
◊ Sınırlar Nisan 2023
◊ Kardeş Kıskançlığı ÇOK OKUNUYOR Nisan 2023
◊ Psikoterapi Nedir? Eylül 2022
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


15:43
Top