2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Meme Büyütme Operasyonu Hakkında Doğrular ve Yanlışlar
MAKALE #2362 © Yazan Op.Dr.Hakan GÜNDOĞAN | Yayın Şubat 2009 | 16,660 Okuyucu
Meme Büyütme Operasyonu Hakkında Doğrular ve Yanlışlar:



Yanlış #1 Meme Büyütme Operasyonu çok kolay bir ameliyattır ve herhangi bir cerrah tarafından yapılabilir!

Meme Büyütme Operasyonu basit bir ameliyat değildir. Herhangi bir cerrahın yasal olarak bu operasyonu yapmasında bir engel yoktur, hatta cerrah bile olması şart değildir! Amerikan Estetik Cerrahi Derneğinin (ASAPS) verilerine göre uygun planlama yapılmadan ve özen gösterilmeden yapılan meme büyütme ameliyatları %15-25 oranında ikinci bir operasyona ihtiyaç göstermektedir. Tecrübeli Plastik Cerrahların elinde bile bu kadar yüksek komplikasyon oranına sahip bir operasyonun herhangi bir kişinin elinde nasıl sonuçlanacağı takdirini de siz sayın hastalarımıza bırakıyorum. Bu ameliyatı yapması planlanan Plastik Cerrahın nasıl seçilmesi gerektiği, Plastik Cerrahınızdan aldığınız enformasyonu nasıl değerlendirmeniz gerektiği, Plastik Cerrahınızla görüşmeye nasıl hazırlanmanız gerektiği ve danıştığınız Plastik Cerrahınızın sizin için uygun olup olmadığımı nasıl anlayabileceğiniz gibi konular diğer makalelerde ayrıntılı bir şekilde incelenecektir.

Yanlış #2 Bir Plastik Cerrahın Meme Büyütme Operasyonunu tek bir yöntemle yapması daha iyidir.

Tüm Meme Büyütme Operasyonlarını aynı şekilde yapan bir Plastik Cerrah muhtemelen bu operasyonu yapmanın tek yolunu biliyor demektir! Sadece size değişik seçenekler sunma yeteneğindeki bir Plastik Cerrah değişik teknikleri aynı anda uygulama beceri ve tecrübesine sahiptir. Eğer bir Plastik Cerrah bu operasyonu tek bir şekilde yapıyorsa muhtemelen en rahat ettiği teknik bu olduğu içindir ve genellikle tecrübesi sadece tek bir tip meme implantı ve her zaman aynı kesiyi kullanmakla sınırlıdır. Bu durum aslında operasyon sonunda iyi sonuç elde edildiği sürece sorun yaratmaz! Öte yandan bırakın iki ayrı kadının memelerinin farklı olmasını, aynı kadında iki memenin bile tamamen simetrik olması olasılık dışıdır! Memelerin şekli gibi kadınların istek ve beklentileri de farklıdır. Her kadın için aynı yöntem bu yüzden uygun olmayacaktır.

Yanlış #3 Meme büyüklüğünün belirlenmesinde en uygun yöntem sutyenlerin kap (cup) ölçüsüdür.

Cevabı bulmak için sutyenlerinizi sakladığınız çekmeceye bakmak yeterlidir! Tüm sutyenleriniz aynı ölçüde mi? Almış olduğunuz sutyenler memelerinize uymakla birlikte acaba aynı ölçülerde mi? B kap bir sutyen 34-36 ya da 75-80 ölçüsü ile aynımıdır? Meme büyüklüğünün saptanmasında kap ölçüsü genel olarak kıstas alınsa da ölçülerin bir sutyen üreticisinden diğerine değişiklik göstermesi çok sıktır. Plastik Cerrahlar olarak yine de kap ölçüsü üzerinden hastalar ile konuşsak da sizin kendi memeleriniz ve göğüs kafesiniz üzerinde yapılacak ölçümler ve doku karakteristikleriniz üzerinden istenen meme büyüklüğünün tartışılması daha sağlıklıdır.

Yanlış #4 Meme Büyütme Operasyonunu tek bir yolla yapmak, tek bir implant çeşidi ile hep aynı yerden ve aynı lokalizasyona koymak diğer yöntemlerden daha iyidir.

