2007'den Bugüne 92,262 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Espritüel Çocuk Mesajı Çabuk Alır
MAKALE #2481 © Yazan Şenay YILMAZ | Yayın Mart 2009 | 7,360 Okuyucu
ESPİRİTÜEL ÇOCUK MESAJI ÇABUK ALIR.

Espri bir şeyin komik ya da eğlenceli olma durumu olarak tanımlanabilir. Esprinin amacına uygun olabilmesi için öncelikli olarak anlaşılması çok önemlidir. Kelimelerinin anlamlarını, bir kelimenin bir kaç anlamının olduğunu bilinmelidir. Kişinin kafasında canlandırması ve o konu hakkında bilgisi olması gereklidir.

Yapılan araştırmalar mizah becerisinin problem çözme becerisiyle paralel geliştiğini göstermektedir. Problem çözme becerisi kuvvetli çocuklar esprinin ince detaylarını algıladığı gibi mesajıda tam alır. Ayrıca mizahta üretim de çok önemlidir. Bir konudan espri oluşturabilecek farklı bir şey geliştirmeden mizah düşünülemez.

Problem çözme becerisinin gelişmiş çocuk kıvrak düşünür, değerlendirir ve bir çok farklı çözüm üretir. Bir çözümle kalmaz farklı ve değişik yöntemlerle sorunu çözmeye çalışır. Elbette ki bu durum çocuğun olaylara,durumlara ve sorunlara bakış açısını etkiler.
Özellikle aile bireylerinin mizaha ve espriye yatkın olması çocuğu bu anlamda olumlu pekiştirir. Çocuk izler, kayıt eder, uygulamaya çalışır ve benimser.. Bu nedenle aile bireylerinin espri ve mizah anlayışları ne kadar gelişmiş ise çocuğun da o paralellikte gelişir.

Çocuğunuzun mizah yönünün kuvvetli olduğunu nasıl anlarsınız??
  • Çok güler,
  • Güldürür,
  • Şaka veya bilmecelere çok meraklıdır,
  • İnce esprileri anlar ve tepki verir,
  • Çok zorlandığında kendi kendine komiklikler yaparak rahatlamaya rahatlatmaya çalışır,
  • Arkadaşları onu komik bulur,
  • Sizin komik görüntü ve davranışlarınızla ilgili espriler yapar,
  • Farklı farklı karakterler çizerek onaları konuşturur,
  • Mizahi dergileri merakla inceler,
  • Sürekli komiklik ve espriler yapmaya çalışır.
Tabii ki sıralanabilecek birçok özellik onun bu yanı hakkında bilgi verecektir. Çok hareketli popüler olan çocuk espri yeteneğide çok güçlüdür şeklinde düşünmeyin. Sessiz ve sakin kendi halinde olmayı seven çocuklarında bu becerisi göz ardı edilmemeli..
Çocuklara iyi ve kötü mizahı anlatmaktada fayda vardır. Zira bazen çocukların yaptığı espriler basit ve kötü içerikli olabilir. Çocuğunuz kötü kelimeler içeren bir espri yapması, aşağılaması, küçük düşürecek durumlar yaratması yada incitici özellikleri olan esprilerin amacına uygun olmadığını ve ilişkileri olumsuz etkilediğini söyleyin. Bu tarz bir espri yaptığında eleştirme yada kızma yerine empati kurması konusunda teşvik edin. Örneğin arakadaşına “Patates kafa” diyerek espri yapan bir çocuğa bence bu kırıcı bir şaka, arkadaşın eminim kendini kötü hissetmiştir. Belki onun yerine farklı şekilde bir şey diyebilirsin. Mesela ne olabilir?? Hadi bulalım.” Şeklinde iyi ve kötü espri arasındaki farkları algılatmaya çalışın.Neler yapabilirsiniz?
  • Kendinizle dalga geçin. O gün saçlarınız çok dağınık görünüyorsa “ Bugün tam bonus reklamındaki adamlara döndüm.” Gibi esprilerle çocuğunuzun dikkatini çekin.
  • Çok ciddi olmayın biraz esneyin.
  • Zor bir durumda karşılaştığınızda ortamı rahatlatmak için espriler geliştirin.. Sıkışmış bir tarfikte “ Ahh süpermen nerdesin gel de bizi kurtar..” gibi cümlelerinizle rahatlatın ve daha sonrası için esprilerin zor durumlarda insanı rahatlatan bir beceri olduğunu vurgulayın.
  • Haftanın belli bir günü belli bir saatinde fıkra yada cevabı komik olan bilmeceleri paylaştığınız ortamlar yaratın
  • Mizah dergileri, fıkra veya bilmece kitapları alın hediye edin.
  • Günün popüler bir şarkısını en saçma ve komik olabilecek şekilde sözlerini değiştirmesini isteyin.
  • Günlük tutun. O gün yaptığı en komik şeyi ve en komik olayları not alın.
  • Etrafınızdaki esprili insanlarla tanıştırın ve onu izlemesi konusunda teşvikte bulunun.
  • Olumlu esprilerini ödüllendirin ve destekleyin
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Espritüel Çocuk Mesajı Çabuk Alır" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Şenay YILMAZ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Şenay YILMAZ'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Şenay YILMAZ
İstanbul
Çocuk Gelişimi Ve Eğitimcisi
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi15 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Şenay YILMAZ'ın Yazıları
► Çabuk Sinirleme Sorunu Psk.Eda GÖKDUMAN
► Mutlu Çocuk mu Proje Çocuk mu? Psk.Yasemin TÜZEMEN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Espritüel Çocuk Mesajı Çabuk Alır' başlığıyla benzeşen toplam 14 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Yeni Nesil Okulları Mayıs 2009
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


15:09
Top