2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Sünnet ve Yenidoğan Sünneti Hakkında Bilgiler
MAKALE #2290 © Yazan Prof.Op.Dr. Selçuk YÜCEL | Yayın Ocak 2009 | 12,537 Okuyucu
Sünnet Hakkinda Bilgilendirme


Soru: Sunnet Nedir?

Yanit: Sunnet sunnet derisinin penisten cikartilmasidir.

Sunnet (tibbi dilde sirkumsizyon) penisin cilt derisinin penisin ucunda idrar deliginin acildigi alani iceren etli dokunun (tibbi dilde glans) uzerini orten kisminin kesilerek cikarilmasidir.

Soru: Sunnetin Faydasi Var midir?

Yanit:

1.Idrar yolu enfeksiyonunu engeller
Bebek dogduktan sonra ilk bir ay icerisinde yapilan sunnetin (Yenidogan Sunneti) idrar yolu enfeksiyonlari riskini ilk bir yas icerisindeki yaklasik 10-12 kat azalttigi gosterilmistir. Bu bilgi daha cok bobreginde genislemesi veya buyumesi olan cocuklarda bobrek iltihabinin engellenmesinde cok degerlidir. Anne karninda bobreklerinde buyume veya genisleme saptanan bebeklerde sunnet tibbi olarak onerilmelidir.

2. Penis kanserini engeller
Sunnet penis kanserlerini neredeyse tamamen engellemektedir ama bu faydasinin gorulmesi icin ilk bes-yedi yas icerisinde yapilmasi onerilmektedir.

3.Genital sigil nedeni viruslerin bulasma riskini azalatabilir
Sunnet erkek ve kadinlarda cinsel organ uzerinde olusan sigillerin nedeni olan bazi virus tiplerinin esler arasinda tasinmasini azaltabilmektedir. Ancak bu konuda yapilan genis calismalar celiskili sonuclar vermistir.

4.HIV bulasma riskini azaltir
En sansasyonel olan bulgu ise AIDS hastaligina neden olan HIV virusunun sunnetli erkeklere kadinlardan gecme riskinin yaklasik %60 oraninda azaldiginin gosterilmesidir. Son derece onemli bu bulgu en onemli tip dergilerinde bu yil icerisinde yayinlanmistir ve Afrika kitasi gibi AIDS son derece yaygin oldugu alanlarda sunnetin yayginlastirilmasi cabalarina girisilmistir.

Soru: Yurtdisinda Sunnete ve Yenidogan Sunnetine Bakis Nedir?

Yanit: Yenidogan sunneti ABD de yaygindir. Yenidogan doneminde yapilmayan cocuklarda da %50-90 oraninda ileriki yaslarda yapilmaktadir.

Amerikan Cocuk Hastaliklari Akademisi (AAP) tarafindan sunnet uzerine simdiye kadar bes kez toplum bilgilendirmesi yapilmis ve profesyonel olarak sunnet uzerindeki dusunceler kamuoyuyla paylasilmistir. 1971. 1973 ve 1983 yillarinda yenidogan sunnetinin onerilmesi icin herhangi bir tibbi kanit olmadigi soylenirken 1989 da bazi yararlarinin olabilecegi soylenmis ve 1999 da ise yenidogan sunnetinin azimsanmayacak bir cok yararinin oldugu ancak sunnetin olasi dezavantajlarinin ve sunnet ile iliskili kanama benzeri yan etkilerin ebeveynler ile mutlaka onceden tartisilmasi ve kararin ebeveyne birakilmasi karari verilmistir. Amerika Birlesik Devletlerinde su an dogumlarin yaklasik %80 ninde bazi bolgelerde daha da fazlasinda yenidogan sunneti yapilmaktadir. Avrupa da daha cok ekonomik ve kulturel nedenlerle sunnete iyi gozle bakilmamaktadir. Bir idrar yolu enfeksiyonunu engellemek icin yaklasik 100 adet sunnet yapilmasi gerektigi savi one surulmektedir.