Bu operasyonu en iyi şekilde yapmanın gerçekten tek bir yolu olsaydı bütün Meme Büyütme Operasyonları aynı şekilde yapılırdı! Değişik hasta yapılarına ve isteklerine göre değişiklik gösteren farklı seçenekler mevcuttur. Buradaki anahtar nokta size tüm seçenekleri sunabilecek tecrübeye sahip Plastik Cerrahı bulmanızdır.

Yanlış #5 Arkadaşımın geçirdiği Meme Büyütme Operasyonu sonucunu çok beğendim. Aynı Plastik Cerrahı ve aynı implantı seçersem aynı sonucu ben de alabilirim.

Memeleriniz acaba arkadaşınızın ameliyat olmadan önceki memeleri ile aynı mı? Tabi ki hayır! Sizin memeleriniz arkadaşınızın ameliyat öncesi memeleri ile aynı olmadığına göre aynı Plastik Cerrahı ve aynı implantı seçseniz bile ameliyat sonrasında arkadaşınızınki ile aynı olmayacaktır! Sizin meme şekliniz ve doku yapınız başka hiçbir kadına benzemez ve sadece size özgüdür ve Plastik Cerrahınızın da çalışacağı dokular sadece sizin dokularınızdır! Eğer Plastik Cerrahınız sizin dokularınızın size özel olduğunu ve hangi seçeneklerin hayatınız boyunca bu dokulara uygunluk gösterip göstermeyeceğini açıklayamıyorsa, doktor seçinizi yeniden gözden geçirmenizi tavsiye ederiz!

Yanlış #6 Memeler ne kadar büyütülürse o kadar iyidir!

Meme Büyütme Ameliyatı geçirmemiş 18 yaşında, D kap ölçüsünde mükemmel görünümlü memelere sahip bir genç kızı aklınıza getirin! Sizce memelerin görüntüsü bu genç kız 40 yaşına geldiğinde nasıl olacaktır? Ne kadar sarkmış olacaklardır? Meme Büyütme Operasyonunda istediklerinizi almanız tabi ki önemlidir ancak Plastik Cerrahınızın, yapmış olduğunuz seçimlerin zaman geçtikçe memelerinizin üzerindeki etkileri de size anlatması gerekmektedir. Büyük memelerin daha çok sarktığı yadsınamaz bir gerçektir. Yine cerrahi olarak haddinden fazla büyütülmüş memelerin daha sonrasında sorun çıkardığı, bazen ek operasyonlara ihtiyaç duydukları gerçektir. Çok büyük implant kullanıldığında implant kenarlarını hissetmeniz ve meme derisi üzerinde dalgalanma görülme ihtimali artmaktadır. Haddinden fazla büyük konan implantların aynı zamanda kapsül kontraktürü (memede sertleşme) geliştirme ihtimali yüksektir.

Yanlış #7 Meme Büyütme Operasyonu öncesi verilecek en önemli karar kalacak izin nereye yerleştirileceğidir.

Hastaların vücutlarında kalacak izin lokalizasyonu ameliyat öncesinde en önemli sıkıntıları iken ameliyat sonrasında ise ez dikkat ettikleri durumdur. Operasyon sonrasında meme şekli güzel olduğu sürece hastalar genellikle izin varlığı, küçük çatlakları ya da morlukları önemsememektedirler. Eğer bir iz iyi kaldıysa küçük bir çatlaktan daha belirgin olmamaktadır.

Yanlış #8 İmplantlar hayat boyu kalıcıdır, ya da belli bir süre sonra mutlaka değiştirilmeleri gerekir.

Size hayat boyu kullanma garantisi verilen edilen bir cihaz (araba vs) satın aldığınızı hatırlıyor musunuz hiç? Ya da hayat boyu kullanma garantisi verilseydi şüpheye düşmez miydiniz? Meme implantları da sonuçta belli bir amaç için kullanılan cihazlardan başka bir şey değillerdir. Tabi ki şu anda kullanmak da olduğumuz meme implantları teknolojinin geldiği son noktadır ancak buna rağmen mükemmel oldukları söylenemez ve hayat boyu hiçbir problem çıkarmayacaklarının garantisini de kimse veremez! Meme İmplantları da yaşlanırlar, ancak aradan belli bir süre geçti diye kaldırılıp bir kenara atılmaları da gerekmez. Hiçbir sorun yaratmamış bir meme implantını sadece aradan belli bir süre geçtiği için durduk yerde de değiştirmek de mantıklı değildir.

