2007'den Bugüne 92,307 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Çocuğun Okul Değişikli Söz Konusuysa
MAKALE #22962 © Yazan Uzm.Sefa TURAN | Yayın Mayıs 2023 | 908 Okuyucu ÇOK OKUNUYOR
Çocuğun Okul Değişikli Söz Konusuysa…

Okul değiştirmek bir öğrencinin hayatında muazzam duygusal çalkantılara neden olabilir. Yeni bir çevre ve zamanla kurulan arkadaşlıkların kaybı bir çocuk için stresli olabilir. Bu nedenle, yeni okuldaki öğretmenlerin, velilerin ve akranların, öğrencinin yeni ortamında kendini evinde hissetmesine yardımcı olması zorunludur.
Okul değiştirmek çocukları nasıl etkiler? Okul değiştirirken nelere dikkat edilmeli? Okul değiştirmek doğru mu? Çocuğun okul değişikliği nasıl yapılır? Sene ortasında okul değiştirme? İlkokulda öğretmen değişikliği çocuğu nasıl etkiler? Çocuklarda okula uyum problemleri ve çözümleri neler? Okul değişimi çocuğu nasıl etkiler? Bu ve diğer sorularınızın tüm cevabını sizlere bu yazımda açıklayacağım.

Çocuklar için okul değiştirmek neden zordur?


1. Önceki okuldan arkadaşlıkların kaybı.
2. Yeni bir şehre taşınmak, çevreye aşina olmadığı için bir çocuk için korkutucu olabilir.
3. Çoğu zaman, yeni bir okulun farklı bir öğretim hızı ve tarzı vardır. Bu, çocuğun alışması için biraz zaman gerektirir, dolayısıyla çocuk üzerinde ekstra baskı oluşturur. Ayrıca, akademik performansın düşmesine ve güven kaybına neden olabilir.
4. Bir okuldaki öğrenciler genellikle zamanla akranlarıyla güçlü bağlar kurarlar ve sınıflarına yeni bir öğrenci katıldığında, rahat alanlarından çıkıp yeni katılımcıyı sosyal çevrelerine dahil etme ihtiyacı hissetmeyebilirler. Bu nedenle, yeni katılanları çoğu zaman farkında olmadan var olan sosyal çevrelerden dışlarlar.
5. Değişen ortam onları biraz duyarlı hale getirebileceğinden ve güvenlerini azaltabileceğinden, yeni öğrenciler de okullarda sık sık zorbalığa maruz kalabilir. Ayrıca, onları zorbalar için kolay bir av haline getirebilecek güvenlik ağları olarak akran koruması ve arkadaşlıklardan yoksundurlar.
6. İçe dönük çocuklar, yeni bir okul ortamına uyum sağlamakta daha da zorlanırlar. Bu nedenle, bu tür çocukların ebeveynleri ekstra uyanık olmalı ve koğuşları için sorunsuz bir geçişi kolaylaştırmak için önceden öğretmenlerin desteğini almalıdır.


Yeni bir okula nasıl daha iyi ve daha hızlı uyum sağlanır?



