2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Hamilelikte Diş Sağlığı ve Diş Problemleri
MAKALE #2349 © Yazan Dt.Güzin KIRSAÇLIOĞLU | Yayın Şubat 2009 | 12,893 Okuyucu
HAMİLELİK VE DİŞ

Hayatın doğal bir süreci olan hamileliği keyifli geçirilmesi hepimizin dileği. Hamileliğin sonunda da sağlıklı bir bebeğe kavuşmak ise hepimizin temennisi.Hamilelik dönemi denilince en çok dikkat edilen şey beslenmedir. Bu beslenme çocuğun kemik yapısının yada zekasının iyi olası içindir. Diş ve diş sağlığı için beslenmenin hiç önemi yok mu dur?

Hamilelik döneminde süt ve daimi dişlerin tomurçukları çene içinde oluşur. Hamilelik esnasında mineralden zengin beslenmek diş yapısını güçlendirir. Her zaman ihtiyacımız olan kalsiyum,fosfor,potasyum ,vitaminlere hamilelik döneminde daha çok ihtiyaç duyarız.Diş tomurcuklarının yapısını güçlendirmek için beslenmemize dikkat etmeliyiz ,özellikle son üç aylık dönem önemlidir.

Halk arasında çok yaygındır. Bulantılarım çok oldu bebeği besliyemedim. Bebekde kalsiyumunu benim dişlerimden aldı? Ne kadar doğru . Bulantılar hamileliğin ilk 3 ayında görülür. Bu dönemde bebeğin hiçde annesinin kalsiyumuna ihtiyacı yoktur.
Ya da her hamilelik bir dişime mal oldu? sözü vardır. Hamilelikte değişen hormonal yapı dişetlerinin üzerinde etkin olarak diş etlerinin daha enfeksiyona yatkın olmasına sebep olur. Mevcut dişeti sorunu hamilelikte daha belirgin hale gelir. O yüzden hamileliğe girmeden önce diş ve dişetlerinin mutlaka bir dişhekimi tarafından muayenesi yapılıp , gerekli tedavilerin yapılması gerekiyor.

Özellikle dişetilerin de sorun olan anne adayının hamilelik esnasında dişeti kanamaları çok sık görülür. Dişeti kanayan anne adayı fırçalamadan çekinerek fırçalama miktarını ve süresini kısaltır. Birde kişide mide bulantısı sorunu varsa dişetleri enfeksiyona daha yatkın olur. Bu tablo sonucun da dişeti problemine dayalı dişlerde sorunlar kaçınılmazdır. Yani hamilelik dişlerde kayıbın primer sebebi değildir. Hamilelikte değişen hormonal yapı dişlerde enfeksiyona yatkınlık kılar.

Hamilelikte çürük miktarının artmasında da bulantıların etkisi vardır. Bildiğimiz gibi mide asidi HİDROKLORİK asidir. Bu asit yediğimiz yiyeceklerin öğütülmesinde etkinken bulantı ile ağza geldiğinde dişlerde tahribata neden olur. Özellikle sabah bulantılarının ardından mutlaka dişleri fırçalamak gerekir . Fırçalamanın mümkün olmadığı durumlarda suyla gargara yapmak gerekir.

Bazen dişleri fırçalamak da mide bulantısına neden olur. Böyle bir durumda başımızı aşşagı doğru eğerek dişlerimizi fırçalamak ,küçük başlı diş fırçası kullanmak bulantıyı ortadan kaldırma da etkin olabilir.Macunların tadı yada kokusundan midesi bulananlara tavsiyem çocuk macunlarıdır. Çocuk macunlarının tatları şekerleme gibidir.
Mide asidi ağızda şayet başlangıç halinde çürük varsa bunların ilerlemesine de sebep olacağından hamilelik öncesinde bu çürüklerin tespit edilip doldurulması önemlidir.Aslında hamileliğe karar vermeden önce mutlaka dişhekimine gidip genel bir kontrol yapılması gerekir.

Bu kontrol mutlaka röntgenle desteklenmelidir. (Panoramik dediğimiz bütün dişleri gösteren röntgen)Çünkü hamilelik uzun bir süreç olduğundan bu dönem esnasında radyasyondan dolayı asla röntgen çekilemediğin den , bir problem dahilinde bu röntgen yardımcı olacaktır.

