2007'den Bugüne 92,309 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Yüksek Tansiyon Kalp Yetmezliği Sebebi
MAKALE #22854 © Yazan Prof.Dr.İlke SİPAHİ | Yayın Ekim 2022 | 861 Okuyucu
Basit bir sorun gibi görülen yüksek tansiyon, ani ölümleri getiren kalp yetmezliğine sebep oluyor. Kalp yetmezliğine yakalanmamak içinse yıllık tansiyon kontrollerinin yanında kardiyolojik takip önem taşıyor.

Yüksek tansiyon en büyük risk

Toplumda yüzde 2 oranında görülen kalp yetmezliği, belirti vermeden ilerleyebilen bir sorun olduğu için tehlikeli ve ölümcüldür. Kalp perfomansının azalması sonucu, kalbin doku ve organlara gerekli kanı gönderememesi sonucu ortaya çıkan klinik bir tablo olarak yorumlanan kalp yetmezliğinin en büyük risk faktörleri yüksek tansiyon ve damar tıkanmasıdır. Kalp yetmezliğinden korunmak için yüksek tansiyon ve damar tıkanıklığına neden olabilecek şeylerden kaçınmak gerekmektedir. Yüksek tansiyon hastalarında kan basıncının yükselmesiyle birlikte kalp yüksek basınca karşı çalışınca tükenme durumuna gelmektedir. Damar tıkanıklıklarında ise yeterince kan alamayan kalbin dokusu ve kasılması bozulmaktadır.

Eforla gelen nefes darlığına dikkat

Kalp yetmezliğinin temel iki belirtisi vücutta su birikmesine bağlı ödem ve nefes darlığıdır. Bütün belirtiler ise şöyle sıralanabilir:

Eforla gelen nefes darlığı, ileri evrede dinlenme halinde nefes darlığı

Vücutta su birikmesine bağlı ödem

Çabuk yorulma

Çarpıntı

Göğüs ağrısı

Karında şişlik

Hızlı kilo artışı

Baş dönmesi, sersemlik, bayılma

İştah kaybı ve bulantı

Sık öksürmek

Kalp yetmezliği dört evreden oluşuyor

Kalp yetmezliği de son yıllarda kanserdeki gibi evrelendirilen hastalıklar arasında yer almakla birlikte, hastalığın evreleri şöyle sıralanmaktadır:

Evre A: Yüksek tansiyon ve damar tıkanması olan hasta bu evrede yer alır. Kalpte hasar yoktur, kalp krizi meydana gelmemiştir.

Evre B: Örneğin hasta kalp krizi geçirmiştir ama kalp yetmezliği belirtisi yoktur

Evre C: Hastanın kalbinde hasar bulunur, kalp yetmezliği belirtileri de başlamıştır.

Evre D: Hastanın kalbinde hasar vardır, kalp yetmezliği belirtisi bulunur ve belirtiler kontrol altında tutulamaz

Fizik muayeneye uygun teknolojik teşhis

Kalp yetmezliği teşhisinde iyi bir fizik muayene önemli rol oynarken, teknoloji iyi bir tedavinin kapılarını açmaktadır. Fiziki muayenedeki bulgular ve hastadaki şikayetlere göre kalp ultrasonu yani ekokardiyografi, kalp MR’ı, klasik anjiyo, ritim holteri ile teşhis yoluna gidilir. Kalp yetmezliği son yıllarda kanda bakılan BNP maddesi ile kolaylıkla teşhis sağlanabilmektedir.

İlaç tedavilerinden kalp piline

Eski yıllarda digoksin etken maddeli ilaçların kalp yetmezliğinde işe yaradığı düşünülürken, araştırmalarla birlikte pek çok ilaç tedavide kullanılmaktadır. Ancak teknolojinin ilerlemesiyle birlikte özellikle ileri evre kalp yetmezliği bulunan hastalarda kalp pili gibi uygulamalar yapılmaktadır. Kalp pilleri doğru hastalarda kullanılırsa, hastalarda gözle görülür derecede başarılı bir düzelme görülmekte ve kalp nakline ihtiyaç kalmamaktadır. Ancak kalp pili için doğru hasta EKG ile belirlenebilmektedir. Doğru hastaya uygulanan kalp pili sayesinde hastaların ömrü uzamaktadır.

Kalp nakli ileri evrede devreye giriyor

Son yıllarda “Sacubitril/valsartan” içeren ilaçlar gündeme gelmişken; bu ilaçların yakın zamanda kullanılanlardan daha üstün olduğu ifade edilmektedir. Ancak bir grup hasta, ilaç ya da kalp pili tedavilerine yanıt vermemektedir. Bu gibi ileri evre hastalarda yapay kalp, suni kalp destek cihazları ve kalp nakli devreye girmektedir. Tüm bu uygulamalar ülkemizde başarıyla yapılabilmektedir.

Kalp yetmezliğinden korunmak için düzenli takip önemli

Kişilerin 20 yaşından itibaren düzenli olarak yüksek tansiyon kontrolü yaptırması gerekmektedir. Ayrıca yüksek tansiyondan korunmak çok önemlidir. Kilo kontrolü, alkol kullanılmaması, tuz kısıtlaması, potasyum alımının artırılması, doğru beslenme yüksek tansiyonu önleyici olabilmektedir. Bunun yanında damar tıkanmasını önlemek de kalp yetmezliğinden koruyabilmektedir. Düzenli bir yaşam ve dengeli beslenme prensiplerine uymak, sigara ve aşırı alkolden uzak durmak, egzersiz, kolesterol takibi de damar tıkanıklığını önleyebilmektedir. Bunların yanında hiçbir yakınma olmasa bile 20’li yaşlarda kolesterol, kan şekeri ve tansiyon senede bir ölçtürülmelidir. Bu değerlerde bir problem yoksa 30 yaşa kadar beş yılda bir, 30-40 yaş aralığında 3 yılda bir, 40 yaş sonrasında yılda bir kardiyolojik muayene yapılmalıdır.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Yüksek Tansiyon Kalp Yetmezliği Sebebi" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Prof.Dr.İlke SİPAHİ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Prof.Dr.İlke SİPAHİ'nin izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
İlke SİPAHİ Fotoğraf
Prof.Dr.İlke SİPAHİ
İstanbul
Doktor "Kalp Hastalıkları - Kardiyoloji"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Prof.Dr.İlke SİPAHİ'nin Makaleleri
► Sessiz Katil: Yüksek Tansiyon Prof.Dr.Mehmet Sıddık ÜLGEN
► Kalp Yetmezliğinde Tedavi ve Kalp Nakli Prof.Op.Dr. Neyyir Tuncay EREN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'Yüksek Tansiyon Kalp Yetmezliği Sebebi' başlığıyla benzeşen toplam 62 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


18:43
Top