1. Tüm yeni öğretmenlerin ve akranların çocuklara yardım etmek için orada olduğunu ve hepsi olmasa da çoğunun size karşı anlayışlı davranacağını ve sizi rahat hissettirmeye çalışacağını hissettirin. Bunu yapmak için, yardıma veya bir arkadaşa (akranlar söz konusu olduğunda) veya bir akıl hocasına (öğretmenler söz konusu olduğunda) ihtiyacç olabilir, yeni akranları veya öğretmenlerle yaklaşma konusundaki endişelerini gidermeleri için ortam oluşturun.
2. Yeni yerler ve insanlar bazen ürkütücü olabilir, ancak akranların yaklaşmanın ilk adımını atmalarını öğretin ve onlarla konuşmaya ve yeni arkadaşlıklar geliştirmeye çalışmaları için önceden diğer ortamlarda yapmalarının sağlayın.
3. Akranlarından herhangi birinin zorbalık yapmaya, gözünüzü korkutmaya veya kendinizi dışlanmış hissettirmeye çalıştığını öğretmene bildirmelerini anlatın.
· Sorun çözülmezse, ebeveynlerinizle/velilerinizle konuşabileceğini ve onlardan sorunu öğretmenlerinizle görüşmelerini isteyebileceklerini hissettirin
· Öğretmenin ve ebeveynlerinin/velinin karşılaştığınız sorunları bir kenara bırakırsa, okulundaki danışmanla iletişime geçebileceğini anlatın ve nasıl yapacağını gösterin.
4. Değişen ortama takılıp kalmak yerine bakış açılarını değiştirmelerini sağlayın ve bunu yeni insanlarla tanışmak ve yeni arkadaşlar edinmek için bir fırsat olarak görmelerini sağlayın
5. Her zaman kontrolün onda olduğunu hissettirin. Bu, kendi hayatı hakkında iyimser ve umutlu olmasını sağlayacaktır. Başkalarına karşı daha neşeli olmasını sağlayarak yeni okulunda yeni arkadaşlar edinmesine yardımcı olur. Ayrıca, kendisine daha güvende hissetmesine yardımcı olur ve her türlü zorbalığa veya sizi açıkça tecrit etmeye çalışan herhangi birine karşı koyabilir.


Çocuğunuz yeni okula uyum sağlama konusunda sorunlar yaşıyor olabileceğine dair işaretler


1. Okulu gitmemek için bahaneler uydurmak (mide ağrısı veya baş ağrısı gibi)
2. Okulda veya evde iştah kaybı.
3. Çocuk daha sessiz ve daha az neşeli olur. Okulda gününü paylaşmak konusunda eskisi kadar hevesli değilse, ebeveynler bunun nedenlerini daha fazla araştırmalıdır.
4. Okula hazırlanmak için sabah rutinini tamamlamasının çok uzun sürmesi, aynı şeyi zorlamaya çalıştıklarının ve okuldan hoşlanmadıklarının bir işareti olabilir.
5. Çocuk tarafından önemsiz/irrasyonel tetik noktalarla gösterilen sinirlilik ve öfke.
6. Akademik performansta çok şiddetli düşüş.


1. Öğretmenler bir çocuğun yeni bir okula daha iyi uyum sağlamasına nasıl yardımcı olabilir?


1. Öğretmenler, yeni bir öğrencinin okulun arkadaş canlısı eski bir öğrencisiyle eşleştirildiği “arkadaşlık sisteminden” yararlanabilir.
· Akran arkadaşı, yeni bir öğrencinin akademik olarak yetişmesine yardımcı olabilir
· Yeni bir öğrencinin okulun eski öğrencileri arasındaki mevcut sosyal ağlara ve gruplara girebileceği bir geçit olabilirler.
2. Öğretmenler, sınıfa yeni gelen öğrencinin sosyal etkileşimlerini gözlemleyebilir.
· Yeni öğrencinin karşılaştığı sosyal dışlanma belirtilerini arayabilirler.
· Yeni öğrencinin karşılaştığı zorbalık belirtilerini arayabilirler.
3. Öğretmenler, ciddi sorunlarla karşılaşan öğrencilerin akademik olarak yetişmesine yardımcı olabilir. Ebeveynler, bir çocuğun yetişmesine de yardımcı olabilmeleri için bilgilendirilebilir.
4. Öğretmenler, bu tür sorunlarla karşı karşıya kalan çocuğun ebeveynleri ile bir takım olarak çalışabilirler.
· Öğretmen, sınıftaki bir öğrencinin davranışında doğal olmayan bir şey hissederse, çocukla konuşup kendisini rahat hissetmesini sağlasa iyi eder. Sorun devam ederse, aynı konuda ebeveynleri bilgilendirebilir.
· Ayrıca öğretmen, çocuğun doğasını ebeveynlerden anlamaya çalışmalı ve böylece ona daha iyi yardımcı olabilir.



