2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



İş Hayatında, Ailede, Sosyal İlişkilerde Olan Narsizm
MAKALE #22849 © Yazan Psk.Dnş.Nijat SARKHANOV | Yayın Ekim 2022 | 1,475 Okuyucu ÇOK OKUNUYOR
İş hayatında, Ailede, Sosyal İlişkilerde olan Narsizm

Bu rahatsızlıkla hemen-hemen çoğumuz bilsek-bilmesek de karşılaşabiliyoruz. Belkide sizi yıpratan, modumuzu deyişen, karekterimize etki eden bu rahatsızlıktır. Narsisizm genellikle özgüvenle karıştırılır ancak ikisi birbirinden farklı anlamlara sahipdirler. Narsisist özelliklere sahip kişiler, partnerlerini kendi güçlerinin altındaki birer ödül olarak görürler ve partnerinin ilişki boyunca kendilerine tapınma davranışları göstermelerini bekleyebilirler. Bu onların oyun kurgulamalarına neden olabilmektedir. Bazende duraklama moduna girebiliyorlar. Manipülasyon, duygusal istismar ve yönlendirme narsisistler hemen-hemen vazgeçilmez haz noktalarıdır. Psikolojik rahatsılık olarak kısır döngü içinde yaşayan narsistler, aslına bakılırsa anlamsız periyodik içinde dolanıyorlar. Bu toplusal boyutda büyümeğe ve birçok sorunları peş-peşe getirmeye başlamışdır. Narsiszm artık yaygınlaşmıştır. Genel itabiriyle özel ve sosyal hayatdaki sorunların kapasayıcı sbeplerinden biridie bununla ilişkilendirebiliriz. Bizi gün içinde halden hale sokabilen bu rahatsızlık, kendimizde veya karşımızda olan şahslarda olabilir. Peki bunlara katlanmalımıyız? Yaşam süreci bizi evet kararına sürüklemektedir. Bizi öznel yapan şey mücadele ve erdemlilikdir. Yaşamın birçok noktasında narsizimin fesatları ile karşılaşabiliyoruz. Bu rahatsılıklar döngüsel olarak bizleri sarımakta olabilir. Mücadele etmemiz bile bizi güçten düşürebilmektedir. Narsisist bireyler empatiden uzak, ilişkilerinde ise derin duygular yaşayamayan kimseler olabiliyor. Yerine göre agresif, pasif, öfkeli, sakin tavırlar sergileyebilen kişilerdir. İlişkileri sıcaklık, bağlılık ve yakınlık gibi gözükebilir. Lakin bunlar kendisinin yararına olduğu için kullanabilir. Narsisist bireylerin partnerlerinden beklentileri ilişkilerindeki temel nokta kendilerini iyi hissettirmelerinden ibaretdir. Aşırı kendini beğenmişlik, üstün ihtişamlarını destekleyen fantezi dünyaları, sürekli övgü ve hayranlık, mutlak hak anlayışı, suçluluk duymadan sömürme, sürekli aşağılama, küçümseme ve zulüm etme anlayışı narsitik özelliklere sahip kişilerin temel ortak karakterleridir. Bu durum farklı şekillerde de görülebilir. Hatta gizli veya subliminal mesajlarla bile kendini gösterebilir. Karmaşık lakin analamsız arayışta olan bu rahatsızlık (narsizm) kişiyi kendisine hayran ettirmiş olur. toplumda olan bazı istenmedik sorunlar bu sebepli kaynaklardan doğa bilmektedir. aynı zamanda bu tip kişilerin tutuku, mevki ve s. tutumları sorunları büyüterek daha ilerlere ve tepelere götürerek yaygınlaştırabiliyorlar.
İş hayatında narsizm: Bu insan hayıtını önemli derecede etkileyen bir faktördür. Günlük yaşamımıza, aile ilişkilerimize, sosyal etkişimimize tesir eden narsizm, sizi kendimiz olmaktan çıkarabilir. Değiştirir, başka bir yaşam tarzına sürükler. Değerlerimizi, tutumlarımızı yeniden bakmaya götür. Çalışan insanların psikolojik sorunlarının çoğu kısmı narsiztik patron veya çalışanları ile ilgili olabilir. Sorunları doğuran bu tip rahatsızlıklar sizleri önemli boyutda etkileyebilmektedir. Farkına vardığınız zaman bile sizi üzecek duruma sokabilir. Şuan ki, memnun olmadığımız ruh hali sizleri gerebilir. Bu sizde ilişki sorunlarına ve kişisel gelişiminize önemli derecede olumsuz etki eder. Baş etme veya yeni olanaklar bulma sizin için en iyi çıkış yolu olabilir. ‘Narsistik özelliğe sahip kiiler; otorite, teşhircilik, sömürücülük, hak iddia etme, kendine yeterlilik, üstünlük, kendini beğenme gibi birçok kendiliğince varsayımları bulunmaktadır.’ (Cihangiroğlu, Teke, Uzuntarla, & Uğrak, 2015; Cihangiroğlu, Teke, Uzuntarla, & Uğrak, 2015) İş hayatındaki işçilerin rolu ve patronların davranışları bazen narsistik düünce ürünü olabiliyor. Bu işçiyi yıprata biliyor. Peş-peşe aile, ilişkiler ve sosyal ortamlarda çeşitli sorunları ortaya atabiliyor.
Ailede narsizm: Şahıs kendisi narsistik özelliklere sahip değilse bu (narsizm) aile üyelerinden bir veya birden çok ferde bulaşmuşsa, aile dahili büyüyen sorunların doğurmuş olabilir. Bir bunalım kötü durumu girmenize sebep olabilir. Ailede narsistik bireyin sosyal, duygusal ve beklentileri doğrultusunda birçok problem yaşanır. Çocuklara veya ailenin diğer ferdlerine etkisi oldukça değişik şekillerde yansıyabilir. Bazen bu durum ayrılmaya ve ya boşanmaya yol açar. “Narsistik kişilik, bireye birçok özellik bakımından olağanüstü olunduğu düşüncesi verir. Bu özelliklerinden dolayı bireye bulunduğu sosyal ortamlarda aykırı olduğu duygusu verir. Dolayısıyla kendi herkesten daha fazla ilgiyi hak etmektedir. Doğal olarak birey ilgi ve ayrıcalık bekleyebilir ancak beklediği bu tavırları karşıdaki bireylere vermek için kendinde zorunluluk hissetmez. Üstelik beklediği ayrıcalıklar bir şekilde kendisine verilmezse kızar ve öfkelenir.” (Aslan, Mert, & Yıldız)
Sosyal İlişkilerde narsizm: Etkileşimlerinize sizi değer kazandırır. Ama narsist kişi ile iletişimleriniz sizi değer kapsamında çökerte bilir. Herbir ipucu narsistik özelliğe sahip kişi için fırsat hazırlamış olur. Sizi kendinize ilerleyen zamanlarda hayranda bıraktırabilir veya sizi dolabajlı bir yolada çekmiş olabilir. Bu sizin kişiliğinize, özgüveninize, egonunuza bağlı sebeplerden farklı şekilde gelişebilmektedir.
İlişkilerde olan narsiztik eğilimler konuşmada ve suistimal olmakta planlaştırılmış (zihinsel kurgular) bir gerçeğe dönüşmüş olur. Sebepler anlamsız, yaşananlar gereksiz hale gelebilir. Tabii ki, bu narsistik özelliğe sahip olmayan kişi için önemlidir. Bu onun psikolojik halinin şekillenmesinde rol almış olur. Narsistik özelliklere sahip kişi, karşı tarafı kendi ürünü olarak görmektedir. Kendiliğinde; “Bak ben nasıl ona değer kazandırdım. Onun kazanımları benim sayemde olmuşdur. Ben onu yaşama tutundurdum. Ne haldeyken ancak bu hale getirebildim…” gibi düşünceler kendiliğince anlaya ve düşünebilir. Birçok rahatsızlıklar büyübilir bazende düşebilir. Bu narsistik kişiliğin oyununa (zihinsel tasarımına) bağlı değişiklik gösterebilir.
Narsistik özelliklere sahip insanlarla duygusal bağ kurulmamalıdır. Sıkı-sık empati kuruyorsanız, bunu azaltmalısınız. Onlara karşı en güçlü savunma erdemlilikdir. “Erdemleri atamayı seçmek için uygun yumuşatmak için mükemmellik için değil de,mükemmel derece tarihi fikri bize bu gibi adil ve cesur insanlar değer sahibi olduğunu düşünmesini verir.” (Bailey, 2021) Erdemli insanlarla narsistler uğraşıp-uğraşıp güçlerini kaybederler (zayıflarlar). Başedebilmediği kişi karşı narsistler mesafeler koyar ve uzak durmaya çalışırlar. Onlara artık duygusal zarar verebilmeyeceğini anlayan narsist, artık kararlarını ve hedeflerini o kişi üzerinden kurmamaya çalışır. Erdemli şahıs diraatli ve mücadele edici olursa, bu narsistin işine gelmez. Artık narsisti yıpratmış ve aşamayacağı bir engel olduğu mesajını vermiş olur.



