2007'den Bugüne 92,301 Tavsiye, 28,216 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Gebelikle İlgili Merak Ettikleriniz
MAKALE #2502 © Yazan Dr.Lale Zeynep KANMAZ | Yayın Mart 2009 | 8,950 Okuyucu
GÜNLÜK HAYAT

Gebelik bir hastalık değildir.Sağlıklı bir vücudun doğal ve fizyolojik bir fonksiyonudur.Abartılı olmadığı takdirde hiçbir aktivitenin ve besinin olumsuz etkisi yoktur.

Ancak çoğul gebelik,hipertansiyon erken doğum gibi yüksek riskli gebeliklerde aktivite kısıtlaması gerekir.

GEBELİKTE BESLENME

Gebelikte beslenme diğer zamanlardaki beslenmeden çok önemlidir.Çünkü bebeğin tek besin kaynağı annesidir.Gebelik süresince beslenme alışkanlıklarının tamamen değiştirilmesi gerekmez.Tek yapılacak dengeli ve çeşitli beslenme tarzına önem vermektir.
Tüm gebelik süresince uygun kiloda gebe kalındığında kilo artışı 9-12 kg kadardır. Bu artışın 1 kg ı ilk üç ayda olur. Sonraki aylarda ayda 1- 1,5 kg artış normal sayılır.Fazla kilo artışı, anneye gebelik süresince fazla ağırlık taşımasına yol açar.

Genel olarak gebelikte protein ve sebze meyvadan zengin beslenme esastır. Karbonhidrat ve yağların çok tüketilmesi sakıncalıdır.

Özellikle alınması gereken temel elementler:

Kalsiyum:
Bebeğin diş ve kemik gelişmesi için gereklidir.Gebelikte Ca ihtiyacı normalim iki katıdır.(1000-1200mg). Peynir,süt,yoğurt,yeşil yapraklı sebzelerden sağlanır.

Demir:
Gebelik süresince kan volümü artacağı için günde 30- 60 mg elementer demir ek olarak alınmalıdır.Eğer yeterince alınmazsa kansızlık gelişerek önce anneyi ileri boyutta olursa bebeği etkiler.Demir eksikliği sonucunda yorgunluk hissi dikkat güçlüğü,ciltte solukluk,çarpıntı hissi aşırı uyku isteği gibi belirtiler olur.
Fe açısından zengin besinler; etler,karaciğer,yumurta sarısı,yulaf,ton balığı vb.

Folik Asit
Bebeğin merkezi sinir sisteminin gelişmesi ve kan yapımı için özellikle ilk trimestrde folik asit gereklidir.Gebelikte normalden fazlasına ihtiyaç duyulacağı için dışarıdan desteklenmelidir.Fazlası zaten suda eridiği için böbrekler yoluyla atılır.Et,karaciğer,yumurta sarısı, havuç,tüm yeşil sebzeler,kayısı ve tahıllarda bulunur.Yeşil sebzelerdeki folik asit pişme ile azalacağından mümkünse çiğ yada az haşlanarak yenmelidir.

Magnezyum
Turunçgiller,incir,fındık,ceviz,elma koyu yeşil sebzeler ve tahıllarda bulunur.
Gebelikte gereksinim artsa da bu diyetle karşılanabilir.Diyete magnezyum eklenmesi
gebelik hipertansiyonu,erken doğum tehditlerinde gerekebilir.

Sodyum
Tuzun fazla alınması,yatkın kişilerde gebelik hipertansiyonu arttırabileceği nedeniyle sakıncalıdır.Bu kesin bir tuz kısıtlaması ile değil, fazladan eklenen tuzun kaldırılması,tuzdan zengin hazır gıdalardan uzak durulması ile sağlanır.

C Vitamini
Demirin emilmesini kolaylaştırır,vücudun direncini arttırır.Taze meyve ve sebzelerde bulunur. Vücutta depolanmadığı için her gün belli bir miktarda alınmalıdır. Lahana,greyfurt,domates,lahana, portakal,kırmızı ve yeşil biber C vitamini açısından zengin besinlerdir.

Sıvılar
Böbrekleri çalıştırmak,kabızlığı önlemek için bolca sıvı alınması gereklidir.En iyi içecek sudur.Çay,kahve,kakao gibi içecekler uyarıcı olduğundan gebelikte fazla tüketilmemelidir.Meşrubat,hazır meyve suları,kola,asitli içecekler, çok şeker içerdikleri için,bununda fazla kilo alımına neden olabileceğinden tercih edilmelidir.

Örnek bir günlük yemek listesi:

Sabah Kahvaltısı

1su bardağı süt
1dilim beyaz peynir
1 yumurta
1-2 dilim ekmek
Domates,salatalık
2-3 zeytin

11:00 Bir porsiyon meyve

Öğle Yemeği

1porsiyon et
1 porsiyon sebze
Salata
1 dilim ekmek

İkindi Kahvaltısı:
1 bardak süt - 1-2 kraker

Akşam Yemeği

1 porsiyon et veya balık
1 porsiyon sebze
1 dilim ekmek
Salata

22:00 Bir porsiyon meyve

GEBELİKTE YOLCULUK

Normal şartlarda tüm yolculuk şekilleri gebeliğe ek risk getirmemektedir.
Gebelikte venöz dolaşımı yavaşladığından uzun yolculuklarda uzun süre oturmaktan sakınılmalıdır. Uçak yolculuğunun sakıncası yoktur.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Gebelikle İlgili Merak Ettikleriniz" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dr.Lale Zeynep KANMAZ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dr.Lale Zeynep KANMAZ'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Lale Zeynep KANMAZ Fotoğraf
Dr.Lale Zeynep KANMAZ
İstanbul
Doktor "Kadın Hastalıkları ve Doğum - Jinekoloji"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi16 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dr.Lale Zeynep KANMAZ'ın Makaleleri
► Kızlık Zarı ve Merak Ettikleriniz Op.Dr.Ebru ZÜLFİKAROĞLU
► Kürtajla İlgili Merak Edilenler Op.Dr.Şenay AYCAN
► Varis Hakkında Merak Edilen Herşey Prof.Op.Dr. Neyyir Tuncay EREN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Gebelikle İlgili Merak Ettikleriniz' başlığıyla benzeşen toplam 81 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Hafta Hafta Gebelik ÇOK OKUNUYOR Mart 2009
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


03:54
Top