2007'den Bugüne 92,309 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Gebelikte Karşılaşılan Yakınmalar
MAKALE #2503 © Yazan Dr.Lale Zeynep KANMAZ | Yayın Mart 2009 | 12,836 Okuyucu
BULANTI-KUSMA

İlk 3 ay sıktır. Duygusal faktörler daha artmasına neden olur.
Sık sık ve az miktarlarda ve daha ziyade kuru yiyecekler yenmesinde fayda vardır. Kokulara karşı hassas olunacağından mutfağa girilmemesi,hazır masaya oturulması önerilir.İleri derecede kusmalarda ilaç tedavisi, hatta hastaneye yatırılarak izlenmesi gerekebilir.

VARİSLER

Venöz basıncının artması neden olur.Genetik olarak damar cidarının yetersizliği kolaylaştırıcı faktördür.
Aynı mekanizma sonucunda hemoroid de oluşur.Varisler için özel gebe varis çorapları mevcuttur.Sabah kalkmadan giyinip gece yatarken çıkarılmalıdır.Otururken ayakları sarkıtmaktan kaçınılmalıdır.Hemoroidler için barsak alışkanlıklarını düzenlemek, bol su içmek,lifli gıdalardan zengin beslenmek gerekir. Lüzum halinde ilgili oxül ve pomadlar kullanılabilir

VAGİNAL YAKINMALAR VE CİNSEL İLİŞKİ

Artmış venöz basıncı nedeniyle vagende ödem oluşur,pit yükselir. Vaginal direnç düşer ve sıklıkla mantar enfeksiyonları görülebilir.Antimikotik ovüller kullanılabilir.
Cinsel ilişkiye gelince son 4-6 haftaya kadar sakıncası yoktur.Erken doğum tehdidi,düşük tehdidi, erken membran rüptürü durumlarında tabi ki sakıncalıdır.

BARSAK YAKINMALARI

Gebelikte hormonal faktörlere bağlı olarak barsak hareketleri azalır. Meteorizm ve kabızlık sık rastlanır.Bu nedenle kepekli ekmek hububat,meyve, çiğ ve pişmiş sebzeler lif açısından zengin olduğundan fazla tüketilmelidir.Bol su içmenin de önemi büyüktür.

MİDE YANMALARI

Özellikle mide yanmaları sıktır.Gebeliğin son dönemlerinde görülür.
Az ve sık yemek yemek hiperasidite yapmayacak gıdalar almak,yemekten hemen sonra uzanılmamalıdır. Lüzum halinde kullanılan antioksitlerin bebek için zararı yoktur.

ÜRİNER PROBLEMLERİ

Sık idrara gitme en erken belirtidir. Asemptomatik bakteri bulunabilir.
Bol su içmek önemlidir.

SİGARA-ALKOL


Günde 5'den fazla sigara içimi ile düşük doğum tartılı bebek,erken doğum,erken su kesesi açılması,plesanta ayrılması arasında anlamlı bir ilişki bulunmuştur.Sigara kollogen yapımında önemli rol oynayan C vitaminini tahrip ederek bütün bunlara sebep olabilir.Günde 5'den fazla sigara içen annelerin bebeklerinde ileri yaşlarda boy ,kilo ve nörolojik gelişim açısından farklılıklar bulunmuştur.Alkole gelince özel günlerde 1 kadeh şarap veya benzeri alkol alımının bir sakıncası yoktur.

RADYASYON

Gebelikte sanılanın aksine zararlı radyasyon dozuna ulaşmak çok zordur.

BEL AĞRISI

Gebelerin yaklaşık yarısında karşımıza çıkar. 4. aydan itibaren bebeğin büyümesiyle vücut ağırlık merkezi değişir. Bel ağrıları artar. Eklemler daha gevşer. Bel üzerine binen yük artar. Özellikle ayakta fazla durma ile artan ağrılar oluşur. Bu ağrılar ileri yaş gebeliklerinde, fazla sayıda doğum yapanlarda, iri doğum yapanlarda daha fazla hissedilir. Özellikle gebelik öncesi belde problem olan hastalarda bu ağrı daha yoğundur. Bu ağrıyı değerlendirirken idrar yolu enfeksiyonlarının da bel ağrısına neden olabileceği unutulmamalıdır. Bel ağrısından yakınan hastalarda günlük yaşam ve mesleki yaşam şartları hafifletilmelidir. Hastalar oturuş ve yatış pozisyonları konusunda bilgilendirilmeli, çok yüksek topuklu ayakkabılar giyilmemelidir. Önceki gebeliğinde bu tarz yakınmaları olan hastalar gebe kalmadan önce özellikle bel ve sırt kaslarını geliştirme yönünde eğitilmelidir.

