2007'den Bugüne 92,309 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Başarısızlık Korkusu
MAKALE #2496 © Yazan Psk.Sibel PARLAK | Yayın Mart 2009 | 19,437 Okuyucu
Modern dünyada insanoğlu sürekli başarıya odaklanarak yaşıyor ve hayat boyu girilen sınavlarda (KPSS, ÖSSS, SBS, İş Mülakatları v.b) başarılı olmanın önemini arttırıyor. Sayısal olarak sınav sonucunu gören kişi kendini başarısız ya da başarılı olarak sınıflandırıyor. Bu düzene göre makbul kişi başarılı olan olarak algılanabiliyor ve başarısızlık sonucunda derin bir üzüntü, hayal kırıklığı, özdeğer azalması sorunu ile karşı karşıya kalınıyor. Bunun sonucunda kişi başarısızlık korkusu ile tanışabiliyor. Mesela bir iş görüşmesine gidip mülakat sonucunda elenen aday sonraki iş başvurularında işe kabul edilmeme, başarısız iş görüşmesi yapma korkusu nedeniyle iş aramaktan vazgeçebiliyor ya da ilk ÖSS girişinde istediği bölümü kazanamayan bir öğrenci ailesine üniversiteye gitmekten vazgeçtiğini söyleyip iş hayatında şansını denemeye kalkıyor.
Başarısız olmaktan korkan insanlar istediklerini yapmaktan ve denemekten kaçınırlar zira onlara göre başarısızlık dünyanın sonudur, başarısızlık göstermek bir suçtur. Başarsızlık korkusunu tetikleyen akılcıl olmayan diğer düşüncelerin birkaçını şunlardır;
  • Başarıya ve mükemmelliğe odaklanmak sizin hayal kırıklığına uğramanıza sebep olur zira mükemmelin sınırı yoktur ve doyumsuzluk yaratır. Her konuda yetkin ve usta olmak mümkün değildir.
  • Başarılı olduğunuzda kendinizi daha “değerli” ya da “önemli” hissetmeniz geçici bir histir çünkü başarı sizin içsel değerinizi arttırmaz. Aynı şekilde başarısızlıkta sizi “ değersiz” ya da “önemsiz” kılmaz. Başarıda başarısızlıkta tüm benliğinize atfedilemez, bir konuda beceriniz az olabilir fakat başka bir konuda beceriniz daha iyidir, yeteneklerinizi küçümsemeyin.
  • Başarı isteği doyumsuz bir canavar gibidir eğer ona aşırı önem verirseniz sürekli onun için çalışmaya başlarsınız. Fiziksel açıdan aşırı zorlanma yaşayabilirsiniz, başarı peşinde koştururken kendi kimliğinizi kaybederseniz ve mutsuz olursunuz.Sosyal yaşamınızı tamamen terk edebilirsiniz ve çevrenizdeki insanları farkında olmadan kendinizden uzaklaştırabilirsiniz.
  • Başarı isteği yoğun olan kişiler sürekli başkalarının kendini nasıl değerlendirdikleri ile ilgilenirler. Diğerlerini kendilerinden daha başarılı gördükleri durumda ise kendilerine olan özgüvenlerini yitirip “değersizlik “ hissedebilirler.
  • Başarıya aşırı odaklanınca başarısız olma ihtimali sizi aşırı kaygılandırır, kaygıda dikkatsizliği getirir. Hata yapan kişi kendini cezalandırır ve yeni denemelere kendini kapatır.
  • Başarılı olma isteğinize devam ederseniz kendinizi her alanda isteksiz ve yetersiz hale getirebilirsiniz.Depresif, yorgun ve tükenmiş bir kişi haline gelebilirsiniz.
Başarısızlık korkusu ile başa çıkmak için önerilerimize gelince;
  • Sadece başarmayı istemeyin aynı zamanda zevk almayı isteyin. Zevk alırsanız başarılı olabilirsiniz.Her ikisini aynı anda yaşamınıza sokarsanız keyifli zamanlar geçirirsiniz, zevk ve başarıyı birbirine yapışık kavramlar olarak düşünün, keyif almadığınız bir işte performansınızı yüksek tutmak zordur ve sonuç iyi de olsa sizi memnun etmeyebilir.
  • Başarısız olduğunuzda dövünmek yerine başarısızlığın nedenlerini inceleyip bu durumu bir tecrübe gibi kabul edin ve bunu tüm benliğinize mal etmeyin.Yeni denemeler yapmak için azimli olun.
  • Kendinizi koşulsuz sevin, en iyiyi değil daha iyiyi hedefleyin. Mükemmelliyetçilik zorlaycı olduğu gibi aynı zamanda imkansızı hedefler, hedefleriniz gerçekçi olsun.
  • Başarmayı başkalarına tepeden bakmak için değil kendiniz bu başarıdan zevk almak için isteyin.
  • Her alanda yetkin olmayı değil belli alanlarda yetkin olmayı hedefleyin. Yetkin olmadığınız alanlarda yardım almaktan çekinmeyin. İnsanoğlunun kusurlu bir varlık olduğunu kabullenin.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Başarısızlık Korkusu" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Sibel PARLAK'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Sibel PARLAK'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     2 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Sibel PARLAK Fotoğraf
Psk.Sibel PARLAK
Antalya (Online hizmet de veriyor)
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi84 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Sibel PARLAK'ın Makaleleri
► Başarısızlık Elif HERGÜNER
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'Başarısızlık Korkusu' başlığıyla benzeşen toplam 19 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


23:02
Top