Soru: Sunnet Kime Yaptirilmalidir?

Yanit: Cocuk Urolojisi uzmanlari sunnet uzerindeki en yetkin hekimlerdir.
Sunnet kozmetik onemi olan cocuk pipisinde operasyon sonrasi belirgin derecede konforu bozan ebeveynlerin bakimina ihtiyac gosterebilecek cerrahi bir girisimdir. Sunnet sonrasi istenmeyen sonuclar (komplikasyonlar) yapilan calismalarda cocuk urolojisi ile ilgilenmeyen hekimlerin ya da benzer saglik personellerinin elinde normalden birkac kat daha sik oldugu ulkemizdeki ve yurtdisindaki calismalarda gosterilmistir. Yenidogan sunnetlerinin ABD de kadin dogum uzmanlari veya cocuk uzmani hekimler tarafindan yapildigi bilinimektedir ancak artan komplikasyon oranlari nedeniyle oncu konumda olan bazi Kadin Dogum ve Cocuk Hastaliklari Anabilim Dallari sunnet artik yapmadiklarini bilimsel dergilerde duyurmuslar ve diger enstitulere de ayni cagriyi yapmislardir. Bebeklerdeki sunneti bu iste yetkin olan Cocuk Urolojisi uzmanlarina birakmislardir.

Soru: Ideal Sunnet Nedir ve Sunnet Sonrasi Bakim Nasil Yapilmalidir?

Yanit: Sunnette amac maksimum kozmetik gorunum, konfor ve minimum ruhsal ve fiziksel travmadir. Sunnet sonrasi bakimda bezli cocuklarin hemen bezlenebilir ve tum cocuklainr 48-72 saat icinde banyo yapabilmesi beklenir. Gazli bez, tendirdiyot veya oksijenli su gibi agir pansumanlardan kacinilmasi gerekir.
Ideal sunnet cocugun sunnet derisinin alinmasi isleminin fiziksel ve ruhsal sagligi tehlikeye atmadan sunnet sonrasi cocugun ve ebeveynlerin maksimum konforunu saglayacak sekilde en iyi kozmetik sonuc ile sonuclandirilmasidir. Bu fazla deri kalsik yontem olan bicak ile kesilip cikarilabildigi gibi bazi plastik ya da metal kiskaclar yardimi ile veya yuksek isi saglayan araclar (diatermi veya lazer) yardimi ile de ayrilabilir. Tum bu yontemler icerisinde en az komplikasyon orani ve en yuksek kozmetik sonuc ile beraber en yuksek konfor klasik yontemle saglanmaktadir. Dikisli olarak yapilan sunnetlerde dikisler kendiliginden emilebilen turde olmali ve mumkunse disaridan bakildiginda farkedilebilir olmamalidir. Bunun icin ozel dikis teknikleri kullanilmaktadir. Cocuk sunnet sonrasinda penisinin uzerinde kaba buyuk pansuman gormemelidir. Pansuman olabildigince kibar olmali ya da sadece ilacli bir merhem surulmus olup hic pansuman olmamalidir.Sunnet sonrasi ilk 24 saat en agrili donemdir. Bu donemin rahat gecirilebilmesi icin kuyruk sokumundan uzun etkili bir agri kesici veya penis cevresinden bir agri kesici igne yapilmasi ideal olanidir. Sonrasinda agizdan alinacak basit agri kesiciler duzenli olarak kullanildiginda cok konforlu bir surec saglanir. Sunnet sonrasinda agir ve agrili pansumalarin yapilmasi cocugu cok rahatsiz edecegi icin ideal pansuman sadece bir merhemin bir ya da iki kez sunnet hattina surulmesi olmalidir. Kural olarak 48-72 saat sonrasinda sunnetli bir cocugun banyo yapabilmesi onerilmelidir. En iyi temizlik temiz ilik su ile yikanilmasidir. Tendurdiyot gibi ilaclarin peniste ciddi kimyasal yaniklar ve allerjiler olusturabilecegi bilinmelidir. Bezli olan bebeklerde sunnet sonrasi hemen bezi takilabilecegi gibi buyuk olan cocuklarda da buyuk boy ic camasiri giyilebilmelidir.

