2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Kilo Kontrolünde Bazı Yargılar - Besin Zehirlenmeleri - Çocuğunuzu Suluksuz Okula Yollamayın!
MAKALE #2477 © Yazan Dyt.İpek AĞACA | Yayın Şubat 2009 | 5,895 Okuyucu

KİLO KONTROLÜNDE SIKLIKLA KARŞILAŞILAN BAZI YARGILAR VE DOĞRULUK PAYI: KİLO KONTROLÜNDE BU YARGILARIN YERİ VAR MIDIR?

1- Sabah aç karına içilen limon suyu yağları yakar

YANLIŞ! Sabahleyin içtiğiniz bir bardak ılık su metabolizmanızı olumlu yönde etkileyip bir miktar hızlandırabilecek, mideyi daha geç terk edeceği için tokluk hissinizin uzamasını sağlayabilecektir, ancak limon suyu aç karnına içtiğiniz takdirde midenize zarar vereceği gibi (asit seviyesi yüksek olduğu için) yağları yakıcı bir özelliği de bulunmamaktadır.

2- Zeytinyağı kilo aldırmaz.

YANLIŞ! Zeytinyağı kalp ve damar sağlığımız açısından tercih etmemiz gereken yağların başında gelse de unutulmamalıdır ki zeytinyağı da olsa margarin de olsa bütün yağların 1 gramı 9 kaloridir ve fazla tüketildiği takdirde kilo almanıza yol açabilecektir. Bu yüzden unutulmamalııdr ki; bir besin nekadar sağlıklı olursa olsun tüketim mikatrına dikkat edilmelidir.


3- Diyet sırasında karbonhidratlarla proteinler asla karıştırılmamalıdır

YANLIŞ! Sadece karbonhidrat ya da sadece protein üzerine kurulu diyetler kesinlikle sağlıklı değildir. Çünkü vücudumuzun yapıtaşı olarak proteinlere ihtiyacı olduğu kadar enerji sağlamak için de karbonhidratlara ihtiyacı vardır. Aksine öğünlerinizi tüketirken tabağınızda hem protein hem de karbonhidratlara birlikte yer vermelisiniz , bu tip beslenme kan şeker düzeyinizin ayarlanmasında da oldukça faydalıdır.


4- Patates şişmanlatır.

DEĞİŞKEN! Patates her ne kadar sebze olsa da yapı olarak ekmek grubuna daha yakın olduğu için tüketilirken ekmek gibi düşünülmelidir. Doğal olarak fazla miktarda tüketeceğiniz patates, size yağ deposu olarak geri dönecektir. Bu yüzden miktara dikkat edilmeli.


5- Ispanak demir yönünden çok zengin olduğundan diyet sırasında sık sık tüketilmelidir

DEĞİŞKEN! Ispanaktaki demir miktarı yüksektir ancak ıspanaktaki demirin biyoyararlılığı kırmızı et, yumurta ya da kurubaklagiller kadar yüksek olmadığından demir açısından iyi bir kaynak sayılmamaktadır. Ama sağlıklı bir besin olması açısından bakıldığında sık sık tüketilmesinde bir sakınca bulunmamaktadır. Diğer sebzelerle aynı sıklıkta tüketilmesi çok daha uygun olacaktır.


6- Kepek ekmeği zayıflatır.

YANLIŞ! Öncelikle bilinmesi gereken nokta kepekli ekmeğin kalorisinin beyaz ekmekten pek de farklı olmadığıdır.bu sebeple diyet yaparken kalorisinin düşük olduğu düşünülerek kepekli ekmeğe yüklenmek size kilo verdirmek yerine kilo aldırabilecektir. Kepekli ekmek yüksek posa içeriği sayesinde hem tokluk hissi sağlayacak hem de kan şekerinizin çabuk düşmesini önleyerek yemekten sonraki tatlı krizlerinizi önleyecektir.


7- maydanoz ve lahana suları/hapları zayıflatır.

YANLIŞ-DEĞİŞKEN! Maydanoz ve lahana yüksek miktarlarda alındığında ya da suları kaynatılıp içildiğinde oldukça iyi ödem atıcı özellik gösterirler, dolayısıyla tartıya çıktığınızda 2-3 kiloluk kayıplarla yüzünüzü güldüreceklerdir. Ancak bu kayıp yağlardan değil de vücudunuzdaki sudan olacağı için gerçekten zayıflamış olmazsınız. Yani bu haplarla verilen kilolar gercek kilo değil; yanıltıcı kilolardır.
Kalıcı şekilde kilo vermek için Diyetisyeninizin size özel planladığı sağlıklı beslenme programı ile kilo vermenizi öneririm.

