2007'den Bugüne 92,309 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Kötümserlik Sendromu
MAKALE #22829 © Yazan Psk.Namık ACAR | Yayın Eylül 2022 | 1,438 Okuyucu ÇOK OKUNUYOR
Her şeye en kötü tarafından bakma ve bir olumsuzluk olmasa da ya şöyle olursa,ya böyle olursa şeklinde vesveseler üreterek sürekli psikolojik olarak kendini yormaya KÖTÜMSERLİK SENDROMU diyoruz.Bunun bizim terminolojimizde pesimizm ve anksiyete bozukluğu şeklinde ifade edilen benzeşleri de vardır ancak köümserlik sendromu bunları da kapsayan daha geniş bir sorun lanıdır.Üzücüdür ki toplumal yapımız içinde iyimserlik yeterince öğretilmediği ve insanlarımız çok hızlı olumsuz düşünmeye kaydığı için bu sorunu yaşayan çok geniş bir kitle vardır.Bu sorun yaşama ve olaylara olumlu bakışı zamanla tamamen ortadan kaldıran ve negatif algıyı öne çıkararak bir çok psikolojik soruna start veren bir rol oynamaktadır.

Kötümserlik Sendromu'nun kaynağında kişisel yapı,yetişme tarzı,aile ve ebeveyn tutumları,travmatik yaşanmışlıklar en öne çıkan sebepler olarak önümüze elmektedir.Yaşamı anlama,anlamlandırma ve algılamada yarattığı olumsuzluklar nedeniyle kötümserlik sendromu yolun başında bir psikolojik sorundur.Ama aşılmaz ve adamakıllı yerleşirse insanlarda değişik psikolojik hastalıklara sebep olduğu bir gerçektir.

Kötümserlik Sendromu'nda kişisel yapı ile kastettiğimiz sorunu yaşayan bireyin hassasiyet ve etkilenim derecesidir.Kaldı ki aynı olaydan insanların psikolojik etkilenme katsayıları birbirleriyle aynı değildir.Bu arada etkilenilecek bir olay veya yaşanmışlıktan etkilenilmesi bizce sorun değil.Zira insan taş değil, duyguları olan bir varlıktır.Bazı şeylerden elbette etkilenecektir.Bizce önemli olan ilk etkilenim değil olayı yaşayan bireyin oraya saplanıp kalması ve oradan uzun süre çıkamamasıdır.İşte bu daha çok hassas ve etkilenim düzeyi yüksek insanlarda görülür.Yaşama bir diğer yansıması da PSİKOLOJİK DİRENÇ EKSİKLİĞİ'dir.

Yetişme tarzı aslında yaşam algısının oluşmasında bire bir etkili bir etken.Niyet iyi olsa bile bazı çevrelerde "el,alem ne der" gibi yaşamı dış denetime çok fazla açma,dışarının çok etkisi ve baskısı altında kalma ile sonuçlanan bir yaşam perspektifi öğretisi vardır.Baştan sona yanlış olan bu algı başkalarınca çok kolay baskılanabilen bir kişilik yapısı oluşturmakta ve yaşamı zorlaştırmsktsdır.Buna bir de yaşam algısında duyguların kolay öne çıkması ve yoğun kullanılması eğiliminin yaşayarak yüklenmesini eklersek yetişme tarzı yanlış olursa başa ne işler açabileceğini daha bir iyi anlayabiliriz.

Aile ve ebeveyn tutumları öncelikle bireyin yaşamındaki ilk ve en güçlü öğrenmeleri kapsayan bir alandır.Fark edilmez ve sürdürülürse bu öğrenmelerin etkileri çok uzun yıllar hatta bir ömür sürebilmektedir.Bu nedenle aile ve ebeveyn tutmlarının yönlendirici etkisi dikkate alınarak çok bilinçli seçilmesi,oluşturulması gerekir.Ama ülkemizde bireyi merkeze alan ve ezberi yerine bilgiyi esas alan yaklaşım noktasına henüz toplum ulaşmış değildir.Bu nedenle aile tutumları ve ebeveyn yaklaşımlarının maalesef %80'i yanlıştır.Üstelik eksik,yanlış kabul etmeyen,bildiğinden şaşmayan aile tutumu çok aşırı yaygındır. Bunların da elbette hayata zorlaştırıcı birçok yansıması olmaktadır.

Kötümserlik Sendromu'nda bir diğer öne çıkan etken travmatik yaşanmışlıklardır. Kaza,önemli hastalık,yangın,saldırıya uğrama,doğal afetler,ani yakın kaybı gibi şok etkisi yaratan ve etki gücü yüksek olumsuz yaşanmışlıklar bazı insanları makul bir süre etkilemekle kalmaz,etkileme süreci uzun olur ve travmatik bir yaşanmışlığın uzun süre etkisinde kalmak insanları kötümserleştirir.Burada da yaşanan travmatik olaydan makul bir süre etkilenmek normaldır ama bunun uzaması hatta bir türlü bitmemesi elbetteki psikolojik anlamda bir sorundur.Olayın etkisinin atlatılamaması anlamına gelir ve zamanla normalleri bozar.

Bunlar ve benzer sebeplerin bileşkesiyle ortaya çıkan KÖTÜMSERLİK SENDROMU bir insanın yaşamını birçok yönden olumsuz etkiler.İnsan nerede olursa olsun etkilenimleri,algıları,yaşanmışlıkları onunla beraberdir.Bu nedenle yaşamın başta ilişkiler olmak üzere bir çok yönü negatif etkilenebilir.Bu sendromu yaşayan insanlar keyifli birliktelikler,uyumlu evlilikler kurmakta zorlandıkları gibi yaşamdan tat almakta da kayba uğrarlar.Yerleşmiş olan kötümserlik bir olumsuzluk olmasa bile ya şöyle olursa,ya böyle olursa gibi vesvelerle olumlu yaşam algısını örseler ve insanları mutsuzlaştırır.

