2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Persistan Astımda Steroid Verelim mi?
MAKALE #2366 © Yazan Prof.Dr.Nerin Nadir BAHÇECİLER ÖNDER | Yayın Şubat 2009 | 4,856 Okuyucu
PERSİSTAN ASTIMDA STEROİD VERELİM Mİ?

Bazı çocuklarda astım semptomları zaman içinde iyileşirken, bazılarında ise hayat boyu persiste edebilmekte ve/veya daha ağır semptomlar, artmış bronşial hiperreaktivite (BHR) ve solunum fonksiyon kaybı ile erişkinlikte karşımıza gelmektedir (1).

Astımın doğal seyrinin araştırıldığı toplum bazlı çalışmalardan biri olan Melbourne çalışmasında 1957 yılında doğan çocuklar 10, 14, 21, 28, 35, ve 42 yaşlarında değerlendirilerek günümüzde astımın çocukluktan erişkinliğe doğal seyrine, ve hastalığın persiste etmesinde etkili olan risk faktörlerine en çok ışık tutan çalışma olarak bilinmektedir (2). Bu çalışmanın diğer bir önemi başlama zamanının günümüz astım tedavisinin kullanıma girmesinden çok önce olması nedeni ile hastalığın, kendi haline bırakıldığında (veya inhaler anti-inflamatuar tedavi kullanılmadığı durumda) nasıl bir seyri olacağını yansıtmasıdır. Bu kohorttaki çocuklar 7 yaşına geldiklerinde 1) sağlıklı kontroller, 2) seyrek ve hafif (<5) wheezing olanlar 3) >5 wheezing olanlar, 4) astım, 5) ağır ve persistan astım (<3 yaş başlamış hala devam eden) olanlar olmak üzere 5 gruba ayrılarak öne doğru izlenmiştir. İzlemde 42 yaşına gelindiğinde bazı hastalarda astım tamamen iyileşirken, bazılarında persiste etmiştir. Hastalığı persiste edenlerin 7 yaşında en ağır hasta grubundan (%90) oluştuğu ortaya konmuştur. Ayrıca erken çocuklukta saman nezlesi, egzema ve pozitif deri testi olanların erişkin hayatta daha ağır astımlı olma riskinin arttığı gözlenmiştir. Sonuç olarak bu çalışma, erken çocukluktaki astımın ağırlık derecesinin ileriki yıllardaki astımın ağırlık derecesinde belirleyici olduğunu, ve yine atopik olan çocuklarda hastalığın daha ağır ve persistan olacağını kanıtlamıştır (2).
Tuscon çalışması 1980 yılında doğan bebekleri prospektif olarak izleyerek, erken bebeklikte başlayan wheezingin doğal seyrine ışık tutmuştur (3,4). Bu çalışma 3 ve 6 yaşındaki değerlendirmelere dayanarak kohorttaki çocukları 1) sağlıklı, 2) erken geçici wheezing, 3) geç başlayan wheezing ve 4) erken persistan hışıltı şeklinde 4 fenotip olarak tanımlamış ve 8, 11,13, ve 16 yaşlarda yeniden değerlendirmiştir. Sonuçta bu çalışmalar erken başlayan persiste wheezingi olanların ve geç başlayan wheezingi olanların adolesana kadar şikayetlerinin devam ettiğini ortaya koymuştur.

Yeni Zelanda’da yürütülen diğer bir kohort çalışmasında ise 1972-73’de doğan çocuklar (n=613) 26 yaşına kadar izlemiştir (5). Bu çalışma grubunda 9 yaşında metakolin testi ile belirlenmiş BHRsi olanların ve prik deri testinde ev tozu akarı veya kedi duyarlılığı olanların 26 yaşında hala semptomlarının persiste ettiği gösterilmiştir. Yine diğer bir çalışmada (6) risk grubundaki çocuklar doğumdan 22 yaşına kadar izlenmiş ve %40’ında izlem sonunda astım gelişmiştir. Bu çalışmada, iyileşen hastaların nadir wheezingi olanlar ve wheezing epizodları 5 yaşından önce başlayanlar olduğu gösterilmiştir. Bu çalışma grubunda da astımın persiste etmesinin erken çocuklukta allerjik sensitizasyon, BHR, 5 yaşından sonra başlayan wheezing ve erken çocukluktan sonra devam eden wheezing ile ilişkili olduğu gösterilmiştir.