Soru: Ideal Sunnet Kosullari Nelerdir?

Yanit: Bir ayliktan buyuk cocuklarda genel anestezi altinda sunnet onerilmelidir.
Sunnet bebeklik doneminde ilk bir ay icerisinde yapilirsa yenidogan sunneti olarak adlandirilir ve bebek ozel bir masaya yatirilirak sadece penis uzerine anestezi yapilarak dikisli ya da dikissiz olarak yapilabilir. Ancak bebek daha buyuk ise veya artik cocukluk cagina gelmis ise uygun bir genel anestezi altinda klasik cerrahi yontemin yapilmasi en iyi sonucu verecektir. Genel anestezinin iyi bir merkezde cocuklarda tecrubeli olan bir anestezi uzmani tarafindan verilmesi ideal olanidir. Anestezinin cocugun zeka gelisimini etkileyecegi bilimsel olarak dogru degildir. Ayrica cocugun ameliyathaneye inisini ve ameliyathaneden yatagina alisini hatirlamamasini saglayacak ozel bir ilacin verilmesi yine cocugun yasayacagi psikolojik travmayi azaltacaktir. Su an ABD de cocuk hastanelerinde cocuklarin cok basit ama cocugu endiseye sevkedecek tum girisimlerde bile anestezi oncesi unutkanlik yapici ilacin verilmesi ve ardindan genel anestezi yapilmasi tercih edilmekte ve ozellikle cocuk psikologlari tarafindan tavsiye edilmektedir.

Soru: Acil Sunnet Ne zaman Yapilmalidir?

Yanit: Sunnet derisinin penisi bogdugu durumlar haricinde acil sunnet yapilmasina gerek yoktur. Sunnet derisi darligi icinde dusuk doz steroid iceren krem tedavisi ile duzeltilebilir.
Acil sunnet gerekliligi sik sik ebeveynlerin aklina takilir. Aslinda sunnet derisnin temizlik amaciyla geri siyrilip sonradan normal yerine indirlmedigi durumlarda gelisen penisin bogulma durumu haricinde acil sunnet gerekliligi yoktur. Ancak cogu zaman ebeveynler sunnet derisi altinda biriken yag damlasi ya da beyaz renkli iltihab benzeri gorunumler nedeniyle cocuklarini acil olarak sunnet ettirmek istemektedirler. Bu yag birinkitisi ya da iltihab benzeri gorunum aslinda sunnet derisinin penisten ayrilmasini saglayacak olan vucut tarafindan uretilen dogal bir birikintidir ve temizlenmesine ya da sunnet yapilmasina gerek yoktur. Ilk 2 yas icerisinde ozellikle ilk bir ytas icerisinde sunnet derisinin dar olmasi nedeniyle de sunnet acil olarak onerilmektedir. Ilk 3 yas icerisinde idrar yolu enfeksiyonu ya da en az iki kez penisin ucunun kizarmasi ve sismesi durumu ile kendini gosteren sunnet derisi enfeksiyonu olmadikca sunnete ihtiyac yoktur. Sunnet derisi zaten ilk iki yil icerisinde cocuklarin cogunda geri siyrilamaz. Bazen cocuk idrraini yaparken penisin ucu balon seklinde siser ve ucundan idrar zor gelir. Eger idrar damla damla geliyor ise veya enfeksiyon oluyorsa sunnet onerilebilir ancak sunnet derisinin ucunun darliginin 3 haftalik bir krem tedavisi ile %80 oraninda duzeltilebileceginin ebeveynlere anlatilmasi gerekir.

