2007'den Bugüne 92,307 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Çocuklarda İnmemiş Testis İleride Kısırlık ve Kansere Neden Oluyor.
MAKALE #2380 © Yazan Op.Dr.Emir İMANİ | Yayın Şubat 2009 | 11,776 Okuyucu
Erkeklerde, testisler, gelişmeyi sağlayan hormonları sağladığı gibi, spermde üretirler .
Ergenlikle birlikte artan hormon salınımı ve sperm üretimi yaşam boyunca sürer. Testislerin görevlerini tamamıyla yerine getirebilmesi ve canlı kalabilmesi için 35.5 c da bulunması gerekmektedir . bunun için ideal yer vücut dışında torbalarda yerleşmeleridir. Normal şartlarda vücut ısısı 36.5- 37.5 c arasındadır ve bu derece sıcaklıkta , testisler fonksiyonlarını yitirmeye ve bozulmaya başlarlar.

İnmemiş testis nedir ? İnmemiş testis , yeni doğmuş erkek bebekte , testilerinin torbalarda bulunmamasına denir. Bu bebeklerin çoğunda genellikle tek tarafında inmemiş testis gözlenir . ancak bazı bebeklerde her iki testis torbası da boş olabilir .

Torbaya yerleşmemiş testis nerede olabilir ?

Bebek, anne karnında iken, iki testis de torbada değil, karın zarı arkasında, böbreklere
yakın bir yerleşimdedir. Hamileliğin 7. ayından sonra, bebeğin gelişmesiyle beraber, testisler karın boşluğundan torbaya doğru inmeye başlar. Doğuma yaklaşıldığı zamanda torbaya doğru ilerleyen testisler, kasık kanalını geçer ve torbaya yerleşir. Bu migrasyon ( geçiş ) bazı çocuklarda doğumdan sonrada devam edebilir. Çok az sayıda bebeğin doğumdan sonraki 6 ay içinde testisinin yerleştiğini gözlemleriz. İnmemiş testis saptanan bebeğin testislerinin genellikle ya kasık kanalı civarında yada karın boşluğunda karın zarı arkasında olduğu da bilinmelidir. Bu konuda yapılan araştırmalar bize gösteriyor ki , inmemiş testis, erkek çocuklardaki cinsel organlara ait en sık yaşanan anomalidir. Her yüz bebekten 4 ünde görülür. Bu hastalık doğum tarihi ile de ilgisi vardır. Zamanında doğmuş bebekler, erken doğumlara göre daha şanslı çünkü erken doğan bebeklerde bu hastalık , normal zamanında doğanlara göre 4 kat daha fazla görüldüğü tespit edilmiştir. Bunun sebebi, testisler hamileliğin 8. ayında torbalara indiğinden erken doğumla bu sürecin kesintiye uğramış olmasıdır .

İnmemiş testisin nedenleri konusunda henüz net bir cevap yok . hormonal etkiler , genetik bozukluk , testisin kendisinden kaynaklanan iç bozukluklar gibi nedenler ileri sürülüp kesin bir sonuca ulaşılmış değil.

İnmemiş testisten farklı olarak, tıbbı adıyla retraktil testis ( halk arasında korkak yada utangaç testis) olarak adlandırılır. Bunlarda testislerin bazen torbalarda olduğunu görürüz.
Torbalarda olmadığı zamanlarda ise, kasıklara doğru kaçar ve kaybolurlar. Bu durum özellikle soğuğa maruz kaldığı zamanlarda yada çocuğun testislerin ellenmesi sırasında utandığı için belirgin olarak fark edilir. Tam tersi durumda ise, örneğin, sıcak ortamda, çocuğun ateşinin çıktığı zamanlarda ya da çocuk uyurken testis tekrar torbaya yerleşir.

İkinci farklı şey bazen karın içinden torbaya doğru ilerleyen testis, kendi etrafında döner ve bu dönme sırasında, testisi besleyen damarlar tıkanır, bir süre sonra testis çürümeye başlar ve tamamen kaybolur . bu bebekler testisi olmadan doğarlar .

Teşhis için gerekli şeyler:

İnmemiş testis, elle yapılan muayene ile anlaşılır. Bu yöntemle teşhis konulamazsa, ultrasonografi ile testisin nerede olduğu anlaşılmaya çalışır. Şayet bu yöntemle de sonuç alınamazsa , eskiden explerasyon , şimdilerde laparoskopi ile karın duvarına küçük bir delik açılır, bu delikten ince ve ışıklı bir mercek sokularak karnının içi incelenir. İnceleme sırasında testisin yeri saptanır ve bazen de bu işlem sırasında testis torbaya indirilebilir ancak testisin yok olduğu söz konusu ise o zaman çürüyen testis kalıntısı bulunur ve çıkarılır .