Yanlış #9 Beli büyüklükteki (cc) meme implantı ile belli büyüklükte (kap) meme büyüklüğü (ölçüsü) elde edilir.

Çok popüler bir inanış olmasına rağmen tamamen yanlıştır! Meme Büyütme Operasyonu sonrasında elde edilecek büyüklük; operasyon öncesinde var olan meme dokusu miktarına ameliyat sırasında eklenen implant ölçüsüne bağlıdır. Örneğin çok az bir miktar meme dokusuna sahip bir kadında 300cc’lik bir implant C kap meme büyüklüğü ile sonuçlanırken aynı implant daha fazla meme dokusuna sahip bir kadında D kap meme büyüklüğü ile sonuçlanacaktır. Eğer ameliyattan sonra size en uygun büyüklükteki memelere sahip olmak istiyorsanız, ameliyat öncesinde Plastik Cerrahınızın gerekli ölçümleri yapması ve ne kadar meme dokunuzun olduğunu belirlemesi gerekmektedir! Ancak bunlar yapıldıktan sonra size en uygun meme implantı büyüklüğü belirlenebilir.

Yanlış #10 Meme İmplantı kas altına konulduğunda daha iyi desteklenir ve daha az sarkar

Meme implantının kas altına konulması sonucu implantın daha iyi desteklendiği ve sonuç da sarkmanın daha az olduğu kanıtlanmış bir gerçek değildir. Meme implantı sonrası memelerin ne kadar sarkacağı birçok etmene bağlı olsa da en önemli iki tanesi dokularınızın genetik karakteristikleri ve seçilen implantın büyüklüğüdür. Dokularınız ne kadar inceyse ve gerginliğe ne kadar az dayanıklı ise büyük implantlar kullanıldığında memelerin daha çabuk ve daha çok sarkması kaçınılmazdır!

Yanlış #11 Meme İmplantları kesinlikle kas üzerine ya da kas altına konulmamalıdır.

Ne kas üzeri ne de kas altı implant yerleşimi her hasta için uygun olmayabilir. Hatta bazen (aslında çoğunlukla!) her iki lokalizasyonun aynı anda kullanıldığı “İkili Plan (Dual Plane)” lokalizasyonu daha uygun olabilir. İmplantın nereye konacağı planlanırken: 1) İmplantın üzerini örtecek olan dokuların kalınlığı (herkes de bu doku örtüsü farklı kalınlık da olacağından mutlaka ameliyat öncesi ölçüm yapılmalıdır). 2) Seçilecek implantın ve konacağı lokalizasyonun mamografi görünümlerini nasıl etkileyeceği ve 3) Olası problemler ( implant kenarlarının göze çarpması ya da hissedilmesi, kapsül sertleşmesi gibi) Plastik Cerrahınız ile tartışacağınız konular olmalıdır.

Yanlış #12 Yuvarlak İmplantlar, Anatomik İmplantlara göre daha fazla meme dolgunluğu (özellikle üst kutup da) sağlarlar.

Yuvarlak İmplantlar (serum ya da silikon içeren) ayakta durduklarında (ya da siz ayaktayken) implant içeriği çökerek (implantın üst kutbundaki materyal aşağı kutba doğru yüklenir) implantın üst kutbunda hacim azalmasına (dolayısıyla memenin üst kutbunun dolgunluğunun azalmasına) ve implantın içeriğini sarıp koruyan zarfın bükülmesine (bu da implantın dayanaklığının azalıp ömrünün kısalmasına sebep olur) sebep olur. Bu olay özellikle önce sadece kese şeklinde memeye yerleştirilen ve daha sonra serum fizyolojik (tuzlu su) enjeksiyonu ile şişirilen implantlarda (özellikle üretici firmanın önerdiği miktarlarda şişirildiklerinde) görülmektedir. Bu sorunu aşmak için önerilen miktarların üzerine çıkıldığında ise bu sefer implant garantisini kaybetmekte ve daha başka sorunlar ortaya çıkmaktadır. Form Stabil (Şeklini Koruyan) tip Anatomik İmplantlarda bu sorunlar görülmediği için hem yatar hem de ayakta pozisyonda implant içeriği ve şeklinde değişiklik olmamaktadır. Kullanılacak implantların genel büyüklükleri de yine memenin üst kutbunun dolgunluğunu etkileyecektir ( implant büyüdükçe dolgunluk artacaktır) Ancak daha büyük yuvarlak implant kullanıldığında üst kutup dolgunluğunun sürekli aynı kalmasını beklemek mantıklı olmayacaktır. Hangi tip ve büyüklükte implant kullanıldığında (siz özellikle istemiş olsanız bile!) oluşabilecek değişiklikler hakkında sizi bilgilendirmek Plastik Cerrahınızın sorumluluğu altındadır!