2. Ebeveynler, bir çocuğun yeni bir okula daha iyi uyum sağlamasına nasıl yardımcı olabilir?


1. Okulun ilk gününden önce, çocuğa yeni ortamı tanıması için okul gezdirilirse, çocuğun sinirlerinin yatışmasına yardımcı olabilir.
2. Okul değiştirdikten sonra akademik performansı düşerse, ebeveynler koğuşlarına baskı yapmamalıdır.
· Ebeveynler, bu konuda sorunlarla karşılaşıyorlarsa, sınıf derslerini anlamalarına yardımcı olarak veya ev ödevlerine yardımcı olarak çocukların akademik olarak yetişmesine yardımcı olabilir.
3. Ebeveynler, okul değiştirdikten sonra bir çocukta aşağıdakiler gibi rahatsızlık belirtilerine dikkat etmelidir:
· İştah kaybı
· Uyumakta zorluk
· Her zamanki neşe eksikliği
· Sabah rutininin okula hazırlanmak için çok uzun sürmesi vb.
4. Ebeveynler, çocuğun ilgi alanlarını takip etmesi için çocuğu bazı müfredat dışı sınıflara kaydedebilir.
· Bu, ortamdaki değişikliklere rağmen çocuğun günü hakkında hevesli olmasına yardımcı olacaktır.
· Bu aynı zamanda çocuğun okulda etkileşimde bulunabileceği ve arkadaşlıklar kurabileceği bazı akranlarıyla tanışmasına yardımcı olacaktır.
5. Bir çocuk sürekli olarak iki hafta boyunca hafif/şiddetli şok veya travma belirtileri gösteriyorsa uzman yardımı alın.


3. Akranlar, yeni bir öğrencinin uyum sağlamasına nasıl yardımcı olabilir?


1. Yeni öğrenciyi mevcut sosyal ağlarına kabul etmek.
2. Yeni öğrencinin sınıf derslerini anlamasına ve konuyu yakalamasına yardımcı olmak
3. Yeni öğrenciye okul kampüsünü tanıması için etrafı gezdirmek de yeni öğrencinin sinirlerini rahatlatabilir.


4. Okul değiştirmek doğru mu?


Bir ihtiyaç varsa doğrudur. Değişim zor olabilir ama aynı zamanda bize çok şey öğretir, dönüştürür ve daha güçlü kılar!

Sorumluluk Reddi:Uzman Ergoterapist Sefa Turan tarafından oluşturulan bu içerikler tıbbi tavsiyenin yerine geçmeyi amaçlamamıştır. Çocuğunuzun, kendinizin veya bir aile üyenizin sağlığı hakkında herhangi bir sorunuz veya endişeniz varsa, her zaman doktorunuzdan veya sağlık uzmanından destek alın. Bu kanaldaki içerik, bir uzmanının size özel tavsiyesinin yerine geçmez veya yerini almaz. Bir uzmanının sizin durumunuza özel tavsiyesini asla göz ardı etmeyin veya bu sayfada gördüğünüz bir şey nedeniyle profesyonel tıbbi tavsiye almayı ertelemeyin.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Çocuğun Okul Değişikli Söz Konusuysa" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Sefa TURAN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Sefa TURAN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     2 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Sefa TURAN Fotoğraf
Uzm.Sefa TURAN
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Uzman Ergoterapist
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Sefa TURAN'ın Makaleleri
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Çocuğun Okul Değişikli Söz Konusuysa' başlığıyla benzeşen toplam 92 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Çocuğum Yemek Yemiyor ÇOK OKUNUYOR Ocak 2024
► Çocuğum Her Gün Aynı Şeyi Yiyor ÇOK OKUNUYOR Ocak 2024
► Duyu Bütünleme ve Agresif Davranışlar ÇOK OKUNUYOR Aralık 2023
► Çocuğum Neden Her Şeyi Ağzına Alıyor ÇOK OKUNUYOR Nisan 2023
► Alzheimer Tedavisi Ağustos 2020
► Bebeğim Neden Emeklemiyor? Ağustos 2020
► Bebeğim Neden Yürümüyor? Ağustos 2020
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


16:56
Top