Soru: Ideal Sunnet Yasi Var midir?

Yanit: Ideal sunnet kosullari (genel anestezi ve modern sunnet kurallari) altinda her yasta guvenle sunnet yapilabilir.

Sunnet cocugun genitalyasinda yapilan agrili bir islemdir. Cocugun yasi kac olursa olsun bu islemin bir sekilde cocukta psikolojik travma yaratacagi aciktir. Amac bu travmanin en aza indirgenmesidir.

1-2 yas arasinda en buyuk travma anneden ayrilmaktir. Bu travmanin engellenmesi cocuga en buyuk konforu saglayacaktir. Dolayisiyla anne kucaginda iken cocugun uyutulmasi ve anestezi icin sonra ameliyathaneye alinmasi ve yine cocugun anne kucaginda uyanmasi idealdir.

Daha buyuk olan cocuklardaki dusunce herhangi bir cerrahi islemin ancak hasta olundugunda yapildigi bunun haricindeki tum agri verici islemlerin ceza amacli oldugudur. 20. yuzyil baslarinda yasayan unlu psikiyatrist Sigmund Freud (1856-1939), ozellikle 2-5 yas arasinda genitalyasinda islem yapilan cocuklarin babalarinin kendilerini kisirlastirmak amaciyla bunu yaptigini dusunecegini ve bunun ileriki hayatta degisik davranissal bozukluklar (farkli cinsel kimlik egilimi gibi…) ile kendini gosterebilecegini one surmustur. Modern psikiyatride artik Freud dusuncesi etkisini oldukca kaybetmistir. Bilimsel yayinlar icerisinde de 1965 yilinda yayinlanan bir makale haricinde de bu dusunceyi dogrulayan herhangi bir bilimsel yayin yoktur. Aslinda sunnet sonrasi psikiyatri tarafindan tespit edilen tek vaka 2005 yilinda Ingiltereden yayinlanmistir. 11 yasinda sunnet edilen bir cocuk penisinde his kaybi, sertlesme kaybi ve idrra yapamama yakinmalari gelistirmistir. Makalede her ne kadar sorunsuz bir sunnet yapildigi ileri surulse de cocugun sunnet esnasinda cok endise duydugu belirtilmistir. Dolayisi ile 2 yasindan buyuk olan tum cocuklarin anne ve baba yaninda kendilerine durum anlayabilecekleri kelimelerle aciklanarak uyutulmalari ve yine anestezi alacaklari ameliyathaneye uyur indirilmeleri travmayi en aza indirecektir. Bu yas grubunda sunnet sonrasi konforun saglanmasi en onemli basamaktir. Cunku cocuk genitalyasinda kan akan bir islem yapildigini anlayacaktir. Cocugun hic bir sekilde agri duymamasi ve kozmetik olarak guzel bir penisin pansumansiz ya da cok kibar pansumanli olarak tarafindan gorulmesi gereklidir. Sunnet sonrasinda duzenli olarak agrili pansumalarin yapilmasi da psikolojik travmayi arttirir. Ideal olani cocugun kendi kendine yapabilecegi bir islem olan bir merhemin gunde iki kez tatbik etmesidir.
Sonuc olarak her yasta sunnet o yasin psikolojisine uygun olarak yapilabilinir. Ancak lokal anestezi mutlaka tercih edilecekse 2-5 yas arasindan olabildigince kacinilmasi akilci olacaktir.

Soru: Sunnet Sonrasi Istenmeyen Sonuclar Ne Kadar Siktir ve Nelerdir?

Yanit: Yetkin olmayan ellerde sunnet hatalari siktir ve genellikle ikinci bir operasyona ihtiyac gosterir.