SORU VE CEVAPLARLA BESİN ZEHİRLENMELERİ
  • Besin zehirlenmesi nedir?
Besin zehirlenmesi, herhangi bir besin ya da içeceğin tüketimi sonucu meydana gelen enfeksiyon veya intoksikasyon durumudur.
  • Besinler hangi özellikleri nedeniyle zehirlenmeye yol açar?
Besin zehirlenmesine yol açan besinler, virüsler, bakteriler, parazitler, küfler, mayalar, hayvanlar, bitkiler ve kimyasal maddelerden biri veya birkaçıyla temas etmiş ve kontamine (bulaşma) olmuş olabilir.
  • Besin zehirlenmelerinin belirtileri nelerdir?
İshal, karın ağrısı, ateş ve kusma besin zehirlenmelerinin en sık görülen ve en temel belirtileridir. Bazı zehirlenmeler şok tablosu hatta ölümle dahi sonuçlanabilmektedir.
  • Besin zehirlenmeleri en fazla nerelerde görülür?
En başta toplu beslenmenin uygulandığı yerlerde görülmektedir. İş yerleri, okullar, yurtlar, hastaneler, huzur evleri, askeri birlikler gibi çeşitli kurumlar, restaurantlar, lokantalar, cafeler gibi.
  • Yüksek mikrobiyolojik risk taşıyan besinler nelerdir? (Besin zehirlenmelerine sebebiyet vermeye olası besinler)
o Hazırlanırken çok işlem gerektiren (mikrobiyolojik bulaşmaların kolayca meydana gelebildiği) yiyecekler. Köfte gibi.

o İki saatten fazla oda ısısında bekletilmiş ve tüketilmeden önce ısıtılmamış olan besinler. Soğuk sandviçler, zeytinyağlı yiyecekler(zeytin yağlı pırasa gibi.), mezeler, çeşitli garnitürler (püre gibi)

o Pastörize edilmemiş süt ve bu sütten elde edilen besinler

o Yüksek protein kaynağı gıdalar. Kümes hayvanları, etler, kıyma, yumurta, deniz ürünleri gibi.

o Araç-gereç hijyenine özen göstermeyen yerlerde sunulan yiyecekler

o Çalışanların kişisel hijyene özen göstermediği yerlerde sunulan yiyecekler

o İyi yıkanmamış meyve ve sebzeler

o Kirli denizlerden çıkarılan deniz ürünleri

o Kabuğu çatlak, kirik olan yumurtalar ve bu yumurtalardan hazırlanan salata, mayonez türü gıdalar

Besin zehirlenmelerinin meydana gelmemesi için özellikle toplu beslenmenin uygulandığı kurum ve kuruluşlar gereken önlemleri almalı, besinin hijyeni için; kritik kontrol noktalarını belirleyip, benimsemeli ve her daim uygulamalıdırlar.

ÇOCUĞUNUZU SULUKSUZ OKULA YOLLAMAYIN !



Çocuğunuzun beslenme çantasına ne koyarsanız koyun; çantanın içine içi dolu bir su şişesi koymayı veya çocuğunuzu her gün dolu bir suluk ile okula yollamayı ihmal etmeyin.


Çocuğunuzu yanına su koymadan okula yollamayın.

Çocuklar okulda bulundukları süre boyunca su içmeyi unutabilirler. Okulda, çocuğa su içmeyi hatırlatacak ve ona yardımcı olacak biri genellikle bulunmamaktadır.

Ama siz beslenme çantasına suyunu koyar ya da çocuğunuzu her gün suluk ile okula yollarsanız, çocuk su şişesini gördükçe su içmeyi hatırlayabilecek ve yeterli su tüketimi gerçekleşecektir.


Çocuklarda su tüketimi çok önemlidir

Okulda sürekli hareket halinde olan çocuk terlemekte, mineral ve su kaybetmektedir. Vücudun kaybettiği sıvının yerine konulması sağlık açısından çok büyük önem taşır. Özellikle de yaz aylarında su ve mineral kayıpları daha fazla olmaktadır.

Çocuğunuz ne kadar su tüketmeli?

1 yaş üzerindeki çocukların ortalama günde 1-1.5 litre su tüketmesi gerekmektedir. Bu miktara ulaşmak için; çocuğunuzun gün içerisinde, yani okulda da su içmesini sağlamak çok önemli. Ona su içmesi gerektiğini hatırlatın, suyun sağlık için çok önemli olduğu üzerinde çocuğunuzla konuşun.


Çocuğunuza su içme alışkanlığı kazandırın.

Tıpkı sağlıklı beslenme alışkanlığı gibi; su içme alışkanlığı da çocuklukta kazanılabilmektedir.

Çocuğunuzun su içmesini sağlamak için onun sevdiği, onun beğendiği bir suluk satın alabilirsiniz. Ama suluğun içinin plastik, vb. maddelerden oluşmadığından emin olun. İçi cam olan suluklardan almanız çocuğunuz için daha sağlıklı olacaktır.

Suluktaki suyu her gün değiştirin.

Bir başka dikkat edilmesi gereken nokta da; suluktaki suyun her gün değiştirilmesi gerektiği. Suyun günlük ve taze olmasına da özellikle dikkat ediniz.


Sağlıklı ve formda günler dilerim...
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Kilo Kontrolünde Bazı Yargılar - Besin Zehirlenmeleri - Çocuğunuzu Suluksuz Okula Yollamayın!" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.İpek AĞACA'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.İpek AĞACA'nın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
İpek AĞACA Fotoğraf
Dyt.İpek AĞACA
İstanbul
Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi40 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.İpek AĞACA'nın Makaleleri
► Besin Zehirlenmeleri ve Korunma Yolları Dyt.Zühal AYNACI BAYEL
► Kilo Kontrolünde Diyetisyenin Rolü Dyt.Refiye Yağmur ELMASTAŞ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Kilo Kontrolünde Bazı Yargılar - Besin Zehirlenmeleri - Çocuğunuzu Suluksuz Okula Yollamayın!' başlığıyla benzeşen toplam 81 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Besin ve Besin Öğeleri ÇOK OKUNUYOR Kasım 2008
► Hemoroid ve Beslenme ÇOK OKUNUYOR Ekim 2008
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


00:05
Top