Yanlış #13 Pürtüklü yüzeyli implantlar düz yüzeyli implantlara göre meme içinde daha kolay hissedilirler.

Bir meme implantının meme dokusu içinde hissedilebilme ihtimali iki faktöre bağlıdır: 1) İmplant kas üzerine konulduysa deri, deri altı yağ dokusu ve implantın üzerini örten meme dokusunun kalınlığı ve 2) Kas altına konulup konulmadığıdır. Pürtüklü implantlar ile düz yüzeyli implantlar arasındaki (implantın dış yüzeyini saran zarf) kalınlık farkı onbinlerce cm de bir kadardır ve implantın üzerini örten dokunun kalınlığı yanında son derece önemsizdirler.

Yanlış #14 Pürtüklü yüzeyli implantların düz yüzeyli implantlara göre dışarıdan görülen deri dalgalanmaları yapma ihtimalleri daha fazladır.

Meme protezi ameliyatlarından sonra meme derisi (özellikle memenin üst kısımlarında) üzerinde görülen ve tıp dilinde “rippling” tabir edilen dalgalanmalar en sık iki sebepten dolayı oluşur: 1) İmplantın yeterli şişirilmemesi (underfilling rippling) sonucunda (serum fizyolojik içeren ya da ameliyat sırasında serum fizyolojik ile şişirilen implant kullanıldığında ki tüm yuvarlak implantlar üreticilerin önerileri doğrultusunda daha az şişirilmiştir) ve 2) İmplantın üzerini öreten doku kalınlığının ince olması sonucunda çok büyük implantların bu dokuları aşağı doğru çekmesi sebebiyle (traction rippling). Dalgalanma oluşumunda implantın pürtüklü ya da düz yüzeyli olmasının çok az ilgisi vardır. Kullanılacak implantın özellikleri ve dokularınıza uygun implantın seçimi çok daha önemli faktörlerdir!

Yanlış #15 Silikon jel içeren implantlar tehlikelidirler ve çeşitli hastalıklara sebep olurlar.

Birçok bilimsel çalışma ve bulgular ışığında ve Amerikalı yargıç Sam Pointer tarafından atanan uzman panelinin vardığı sonuca göre: SİLİKON İMPLANTLAR BİLİNEN HİÇBİR HASTALIĞA YOL AÇMAMAKTADIRLAR! Aynı şekilde Amerikan Gıda ve İlaç Daire Başkanlığı(FDA) yoğun klinik çalışmalar sonrasında silikon içeren meme implantlarının herhangi bir hastalığa ya da kansere yol açmadığını tespit edip 17.Kasım.2006 itibari ile her türlü estetik girişimde kullanılabileceğini tüm dünyaya duyurmuştur.

Yanlış #16 Serum Fizyolojik İçerikli İmplantlar Silikon Jel İmplantlardan daha iyidirler.

Serum Fizyolojik İçerikli İmplantların Silikon Jel içeren İmplantlardan daha iyi ya da daha kötü olduğunu söylemek mümkün değildir, sadece her ikisinin birbirinden farklı olduğu gerçektir! Her türlü implant dolgu materyalinin avantajları ve dezavantajları vardır. Hangisinin daha iyi olduğu sizin ne isteğinize ve olası problemlerinin sizin için ne kadar kabul edilebilir olduğuna bağlıdır! Herhangi bir implant şeklini seçmeden önce avantaj ve dezavantajlarını ve implant içeriğinin (serum fizyolojik ya da silikon jel) implant ömrünü nasıl etkilediği hakkında bilgi sahibi olmanız gerekmektedir.

Yanlış #17 Bir meme diğerinden küçük olduğu zaman (ki her zaman az ya da çok ama mutlaka bir asimetri mevcuttur) tek yapılması gereken küçük memeye diğerinden daha büyük implant konulmasıdır.