Astımın doğal seyri konusunda yürütülen European Community of Respiratory Health çalışması ise (7,8), 18,156 çocuk izleyerek astım insidans ve remisyonunu etkileyen risk faktörlerini belirlemeyi amaçlamıştır. Bu çalışma astım insidansının çocuklukta erkekte, erişkinlikte kadında daha yüksek olduğunu, ve özellikle allerjik/astımlı ebeviyini olanlarda en yüksek olduğunu göstermiştir. Çocukluk döneminde insidansı arttıran faktörler sık solunum yolu infeksiyonları iken, insidansı azaltan faktör ev içi büyük kardeşle temas olmuştur. Ayrıca, astım 10 yaştan önce başladığında remisyon oranı %43, 10-20 yaş arası başladığında %30 ve 20-40 yaş arası başladığında ise %15 olarak bulunmuştur. Tüm yaş gruplarında remisyonu azaltan faktör atopik ebeveyini olmak olarak bulunmuştur.
Astımın doğal seyrinin araştırıldığı diğer çalışmaların sonuçları da (9-12) benzer olarak bulunmuştur. Bu konuda yürütülmüş olan çalışmaların hemen tümünde astımın persiste etmesinde en önemli risk faktörü prik test pozitifliği olarak gösterilmektedir.
Tüm bu çalışmaların ışığında astımın doğal seyri konusundaki bilgiler derlenecek olursa, hastalığın persiste etmesinde etkili olan en önemli risk faktörleri şöyle sıralanabilir: okul öncesi dönemde daha ağır ve sık wheezing epizodlarının görülmesi, atopik aile öyküsü, erken çocukluk döneminde aeroallerjenlere prik deri testi pozitifliği, BHR oluşması, solunum fonksiyonlarının düşmesi, sık solunum yolu infeksiyonu geçirmek ve evde büyük çocukla temasın az olması.

Günümüzde astımın doğal seyri ve persiste etmesinde etken olan risk faktörleri konusunda sahip olduğumuz bilgiler anti-inflamatuar tedavilerin kullanıma girmesinden önceki dönemlerde başlatıldığından, o döneme ait doğal seyri yansıtmaktadır. Öte yandan özellikle günümüzde yaygın olarak kullanılan inhale kortikosteroidlerin kullanıma girmesinden sonra astımın doğal seyrindeki olası değişiklikler pek aydınlanmamıştır. Erken çocukluk döneminde astım nedeni ile düşen solunum fonksiyonları erişkin hayattaki solunum fonksiyonları ve dolayısıyla astımın ağırlığı ile korelasyon göstermekte, yani prognoz açısından belirleyici olmaktadır. Bu nedenle erken dönemde wheezing epizodları olan çocuklarda profilaktik olarak anti-inflamatuar ajanları kullanmanın uzun dönemde solunum fonksiyonları üzerine olumlu etkisinin olacağı varsayılmaktadır. Kliniğimizde geçmişte yürütülen çalışmalarda da inhale kortikosteroid başlanmadan önce ilk başvuruda solunum fonksiyon parametreleri düşük olan çocuklarda, uzun dönem izlemde hastalığın ve BHRnin persiste ettiği gösterilmiştir (13,14).

Öte yandan, süt çocukluğu döneminde başlanan inhale kortikosteroid tedavinin wheezingin erken çocukluktaki doğal seyri üzerine etkisinin araştırıldığı çalışmalarda elde edilen sonuçlar yüz güldürücü olmamıştır (15,16). Ancak bu çalışmalardaki izlem süreleri steroidlerin uzun dönemdeki etkileri üzerine yorum yapmak için yeterli değildir. Çocukluk döneminde inhale steroidlerin kullanılıp erişkin dönemine kadar izlenmiş hastaların prognozunun irdelendiği uzun dönem çalışmalara hala ihtiyaç vardır.

