2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Panik Atak
MAKALE #22907 © Yazan Psk.Ümran ACAR | Yayın Şubat 2023 | 729 Okuyucu
Panik Atak
Panik atak, aniden başlayarak birkaç dakika içinde zirveye ulaşan yoğun bir korku ve rahatsızlıktır. Genel olarak 10-30 dakika sürer ve kendiliğinden geçer. Aşağıdaki belirtileri yaşayan kişiler ilk bakışta kalp hastalıkları, tiroid problemleri, solunum bozukluklarına benzediği için ölümcül bir rahatsızlık yaşadığını düşünerek korkuyla acil servislere ve doktorlara çok sık giderler.
-Göğüs ağrısı ya da göğüste sıkışma
-Çarpıntı, kalbin küt küt çarpması,
-Terleme, titreme, ürperme ya da ateş basması
-Baş dönmesi, sersemlik, bayılacak gibi olma
-Bulantı, karın ağrısı
-Çıldırma, ölüm korkusu
-Nefes darlığı
-Soluğun kesilmesi
-Uyuşma ya da karıncalanma
-Titreme ya da sarsılma
-Gerçekdışılık (kendinden kopma ya da yabancılaşma durumu)
Bu belirtilerden en az 4 ya da daha fazlası olması durumuna panik atak denmektedir.
Panik atak sırasında nefes alamadığını düşünmek kişiyi en çok zorlayan belirtilerden biridir. Panik atak sırasında fizyolojik olarak nefes almanız engellenmez. Yani bu durum nefes alamayacağınız düşüncesinin çok yoğun ve gerçekçi olmasından kaynaklanmaktadır. Bu nedenle atak anında sizi rahatlatacak en önemli şeylerden biri nefes egzersizleridir. Nefes egzersizleri temelde vücuda giren oksijen miktarını arttırmayı ve kan basıncını dengelemeyi sağlar. Nefes alma hızımızı azaltarak vücut ritmini düzenlemeyi amaçlarız. Yeterli miktar ve sürede yapacağınız nefes egzersizleriyle kalp atışı yavaşlar, kan basıncı dengelenir, vücuttaki titreme ve baygınlık hissi azalır, kaygı ve korku gibi duygular hafifler.
Nefes egzersizlerindeki temel amaç yukarıda saydıklarımız gibi mümkün olduğunca derin nefes alıp o nefesi bir süre vücutta tuttuktan sonra yavaş yavaş vermektir. Aslında son derece basit ve pratik bir egzersizdir. Nefes egzersizini daha etkili kullanmak için diyafram nefesini kullanabilirsiniz. Elinizi karnınızın üzerine koyun ve nefes aldığınızda karnınız şişmeli, nefes verdiğinizde karnınız sönmeli. Farklı sürelerde önerilen nefes egzersizlerine denk gelmiş olabilirsiniz. Örneğin 3-3-6 nefes egzersizi. 3 saniyede nefes alın, 3 saniye tutun ve 6 saniyede yavaşça nefesinizi bırakın. Çoğu zaman işe yarasa da bazen atak sırasında sayı saymak kolay olmayabilir. Böyle anlarda elinizle üçgen çizerek de bu aşamaları yapabilirsiniz.
Atak anlarında rahatladığınızı hissedene kadar nefes egzersizlerine devam etmelisiniz. Ancak egzersizlere rağmen ataklarla başa çıkamadığınızı düşünüyorsanız mutlaka bir uzman desteğine başvurmalısınız. Uzman eşliğindeki bu süreç panik atağınızın sebebini, tetikleyen, söndüren durumları ve başa çıkma yollarınızı geliştirmenizi sağlayacaktır.
Kaynak
DSM 5
Panik Atakta, Dr. David D. PANİK ATAKTA EN ÇOK SORULAN SORULAR ve CEVAPLARI :
-Panik atak sırasında kalp krizi geçirir miyim?
-HAYIR
- Panik anında ölebilir miyim?
-HAYIR
- Panik felce yol açar mı ?
-HAYIR
-Delirir miyim ?
-HAYIR
-Panik atak bayılmaya sebep olur mu ?
-HAYIR
-Tedavisi var mıdır?
-EVET
-Panik şizofreniye çevirir mi?
-HAYIR
-Alkol alarak paniği yenebilir miyim ?
-HAYIR ( zamanla artar ve bağımlılık gelişir.)
-Spor paniği arttırır mı ?
-HAYIR ( faydası vardır )
-Sex yapabilir miyim ?
-EVET
-Panik geldiğinde acile gideyim mi ?
-HAYIR ( Daha önceki nöbetler nasıl geçtiyse bu nöbette geçecek )
-Panik depresyonla beraber olur mu ?
-EVET
-Panik anında boğazım düğümleniyor,boğulur muyum?
-HAYIR
-İlaçla beraber alkol alınır mı?
-Çoğunlukla HAYIR,fakat doktorunuza danışmakta yarar var...
-İlaçlar bağımlılık yapar mı?
-HAYIR
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Panik Atak" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Ümran ACAR'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Ümran ACAR'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Ümran ACAR Fotoğraf
Psk.Ümran ACAR
Balıkesir (Online hizmet de veriyor)
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Ümran ACAR'ın Makaleleri
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Panik Atak' başlığıyla benzeşen toplam 20 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


10:51
Top