SIRT AĞRISI


Gebeliğin ilerlemesiyle bel eğriliği ve sırt kamburluğu artar. Sırt üzerine binen yük artar. Ayrıca kalça eklemlerinin fonksiyon bozukluğu da sırtın yükünü arttırır. Bu ağrıya karşı düzgün oturuş, göğüs kafesini çalıştıran solunum egzersizleri, gevşeme egzersizleri faydalı olabilir.


DİASTASİS RECTİ


Karın duvarını oluşturan kasların orta hattan ayrılması durumudur. Göbek çukuru çevresinde sıktır. Gebeliğin ilerlemesi ile artar. Kollojen dokusunun zayıf olması, karın kaslarının gevşek olmasıyla, bebeğin beslenme durumuyla ilgilidir.
Karın kaslarını geliştiren hareketlerin uzman kontrolünde yapılması yarar sağlayabilir.


SİNİR KOMPRESYONLARI


Gebeliğin ilerleyen aylarında vücutta sıvı tutulması ve ödem artar. Bu da birçok sinir sıkışmasına ve bunların yaptığı semptomlara neden olur. Kollardaki sinir sıkışmasına bağlı olarak elde uyuşma karıncalanma ve ağrılar oluşabilir. Doğum sonrası kaybolmakla beraber gebelik esnasında sıkıntılara neden olabilir. Sıvı elektrolit alımını kontrol etmek, genel ödemi azaltıcı yaklaşımlar ellerdeki ödem için elleri doğru pozisyonda tutan ateller, kalp hizasından yukarıda tutularak yapılan bilek hareketleri yarar sağlayabilir. Benzeri yakınmalar ayak bilekleri için de olabilir. Tedavi yaklaşımları aynıdır.


İDRAR YAKINMALARI


Genellikle artan karın içi basıncı nedeniyle pelvis tabanın yükü artar. Pelvis tabanında çökme oluşur. Organlarla ilgili olarak sarkmalar, yer değiştirmeler oluşur. Pelvik anotomisindeki bu değişikliklere bağlı olarak idrar tutamama sıklıkla karşımıza çıkar. Bu doğum sonrası genellikle kendiliğinden geçer. Gerek gebelikte gerekse de doğumdan sonra pelvik taban kaslarının egzersizleri ile bu böyle kaslarının güçlenmesi sağlanır.

SYMPHİSİS PUBİS DİASTAZI:

Oldukça ağrılı bir durumdur. Özellikle pelvis organlarının üzerindeki yük ve basıncın artması, dokulardaki gevşemenin fazla olması ile ilişkili olabilir. Yürümede zorlanma, yatakta dönmede kalça eklemlerinde ağrı yapabilir. Yatak istirahati, lokal soğuk uygulamaları, ağrılı pozisyonlardan kaçınmak faydalıdır.

KOKSİX AĞRISI:

Gebelik öncesi düşme, benzeri bir travma sonucu oluşan koksix pozisyonunda değişiklik varsa gebelikte koksix ağrısı ile karşımıza çıkabilir. Oturma şekli önemlidir. Özellikle koksix üzerine oturmadan kaçınmalı, bu konuda lastik halkaların kullanımından yararlannak önemlidir.

BACAK KRAMPLARI:


Genellikle gebeliğin 2. yarısında görülür.aşırı kas yorgunluğuna mg yetersizliğine artan sıvı retansiypnune bağlı olabilir. Yorgunluğa engel olma küçük yürüyüşler, ılık duş ve ca /mg takviyesi faydalı olabilllir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Gebelikte Karşılaşılan Yakınmalar" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dr.Lale Zeynep KANMAZ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dr.Lale Zeynep KANMAZ'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Lale Zeynep KANMAZ Fotoğraf
Dr.Lale Zeynep KANMAZ
İstanbul
Doktor "Kadın Hastalıkları ve Doğum - Jinekoloji"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi16 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dr.Lale Zeynep KANMAZ'ın Makaleleri
► Doğumdan Sonra Karşılaşılan Riskler Op.Dr.Kutlugül YÜKSEL
► Gebelikte Hipertansiyon Dr.Şule AYDIN
► Gebelikte Zamanlama Prof.Dr.Alparslan BAKSU
► Gebelikte Beslenme Dr.Derya Zerrin GÖKAY
► Gebelikte Beslenme Dr.Belgin HARZADIN
► Gebelikte Beslenme Dr.Müberra Namlı KALEM
► Gebelikte Beslenme Op.Dr.Mürüde ÇAKARTAŞ DAĞDELEN
► Gebelikte Diabet Doç.Dr.Sevtap HAMDEMİR KILIÇ
► Gebelikte Düşler Dr.İlhan NAZLISÖZ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'Gebelikte Karşılaşılan Yakınmalar' başlığıyla benzeşen toplam 58 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Hafta Hafta Gebelik ÇOK OKUNUYOR Mart 2009
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


22:40
Top