References
Aslan, M., Mert, H. Ş., & Yıldız, M. (n.d.). NARSİSTİK KİŞİLİK İLE AFFEDİCİLİK ARASINDAKİ İLİŞKİNİN İNCELENMESİ. ULUSLARARASI ÇiN’DEN ADRiYATiK’E SOSYAL BiLiMLER KONGRESi, 147.
Bailey, O. (2021). Erdem İçin Hangi Bilgi Gereklidir. (U. Dağ, Ed.) Arete Politik Felsefe Dergisi, 1(2), 70-90.
Cihangiroğlu, N., Teke, A., Uzuntarla, Y., & Uğrak, U. (2015). Narsist kişilik eğilimleri ile kuramsal bağlılık düzeyleri arasındaki ilişkinin analizi. Yönetim ve Ekonomi Araştırmaları Dergisi, 13(1), 1-18.
Sarkhanov, N. (2019). Psikolojik Düşünce. Ankara: Nobel Bilimsel .
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"İş Hayatında, Ailede, Sosyal İlişkilerde Olan Narsizm" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Dnş.Nijat SARKHANOV'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Dnş.Nijat SARKHANOV'un izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     20 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Nijat SARKHANOV Fotoğraf
Psk.Dnş.Nijat SARKHANOV
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Psikolojik Danışman
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi1 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Dnş.Nijat SARKHANOV'un Yazıları
► Çocuk ve Narsizm Berk OMAY
► Narsizm Ne Demek?Narsist Kimdir? Psk.Dnş.Nurullah SARI
► Ailede Disiplin Psk.Sabahat ERLER
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'İş Hayatında, Ailede, Sosyal İlişkilerde Olan Narsizm' başlığıyla benzeşen toplam 17 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Psikolojik Temel Değerler ve Tutumlar ÇOK OKUNUYOR Mayıs 2022
► Gıda Psikolojsi Temmuz 2021
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


00:24
Top