2007'den Bugüne 92,310 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Hill Terapi Yüksek Yoğunluklu Lazer
MAKALE #22867 © Yazan Uzm.Fzt.Atalay ÇELEBİ | Yayın Aralık 2022 | 787 Okuyucu
Hill Terapi Yüksek Yoğunluklu Lazer günümüzde fizik tedavide kullanılan en etkili uygulamalar arasında yer almaktadır.High intensity laser therapy (HILT) olarak bilinen yüksek yoğunluklu lazer tedavisi ise 2002 yılında FDA onayı almıştır. Dünya modern tıp merkezlerinde ve hastanelerde giderek popüler olmakta ve güvenle kullanılmaktadır. Galyum Aluminyum Arsenid (GaAlAs) diyotları ve son jenerasyon Class 4 lazer teknolojisiyle enerji üreten cihazlarla yapılan fotobiyostimulasyon tedavisidir. Lazer dalgaların hücreler tarafından emilmesiyle meydana gelen fotobiyostimulasyon, hedef hücrelerde arzu edilen değişiklikleri meydana getirir.


Diğer Lazerlerden Farkları Nelerdir?


Yüksek Yoğunluklu Lazer Terapisi, soğuk (veya düşük seviye) lazer terapisinden farklıdır, soğuk lazerden çok daha güçlüdür, hücresel dokuya daha derinlemesine ulaşmasını sağlar ve daha uzun süren sonuçlar sağlamak için çevre dokuları tedavi eder.


Hil Terapi Nasıl Etki Eder?


Yüksek yoğunluklu lazer etkilerini antiinflamatuvar, antiödemik ve analjezik mekanizmaları sayesinde gerçekleştirmektedir. Sinir hücresinin yenilenmesine yardımcı olur ve beyinle iletişimi geliştirir. Skar dokusunu yumuşatır böylece lifler daha fazla harekete izin verecek şekilde uzatılabilir. Kronik ağrı hafızasını değiştirmek veya sıfırlamak için iç organlara derinlemesine gider, böylece ağrı hissi bastırılır.

Hangi Hastalıklarda Kullanılır?


Osteoartrit, yumuşak doku romatizmaları, romatoid artrit, yanık iyileşmesi, dekübitis ülseri, KTS, tendinit ve bursitler, omuz yırtıkları,bel ağrıları,kas ve eklem ağrılarında,spor yaralanmaları, radikülopati ve diskopatiler, kronik osteomyelit, diyabetik nöropati, epikondilit, diş hastalıkları, trigeminal nevralji, postherpetik nevraljiler, sjögren sendromu, kırıklarda kemik oluşumu, skar tedavilerinde kullanılabilir.

Yüksek yoğunluklu lazer ne işe yarar?


Yüksek yoğunluklu lazerin insan dokusu üzerinde belli başlı birkaç etkisi bulunmaktadır:
• Ağrı kesici etkisi
• Dolaşım artırıcı etkisi
• Antienflamatuar etkisi
• Ödem azaltıcı etkisi
• Doku yenileyici etkisi
• Kas gevşetici etkisi
Var olan teknolojisi gereği yüksek yoğunluklu lazer bu etkileri birkaç dakika gibi kısa bir sürede ve derin dokuda ortaya çıkarabilme yetisindedir.

Uygulamada Ağrı Olur mu?


Hayır ağrı hissedilmez. Tüy dökülmesi, ciltte lekelenme ve cilt yanığına sebep olmamaktadır. Lazerden gelen ışık vücudun üzerinde sıcak hisseder. Birçok hasta, rahatlatıcı ve ısınma hissini çok rahatlatıcı bulmaktadır. Bazıları tarafından “sıcak güneş ışığı gibi” olarak tanımlanmaktadır. Yöntemin uygulaması sırasında dikkat edilmesi gereken en önemli şey, uygulamanın doğru bölgeye ve doğru şekilde yapılmasıdır. Bu sebeple uygulamanın profesyonel bir kullanıcı tarafından yapılması önemlidir. Dolayısı ile lazer tedavisi oldukça konforludur.

Nasıl Uygulanır?


Etkisini ilk seanstan itibaren gösterebilmektedir. Rahatsızlığınızın ani ve kısa süreli (akut) ve uzun süredir devam eden ve iyileşmeyen (kronik) olması göre uzman hekimin önerisi doğrultusunda lazer uygulama süre ve doz kararı belirlenir. Genellikle bir seans 10 ile 30 dk arasında değişebilmektedir. Akut durumlarda 1-5 seans yeterli olabilirken, kronik durumlarda 6-12 seansa kadar uzayabilmektedir.

Şöyle güncel makalelere göz attıgımızda da etkinliğinin ne kadar yüksek olduğunu görebiliriz bunlardan bazılarının isimleri aşağıya ekleyeceğim.

Short-term Effects of High-Intensity Laser Therapy Versus Ultrasound Therapy in the Treatment of People With Subacromial Impingement Syndrome: A Randomized Clinical Trial

Effectiveness of high-intensity laser therapy and splinting in lateral epicondylitis; a prospective, randomized, controlled study


Long-term effect of high-intensity laser therapy in the treatment of patients with chronic low back pain: a randomized blinded placebo-controlled trial
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Hill Terapi Yüksek Yoğunluklu Lazer" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Fzt.Atalay ÇELEBİ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Fzt.Atalay ÇELEBİ'nin izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Atalay ÇELEBİ Fotoğraf
Uzm.Fzt.Atalay ÇELEBİ
İstanbul
Uzman Fizyoterapist
TavsiyeEdiyorum.com Üyesiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Fzt.Atalay ÇELEBİ'nin Yazıları
► Lazer Lipoliz (Lazer Liposakşın) Dr.Muhammet ERKAN
► Motivasyon ve Yüksek Performans Dr.Gökhan ÜRKMEZ
► Çarpıntı, Yüksek Nabız ve Guatr Prof.Dr.Metin ÖZATA
► Sessiz Katil: Yüksek Tansiyon Prof.Dr.Mehmet Sıddık ÜLGEN
► Yüksek Tansiyon Kalp Yetmezliği Sebebi Prof.Dr.İlke SİPAHİ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'Hill Terapi Yüksek Yoğunluklu Lazer' başlığıyla benzeşen toplam 54 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Boyun Ağrıları Mayıs 2020
► Donuk Omuz Fizik Tedavi Mayıs 2020
◊ Osteopati Mayıs 2020
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


13:43
Top