Kötümserlik Sendromu burada da kalmaz, zamanla yaşayanlarda yoğun stres,kaygı bozukluğu,tükenmişlik sendromu,belirsizlik sendromu,depresyon,panik atak,evlilik sorunları,iletişim çatışmaları gibi bir çok psikolojik probleme yol açar.Dolayısıyla hafife alınacak bir sorun değildir,üzerine yatılmamalıdır.Çünkü başta yaşamdan keyif almak olmaz üzere bir çok bireysel ve paylaşım alanını allak bullak eder.

Ancak bilinmeli ki KÖTÜMSERLİK SENDROMU çözümü olmayan bir psikolojik algı sorunu değildir.Bu sorunu yaşayan insan kararlılıkla çözmeyi istemeli,deneyimli bir psikologdan yardım almalıdır.Bu sorun sebep olan etkenler belirlenip,neden-sonuç bağıntısı kurularak aşama aşama çözüme kavuşturulabilmektedir.Çözüme ulaşmış birçok danışanımız da vardır.Zaten bu tür sorunlarda çözmek istemek ve çözüm için harekete geçmek çözümün yarısıdır.Bir de doğru uzmandan yeteri süre destek alınırsa sorun pekala çözülebilmektedir.

Kötümserlik Sendromu yaşayan insanlarda düzeleceğine inanmama,bu sebeple çözüm için harekete geçmeme çok sık rastladığımız negatif bir bir yaklaşımdır.Ama bu saplantılarla bu sorunu yaşayan insanların maalesef yaşam elinden kaymaktadır.Sorun sorun aşamasında çözülürse ileride yaşanabilecek bazı psikolojik hastalıkların da ortaya çıkmasını önleyecektir.Kaldı ki Kötümserlik Sendromu yaşattığı psikoljik yorunluk,yol açtığı tükenmişlik sendromu ile durduğu yerde durmayacak,giderek yaşamı daha da zorlaştıracaktır.

Kötümserlik Sendromu insanların en çok yaşam algısı ve yaşamsal ilişkilerini bozmaktadır.Yaşamdan keyif alma,tat alarak yaşama insanların moral beslenmesinde oldukça önemlidir.Ama bunun için insanın olumlu algıya açık olması,yaşanan güzellikleri tadına vararak yaşaması,olumsuzlukları yaşamın olası normallerinden görmesi ve bu olumsuzluklara saplanmaması gerekir.Bunun yanısıra olmamış olumsuzluklar üretip geleceğini de karartmaması oldukça önemli.Bir de mutlu olmak için paylaşım odaklı olan insanın yaşamsal ilişkilerini doğru kurması ve yürütmesi önemlidir.Nedir bu yaşamsal ilişkiler..?Dostluklar,arkadaşlıklar ve evlilikler.Algı olumsuz olursa hangi ilişki türü olursa olsun sağlıklı yürütülemeyeceği açıktır.Ancak sağlıklı paylaşımların olmadığı bir yaşamda yaşamdan doğru beslenmekten bahsedilemez.Bu nedenle yaşamsal ilişkileri hem önemsemeli hem de bu ilişkileri doğru kurup doğru yürütecek bir benlik altyapısı oluşturmalıyız.Yalnızlaştıkça kötümserlik Sendromu'nun daha belirginleşeceği ve derinleşeceği de unutulmamaldır.

İnsan yaşamında her zaman yeni açılacak bir sayfa aslında vardır.Yaşamdan olumlu beslenmeyi öncelemeli,olumsuzlukları yaşama yaymamalıyız.Ve unutmamalıyız ki çözülmek istenen ve çözüm için harekete geçilen her sorunun çözümü vardır.Unutmayalım ki sorunlar yaşanır ama yapışmaz.Yeter ki isteyin,çözümü vardır efendim.Sevgiyle...
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Kötümserlik Sendromu" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Namık ACAR'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Namık ACAR'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     2 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Namık ACAR Fotoğraf
Psk.Namık ACAR
Kocaeli (Online hizmet de veriyor)
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi13 kez tavsiye edildiTavsiyeEdiyorum.com'u sıkça ziyaret ediyor.
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Namık ACAR'ın Makaleleri
► Kötümserlik Çıkmazı Psk.Namık ACAR
► 2 Yaş Sendromu Psk.Burcu BAŞOĞLU KUNDAK
► 2 Yaş Sendromu Psk.Burçak ERİTMEN YEŞİLTAŞ
► 2 Yaş Sendromu Var Mı, Yok mu? Psk.Ramazan ŞİMŞEK
► Down Sendromu Psk.Esra AYVALI ÇETİN
► 2 Yaş Sendromu Psk.Tülin AKYÜREK ÇİZER
► 2 Yaş Sendromu Psk.Gülçin DÖNMEZ FİDAN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'Kötümserlik Sendromu' başlığıyla benzeşen toplam 41 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Evlilik Bilinci Şubat 2024
► Psikolojik Sağlamlık Ocak 2024
► İlişki Yorgunluğu Ağustos 2022
► İlişkilerde Uyum Sağlayıcı Esneklik ÇOK OKUNUYOR Temmuz 2022
► Evlilik Öncesi Desteği ÇOK OKUNUYOR Temmuz 2022
► Çözüm Odaklı Olma Şubat 2022
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


18:34
Top