2007'den Bugüne 92,309 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Çocuklar ile Etkili İletişim
MAKALE #22862 © Yazan Uzm.Psk.Damla KANKAYA | Yayın Kasım 2022 | 1,325 Okuyucu ÇOK OKUNUYOR
ÇOCUKLAR İLE ETKİLİ İLETİŞİM
İletişim, insan yaşamının her anında var olan, insan ilişkilerini oluşturan, bilgiyi paylaştıran bir etkinliktir. Hayatımızın her alanında kullandığımız bu olgu, öğrenme davranışımızın da bir parçasıdır. İletişim yoluyla, bilgiyi gerek davranış boyutunda gerek sözel boyutta gözlemliyor ve kendi algı süzgecimizden geçirerek hazmediyoruz. Dolayısıyla iletişim, gelişimimizi ve değişimimizi destekler. Özellikle çocukluk döneminde maruz kaldığımız iletişim, ileri yaşantımızda dünyayı algılayış şeklimizi, duygu ve düşüncelerimizi temellendirir.
İletişim çocuğun kişiliğinin, zekâsının gelişimini destekleyen en önemli gereksinimdir. İletişim sayesinde çocuk, kendisi ve diğerleri arasında bağlantı kurarak, dünyayı anlamlandırır. Dolayısıyla aile içerisindeki gerçekleşecek olan etkili iletişimin, çocuğun olumlu duygular geliştirmesine katkı sağladığı, benlik saygısını güçlendirdiği söylenebilir. Çünkü çocuk, aile içerisinde gördüğü iletişim ile kendi birey olarak kabul görür, iletişimde etkin olduğu müddetçe kendini ifade edebilir. Böylelikle, diğer insan ilişkilerinde, kendini ifade edişindeki tutumunu belirler. Aile içerisinde iletişim kurarken, değerli olduğu mesajını aldığı kadar, kendisinin değerli olduğuna inanır. Bu noktada ailenin çocuğu etkin bir iletişime dâhil edebilmesi için dikkat etmesi gereken bazı hususlar vardır. Bunlar;
1. Çocuğunuzun anlayabileceği sözcüklerle ifadeler kullanmakla birlikte beden dilinizi etkili bir şekilde kullanmaya dikkat edin.
2. Çocuğunuzla konuşurken göz kontağı kurmaya ve uygun mesafede durmaya önem verin.
3. Çocuğunuzun varlığına duyduğunuz saygıyı ve onu koşulsuz kabul ettiğinizi hissettirin.
4. Ses tonunuz ile verilen mesajın içeriğinin bağlantılı olmasına özen gösterin.
Her gelişim basamağında, çocuğun anlayabileceği iletişim yolu değişkenlik göstermektedir. Dolayısıyla, çocuğun yaşına uygun iletişim yolu seçilerek sözcük ve ifadeler kullanılması, çocuğun mesajı doğru almasını ve aldığı mesaja yönelik olumlu davranışlar pekiştirmesini sağlar. Çocuğun duyguları göz ardı edilmemeli, olduğu gibi kabul edilmelidir. Çocuğun iletişimdeki varlığını hissettirebilmek, kabul ettirebilmek ve varlığını olumlu algılayabilmesi için kendilik değerini destekleyici davranışlarda bulunmak gerekmektedir. Bu noktada ise, çocuğunuzla konuşurken uygun mesafede durmak, çocuğun sınırlarına saygı gösterildiği mesajını yansıtır. Aynı zamanda, sınırlara gösterilen saygı, çocuk izin vermedikçe odasına girmemekle, oyun oynadığı zamana ve oyuncaklarına, kendine ayırdığı zamana müdahaleci davranmamakla da gösterilebilir. Konuşurken göz kontağı kurmak ise çocuğa, “şu anda seni dinliyor ve önemsiyorum, dikkatimi sana yönlendiriyorum ve seni anlıyorum” mesajını gönderir. Anlaşıldığını hisseden çocuk, duygu ve düşüncelerini ifade etme konusunda kendisini daha rahat hissederek, iletişime daha fazla dâhil olur. Beden dilinin etkili bir şekilde kullanılması ve ses tonu ile verilen mesaj içeriğinin bağlantılı olması gerektiği noktasında, ağızdan çıkan söz ile gösterilen davranışlar tutarsız ise, ifade edilen cümle ile ses tonu uyumsuz ise, çocuğa yanlış mesajlar gönderilir ve çocuk, mesajdan asıl alması gereken bilgiyi alamaz. Davranışları yanlış öğrenir ve yorumlar. Dolayısıyla duygu ve düşüncelerini de ifade ederken doğru kanaldan iletişim kuramaz. Aynı zamanda etkili iletişim kurabilmek, çocuğunuzla olan bağlanma stiliniz üzerinde de olumlu sonuçlar yaratacaktır.
Rahat iletişim kurabildiği bir aile ortamında büyüyen çocuk, ileri yaşantısında sorunları ile daha kolay baş edebilmeyi, düşüncelerini bulunduğu her ortamda daha rahat ifade edebilmeyi ve daha birçok beceriyi gerçekleştirebilmeyi öğrenen bireydir.

Uzm. Klinik Psk.Damla KANKAYA SÜNTEROĞLU
Psikoloji Öğrencisi Tuğçe YILDIRIM

Kaynakça;
Şahin, S., & Neriman, A. R. A. L. (2012). Aile içi iletişim. Ankara Sağlık Bilimleri Dergisi, 1(3), 55-66.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Çocuklar ile Etkili İletişim" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Damla KANKAYA'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Damla KANKAYA'nın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Damla KANKAYA Fotoğraf
Uzm.Psk.Damla KANKAYA
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Uzman Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi22 kez tavsiye edildiİş Adresi KayıtlıTavsiyeEdiyorum.com'u sıkça ziyaret ediyor.
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Damla KANKAYA'nın Yazıları
► Etkili İletişim- Ego ve Ego Geliştirici Dil Psk.Dnş.Filiz OKUŞ TEZEL
► Yönetimde Etkili İletişim Psk.Meral AYDIN
► Kişilik ve Etkili İletişim Psk.Meral AYDIN
► Ergenle Etkili İletişim Kurma Psk.Nuray ŞAHİN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'Çocuklar ile Etkili İletişim' başlığıyla benzeşen toplam 27 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Sanat Terapisi Ocak 2024
► Panik Atak Geliyorum Der mi? Ağustos 2023
► Akran Zorbalığı ÇOK OKUNUYOR Ağustos 2023
► Çaresizlik Öğrenilir mi? Haziran 2023
► Psikolojik İlk Yardım Mayıs 2023
◊ YENİAsperger Sendromu Nisan 2024
◊ Dijital Çağda İnsan İlişkileri ÇOK OKUNUYOR Ekim 2023
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


10:28
Top