Zamanında teşhis ve tedavi çok önemlidir

İnmemiş testiste erken tedavi edilmesi , taşıdığı riskler göz önüne alınırsa, çok önemlidir .
Daha anlatıldığı gibi, bazı çocuklarda testisin inmesi 6. aya kadar sürebilir, bunun için ameliyat etme zamanı 6 ay ile bir yaş içinde olmalıdır. Tedavi en geç 2 yaşında bitirmelidir.
Her hangi bir nedenle 2 yaşa kadar teşhis edilmemiş çocuklarda tespit edildiği zaman ameliyat edilmesi gerekir. 2 yaşından sonra çocuklarda geri dönüşü olmayan olumsuz durumlar söz konusu olabilir. Özellikle erişkin yaşta sperm yapımında zayıflama ortaya çıkabilir. Başka risk ise, bu testislerde erişkin döneminde testis tümörünün gelişme oranı diğer erkeklere göre 5 kat fazla olması. İnmemiş testis bazen kasık fıtığı ile birlikte bulunur. Bu durumda 6 ayı beklemeden operasyon ertelenmeden müdahale edilmeli .

Tek tedavi ameliyat

İnmemiş testiste rastlanan bebeklerin tedavisi için kesin yöntem ameliyattır. Bazı merkezlerde inmemiş testis tedavisinde hormonal tedavi denenmektedir , ancak bu tedavinin sonuçlarının yetersizliği ve hormonların verdiği yan etkilerden ötürü , kesin tedavi için ameliyat şart. Uzman bir hekim tarafından yapılan bir ameliyatın riski yoktur, ameliyat ortalama bir saat sürer ve çocuk 3 saat sonra hastaneden taburcu edilir. Ameliyat sonrası için verilen ağrı kesici ve antibiyotiklerle tedavi tamamlanır. Hasta iki gün sonra normal hayatına döner ve 7. gün yıkanabilir. Ailelerin genellikle çocuğun küçük olduğunu düşünerek ameliyatla ilgili tedirginliklerini dile getirirler ancak bilindiği gibi, yeni cerrahi ve anestezi teknikleri ile olabilecek bütün olumsuzluklar ekarte edilmektedir. Ayrıca çocuklarda metabolizma gelişim hızı yüksek olduğundan yara iyileşmesi erişkine göre çok daha hızlıdır. Ameliyat sonrası torbalarda hafif şişlik ve morluk olması normaldir. Bu durum 2-3 hafta içinde kendiliğinden geçer.

İnmemiş testis ameliyat olmazsa gelişen riskler
  • Kısırlık nedeni olabilir. Testisin erken torbaya indirilmesi kısırlık riskini düşürür .
  • İnmemiş testis sorunu olanların 2 yaşlarda , testislerde kanser gelişme riski diğerlere göre 15 kat fazladır .
  • İnmemiş testis ile birlikte %65 kasık fıtığı ile eşlik eder
  • İleri yaşlarda estetik / psikolojik problemlere yol açabilir .
OP.DR.EMİR İMANİ
ÇOCUK CERRAHİSİ UZMANI
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Çocuklarda İnmemiş Testis İleride Kısırlık ve Kansere Neden Oluyor." başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Op.Dr.Emir İMANİ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Op.Dr.Emir İMANİ'nin izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Emir İMANİ Fotoğraf
Op.Dr.Emir İMANİ
İstanbul
Doktor "Çocuk Cerrahisi"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi1 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Op.Dr.Emir İMANİ'nin Makaleleri
► İnmemiş Testis Op.Dr.Aykut Buğra ŞENTÜRK
► Bebekte İnmemiş Testis Op.Dr.Emel OĞUZ (AVCUOĞULLARI)
► İnmemiş Testis Hakkında Bilgiler Prof.Op.Dr. Selçuk YÜCEL
► D Vitamini Eksikliği Şeker Hastalığına Neden Oluyor ÇOK OKUNUYOR Prof.Dr.Metin ÖZATA
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Çocuklarda İnmemiş Testis İleride Kısırlık ve Kansere Neden Oluyor.' başlığıyla benzeşen toplam 45 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► “pilor Stenozu” Nedir, Neden Olur? ÇOK OKUNUYOR Şubat 2009
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


16:22
Top