2007'den Bugüne 92,312 Tavsiye, 28,221 Uzman ve 19,978 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Tuvalet Eğitimi Verdiğim Çocuğum Altına Kaçırmaya Başladı!
MAKALE #22886 © Yazan Uzm.Psk.Dnş.Pınar AĞIRSOY | Yayın Ocak 2023 | 2,182 Okuyucu ÇOK OKUNUYOR
Tuvalet eğitimini rahatlıkla verdiğiniz çocuğunuz altına kaçırmaya mı başladı? Geceler ıslak ve gündüzler kaygılı mı geçiyor? Neler olduğu konusunda kafanız karışıyorsa bu makale işinize yarayabilir.

Bir çocuğun tuvalet eğitimine fiziksel olarak hazır olması 1,5-3 yaşları arasına denk gelir. Bu yaşlar arasında çocuğun bacaklarının gövdesine bağlandığı noktada bulunan pelvik taban kasları güçlenmeye başlar ve artık çişi ya da kakayı tutabilme becerisi edinir. Bu dönemde çocuğunuzu cezalandırmadan, korkutmadan, tiksindirmeden ve sınırları doğru bir şekilde vereceğiniz bir tuvalet eğitimi ilerleyen yaşlarda kişilik gelişimini olumlu yönde destekleyecektir.

Çocuğunuz tuvaletini kendi yapmaya başladı, tuvalet eğitimini rahatlıkla verdiniz ama bir süre sonra çocuğunuz ufak ufak kaçırmalara başladıysa panik yapmadan önce aşağıdaki adımları takip edin;

Doktora görünün; idrar yolu enfeksiyonu ve benzeri durumlar çişi tutma ve bırakmakla ilgili hassasiyeti zayıflatabilir. Bundan kaynaklı öncelikli olarak yapılması gereken bir doktor muayenesi ve gerekli tahlillerin kontrol edilmesidir.

Uykudan önce neler oluyor?: Çocuğunuzun uyumasına birkaç saat kala yemek yememesini sağlayın. İçecek tüketimini en aza indirin ve uyumadan evvel muhakkak tuvalete gitmesi için yüreklendirin. Uykusu derin ve ağır olan bir çocuğunuz var ise başlarda gece en az bir kere uyandırıp tuvalete gitmesine yardımcı olun.

Çocuğunuza karşı davranışlarınız gözden geçirin; Son dönemlerde daha fazla bağırmaya, daha öfkeli bir ruh haline mi sahipsiniz? Çocuklar anne babaları ya da onlara bakım veren kişi her kimse ona muhtaçtırlar çünkü bu kişiler çocuğun kendi kendine yapamadığı bir çok şeyi onun için yaparak onun hayatta kalmasına ve büyümesine eşlik ederler. Çocuğunuzun davranışlarına karşı çok öfkeli, tehditkar ve tepkisel davrandığınızda çocuğunuz hala sizin bakımınıza muhtaç olduğu için kapıyı çekip çıkamaz ya da kalıp sizinle kavga edemez. Bağırdığınız ve kızmaya başladığınız andan itibaren onun beyninin içinde güvende olmadığını belirten alarmlar çalmaya başlar. Sizi kendisi için tehdit oluşturan bir düşman gibi algılamaya başlar. Beyin vucuduna kendini savaşa ya da savaştan kaçmaya hazırlayacak sinyaller gönderir. Bu şu demektir; eğer mesanem doluysa karşıdaki düşmanla savaşırken rahat hareket edemem, bu nedenle mesanemi boşlatmalıyım! Bedenim daha hafif olursa daha rahat hareket ederim! bu insanoğlunun yaratılışından itibaren sahip olduğu bir mekanizmadır. bu nedenle çocuğunuz sizin öfkeli ve gergin ruh hallerinizi bir yetişkin olgunluğuyla karşılayamaz, aksine en yakınındaki insanların ona tehlike oluşturduğu düşüncesine kapılır ve mesane kontrolünü sağlamakta zorlanabilir.

Aile ortamınızı gözden geçirin: Huzurlu, sevgi dolu sağlıklı iletişim ortamının olduğu bir aile çocuğa güvende hissettirir. Anne baba olarak eşinizle ilişkinizinde çocuğunuzun alta kaçırma davranışını tetikleyebileceğini unutyın.

Tuvaletini altına kaçıran çocuğunuzu tehdit etmeyin, elinden gelseydi o da böyle bir durumu yaşamak istemezdi. Onu tekrar bez bağlayacağım diye korkutmak, arkadaşlarına anlatmakla tehdit etmek veya ondan tiksinen ifadelerle yaklaşmak onun yaşadığı problemin üstesinden gelmesini daha da zorlaştıracaktır.

Eğer sizinde çocuğunuz tuvalet eğitimi aldıktan sonra tekrar altına kaçırmaya başladıysa lütfen bu adımları gözden geçirin ve uygulamaya çalışın. Yeterli motivasyona sahip olmadığınız yahut denediğiniz halde başarı elde edemediğiniz durumlarda bir uzman yardımı almaktan çekinmeyin.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Tuvalet Eğitimi Verdiğim Çocuğum Altına Kaçırmaya Başladı!" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Dnş.Pınar AĞIRSOY'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Dnş.Pınar AĞIRSOY'un izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Pınar AĞIRSOY Fotoğraf
Uzm.Psk.Dnş.Pınar AĞIRSOY
Ankara (Online hizmet de veriyor)
Uzman Psikolojik Danışman
TavsiyeEdiyorum.com Üyesiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Dnş.Pınar AĞIRSOY'un Yazıları
► Tuvalet Eğitimi Psk.Büşra BÖREKÇİ
► Tuvalet Eğitimi Psk.Gözde ALPER
► Tuvalet Eğitimi Psk.Dnş.Yasemin ŞAHİN
► Tuvalet Eğitimi Psk.Mutlu İNCESOY
► Tuvalet Eğitimi Psk.Bahar GÜNDÜZ ÇAKIR
► 2 Yaş Tuvalet Eğitimi ÇOK OKUNUYOR Psk.Gamze BAŞTİRYAKİ
► Çocuklarda Tuvalet Eğitimi Psk.Elif Can ÖZTÜRK
► Çocuklarda Tuvalet Eğitimi Psk.Nilufer KOCA
► Çocuklarda Tuvalet Eğitimi Psk.Serap DUYGULU
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,978 uzman makalesi arasında 'Tuvalet Eğitimi Verdiğim Çocuğum Altına Kaçırmaya Başladı!' başlığıyla benzeşen toplam 21 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


18:36
Top