Sunnet cerrahi bir girisim olgu icin nerede, kim tarafindan ve nasil yapilirsa yapilsin her zaman komplikasyon riksi vardir. Ancak sunnet hatalarini da onaran tecrubeli bir cocuk urologunun elinde komplikasyon riskinin en dusuk olacagi aciktir. Yurtdisinda ve yurticinde yapilan calismalarda sunnet hatalarinin %1 ile %5 arasinda oldugu gosterilmektedir. En sik komplikasyon sunnet sonrasi kanamanin olmasidir. Bazi durumlarda bu kanama nedeniyle cocugun tekrar ameliyathaneye alinmasi bile gerekebilir. Sunnet esnasinda cok fazla deri kesilebilir veya penisin sertlesmeyi saglayan dokularinda kesilme veya kopma olabilir. Bazen sunnet derisi alindiktan sonra penis deri altina kacabilir ve penis disaridan bakildiginda gozukmeyebilir. Idrar kanalindaki hatali kesik sonucu idrar penis cildinden kacak yapabilir. Sunnet hatalarinin hepsi cocuk urolojisi uzmanlarinca onarilabilmektedir. Ancak ne yazik ki genel anestezi altinda sunnetten daha uzun surecek ve cocugun konforunu riski atacak ikinci bir operasyona ihtiyac duyulacaktir.

Soru: Sunnet Cinsel Tatmini Azaltir mi?

Yanit: Ideal sunnet yapilan olgularda sunnetin cinsel tatmini azaltabilecegine dair bilimsel bir bulgu yoktur.

Sunnet aleyhtari olan gruplarin ustunde durdugu konu cinsel tatminin sunnet sonrasi azaldigidir. Son yillar icerisinde yapilan yurtdisi bazi calismalar sunnetin orgasmi azalttigini savunsa da arttirdigini ileri suren bilimsel calismalar da vardir. Ancak bilinen gercek sunnet hatalari olan kisilerde cinsel tatminde bir farklilik oldugudur. Ne yazik ki bunun sunnet hatasina mi yoksa sunnet hatasi nedeniyle olan psikolojik travmaya mi bagli oldugu tartisma konusudur. Sunnetin erken bosalmayi onlendigi de savulunsa da bunun da yeterli bilimsel tabani henuz yoktur.

Soru: Kimlere Sunnet Yapilmamalidir?

Yanit: Penisinde normal disi gorunumu olan tum cocuklar sunnet oncesi Cocuk Urolojisi Uzmaninca gorulmelidir.

Penisinde ebeveynler tarafindan bakildiginda normal penis gorunumu olmayan tum cocuklar sunnet olmadan once cocuk urolojisi uzmani tarafindan gorulmelidir. Toplumumunzda dogustan sunnetli ya da peygamber sunnetli diye adlandirilan penisler dogumsal bozuklugu olan ve hipospadias olarak adlandirilan penislerdir ve mutlaka Cocuk Urolojisi uzmaninca gorulmelidirler. Ayrica penisinde gorumunde anormalligi olmayan ancak sisman cocuklar veya her iki torbasinda da testisleri olmayan cocuklarin sunnet oncesi degerlendirilmesi sunnet hatalarinin engellenmesinde cok faydali olacaktir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Sünnet ve Yenidoğan Sünneti Hakkında Bilgiler" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Prof.Op.Dr. Selçuk YÜCEL'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Prof.Op.Dr. Selçuk YÜCEL'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Prof.Op.Dr. Selçuk YÜCEL
İstanbul
Doktor "Üroloji"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi2 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Prof.Op.Dr. Selçuk YÜCEL'in Makaleleri
► Yenidoğan Sünneti Doç.Dr.Tuncay TAŞ
► Fıtıklar Hakkında Bilgiler Op.Dr.Alaattin ÖZTÜRK
► Menopoz Hakkında Bilgiler Op.Dr.Murat ERDEMİR
► İnmemiş Testis Hakkında Bilgiler Prof.Op.Dr. Selçuk YÜCEL
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Sünnet ve Yenidoğan Sünneti Hakkında Bilgiler' başlığıyla benzeşen toplam 63 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


01:45
Top