Keşke sorunun çözümü o kadar kolay olsaydı! Küçük meme doğal olarak büyük memeye göre daha az deri zarfına sahiptir. Daha küçük deri zarfına büyük miktarda malzeme konulduğunda meme şeklinde ciddi şekil bozukluğu oluşturma riski de artmaktadır ve bu durumda elde edilen büyüklüğe kıyasla daha fazla görünüm bozukluğu riskini beraberinde getirmektedir. Buradaki kilit nokta memeleri mükemmel olarak simetrik hale getirmeye çalışmak yerine (bunu elde etmek mümkün değildir!) iki memeyi mümkün olduğunca birbirine benzetmeye çalışmak daha mantıklı olacaktır.

Yanlış #18 Meme Büyütme Operasyonu sonrası en az bir hafta süre ile kesinlikle kollarınızı baş seviyesinin üzerine kaldırmamalı, araba sürmemeli ve normal objeleri kaldırmamanız gerekir.

Günümüzde Meme Büyütme Operasyonu sonrası (implant kas üzeri, kas altı ya da ikili plana konmuş olsun olması fark etmez) bu aktivitelere mümkün olduğunca erken başlanması tavsiye edilmektedir! Özenli bir şekilde yapılmış bir Meme Büyütme Operasyonundan sonra hastalar neredeyse 2 gün içinde bu aktiviteleri yapabilir hale gelmektedirler. Ameliyat sonrası neyi ne kadar süre içinde yapıp yapamayacağınız ameliyat sürecinin kalitesine bağlıdır ve iyi yapılmış bir ameliyat sonrası günlük hayatınıza dönmeniz daha çabuk ve kolay olacaktır.

Yanlış #19 Meme Büyütme Operasyonu sonrasında morarma olması kaçınılmazdır.

İtina gösterilmiş bir Meme Büyütme Operasyonu sonrası hastaların %90’dan fazlasında memelerde morluk ya da çürükler görülmemektedir! Morarma deri altına kaçan kan sebebi ile oluşur. Ameliyat sırasında ve sonrasında oluşan kan sızıntısı miktarı her zaman Plastik Cerrahınızın kontrolü altında olmasa da, implantın konacağı cep hazırlarken kullanılacak özel cerrahi teknikler ve donanım ile dramatik olarak azaltılabilmektedir. Ameliyat sonrası tecrübe edeceğiniz morluk ve şişlik, size ameliyat sürecinin kalitesi hakkında fikir verecektir!

Yanlış #20 Meme Büyütme Operasyonu sonrası mutlaka dren (cerrahi sahadaki kan ve serum sızıntılarını vücut dışına almak için kullanılan tüpler) kullanılmalıdır.

Dren kullanımı ilk kez yapılan bir Meme Büyütme Operasyonu (özenli bir şekilde yapılan ve günümüz konseptlerine uygun) sonrasında hemen hiçbir zaman gerekli değildir. Öte yandan tekrar operasyonları sonrası ya da kapsül gelişen memelerin düzeltilmesi işlemlerini takiben drenlerin kullanılması sıklıkla gereklidir.

MEME BÜYÜTME İLE İLGİLİ EN BÜYÜK 3 YANLIŞ İSE ŞUNLARDIR:

·Yapılabilecek en büyük meme en güzel memedir.
·Belli ölçüdeki implant büyüklüğü (cc) belli ölçüde kap büyüklüğüne sahip meme elde edilmesini sağlar.
·Bugün için iyi olan teknoloji (mevcut implant seçenekleri) yarın içinde geçerlidir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Meme Büyütme Operasyonu Hakkında Doğrular ve Yanlışlar" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Op.Dr.Hakan GÜNDOĞAN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Op.Dr.Hakan GÜNDOĞAN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     2 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Hakan GÜNDOĞAN Fotoğraf
Op.Dr.Hakan GÜNDOĞAN
İstanbul
Doktor "Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi - Estetik"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi168 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Op.Dr.Hakan GÜNDOĞAN'ın Makaleleri
► Meme Büyütme Hakkında Herşey! Op.Dr.Esra ÇELİK
► Bel Fıtığı Tedavisinde Yanlışlar ve Doğrular ÇOK OKUNUYOR Dr.Aybars AKKOR
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Meme Büyütme Operasyonu Hakkında Doğrular ve Yanlışlar' başlığıyla benzeşen toplam 23 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Botoks Aralık 2017
► Göz Kapağı Estetiği Kasım 2017
► Yüz Germe Kasım 2017
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


03:43
Top