2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Romatoid Artrit Tanısı Almış Hastalara Psikolojik Destek
MAKALE #22850 © Yazan Psk.Atiye KAYTAZOĞLU | Yayın Ekim 2022 | 967 Okuyucu
Romatoid artrit dediğimizde, bağışıklık sisteminin kendi dokularını tanımayıp zarar verdiği bir otoimmün hastalık akla gelmeli. Eklem iltihabına sebep olan bu hastalıkta psikolojik destek; tıbbi destek kadar önemlidir.
Birçok hasta, hastalığına tıbbi çare ararken bu ayrıntıyı kaçırır. Hastalıkla beraber bozulan psikolojileri ve hastalığın getirdiği stres bazen daha kötü bir tablonun yaşanmasına sebep olabilir. O halde; otoimmün hastalıklarda beden sağlığımız kadar ruh sağlığımız da önemlidir diyebiliriz.
Kronik hastalıkların meydana gelmesinde bazı yargılarımız, olumsuz inançlarımız ve blokajlarımızın olduğunu söyleyebiliriz. konuşamadıklarımız, anlatamadıklarımız, anlaşılamadıklarımız, çatışmalarımız, çözüme kavuşturamadığımız sorunların olumsuz yükleri, uzun süre maruz kalınan stresler, her an hastalık kapmak ya da hasta olmakla ilgili korkular, hayatın akışıyla ilgili endişeler... Bunların hepsi kronik hastalıkların temelini oluşturmaktadır.
Kronik hastalığa yakalanmış olmanın yarattığı çaresizlik ve hastalığın getirdiği ağrılar, halsizlikler, güçsüzlükler hastanın çok hızlı bir şekilde depresyona girmesine neden olmaktadır. Yapılan araştırmalar, bu tanıyı almış hastaların depresyon puanlarının oldukça yüksek olduğunu göstermektedir. Tanı almış hastaların sosyal ilişkilerinden tutun da, iş ve aile yaşamlarındaki bozulmalar da yaşam kalitesini düşürmektedir. Tıbbi ilaçların bedende bıraktığı yükler, yan etkileri, sürekli ilaç kullanmanın verdiği çaresizlik hisleri, yaşamın hep böyle ağrılarla, halsizliklerle devam edeceğine dair endişeler hepsi kişiyi depresyona sürükleyen sebepler arasında sayılabilir. Bu sebeple psikolojik destek almak, hastaların bu hastalığı kabullenme, hastalıkla yaşamayı öğrenme ve oluşabilecek olumsuzluklarla baş etmeleri konusunda yardımcı olacaktır.
Kronik ve otoimmün hastaları psikolojik destek almaya ikna etmek oldukça zordur. Çünkü bu hastalar için kronik hastalığa yakalanmış olmak; yaşamları boyunca çekilecek acılar, ilaçlar, doktor kontrolleri, yaşamsal krizlere eş değer. Bu sebeple, tedaviye ikna aşaması oldukça zorlayıcıdır. Bu aşamadan sonra olumlu ilerleme daha hızlıdır. Çünkü hasta tedaviye isteklidir ve değişimin gücüne inanmıştır.
Romatoid artritli hastaların tedavisinde mutlak suretle sorgulanması gereken alanlar vardır. bunlar;
• Beslenme şekli
• Uyku düzeni
• Egzersiz durumları
• Kullandıkları ilaçlar, antidepresanlar, vitaminler
• Romatoid artrit dışında varsa hastalık öyküsü
• Stresle baş etme şekilleri
• Kayıp, yas, istismar gibi atlatılamayan travmatik bir öykü
• Depresyon ve kaygı,
v.b gibi herhangi bir psikolojik sorunun varlığı.

Bunların hepsi hastalığın, bundan sonrasındaki evreleri için cevap niteliğindedir. Tedavinin başarılı olması için iyi bir öykü almak şarttır. O sebeple öyküyü alabileceğiniz ortamın, koşulların ve terapistin bu hastalıklardaki yeterliliğinin güven vermesi çok önemlidir.
Birçok rahatsızlığın temelini oluşturan duygusal sorunlar, romatoid artritli hastalarda da çoğunlukla gözlemlenir. Nedir bunlar?
• Suçluluk
• öfke
• kızgınlık
• hüzün
• İnatçılık
• ilerleme korkusu yaşama
• değişime dirençli olma
• Her daim haklı olmakla ilgili ısrarcı olma
Yaşadıkları stres ne kadar fazlaysa vücutlarındaki artrit o kadar fazla etki yapar. O sebeple, bu hastaların tedavi sürecinde artritin nerde olduğu konusu çok önemlidir. Örneğin; bacaklarda bu sorun varsa, ilerleme konusuna bakılabilir.
Beslenme ve tıbbi desteğin yanında psikolojik destek; bu tedavinin olmazsa olmazıdır. Kendine bu imkanı tanıyan hastaların tedavideki başarıları oldukça yüksektir.
Yaşamınızın bir yerinde eğer bu tanıyı almışsanız, yapılabilecek çok şey olduğunu unutmayın. son dönemde fonksiyonel tıbbın bu hastalıkların tedavisinde çok başarılı olduğunu görebilirsiniz. Bu tip otoimmün hastalıkların tedavisi sırasında psikolojik destek almayı ihmal etmeyin.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Romatoid Artrit Tanısı Almış Hastalara Psikolojik Destek" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Atiye KAYTAZOĞLU'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Atiye KAYTAZOĞLU'nun izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Atiye KAYTAZOĞLU Fotoğraf
Psk.Atiye KAYTAZOĞLU
Konya (Online hizmet de veriyor)
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi3 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Atiye KAYTAZOĞLU'nun Yazıları
► Covid-19 ve Psikolojik Destek Psk.Dila HOTLAR
► Hamilelik ve Psikolojik Destek Psk.Aysun DEVRAN
► İnfertilite ve Psikolojik Destek Psk.Aysun DEVRAN
► Psikolojik Destek Nedir ? Psk.Bahattin GÖKTAN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Romatoid Artrit Tanısı Almış Hastalara Psikolojik Destek' başlığıyla benzeşen toplam 45 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Cinsel Eğitim Kasım 2015
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


05:33
Top