Kaynaklar:
1. Reed EC. The natural history of asthma. J Allergy Clin Immunol 2006;118:543-8.
2. Phelan PD, Robertson CF, Olinsky A. The Melbourne asthma study:1964-1999. J Allergy Clin Immunol 2002;109:189-94.
3. Taussig LM, Wright AL, Holberg CJ, Halonen M, Morgan WJ, Martinez FD. Tuscon’s children respiratory study:1980 to present. J Allergy Clin Immunol 2003;111:661-75.
4. Morgan WJ, Stern DA, Sherill DL, Guerra S, Holberg CJ, Guilbert TW, et al. Outcome of asthma and wheezing in the first 6 years of life: follow-up through adolesence. Am J Respir Crir Care Med 2005;172:1253-8.
5. Jones DT, Sears MR, Holdaway MD, hewitt CJ, Flannery EM, Herbison GP, et al. Childhood asthma in New Zealand. Br J Dis Chest 1987;81:332-40.
6. Rhodes HL, Thomas P, Sporik R, Holgate ST, Cogswell JJ,. A birth cohort study of subjects at a risk of atopy: twlve year follow-up of wheeze and atopic status. Am J Respir Crit Care Med 2002;165:176-80.
7. de Marco R, Locatelli F, Cerveri I, Bugiani M, Marinoni A, Giammanco G. Inicidence and remission of asthma: a retrospective study on the natural history of asthma in Italy. J Allergy Clin Immunol 2002;110:228-35.
8. de Marco R, Pattaro C, Locatelli F, Svanes C, ECRHS Study Group. Influence of early life exposures on incidence and remission of asthma throughout life. J Allergy Clin Immunol 2004;113:845-52.
9. Kinnert MD, Nelson HS, Price MR, Adinoff AD, Leung DY, Mrazek DA. Onset and persistence of childhood asthma: predictors from infancy. Pediatrics 200;108:E69.
10. Blair H. Natural history of childhood asthma: 20-year follow-up. Arch Dis Child 1997;52:613-9.
11. Christie GL, Helms PJ, Ross SJ, Godden DJ, Friend JA, Legge JS, et al. Outcome of children of parents with atopic asthma and transient childhood wheezy bronchitis. Thorax 1997;52:953-7.
12. Illi S, von ME, Lau S, Nickel R, Grüber C, Niggemann B, et al. J Allergy Clin Immunol 2004;113:925-31.

Bahceciler NN, Barlan IB, Nuhoglu Y, Basaran MM. Risk factors for the persistence of respiratory symptoms in childhood asthma. Annals of Allergy Asthma and Immunology 2001;85:449-455.
Bahceciler NN, Arıkan Ç, Akkoç T, Barlan IB. Predictors for the severity of bronchial hyperreactivity in childhood asthma. Am J Respir Crit Care Med 2001;163:1150-3.
Guilbert TW, Morgan WJ, Zeiger RS, Mauger DT, Boehmer SJ, et al. Long-term inhaled corticosteroids in pre-school children at high risk for asthma. N Eng J Med 2006;354:1985-1997.
Murray CS, Woodcock A, Langley SJ, Morris J, Custovic A. Secondary prevention of asthma by the use of inhaled fluticasone propionate in wheezy infants (IFWIN). Lancet 2006;368:754-62.


Prof. Dr. Nerin N. Bahçeciler
Marmara Üniversitesi Pediatrik Alerji İmmünoloji Bilim Dalı
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Persistan Astımda Steroid Verelim mi?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Prof.Dr.Nerin Nadir BAHÇECİLER ÖNDER'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Prof.Dr.Nerin Nadir BAHÇECİLER ÖNDER'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Prof.Dr.Nerin Nadir BAHÇECİLER ÖNDER
İstanbul
Doktor "İmmunoloji - Alerji ve Bağışıklık Hastalıkları"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi2 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Prof.Dr.Nerin Nadir BAHÇECİLER ÖNDER'in Makaleleri
► Astımda Antihistaminik Tedavi Prof.Dr.Cengiz KIRMAZ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Persistan Astımda Steroid Verelim mi?' başlığıyla benzeşen toplam 6 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


07:36
Top