Pek çok kişi dişlerini fırçalar dişlerini fırçalanmasına rağmen hala diş ve dişeti problemleri yaşayanlar vardır. Bunun altında yatan sebep etkin ağız bakımını bilmemek ya da yapamamaktan kaynaklanır. Etkin diş fırçalamayı ve diş ipi kullanımını bilmiyorsak mutlaka öğrenip uygulamaya başlıyalım . Tam bir ağız bakımı etkili fırçalama ve iplik kullanımıyla olur. Dili ve yanakları fırçalamakta önemlidir.

Hamilelik de flour kullanımı bazı ülkelerde uygulanan koruyucu önlemdir. Fakat ülkemizde içme sularının tam anlamıyla denetimi yapılamadığından bu konuda kararı kişi ve kadın doğumcunun vermesi daha uygun olur. İçme suyunda flourun fazla olduğu bölgeler de flourozis dediğimiz dişlerde sarı kahverenği lekelenmeler olur.

Hamilelikte kullanılan ilaçlarında diş üzerinde olumsuz etkileri olabilir . Özellikle tetrasiklin grubu ilaçlar dişleri boyar. Hipoplazi dediğimiz dişin üzerinde görülen sarı kahverengi görüntünün sebebi çoğu zaman annenin hamilelik döneminde kullandığı ilaç ve geçirdiği ateşli hastalıklardır. Bu nedenle vücut direncini yükseltip hamilelekte mümkün olduğu kadar hastalanmamaya ve ilaç kullanmamaya özen göstermek gerekir.

Hamilelik döneminde ortaya çıkan diş problemlerinin tedavisi mümkündür. Genellikle diş çekir mi???? sorusu gelir. Uygun bir anestezikle diş çekilir. Antibiotik kullanılmasını çok istemezsek te kullanılır. Çünkü iltahaplı bir dişin bebeğe daha çok zararı vardır.

Hamilelikde yapılacak diş tedavisinde dikkat edilmesi gerekenlerden biride hamile hastanın hekim korkusu taşımamasıdır. Hekim korkusu olan hastada ; tedavi esnasında korkudan adrenalini yükselerek istenmeyen durumlara neden olabilir. Bu nedenle ilk üç ay düşük tehlikesi, son üç ayda erken doğum tehlikesi olabileceğinden tedaviye karşı duyulan korkunun hastaya yapılacak telkinlerle giderilmesi gerekir. Çok korkan hastada dişini yaptırmamak için bahaneler oluşturanlarda sadece acil durumu ortadan kaldırıp tedavinin tamamlanmasını hamilelik sonrasına ertelemek gerekir.

Hamilelik sonrasına ertelenecek tedaviler içerisinde röntgen çekmenin zorunluluk olduğu tedavilerde vardır. Örneğin kanal tedavisi gibi tedaviler de ağrının ortadan kaldırılmasıyla tedavi geçici restorasyonlarla bitirilip tamamlanması hamilelik sonrasına ertelenir.
Unutmamak gerekir ki hamilelik patolojik bir durum değil fizyolojik dir. Hormonlar zamanla düzelerek tekrardan normal hayata dönülür.Sağlıklı günler diliyorum.

Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Hamilelikte Diş Sağlığı ve Diş Problemleri" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dt.Güzin KIRSAÇLIOĞLU'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dt.Güzin KIRSAÇLIOĞLU'nun izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dt.Güzin KIRSAÇLIOĞLU'nun Yazıları
► Hamilelikte Diş Sağlığı Dt.Murat TOPALOĞLU
► Hamilelikte Ağız ve Diş Sağlığı Prof.Dr.Dt. Tosun TOSUN
► Çene Eklemi Problemleri ve Tedavisi Dr.Dt. Serdar GÖZLER
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Hamilelikte Diş Sağlığı ve Diş Problemleri' başlığıyla benzeşen toplam 97 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Diş Hassasiyeti Nedir? Mayıs 2020
► Dental Detox Nisan 2019
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


11:42
Top