2007'den Bugüne 92,262 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Seda Sayan Neden Risk Aldı?
MAKALE #2474 © Yazan Dr.Ruhi ÇANKAYALI | Yayın Şubat 2009 | 22,639 Okuyucu
Şubat’ın 25 ve 26’sında çıkan gazetelerin magazin köşelerinde, hatta bazı gazetelerin 1. sayfasında aşağıdaki haber üç aşağı beş yukarı aynı kalıp içerisinde yer aldı.
“Gözaltı torbalarını aldırdıktan sonra bu sorunu daha da büyüyen Seda Sayan, Almanya-Köln’de geçirdiği ikinci operasyonla sıkıntısından kurtuldu.
Almanya’daki doktorunun “Biraz daha gecikseydin, kör olurdun” açıklamasıyla dehşete kapıldığını belirten sanatçı, şöyle konuştu: “Türkiye’de enjekte edilen sıvı, gözaltlarımı parçalamış. Bu maddenin ne olduğunu bir türlü öğrenemedim. Ama şükürler olsun ki artık öyle bir sorunum kalmadı.”

Sevgili okurlar, ben Estetik Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı olarak benzeri olaylarla o kadar çok karşılaşıyorum ki. Sadece ben değil günümüzde Plastik Cerrah olan tüm meslekdaşlarımın ortak sorunu bu. Bazen hastalarımız, bazen dostlarımız, bazen yeni tanıştığımız kişilerden gelen bu tip yakınmalar oldukça arttı. Bir toplantıda karşılaştığım ve uzun zamandır görmediğim arkadaşımın eşi yanıma gelerek dudak dolgusunun iyi olmadığını ve mutsuz olduğunu belirtti. Ben de Plastik Cerrahınızla konuşun ve mutlaka düzeltilmesi mümkündür size yardımcı olacaktır dedim. Hanımın verdiği yanıt aynen şöyle idi '' Dudağıma Plastik Cerrah değil Medikal Estetisyen bir Hanım dolgu yaptı. O gün toplandığımız evde 6-7 arkadaştık. Onlar yaptırınca eve gelen estetisyene bende yaptırdım.'' dedi. Peki nasıl ikna oldunuz ve hangi madde zerkedildi biliyormusunuz dediğimde arkadaşlar yaptırıyor diye yaptırdım diye yanıt verdi ve maddenin ne olduğunu bilmediğini söyledi. Bende cesaretinizden dolayı sizi kutluyorum ama yapanın sizden daha cesur olduğu kesin. Onu daha çok kutluyorum diye cevap verdim.

Aslında bu arkadaşımın eşine dolgu yapan Plastik Cerrah olmadığı gibi Seda Sayan Hanımın gözkapaklarına ne olduğunu bilmediğini söylediği sıvıyı enjekte eden kişi de Plastik Cerrah değil. İki gündür gelen hastalarıma Seda Sayan’ın Doktorum olarak lanse ettiği kişinin Plastik Cerrah olmadığını anlatmakla meşgulüm.

Ne kadar ikna edebildim bilemiyorum ama “estetik uzmanı” diye tanıtılan birinin başarısızlığının, mensubu olmaktan gurur duyduğum branşımı olumsuz etkilemesi beni üzdü. Ehil olmayan kişilere verilen anlamsız sertifikalar nedeniyle hepimiz vatandaşın gözünde haketmediğimiz halde aynı kefeye konuluyoruz.

Zamanında hangi akla hizmetle yapıldı ise Pratisyen Hekimlere 3 aylık kurslardan sonra “Medial Estetik Hekim” ünvanı verildi. Daha sonra bu Danıştay tarafından iptal edildiyse de ok yaydan çıkmış ve 3 aylık eğitimle yüzlerce “Medikal Estetik Hekim” ortaya çıkmıştı.
Şimdi düşününüz, bir tarafta ihtisas sınavını kazanmış hekimlere, en az altı senelik ağır bir eğitim (asistanlık) döneminden sonra “Plastik cerrah” ünvanı verilmektedir. Diğer tarafta 3 aylık eğitimden sonra “Medikal Estetik Hekim” ünvanı.

Şimdi makalenin başlığını neden böyle koyduğumu anlatabiliyormuyum?
Sonuç olarak şunu söylemek istiyorum;

Eğer estetik cerrahi bir işlem yaptırmayı düşünüyorsanız doktorunuz mutlaka bir Estetik Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı olmalıdır. Bu Cerrahın Türk Estetik Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Derneğine üye olması ve bu dalda uzmanlaştığını gösteren diplomaya sahip olması gerekir. Size yapılmasını istediğiniz işlemi bu uzmandan ayrıntılı olarak öğrenmeli, uygulanacak ameliyat tekniklerinin çeşitlerini öğrenmeli ve size uygun olanı cerrahınızla birlikte belirlemeli, oluşabilecek komplikasyon ve riskleri önceden ayrıntılı olarak sormalısınız.

Her türlü girişimi uzmanına yaptırmalısınız. Bazı işlemler size basit gelebilir. Ancak herhangi bir komplikasyon çıktığında vücudunuz ile ilgili hiçbirşeyin aslında basit olmadığı anlaşılır. Doktorunuz Estetik Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanıysa olası komplikasyona da müdahale etme şansı ve eğitimi vardır. Uzman olmayan kişilerin yaptığı girişimler sonucu ortaya çıkan kötü sonuçların daha sonra düzeltilmesinin zor ya da imkansız olabileceğini aklınızdan çıkarmayınız.

Estetik girişim yaptırmayı düşünüyorsanız bu konuda bilgilenin! Felaketle sonuçlanacak bir estetik girişimi düzeltmenin en iyi yolu bu işi daha baştan araştırıp, bu konunun ihtisasını görmüş bir Cerraha danışmaktır.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Seda Sayan Neden Risk Aldı?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dr.Ruhi ÇANKAYALI'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dr.Ruhi ÇANKAYALI'nın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     2 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Ruhi ÇANKAYALI Fotoğraf
Dr.Ruhi ÇANKAYALI
İzmir
Doktor "Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi - Estetik"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi6 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dr.Ruhi ÇANKAYALI'nın Makaleleri
► Vajinismus İçin Risk Faktörleri Dr.Yasemin YILDIZ
► Meme Kanseri Risk Faktörleri Op.Dr.Kenan ERTOPÇU
► Meme Kanseri: Risk, Belirtiler, Teşhis ve Tedavi Prof.Dr.Nazım Serdar TURHAL
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Seda Sayan Neden Risk Aldı?' başlığıyla benzeşen toplam 37 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
--
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


17:31
Top