2007'den Bugüne 92,232 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,964 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Karne ve Tatil
MAKALE #2354 © Yazan Uzm.Psk.Şahin UÇAR | Yayın Şubat 2009 | 6,804 Okuyucu
Çocuklar ve gençler yaşına ve gelişim düzeyine uygun yeni bilgiler öğrenmek için okula başlarlar. Biz yetişkinler nasıl ki evi geçindirmek para kazanmak geleceğimize yatırım yapmak amacıyla çalışır uğraşırsak çocuklar ve gençlerinde işleri okula gitmek yeni bilgiler yeni kazanımlar sağlamaktır. Ancak her çocuk ve gencin okul ve eğitim yaşantısı beklendiği istendiği ya da hayal edildiği gibi gitmeyebilir. Böylesi durumlarda anne babalar çocuklarına çoğunlukla '' neden zayıf getirdin '' şeklinde sorular sormaktadır. Karnelerinde alındığı şu dönemde anne babalar ve çocuklar açısından karşılaşılan önemli sorunlardan birisidir karnede zayıfların olması. İyi bir karne getirmek anne babayı memnun ederken mutlu ederken karnede yer alan zayıf notların varlığı çocuğun kendisini de olumsuz yönde etkiler. Çocuk ve genç karnede ki zayıf ya da düşük notlarından dolayı kendine güvenini yitirebilir. Öz saygısını olumsuz etkileyebilir. Karnesinde kötü notlar ya da zayıf notlarlar alan bir çocuk, bir genç bu durumda birçok sorunla karşılaşır. Ailesi tarafından soğuk bir muamele, olumsuz koşullar, anne babanın ve evdeki diğer fertlerin yanlış tutumları ilgisizlikleri çocuğun kendisine olan saygısını yitirmesine sebep olurken kendine güveninin zayıflamasına ve kendini iç sıkıntısıyla dolu hissetmesine sebep olabilir. Bu durumla yüz yüze gelen çocuk ve gençler medyadan da zaman zaman izlediğimiz sonuçlara yol açabilir
Konuya bu açıdan bakıldığında okul ve eğitim yaşantısında ki başarısızlıkların sonuçlarından çok bu sonuca nasıl gelindi acaba ? neden bu noktadayız sorusunun cavabını bulmakta, bunu aramakta fayda olduğunu düşünüyorum. Öncelikle anne baba çocuğunun yeteneklerine zeka düzeyine başarabileceği kapasitesine uygun beklentileri olmalı ve bu beklentilerini çocuğuna yansıtmamalıdır. Böyle durumlarda çocuklar ve gençler anne babalarının beklentilerini karşılayamamaktan korktukları için heyecanlanır, tedirgin olur, korkar ve başarısız sonuçlar getirebilirler.

İlköğretimin birinci sınıfına başlayan bir öğrenci ortama uyum sağlamakta arkadaşlarına öğretmenine alışma konusunda sorunlar yaşarken, altıncı sınıfa başlayan bir öğrenci de birden fazla öğretmenle ders yapmaya başladığı için, yeni arkadaşlarıyla tanışması söz konusu olduğu için ergenlik döneminin beraberinde getirdiği bir takım sorunlarla baş etmek zorunda kalması okul ve eğitim yaşantısında kendisinin dışında sorunlar da yaşayabilir. Dersleri normal ve başarılı bir öğrenci bile ergenlik dönemine girildiğinde bir takım sıkıntıları derslerindeki bir takım başarısızlıkları ortaya koyabilir. Çocuk ve ergenlerde ders başarısını etkileyebilecek genel nedenlerin dışında kendilerine ait özel nedenleri de olabilir.
Karne döneminde aile ve çocuğun yaşadığı üzüntüleri bitirip böyle bir sorunu yeniden yaşamamak için birlikte nedenleri gözden geçirmeleri ve problemlerle ilgili çözümler üretmesi gerekmektedir. Burada anne babanın yapabileceği şey, çocuğun başarısızlığına sebep olacak çocuk dışındaki nedenleri ele alarak çocuğun dikkatini sorumluluklarına çekmek olabilir. Sorumluluğunu çocuğuna vermeyen anne babaların tüm çabalarının sonuçsuz kalacağını unutmamalıyız.

Çocuklarınız şu anda 2008-2009 öğretim yılının sömestr tatiline girmiş bulunmaktalar. Bir dönem bitirdiler şimdi yeni bir dönem için hazırlıklarını yapmak zorundalar, dinlenmek zorundalar. Çocukların yaz döneminde de ders konusunda zorlanmaları onların bir dinlenme süreci geçirmeden yorgun bir şekilde okula başlamasına ve derslerle ilgili bıkkınlığa yol açabilir. Bu nedenle ders çalışmaya ara verilmesi ve çocuğun okulu öğretmenleri ve arkadaşlarını özlemesi sağlanabilir. Bu açıdan sömestr tatilinde mutlaka ve zorunlu olarak kitap okunması hikayeler masallar okunması problemler çözülmesi çok sayıda soru çözülerek önündeki sınava hazırlık yapması gereği yoktur. Bu dönem çocuğa verilmiş bir haktır dinlenmesi eğlenmesi kendini rahatlatması için ona izin vermelisiniz. Böyle tatillerin aile içindeki ilişkileri yakınlaştırması birlikte geçirilen zamanı arttırması yönünden önemlidir. Aile saadeti dediğimiz, ailenin birliği ve bütünlüğü içinde yaşanan bu sıcaklık ve şefkatle dolu yuva özlemini çocukların doya doya yaşaması önerilir. Anne babalara karnesini almış çocuklarıyla ilgili bazı önerilerde bulunabiliriz.

Çocuğun karnesi sadece çocuğun karnesi değildir. Ailenin ve eğitim sisteminin de karnesi olduğunu unutmayın. Çocuğunuzun karnesinde yer alan notlar onun okul başarısının göstergesidir, kişiliğinin değil. Bu nedenle orada yazan notları derslerde aldığı bir puan olarak düşünün ve değerlendirin. Onun hak ettiği değeri vermeye devam edin. Unutmayın ki bir öğrencinin başarılı olmasında ailenin de sosyal çevreninde önemi çok büyüktür. Eğer aile içi ilişkileriniz sağlıklı ve ortalamaya yakın ise çocuğunuz başarısında daha iyi olacağını unutmayın. Çocuğunuzu ve notlarını başka çocuklar arkadaşları ve ya kardeşlerinin karneleriyle karşılaştırmayın kıyaslamayın. Bu durum çocuğunuzun öz güvenini yitirmesine benlik algısını olumsuz etkilemesine sebep olabilir. Çocuğunuzu gösterdiği başarıdan ötürü tebrik edip, takdir etmeli ona başarıları için daha da fazlasını yapabileceğiyle ilgili motive edebilmelisiniz.

Başarısız bir karne getiren çocuğunuzu kesinlikle cezalandırmamalı, başarısızlığının nedenlerini araştırmalı ve çözüm yollarını birlikte üretmelisiniz. Unutmayınız ki karne notlarının telafisi her zaman mümkündür, her zaman karnedeki notlar düzeltilebilir, önemli olan çocuğunuzun sevgisini kazanmaktır bu açıdan çocuğunuza hoş görülü ve sevgiyle yaklaşmanızı öneririm.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Karne ve Tatil" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Şahin UÇAR'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Şahin UÇAR'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Şahin UÇAR Fotoğraf
Uzm.Psk.Şahin UÇAR
Bursa (Online hizmet de veriyor)
Uzman Psikolog - Uzman Psikolojik Danışman
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi164 kez tavsiye edildiİş Adresi KayıtlıTavsiyeEdiyorum.com'u sıkça ziyaret ediyor.
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Şahin UÇAR'ın Yazıları
► Ara Karneler ve Tatil Psk.Serap DUYGULU
► Tatil Psikolojisi Dr.Psk.Başak DEMİRİZ
► Tatil Sonrası Uyum Psk.Serap DUYGULU
► Öğrenciler İçin Ara Tatil Dönemi Psk.Dnş.Nuray ÖZBEN AVŞAR
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,964 uzman makalesi arasında 'Karne ve Tatil' başlığıyla benzeşen toplam 19 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Evlenmeden Önce Dikkat Aralık 2013
► Hipnoz ve Doğum Temmuz 2013
► Hipnoz Haziran 2013
► Hipnoz ve Hipnoterapi Mayıs 2013
► İş Stresi Mayıs 2009
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


11:57
Top